5.19 Musiikki

Paikalliset kirjaukset

Koulukohtaiset syventävät kurssit

5. Konserttikurssi (MU 5)
Kurssilla valmistetaan konserttikokonaisuus, joka muodostuu opiskelijoiden valitsemasta materiaalista. Konsertti esitetään julkisesti. Kurssin aikana perhedytään tuottamiseen, pitkäjänteiseen tavoitteelliseen harjoitteluun ja muiden kanssa yhteismusisointiin sekä esiintymistilanteen hallintaan.
Arviointi: Numeroarvosana

6. Afroamerikkalaisen musiikin kurssi (MU 6)
Kurssilla tutustutaan afroamerikkalaisen musiikin kehitykseen 1900-luvun alusta tähän päivään. Työtapoina ovat mm. yhteismusisointi, kuuntelu, ryhmätyöt ja esitelmät. Tyylilajeihin voidaan tutustua myös painottaen jotain osa-aluetta oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Tyylilajeja ovat mm. rock, folk, progressiivinen rock, disko, pop, punk, metalli-musiikki, hip-hop, rap, konemusiikki.
Arviointi: Numeroarvosana

Koulukohtaiset soveltavat kurssit

7. Bändikurssi (MU 7)
Kurssilla harjoitellaan yhteismusisointia tutustuen mm. eri bändisoittimien perusteisiin ja pop-laulu- ja mikrofonitekniikkaan monipuolisen ohjelmiston avulla. Lisäksi perehdytään sovittamiseen ja omien musiikillisten ideoiden keksimiseen. Bändikurssilla harjoiteltu ohjelmisto voidaan koota esitettäväksi konserttikokonaisuudeksi.
Arviointi: Suoritusmerkintä

8. Opi laulamaan – yksin tai yhdessä (MU 8)
Kurssilla tutustutaan terveen äänenkäytön perusteisiin. Monipuolisten harjoitteiden ja laulettavan ohjelmiston avulla tutustutaan eri laulutyyleihin ja niiden esitystapoihin esim. rytmiikkaan ja fraseeraukseen. Opiskelija voi tuoda laulettavaksi omaa ohjelmistoaan tai laulaa yhdessä ryhmän kanssa. Kurssilla kasattu yhtyelauluryhmä voi esiintyä koulun tilaisuuksissa tai pitää kurssin jälkeen pienimuotoisen konsertin
Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti
Arviointi: Suoritusmerkintä

9. Vapaa säestys kitaralla tai pianolla (MU 9)
Kurssilla opiskelija voi valita soittimekseen kitaran tai pianon tai molemmat. Kurssilla opetellaan soittimien alkeet ja harjoitellaan helppoja säestystehtäviä. Tavoitteena on, että opiskelija osaa säestää muutaman helpon laulun ja saa eväät itsenäiseen harjoitteluun jatkossa.
Arviointi: Suoritusmerkintä



10. Ääni- ja valotekniikan perusteet (MU 14)
Kurssilla perehdytään bändin miksaamiseen sekä koulun valopöydän käyttöön. Tavoitteena on hallita koulussa olevien äänentoistojärjestelmien kytkeminen ja käyttö konsertti-tilanteissa. Äänentoistokurssin opiskelijat hoitavat äänentoiston mm. koulun juhlatilaisuuksissa. Opiskelijalla on mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä koulun ulkopuolisten tilaisuuksien järjestämisessä. Kurssi järjestetään periodeina ja siitä voi saada erillisen todistuksen.
Laajuus: 1-2 kurssia
Arviointi: Suoritusmerkintä

11. Studiotyöskentelyn kurssi (MU 15)
Kurssilla tutustutaan koulun studion laitteiden ja koulussa olevien musiikkiohjelmien käyttöön. Kurssilla opetellaan äänittämisen perusteita ja tutustutaan musiikin tallentamiseen ja tekemiseen musiikki-ohjelman avulla. Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet esim. oman musiikillisen materiaalin äänittämiseen tai koulussa tapahtuvat muun musiikillisen toiminnan tallentamiseen.
Arviointi: Suoritusmerkintä

5.19 Musiikki

Lukion musiikinopetus perustuu ajatukselle, että musiikki on olennainen osa kulttuuria ja inhimillistä toimintaa. Musiikinopetus tähtää siihen, että opiskelija tiedostaa musiikkisuhteensa ja syventää sitä. Omakohtainen musiikkisuhde vahvistaa itsetuntemusta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä tukee itsetuntoa. Opiskelija oppii ymmärtämään ja arvostamaan musiikin monenlaisia ilmenemismuotoja ja merkityksiä. Musiikin opiskelu tarjoaa elämyksiä, kokemuksia, taitoja ja tietoja sekä tilaisuuksia mielikuvituksen käyttöön. Ne kaikki lisäävät opiskelijan musiikillista sivistystä sekä rohkaisevat häntä luovaan taiteelliseen ajatteluun ja elinikäiseen musiikin harrastamiseen.

Olennaista musiikin opetuksessa ja oppimisessa on ilmaiseminen, yhdessä tekeminen ja myönteiset kokemukset. Musiikillinen osaaminen sekä luovan ja kriittisen ajattelun taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Yhdessä musisoiminen on ainutlaatuista ryhmätoimintaa, joka vahvistaa sosiaalisia ja kommunikaatiotaitoja. Laulaminen, soittaminen, kuunteleminen ja luova tuottaminen ovat sekä työtapoja että opetuksen keskeisiä sisältöjä, joita musiikin yhdistäminen muuhun taiteelliseen ilmaisuun rikastaa. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon opiskelijoiden erilaiset valmiudet ja kiinnostuksen kohteet siten, että musiikin kursseilla pyritään tarjoamaan jokaiselle opiskelijalle mielekkäitä musiikillisia tehtäviä.

Taideaineena musiikki luo koulun kulttuuritoimintaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Se on merkittävä osa lukion juhlia ja muita tapahtumia. Musiikinopiskelu syventää oman ja muiden kulttuurien tuntemusta. Se auttaa arvostamaan kulttuurien monimuotoisuutta ja ymmärtämään kulttuurien- ja taiteidenvälistä vuorovaikutusta. Opiskelija kehittää valmiuksiaan taiteelliseen työskentelyyn, aktiiviseen kulttuurivaikuttamiseen, teknologian hyödyntämiseen musiikillisessa ilmaisussa sekä median tarjonnan kriittiseen tarkasteluun.

Opetuksen tavoitteet

Musiikinopetuksen tavoitteena on, että opiskelija

Musiikin merkitys ja hyvinvointi

  • tiedostaa oman suhteensa musiikkiin ja oppii käyttämään musiikkia hyvinvointinsa edistämiseen

  • oppii arvostamaan erilaisia käsityksiä musiikista

Musiikillinen osaaminen

  • oppii ilmaisemaan itseään musiikillisesti, laulaen ja soittaen ja säveltäen

  • kehittää taitoaan kuunnella musiikkia ja tulkita kuulemaansa, myös musisoidessaan

  • syventää musiikin eri tyyleihin, lajeihin ja historiaan liittyvää osaamistaan

Kulttuurinen osaaminen ja monilukutaito

  • tunnistaa oman kulttuuri-identiteettinsä sekä oppii ymmärtämään musiikkikulttuurien monimuotoisuutta sekä toimimaan kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa myös kansainvälisissä yhteyksissä

  • oppii tiedostamaan äänen ja musiikin vaikutuksia arjen toimintaympäristöissä

  • oppii tulkitsemaan äänen ja musiikin käyttöä mediassa

Oppimaan oppiminen

  • osaa toimia vastuullisesti ja pitkäjänteisesti aktiivisessa vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa

  • osaa asettaa musiikinopiskelulleen tavoitteita sekä ohjata ja arvioida työskentelyään niiden suuntaisesti.

Arviointi

Musiikin opetuksessa arviointi tukee myönteisesti jokaisen opiskelijan musiikillisen osaamisen kehittymistä ja musiikkisuhteen syventymistä. Oppimisprosessin aikana opiskelijat saavat ja antavat monipuolista palautetta, mikä ohjaa opiskelijaa arvioimaan ja edistämään omaa oppimistaan.

Luottamuksellisessa ja turvallisessa ilmapiirissä tapahtuva arviointi kohdistuu koko musiikinopiskelun prosessiin ja opiskelulle asetettujen tavoitteiden toteutumiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan lähtötaso sekä se, että opiskelijan osaaminen voi ilmetä millä tahansa musiikin osa-alueella. Musiikissa arvioidaan opiskelijan musiikillista toimintaa koulussa, ei hänen musikaalisuuttaan.

Pakolliset kurssit

1. Musiikki ja minä (MU1)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää omat tapansa toimia musiikin alueella. Osallistumalla musiikilliseen toimintaan hän saa kokemuksia musisoinnista, syventää omaa osaamistaan ja pohtii asemaansa musiikin kuuntelijana, tulkitsijana, tekijänä ja kulttuuripalvelujen käyttäjänä. Omakohtaisen musiikkisuhteen kautta opiskelija ymmärtää musiikin merkityksiä elämässä ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Kurssilla tutustutaan opiskelijoiden omaan ja muuhun paikalliseen musiikkitoimintaan.

Opiskelija kehittää äänenkäyttöään ja soittotaitoaan musiikillisen ajattelun ja ilmaisun välineenä. Kurssilla syvennetään musiikin ja musiikkikäsitteiden tuntemusta käytännön musisoinnin avulla. Opiskelija oppii tarkkailemaan ääniympäristöään ja perehtyy kuulonhuoltoon.

2. Moniääninen Suomi (MU2)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja vahvistaa omaa kulttuurista identiteettiään. Opiskelija tutkii erilaisia Suomessa esiintyviä musiikkikulttuureja ja niiden sisäisiä osakulttuureja sekä oppii ymmärtämään niiden taustatekijöitä, kehitystä ja olennaisia piirteitä. Kurssin toteuttamisessa otetaan myös huomioon, että suomalaiset musiikkikulttuurit ovat osa eurooppalaista ja globaalia musiikkimaailmaa.

Opiskelussa käytetään monipuolisia työtapoja, erityisesti musisointia ja kuuntelua. Musisoitaessa kiinnitetään huomiota oman taiteellisen ilmaisun sekä kuuntelu- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Musiikkiohjelmistoon valitaan eri musiikinlajeja populaari- ja taidemusiikista perinnemusiikkiin.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

3. Ovet auki musiikille (MU3)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan itselleen uusia musiikinlajeja, musiikkityylejä ja -kulttuureja sekä ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta. Hän tarkastelee eri musiikkikulttuurien käytäntöjen samankaltaisuutta tai erilaisuutta ja oppii ymmärtämään, miten jokainen kulttuuri määrittelee itse oman käsityksensä musiikista. Kurssilla tutustutaan syvällisesti joihinkin musiikinlajeihin tai musiikkikulttuureihin. Opiskelija kehittää musisointitaitojaan sekä taitojaan hankkia ja käsitellä tietoa. Kurssin voi suorittaa myös projektina.

4. Musiikki viestii ja vaikuttaa (MU4)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin eri taidemuodoissa, monimediaisissa tieto- ja viestintäympäristöissä sekä yhteiskunnassa. Opiskelija tutkii musiikin yhteyttä tekstiin, kuvaan ja liikkeeseen ja perehtyy tarkemmin musiikin käyttötapoihin esimerkiksi elokuvassa, näyttämöllä, joukkoviestimissä tai verkkoympäristöissä muutaman rajatun näytteen avulla. Sisältöjen tarkastelussa painottuu pyrkimys kokonaisuuksien ymmärtämiseen. Musiikin vaikuttavuutta tutkitaan analysoimalla olemassa olevaa materiaalia tai tuottamalla sitä itse. Kurssin voi suorittaa myös taiteidenvälisenä tai monialaisena projektina.