8. Kreikka uudella ajalla

Kreikka uudella ajalla

Uuden ajan alku (1453-1715)

Ottomaanien imperiumi ja Venetsian tasavalta taistelivat itäisen Välimeren herruudesta. Ratkaiseva oli Lepanton meritaistelussa vuonna 1571. Siinä Eurooppa sai voiton Aasiasta. Itäinen Välimeri rantavaltioineen pysyi kuitenkin osana ottomaanien valtakuntaa.

1700-luvulta kohti Kreikan itsenäistymistä

1700-luvulla ottomaanien heikkouden aikana kreikkalaiset saivat yhä enemmän valtaa itselleen. Kreikkalaisilla oli taloudellinen valta käsissään, ja he olivat syrjäyttämässä ottomaaneja sisältä käsin. Venäjän uskottiin ratkaisevan Kreikan kysymyksen, ja nationalismi levisi maasta karkotetun älymystön keskuudessa. Laajenevan Venäjän kannalta Turkin salmien omistus oli strategisesti merkittävää, ja siksi se esiintyi Kreikan itsenäistymispyrkimysten tukijana.

Kreikan itsenäistyminen

Etairia Philike -seuran tavoitteena oli Venäjän tuella luoda yhtenäinen ja itsenäinen Kreikka. Itsenäisyystaistelu alkoi vuonna 1821. Kreikkalaiset saivat taloudellista tukea myös muilta ulkomailta (filhelleenit). Yksityishenkilöt kuten esimerkiksi lordi Byron Kreikan apuna. Näin Kreikan tilanne nousi nopeasti yleiseen tietoisuuteen.

Suurvaltojen, lähinnä Englannin ja Venäjän, tarkoituksena oli autonomisen, ei itsenäisen, Kreikan luominen. Turkin ja Venäjän sota vuonna 1828 teki autonomian mahdottomaksi ratkaisuksi. Vuonna 1832 Kreikasta tuli suurvalloista riippuvainen kuningaskunta. Kreikan alueisiin kuului aluksi lähinnä vain Peloponnesoksen niemimaa. Ensimmäinen kuningas oli Baijerin kuninkaan Ludvigin 17-vuotias poika Otto.

Itsenäisen Kreikan vaiheita

Kreikka laajensi alueitaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alkupuolella. I maailmansodassa Kreikka oli voittajien puolella ja vaati sodan jälkeen Vähän-Aasian rannikkoaluetta eli Turkin länsiosia itselleen. 1920-luvulla käyty sota Turkkia vastaan päättyi kuitenkin Kreikan kannalta huonosti ja vanhat kreikkalaisalueet jäivät Turkille.

Vuonna 1936 Kreikan johtoon nousi Metaxas ja Kreikasta tuli diktatuuri. II maailmansodan alkuvuosina Kreikka piti puoliaan Italian hyökkäyksiä vastaan. Kreikan siirtyminen brittien puolelle sai Saksan hyökkäämään Kreikkaan keväällä 1941.

Britit vetäytyivät Kreetalle mutta saksalaiset valloittivat myös sen. Saksa miehitti Kreikkaa vuoteen 1944 asti. Vastarintaliike taisteli saksalaisia vastaan koko sodan ajan. Kesken miehityksen Kreikassa alkoi sisällissota.

II maailmansodan loputtua sisällissota jatkui ja kommunistit lyötiin. Sodan jälkeen ja kylmän sodan alettua britit vetäytyivät Kreikasta mutta tilalle tuli maailmanpoliittista rooliaan muuttanut Yhdysvallat.