Käsikirjoitukset

Käsikirjoitus: pelkkää raakatekstiä

Kun kirjoitat käsikirjoitusta, oli se sitten proosaa, draamaa, lyriikkaa tai asiatekstejä, älä tee tekstiin muotoiluja. Käsikirjoitusta työstetään julkaisukuntoon taitto-ohjelmissa, joissa tehdään kaikki ulkoasumääritykset. Jokainen tekstitiedostoon tehty ulkoasumääritys joudutaan tekemään joka tapauksessa uusiksi.

  • Älä käytä tekstinkäsittelyohjelmien asettelutoimintoja.
  • Älä muotoile tekstiä.
  • Älä tavuta tekstiä.
  • Älä ikinä koskaan milloinkaan aloita kappaletta välilyöntisisennyksillä (eikä sarkaimella).
  • Älä lisää tekstiin tyhjiä rivejä (Enter-painikkeella). Jos aloitat uuden luvun uudelta sivulta, käytä pakotettua sivunvaihtoa (Ctrl + Enter)
Taittajan näkökulmasta kappaleiden välinen tyhjä väli (tai kappaleen sisennys) on järkevintä tehdä kappalemäärityksillä. Kappalemäärityksissä valitse kappaleen jälkeen esimerkiksi 16 pt:n tyhjä tila.

Linkkivinkki: http://www.shunn.net/format/2015/07/dont_touch_that_tab_key.html

Yleistä käsikirjoituksen lähettämisestä

Käsikirjoitukset lähetetään kustantajille sähköpostitse siinä muodossa, missä kyseinen kustantamo tekstiä pyytää. Yleensä kustantamot haluavat joko tekstitiedoston tai pdf-tiedoston. Pdf sopii lukuvaiheeseen, mutta kun tekstiä ryhdytään työstämään painokuntoon, tarvitaan tekstitiedosto (joko Wordin .doc -ja .docx, LibreOfficen .odt tai kaikissa tekstinkäsittelyohjelmissa avautuva .rtf).

Ohjeena on yleensä käyttää selkeää tekstityyppiä, siis mahdollisimman helppolukuista fonttia, ja runsaita rivivälejä. Suositeltu rivinväli on yleensä 1,5 tai 2.