Yleiset osat
Luku 2
Kaukaan koulu ops luku2
2.1 Perusopetuksen arvopohja
Kaukaan koulu haluaa yhteistyössä koko koulun henkilöstön ja kotien kanssa antaa oppilaille elämässä ja jatko-opinnoissa tarvittavat perustiedot ja – taidot sekä edistää oppilaiden persoonallista kehittymistä niin, että heistä kasvaisi hyvinvoivia ja iloisia, tasapainoisia ja empaattisia, vastuullisia ja oikeudenmukaisia yhteiskunnan kansalaisia.
Haluamme myös kasvattaa oppilaistamme hyväkäytöksisiä, yhteistyökykyisiä ja rehellisiä ihmisiä, jotka arvostavat sekä itseään että muita ihmisiä.
Arvostamme suvaitsevaisuutta toisia kansoja, kulttuureja ja uskontoja kohtaan.
Oikein kohdistettu uteliaisuus, innokkuus ja optimismi ovat mielestämme tavoiteltavia ominaisuuksia.
Erityisen tärkeänä pidämme äidinkielen ja matematiikan perustaitojen hallintaa yksilölliset edellytykset huomioon ottaen.
Mahdollisuuksiemme mukaan taito- ja taideaineissa haluamme tukea ja innostaa oppilaitamme heidän yksilöllisissä taipumuksissaan.
2.4 Perusopetuksen rakenne
Alku- ja esiopetuksen niveltämiseksi teemme säännöllistä yhteistyötä Parkkarilan päiväkodin kanssa. Lisäksi olemme yhteydessä alueen muihin päiväkoteihin. Mikäli mahdollista, olemme yhteydessä myös oman alueemme ulkopuolisiin päiväkoteihin koulutulokkaiden tarpeiden mukaan.
Yhteistyötahoina toimivat erityisopettaja sekä 1.-2. –luokkien opettajat, kouluterveydenhoitaja ja rehtori.
Yhteistyössä noudatetaan Kimpisen alueen suunnitelmaa.
Kaukaan koulun liikuntasali on aina sovittaessa päiväkotien käytettävissä.
Kaukaan koulussa oppilaat etenevät opinnoissaan vuosiluokittain. Jos oppilaan edellytykset tai muu henkilökohtainen tilanne vaatii toisenlaista käytäntöä, sovitaan tästä erikseen. Päätöksen asiassa tekee koulun rehtori oppilashuoltoryhmää kuultuaan.
Luku 3
Kaukaan koulu
3.2 Oppimisympäristö
Koulumme on alakoulu, jossa toimii alueellinen pienluokka.
Fyysinen oppimisympäristö:
Kaukaan koulu sijaitsee Parkkarilan kaupunginosassa, lähellä Kaukaan tehdasta. Koulun lähiympäristö tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiseen ja retkeilyyn (esim. Kisapuiston alue ja Saimaa). Koulun pihasta on välitön yhteys pururadalle / hiihtoladulle. Keskustan läheinen sijainti mahdollistaa retket esim. maakuntakirjastoon ja museoihin.
Koulu on rakennettu 1950. Koulu on museosuojelukohde.
Luokkatilojen lisäksi koulussamme on ATK-luokka, kirjasto, liikuntasali ja teknisen ja tekstiilityön tilat, fysiikan ja kemian luokka sekä ruokala.
Kaukaan koulun kirjastolla on tarkoitukseen suunniteltu oma tila, jossa oppilaiden ja opettajien käytössä on kirjojen lisäksi lautapelejä ja tietokoneita. Kirjastoon tilataan myös lasten- ja nuortenlehtiä.
Koulukirjastonhoitaja huolehtii aineiston hankinnoista, kunnosta sekä muista kirjaston ylläpitoon liittyvistä tehtävistä.
Kaukaan koulu tekee yhteistyötä maakuntakirjaston kanssa (esim. kirjastovierailut ja kirjavinkkaukset).
Lisäksi kirjastoauto käy Kaukaan koululla viikoittain.
Koulun piha-alue on laaja ja luonnonläheinen. Pihaa voitaisiin kehittää toiminnallisemmaksi lisäämällä erilaisia leikkivälineitä kuten esimerkiksi keinuja ja kiipeilytelineitä. Koulumme rapautuva ulkoseinä on vaaratekijä ulkona oltaessa. Mahdollisia turvallisuusriskejä tällä alueella ovat läheinen junarata, teollisuuslaitos ja vaarallisten risteyksien läheisyys.
Psyykkinen ja sosiaalinen oppimisympäristö:
Kaukaan koulussa välitunnit vietetään pääsääntöisesti ulkona. Yleisopetuksen 5-6-luokkien oppilaat toimivat ylijärjestäjinä. Koulussa on kummioppilastoimintaa ja erilaisia kerhoja. Koulussamme toimii myös oppilaskunnanhallitus. Oppilaat toimivat koulunsa edustajina mm. erilaisissa urheilukisoissa. Kouluruokailu tapahtuu hyviä tapoja noudattaen porrastetusti koulun omassa ruokalassa. Koulumme on mukana KiVa-koulu -hankkeessa.
3.3 Toimintakulttuuri
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT
Näitä sääntöjä noudattamalla edistän koulumme viihtyisyyttä sekä järjestyksen ja työrauhan säilymistä.
1. Koulussa ja myös sen ulkopuolella noudatan aina hyviä tapoja, tehtyjä sopimuksia ja koulun antamia ohjeita.
2. Koulumatkalla noudatan aina liikennesääntöjä ja käyttäydyn kohteliaasti muita tiellä liikkujia ja kadunvarren asukkaita kohtaan. Jos pyöräilen tai kuljen potkulaudalla koulumatkani, käytän pyöräilykypärää. 1-2-luokkien oppilaat saavat tulla kouluun pyörällä tai potkulaudalla vain poikkeusluvalla.
3. Koulun käytävillä kuljen rauhallisesti kävellen ja meluamatta. Välitunnit vietän koulun välituntialueella enkä oleskele asuntolan pihalla ja nurmialueella. Välitunneilla en leiki rajuja ja vaarallisia leikkejä.
4. Säilytän urheilu- ja kulkuvälineet yhdessä sovituilla paikoilla ja palautan ne urheiluvälinevarastoon.
5. En koske luvatta toisen omaisuuteen, esim. pyöriin, urheiluvälineisiin ja koulutarvikkeisiin. Rahaa ja arvokkaita esineitä (esim. kännyköitä ja soittimia) en tuo kouluun ilman erityistä syytä ja syystäkin vain omalla vastuulla.
6. Käsittelen huolellisesti koulun omaisuutta. Jos rikon tahallani jotain, olen korvausvelvollinen.
7. Noudatan hyviä ruokailutapoja. Ruokailun aikana käyttäydyn rauhallisesti ja siististi.
8. Wc-tiloissa noudatan siisteyttä ja hygieniaa enkä oleskele niissä asiattomasti.
9. Pidän kännykkäni ja soittimeni äänettöminä koulussa ja käytän niitä vain opettajalta luvan saatuani.
10. En kiroile enkä käytä muutenkaan sopimatonta kieltä koulussa enkä vapaa-ajalla.
11. Olen hyvä kaveri kaikille, en kiusaa henkisesti enkä fyysisesti, en koulussa enkä vapaa-aikana.
12. En tuo tulentekovälineitä kouluun.
Kaukaan koulussa noudatetaan yleisesti hyväksyttyjä hyvien tapojen mukaisia käytäntöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi
- tervehtiminen
- ovien avaaminen aikuisille
- pojilla hatutta kulkeminen sisätiloissa.
Joulu- ja kevätjuhlien lisäksi koulussa järjestetään eri vuodenaikoihin ja kalenteripäiviin liittyviä juhlia, tapahtumia ja teemapäiviä.
3.4. Opetusmenetelmät ja työtavat
Opetuksen järjestämisen kannalta on tarkoituksen mukaista, että koulupäivä voi alkaa ja päättyä muuallakin kuin koulualueella, esimerkiksi urheilukentällä.
Kaukaan koulussa käytetään vaihtelevia työtapoja. Työtapojen valintaan vaikuttavat opetusryhmän koostumus, sen koko, opetustila, käytettävissä olevat opettajaresurssit, opetusvälineet ja yhteistyötahot.
Luku 4
Kaukaan koulu
4.2 Tehostettu tuki
Kaukaan koulun menettelytavat tehostettua tukea tarvitsevien oppilaiden asioissa.
Pedagogisen arvion laadinta
Opettaja kirjaa oppilaasta tekemänsä huomiot huolikorttiin ja keskustelee tarvittavassa laajuudessa muiden oppilasta opettavien/ opettaneiden opettajien kanssa. Sen jälkeen opettaja pohtii tilannetta erityisopettajan kanssa (konsultaatio). Tarvittaessa oppilaan asioista keskustellaan koulun omassa, pedagogisessa oppilashuoltoryhmässä. Näiden keskustelujen pohjalta joko päädytään yleiseen tukeen tai laadi-taan pedagoginen arvio. Kimpisen alueen opetussuunnitelman mukaisesti opettaja päättää pedagogisen arvion laadinnasta ja se käsitellään moniammatillisessa oppi-lashuoltoryhmässä.
Tehostetun tuen aloittamista koskevan päätöksen valmistelu
Kimpisen alueen opetussuunnitelman mukaisesti moniammatillinen oppilashuoltoryhmä käsittelee oppilaan asiaa. Rehtori tekee päätöksen tehostetun tuen aloittami-sesta. Oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma, jonka päivittämisestä opettaja vastaa.
Tehostetun tuen lopettamista koskevan päätöksen valmistelu
Kaukaan koulussa käytetään edellä kuvattua menettelyä myös silloin, kun tehostetun tuen riittävyyttä/ tarvetta arvioidaan. Opettajan tekemien huomioiden ja päivitetyn oppimissuunnitelman pohjalta asiaa käsitellään ensin koulun pedagogisessa oppilashuoltoryhmässä ja sen jälkeen moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä. Tehostetun tuen lisäämisestä päättää moniammatillinen oppilashuoltoryhmä ja sen lopettamisesta päättää rehtori.
4.3 Erityinen tuki
Pedagogisen selvityksen laadinta Kaukaan koulussa: Noudatetaan Kimpisen alueen opetussuunnitelmassa kuvattua käytäntöä. Kun moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä on todettu, että tehostettu tuki ei enää riitä, laatii oppilasta opettava opettaja/ opettajat pedagogisen selvityksen. Päätöksen erityisen tuen aloittamisesta tekee aluerehtori.
4.5.1 Oppimissuunnitelma
Kaukaan koulussa oppimissuunnitelmat arvioidaan ja päivitetään Kimpisen alueen opetussuunnitelman mukaisesti. Opettaja vastaa oman oppilaansa suunnitelman päivittämisestä ja kirjaamisesta. Laaja-alainen erityisopettaja huolehtii, että asiakirjat on asianmukaisesti tehty.
Oppimissuunnitelmien päivittämiseen ja päivityskokoukseen osallistuvat Kimpisen alueen opetussuunnitelmassa luetellut tahot ja henkilöt.
Kaukaan koulussa opettajan on mahdollista käyttää oppimissuunnitelmaa myös yleisen tuen piirissä olevilla oppilailla. Yleinen tuki on jokaisen oppilaan oikeus ja Kimpisen alueen opetussuunnitelman mukaisesti opettaja vastaa tuen suunnittelus-ta ja toteutuksessa osana opetusta, käyttäen apunaan tarvittaessa muita asiantuntijoita. Opettaja toimii vuorovaikutuksessa oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa. Yleisen tuen keinoja ovat mm. tukiopetus, opetuksen eriyttäminen, osa-aikainen eri-tyisopetus, avustajaresurssin hyödyntäminen ja läksykerho. (Linkki työkalupakkiin) Tarvittaessa voidaan laatia oppimissuunnitelma. Opettaja laatii oppimissuunnitelman yhteistyössä muiden oppilasta opettavien opettajien ja laaja-alaisen erityisopettajan kanssa kanssa ja tarvittaessa käyttää apuna asiantuntijoita. Koulun pedagoginen oppilashuoltoryhmä käsittelee yleisen tuen piirissä olevia asioita.
4.5.2 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma
HOJKS:n arvioimisessa ja päivittämisessä noudatetaan Kimpisen alueen opetussuunnitelmassa todettuja käytäntöjä. HOJKSin päivittämiseen ja päivityskokoukseen osallistuvat samat tahot kuin alueella opetussuunnitelmassa. Opettaja vastaa kirjaamisesta. Laaja-alainen erityisopettaja huolehtii, että asiakirjat ovat asianmukaisesti tehty.
Luku 5
Kaukaan koulu
5.1.1 Tukiopetus
Kaukaan koulussa noudatetaan Kimpisen alueen ohjeistusta tukiopetuksen osalta.
5.1.2 Osa-aikainen erityisopetus
Kaukaan koulussa noudatetaan Kimpisen alueen ohjeistusta osa-aikaisen erityis-opetuksen osalta.
5.2.1 Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Kaukaan koulussa toteutetaan Kimpisen alueen ohjeistusta kodin ja koulun välisistä yhteistyömuodoista.
Kukin opettaja päättä tavan, jolla seuraa poissaoloja.
5.2.4 Perusopetusta tukeva muu toiminta
Kaukaan koulussa noudatetaan Kimpisen alueen suunnitelmaa kerhotoiminnan jär-jestämisestä.
Oppilaanohjaus
Kaukaan koulu
7.21 Oppilaanohjaus
Kaukaan koulun työsuunnitelmaan voidaan varata opettajalle kiinteä viikkotunti oppilaanohjausta varten.
Itsearviointiin ohjaaminen on osa koulumme oppilaanohjausta.
Niveltämiskokouksia ja oppilashuollollisia palavereja järjestetään yläkoulun kanssa tarpeen mukaan.
Yläkoulu kutsuu 6.-luokkalaiset tutustumaan uuteen kouluun ennen lukuvuoden loppua.
Oppilashuolto
OPPILASHUOLTO
Oppilashuoltoon kuuluu oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Oppilashuollolla edistetään oppilaiden tasapainoista kasvua ja kehitystä sekä varmistetaan kaikille tasavertainen oppimisen mahdollisuus.
Oppilashuollon tavoitteena on oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain. Tavoitteena on myös luoda turvallinen ja terve oppimis- ja työympäristö ja suojata mielenterveyttä. Oppilashuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, lapsen, nuoren ja heidän huoltajiensa kunnioittaminen sekä eri osapuolien tietojensaantia ja salassapitoa koskevat säädökset.
Oppilashuoltoryhmään kuuluvat Kaukaan koululla rehtori, koulupsykologi, koulukuraattori, erityisopettaja ja kouluterveydenhoitaja. Usein oppilashuoltoryhmän kokouksessa on mukana luokanopettaja ja tarvittaessa myös koululääkäri. Tarvittaessa kokouksiin kutsutaan oppilaan huoltajat sekä koulun ulkopuolisia kuntouttavia tahoja.
Kaukaan koulun oppilashuoltoryhmä kokoontuu säännöllisesti noin kuukauden välein.
Kouluterveydenhuollon uusi sivusto:
http://www.eksote.fi/fi/terveyspalvelut/kouluterveydenhuolto/sivut/default.aspx
Hammashoito:
http://www.eksote.fi/fi/terveyspalvelut/hammashoito/sivut/default.aspx
- KOULUTERVEYDENHUOLTO
Kouluterveydenhuolto on osa koulun oppilashuoltoa. Kouluterveydenhuollon työntekijöitä Kaukaan koululla ovat terveydenhoitaja Arja Hirvonen ja koululääkäri Leena Partanen.
Kouluterveydenhuollon työtilat ovat Kisakatu 23:ssa eli piharakennuksen B-portaassa. Terveydenhoitaja on tavoitettavissa koululla tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 7.30-15.30. Puhelin 0400 157 591.
Puhelinaika ma-to klo 12-12.30.
MA Muukonniemen koululla
KE Kananvansuun koululla
Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@eksote.fi
Lääkärintarkastukset tehdään 1. ja 5. -luokan oppilaille. Näihin terveystarkastuksiin kutsutaan myös vanhemmat mukaan.
Kouluterveydenhoitaja seuraa oppilaiden kasvua ja kehitystä, selvittelee oppilaiden kanssa heidän ongelmiaan, tukee oppilaita ja heidän vanhempiaan ja huolehtii seulontatutkimuksista ja rokotuksista. Hän on myös koulun oppilashuoltoryhmän jäsen.
LINKIT