Ajatuksia tvt-taitojen ja opetussuunnitelman suhteesta.

Tekijä: Simo Siitonen

Opetushallituksen "Tvt-taidot luontevaksi osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa" -koulutuksessa käytiin läpi opetuksen nykytilaa erityisesti tvt-taitojen näkökulmasta. Haasteena on kärjistäen tiedon sirpaleisuus ja tvt:n usein viihteellinen käyttö. Tvt ei aina tuo opetukseen pedagogista lisäarvoa. Kynän ja vihkon korvaa tietokone, piirtoheittimen dokumenttikamera ja videotykki ja niin edelleen.

Tilaisuudessa puhunut Pasi Silander mielestä opetuksen on muututtava yhteiskunnan muutoksen mukana. Oppijoille on taattava ne taidot, joita he tulevaisuudessa tulevat tarvitsemaan. Ammattiryhmiä häviää ja uusia tulee tilalle. Muutos on oikeastaan todella suuri. Muutos on oppimisen ja osaamisen syventymisestä. Muistamisesta siirrymme tiedon konstruointiin, sisällöistä kompetensseihin, tiedonhankinnasta tiedonkäsittelyyn. Digitalisaatio ei siis ole laitteiden ja tekniikan lisäämistä, vaan syvämpää teknologisten taitojen kehittämistä.

Laite- ja sisältökeskeisyydessä pysyminen ei muuta mitään. Pedagogista lisäarvoa tulisi tavoitella opetuksen suunnittelussa. Opetuksen suunnittelun lähtökohdaksi tulisi Silanderin mukaan ottaa oppimis- ja tietokäsityksen muuttuminen. Opetuksen tulisi seurata globaalimuutosta, jossa asiat ja ilmiöt ovat usein yhä enemmän irti ajasta ja paikasta. Ubiikin oppimistilanteen mahdollistamiseen tvt vastaa hyvin.

Tvt osaaminen on kansalaistaito. Se on oppimisen kohde ja väline. Kaikilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet näiden taitojen oppimiseen. Ja tässä juuri on todellinen haaste opetuksen järjestäjille. Resurssit on saatava tasolle, jolla voidaan taata riittävät mahdollisuudet. Tällä hetkellä laitemäärät eivät riitä tämän tason takaamiseen. Kun tvt-taitotasot saadaan prosessoitua, ja mietittyä kuinka ne siirtyvät oppiaineiden opetukseen luontevasti, tulemme huomaamaan yhä suuremman tarpeen laitteiden määrälle. Laitteet ja niiden lisääminen eivät takaa onnea, mutta tämän hetkinen kapasiteetti ei riitä pedagogian kehittämiseen. Jos oppilaalla on kerran viikossa käyttää tvt:tä, on varmasti ymmärrettävää että oppimistilanteen siirtyminen yksinkertaisten taitojen opettelusta logiigan ymmärtämiseen.

Tvt-taitotasot tulee kuvata ja kirjoittaa auki yleisellä tasolla. Tämän kuvaamisen jälkeen voimme suunnitella kuinka nämä taidot vuosiluokkaistetaan ja sisällytetään oppiainekohtaisiin tavoitteisiin. Näin voimme olla varmoja riittävien taitojen siirtymisestä sopivissa annoksissa oppilaille. Kokemuksia tarvitaan, ja niitä varmasti hankkeen kautta saadaan.


Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin