ITK 2016 - Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa

Tekijä: Simo Siitonen
Tämän vuoden messuslogan oli "Oppia yksin ja yhdessä", ja se kieltämättä kuvaa hyvin tekniikan mahdollisuuksia opetuskäytössä. Tekniikka mahdollistaa opetuksen yksilöllistämisen ja eriyttämisen, toisaalta teknologian avulla voimme kehittää yhdessä oppimista aivan uusille tasoille. Uusi opetussuunnitelma näkyi messutarjonnassa. Koodaamista, arviointia, osallistamista ja yhdessä tekemistä käsiteltiin monessa esityksessä.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kertoi, kuinka puolustusvoimat ovat ottaneet digiloikkaa. Oli hätkähdyttävää kuulla, kuinka tuollainen jäyhä koneisto on mukana esimerkiksi somessa. Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että he haluavat olla siellä missä varusmieskin on. Ei varmasti ole elämänaluetta, jota digimaailma ei kosketa. Aalto yliopiston Tomi Dufva ja Åbo Akademin LInda Mannila pohtivat koodaamisen filosofiaa. Jo nyt koodi läpäisee yhteiskunnan täydellisesti. Itsestäänselvien esimerkkien kuten puhelimen ja tietokoneen lisäksi koodia löytyy vaikka bussipysäkiltä ja jääkaapista. Yhteiskunnan digitalisaatio ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikkien meidän tulisi osata ohjelmointikieliä tai edes työskennellä alalla. Mutta on yleissivistää ymmärtää mihin kaikkeen koodaaminen liittyy ja millaisia vaikutuksia sillä on meidän arkeemme. Jo nyt on herännyt keskustelu suurien toimijoiden kuten Googlen ja Facebookin käyttämästä vallasta. Heidän sivustoillaan käyttämät algoritmit vaikuttavat suoraan tiedon saatavuuteen, ja näin ollen ihmisten käytökseen. Peruskoululaisten tvt-taitotasoja mittaavan Oppika-testin kehittelijät kertoivat muutamia esimerkkejä alustavista tutkimustuloksista. Kahdeksasluokkalaisista oppilaista suurin osa ei käytä tietokonetta päivittäin, sen sijaan älypuhelin on yhdeksällä oppillaalla kymmenestä. Ja puhelinta käytetään 2-5 tuntia päivässä. Näissä tiedoissa piilee valtavasti käyttämätöntä potentiaalia. Kuinka voisimme hyödyntää jo sen mitä oppilaat osaavat ja mistä he pitävät? Ja toisaalta kuinka kehittää niitä puutteita, joita heidän osaamisessaan on. Tuskin pelkällä puhelimella tulevaisuudessa pärjätään.

Meillä valtavasti tehtävää jos haluamme kehittää opetusta vastaaman tämän päivän haasteisiin, puhumattakaan tulevaisuuden haasteista. Ensi syksyllä käynnistetään Valkeakoskella tvt-oppilasagenttitoiminta. Oppilasagentit toimivat yhdessä ohjaavan opettajan kanssa, tätä toimintaa voisi verrata esimerkiksi tukioppilastoimintaan. Lisäksi tavallisten tvt-ohjauspäivien rinnalle tulee pedagoginen tvt-kahvila, jossa voi piipahtaa vaikka vain 15 minuutiksi. Ja kysyttävää varmaan riittää, sillä saamme käyttööme Microsoftin Office 365 sekä Googlen Apps for Education -palvelut. Näissä pilvipalveluissa ja oppimisalustoissa on varmasti vastaus moneen käytännön ongelmaan. Mikään ei tule ilmaiseksi, eli uusien asioiden haltuunotto vaatii työtä. Onneksi emme ole yksin ja apua on tarjolla.



Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin