YH3

Jäsenvaltio-tehtävä (2023)

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Jäsenvaltio-tehtävän kysymykset

1) Jäsenvaltion perustiedot

Nimi, sijainti, lippu, väkiluku, pääkaupunki, päämies, pääministeri (tai kansleri), maan oman parlamentin puoluejako, Euroopan parlamentin jäsenet (määrä, nimet, puolue), Euroopan komission jäsen (nimi, puolue)

2) Jäsenvaltion liittyminen EU:hun

Selvitä milloin jäsenmaastasi tuli EU:n jäsen ja mitkä olivat maasi keskeisimmät syyt liittymiselle.

Selvitä mitkä ovat ns. Kööpenhaminan kriteerit ja miten EU-jäsenyysneuvottelut etenevät vaihe vaiheelta.

Kerro mikä on jäsenmaasi suhtautuminen Turkin mahdolliseen EU-jäsenyyteen. 

3) Kielialueet, uskonnot, väkiluku ja taloudellinen asema

Mitkä on jäsenmaasi kolme suurinta kieliryhmää ja uskonnollista ryhmää? Mikä on niiden vaikutus yhteiskuntaan?
Mikä on jäsenmaasi väkiluku ja kuuluko Euroopan suurten valtioiden joukkoon?
Mikä on jäsenmaasi BKT ja miten se vaikuttaa maan asemaan EU:ssa?

4) Elinkeinot

Mitkä ovat jäsenmaasi pääelinkeinot? (alkutuotanto, jalostus tai palvelut)

5) Hallitusmuoto

Valtaosa Euroopan maista on tasavaltoja ja loput perustuslaillisia monarkioita. Mikä on jäsenmaasi hallitusmuoto ja sen vaikutus yhteiskuntaan?


6) Vaalitavat

Valtaosassa Euroopan valtioissa on käytössä versio suhteellisesta vaalitavasta. Muutamissa maissa käytetään myös joissain vaaleissa enemmistövaaleja. Mitä vaalitapaa maassasi käytetään ja mikä on sen vaikutus maan puoluejärjestelmään?


7) Hyvinvointi-mallit

Eurooppalaisten valtioiden hyvinvointimallit voidaan jakaa pohjoismaisiin, liberaaleihin, mannermaisiin ja Välimeren alueen hyvinvointijärjestelmiin.Mitä hyvinvointi-mallia jäsenmaassasi käytetään ja mitkä ovat sen vaikutukset kansalaisiin (esim. syntyvyys tai naisten työllisyysaste) 


8) EU:n toimielimet ja päätöksenteko

Lukekaa Yleisradion artikkeli Mitä kannattaa tietää mepin työstä? (2009). Artikkelista poimi vähintään viisi keinoa, joiden avulla meppi pystyy viemään tehokkaasti läpi haluamiaan lakialoitteita EU:ssa.

Kuka on jäsenmaasi EU-komissaari ja mikä on hänen vastuualueensa? Mikä on hänen puolueensa ja mitä se kertoo ?

Kuka on jäsenmaasi tuomari EU-tuomioistuimessa? Kuinka kauan hän on toiminut virassaan?

Milloin jäsenmaasi oli viimeksi Euroopan neuvoston puheenjohtajamaa?

Kuinka monta meppiä maallasi on EU-parlamentissa ja minkä takia maallasi on kyseinen määrä meppejä? Listaa maasi mepit ja heidän poliittiset ryhmänsä

Vertaa jäsenmaasi parlamentin ja EU-parlamentin poliittisten ryhmiä. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä näiden poliittisten ryhmien välillä on? Miten nämä erot ja yhtäläisyydet vaikuttavat EU:n päätöksentekoon. 

Kuka on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja miten hänet on valittu tehtäväänsä?

Ketä on jäsenmaasi edustaja Eurooppa-neuvostossa? (EU-maa)

Etsi uutinen viimeisestä Eurooppa-neuvoston kokouksesta. Mikä oli kokouksen aihe? Mitä kyseisen kokouksen kertoo aiheista, joita Eurooppa-neuvostossa käsitellään?

Yleisradion (yle.fi) sivun avulla etsi kolme (3) uutista, joista jokainen kertoo yhdestä EU-säädöstyypistä: asetus, direktiivi ja päätös.Laadi esitykseen jokaisesta löytämästäsi uutisesta referaatti. Tämän lisäksi esityksessäsi totea millä tavoin jäsenmaasi pitää reagoida kyseiseen säädökseen.

Verkkolähteitä ja oppikirjaa hyödyntäen laadi kaavio EU:n tavallisesta lainsäädäntöprosessista. Tähän prosessikaavioon merkitse, millä vaiheissa jäsenvaltiosi voi vaikuttaa lainsäädännön laatimiseen EU-tasolla.


EI EU-maa

Mikä on jäsenmaasi kanta viimeisimmässä Eurooppa-neuvoston kokouksessa käsiteltyyn asiaan (ei EU-maa) 

Jos valtiosi ei kuuluu EU:hun, pohdi keinoja/vaiheita, missä valtiosi voisi vaikuttaa unionin päätöksentekoon.  




9) Euroopan unionin talous ja rahastot 

Selvitä onko jäsenmaasi saanut viimeisen 10 vuoden aikana EU:n rakenne- tai koheesiorahastosta varoja. Millaisiin projekteihin rahat ovat menneet?

Etsi uutinen, joka kertoo viimeisen vuoden aikana vaikuttaneen inflaation seurauksista maahasi.


10) Turvallisuusuhat 

Mikä merkitys EU:n solidaarisuuslausekeella ja avunantovelvoiteella on jäsenmaasi-turvallisuuspolitiikalle? (pohdi asiaa siitä näkökulmasta, että kuuluuko maasi Natoon vai ei)

Selvitä uutislähteiden avulla, mitkä kolme uhkaa alla olevasta listasta ovat tällä hetkellä (2023) jäsenmaallesi suurimmat uhat ja miksi. Lista mahdollisista uhista:

- maailmantalouden kriisit

-infrastruktuurin (esim. sähköverkkoon) kohdistuvat hyökkäykset

-joukkotuhoaseet

- terrorismi

-ääriliikkeiden esim. fasismin nousu 

-kriisit ja konfliktit

-järjestäytynyt rikollisuus

-pandemiat

-ilmastokriisi

-energian ja luonnonvarojen saavutettavuus

-väestökehitys  


11) Ulko- ja turvallisuuspolitiikka 

Ketkä ovat jäsenvaltiossasi tahot, jotka johtavat maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa?
Ketä on jäsenvaltiosi ulkoministeri ja mitä hänen tehtäviinsä kuuluu? Etsi verkosta uutinen, jossa kerrotaan tämän virassa olevan ulkomisterin virkamatkasta johonkin maahan. Käytä matkaa esimerkkinä tavasta, jolla ulkoministerin hoitaa työtehtäviään.
Onko jäsenvaltiosi mukana sotilasliitto Natossa (mistä vuodesta alkaen) vai onko se puolueeton/ei sotilasliittoutunut valtio?
Onko jäsenmaallasi armeijaa (palkka-armeija vai asevelvollisuus)? Jos on, mikä on armeijan vahvuus?


Kurssin suorittaminen

Kurssin arviointi perustuu kurssitehtävään, tunti- ja kotitehtäviin, aktiiviseen osallistumiseen tunneilla ja lopussa pidettävään kokeeseen. Kurssilla tehdään parityö jostain EU:n jäsenvaltiosta: maan kulttuurin ominaispiirteet, poliittinen järjestelmä ja sen historia sekä maan toiminta EU:ssa.

Jäsenvaltio-tehtävän arviointi

Arviointiviikolla (22.-29.11.) abien oppitunnit järjestetään normaaliin tapaan. YH3-kurssin osalta arviointiviikon oppitunnit on omistettu kahdenkeskisille arviontikeskusteluille, joissa opettaja antaa töistä suullisen palautteen ja arvosanan. Keskustelu on mahdollista käydä joko kasvotusten tai Google Meetin välityksellä. Keskustelun kesto on noin 10 min. Keskustelujen 

Jäsenvaltio-tehtävä on palautettava aina päivää ennen sen arviointia kurssin Peda.netin etusivulta löytyvään palautuskansioon. Ennen palautusta tutustu tarkkaan alla olevaan arviointitaulukkoon, jossa on luoteltuna kritteerit, jonka työn pitää täyttää saadakseen tietyn arvosanan. 


Arvosana

Vastaukset

Lähteet

Rakenne ja loogisuus

5

Kysymyksistä vähintään ¾ on vastattu. Vastaukset ovat yksittäisiä sanoja tai lyhyitä virkkeitä. Vastauksista yli puolet ovat oikein. 

Lähteitä ei ole merkitty asiallisella tavalla tai niiden merkitsemisessä on selkeitä puutteita läpi esityksen. Käytettyjen lähteiden luotettavuus kyseenalainen. 

Esitys on vain luettelo vastauksia, mitkä eivät muodosta loogisesti etenevää kokonaisuutta. Isoja kielioppivirheitä läpi esityksen.  

6

Kysymyksistä vähintään ¾ on vastattu. Vastauksista valtaosa on yksittäisiä sanoja tai lyhyitä virkkeitä. Vastauksista lähes kaikki ovat oikein.

 Valtaosa lähteistä on merkitty asiallisesti muutamia puutteita lukuun ottamatta. Selkeitä puutteita käytettyjen lähteiden luotettavuuden osalta. 

Esitys on luettelo vastauksia, jotka paikoitellen muodostavat loogisesti etenevän kokonaisuuden. Isoja kielioppivirheitä läpi esityksen. 

7

Kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin on vastattu. Vastauksista yli puolet on pitkiä virkkeitä. Vastauksista lähes kaikki ovat oikein. 

Lähteet on merkitty asiallisesti. Paikoittain pieniä puutoksia lähteiden merkinnän tai luotettavuuden kanssa. 

Esitys pääosiltaan loogisesti etenevä kokonaisuus. Paikoittain ongelmia selkeyden kanssa. Pieniä kielioppivirheitä läpi esityksen.  

8

Kaikkiin kysymyksiin on vastattu ja oikein. Vastaukset ovat pitkiä virkkeitä, joista heijastuu kirjoittajan perehtyminen aiheeseen. 

Käytetyt lähteet ovat luetettavia ja ne on merkitty asiallisesti esitykseen.

Esitys on loogisesti etenevä kokonaisuus. Paikoittain vielä pieniä ongelmia selkeyden kanssa. Pieniä kielioppivirheitä.

9

Kaikkiin kysymyksiin on vastattu ja oikein. Vastaukset ovat pitkiä virkkeitä, joissa heijastuu kirjoittajan perehtyminen aiheeseen. Paikoittain esityksestä löytyy myös aiheeseen liittyvää itse haettua lisätietoa (esim. uutisia tai aihetta selventäviä tilastoja)

Käytetyt lähteet ovat luetettavia ja ne on merkitty asiallisesti esitykseen.

Esitys on loogisesti etenevä kokonaisuus. Pieniä ongelmia kielioppivirheiden osalta.

10

Kaikkiin kysymyksiin on vastattu ja oikein. Vastaukset ovat pitkiä virkkeitä, joissa heijastuu kirjoittajan perehtyminen aiheeseen. Esityksestä tasaisesti löytyy myös aiheeseen liittyvää itse haettua lisätietoa (esim. uutisia tai aihetta selventäviä tilastoja). 

Käytetyt lähteet ovat luetettavia ja ne on merkitty asiallisesti esitykseen.

Esitys on loogisesti etenevä kokonaisuus.

Uutistehtävä

Kurssi aikana jokainen opiskelija tai työpari vuorollaan esittelee joko EU:ta tai kansainvälistä politiikkaan käsittelevän uutisen. Esitystapa on vapaa. Esittelystä pitää ilmetä tiivistelmän muodossa uutisen sisältö ja uutisen kytkös meneillään olevaan laajempaan poliittisen keskusteluun. Esittäjien on myös esitettävä esityksensä lopussa uutisen liittyvä kysymys, johon kurssilaiset käyvät vastaamassa Peda.netistä löytyvään keskusteluosioon. 

Esiteltävä uutinen pitää valita luotettavasta uutislähteestä eli mediasta, joka uutisissaan tuo lukijalle ilmi lähteensä ja on laaja kokemusta ulkomaantoimituksen osalta. Tällaisia luotettavia medioita ovat esim. Yle, Helsingin Sanomat, Aamulehti, Kaleva, Turun Sanomat, Keskipohjanmaa, Suomen Kuvalehti, HBL, BBC, CNN, The Guardian tai SVT.  

Syksyn 2022 esityskalenteri löytyy linkin takaa.