4. Esiopetuksen toteuttamisen periaatteet

4.5 Punkalaitumen esiopetuksen OPS: Työtavat, arviointi ja yhteiset tavoitteet

TYÖTAVAT

Työtapojen valinnassa toteutetaan opetussuunnitelman vaatimia keinoja. Jokainen opettaja kuitenkin työskentelee ja valitsee työtavat omalla tavallaan ottaen huomioon ryhmän koon, ryhmän tarpeet, tilat sekä lasten ja vanhempien toiveet. Työtapoja vaihdellaan ja lapsia ohjataan monenlaisten työtapojen oppimiseen. Lapset ohjataan työskentelemään yksin, pareina ja ryhmissä.
Sekä työtapojen- että menetelmien kehittämisessä otetaan huomioon lasten ja vanhempien näkemykset. Asiasta keskustellaan vanhempainilloissa sekä -tapaamisissa sekä lasten kanssa päivittäin.
Opettaja arvioi päivittäin omia pedagogisia taitojaan ja tapojaan sekä onnistumisia ja muutostarpeita. Lapset antavat palautetta spontaanisti päivittäin ja vanhempien kanssa opettaja käsittelee asiaa vanhempaintapaamisissa ja - illoissa.

ARVIOINTI

Esiopettaja ja luokanopettaja pitävät tiedonsiirtopalaverin lapsen siirtyessä esiopetuksesta kouluun. Tarpeen mukaan palaveriin pyydetään muita moniammatillisen ryhmän jäseniä. Jos lapsi vaihtaa esiopetuspaikkaa kesken esiopetusvuoden, kyselee vastaanottava taho oppilaan tietoja edellisestä paikasta.

Opettaja hyödyntää itsearviointia ja kaikkea saamaansa palautetta kehittäessään ja arvioidessaan omaa työtään ja työskentelytapojaan.

Esiopetuksen päättyessä oppilaille annetaan osallistumistodistus, johon merkitään opetuksen järjestäjä, koulun ja lapsen nimi, lapsen henkilötunnus, todistuksen antamispäivä sekä OPH:n hyväksyntä. Jokainen opettaja tekee samansisältöisen todistuksen haluamallaan ulkoasulla.



YHTEISET TAVOITTEET

Esiopettajat keskustelevat säännöllisesti esiopetuksen tavoitteista ja suunnitelmista. Mahdollisesti käytettävät oppikirjat opettajat valitsevat harkintansa mukaan, koska oppikirjasisällöt eivät suuresti poikkea toisistaan.

Lasten mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon kyselemällä lasten harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista. Myös lasten mielikuvituksesta ja haluista nousevia teemoja työstetään monin eri tavoin. Vanhemmilta kysellään jo ennen esiopetuksen alkua lasten mielenkiinnon kohteita, jotta toimintaa voidaan suunnitella etukäteen lasten mieleiseksi. Punkalaidun on pieni paikkakunta, joten esiopettaja ja perheet tuntevat toisensa entuudestaan melkein aina ja siten myös lasten mielenkiinnon kohteet ovat usein tiedossa eskarin alkaessa.



MAAHANMUUTTAJALASTEN ESIOPETUS

Maahanmuuttajalasten esikoulupaikat määritellään tilanteen mukaan riippuen koulujen esiluokkien resursseista ja ryhmäkoosta. Muita mahdollisia esiopetuspaikkoja ovat päiväkoti ja valmistava opetus.

Esikoulussa opetuskieli on suomi. Oppilaille suunnataan tarvittaessa avustajaresurssia ja opetusta eriytetään kielitaidon mukaan. Suomen kielen taitoja kehitetään laulujen, leikkien, lorujen ja arjen vuorovaikutustilanteiden avulla. Erilaisia kuvallisia kommunikaatiotapoja voidaan käyttää päivittäisten ruutinien oppimisen ja ohjeiden ymmärtämisen tukena. Kielitaito kehittyy parhaiten jokapäiväisissä tilanteissa luonnollisessa ympäristössä. Lasten keskinäinen kanssakäyminen suomalaislasten kanssa on avainasemassa kielen oppimisessa ja integroitumisessa suomalaiseen elämänpiiriin.