Työpajojen antia: kirkko (kellotapuli Henterikki)
Videot
Kellotapuli Henterikki
Kirkko ja kellotapuli
“Saarijärven kirkon nimi oli Johannes ja tapulin nimi Henterikki. Kun iltasella kirkon kohdalla: “Hyvää yötä Johannes, niin kirkkko napsahtaa vastaukseksi. Samoin vastaa tapulikin”
(OH 272. 1938 Ville Lahtinen, Kylillä kummittelee - Saarijärveläisiä uskomustarinoita)
KIRKKO
Nykyinen Saarijärven kirkko on rakennettu vuonna 1847-1848, mutta kansantarinan mukaan Sääksmäen kihlakunnan tuomari Jaakko Hästesko rakennutti ensimmäisen kirkon Palvasalmen rannalle jo 1560-luvulla, mutta siitä ei ole säilynyt todisteita. Kirkossa on säilynyt katolilaisuuteen viittaavia piirteitä kuten se, että kirkko on vihitty suojeluspyhimykselle, apostoli Johannekselle.
Sivellisyysrikkomukset ja salavuoteus oli tavallisin syy kirkolliseen häpeärangaistukseen. Keskeisiä kurinpitotapoja oli kirkon ovella seisominen jumalanpalveluksen aikana ja jalkapuu. Sapatin rikkomista kirkossa katseltiin pahasti, mutta Saarijärven papit eivät saattaneet seurakuntalaisiaan käräjille kovin helpolla. Vuonna 1706 kirkkoherra Krook kuitenkin haastoi Matti Hyytiäisen käräjille meluamisesta juopuneena kirkossa.
(Lähde: Kylillä kummittelee - Saarijärveläisiä uskomustarinoita, R. kallio 1987, Vanhan Saarijärven historia)
Saarijärven vanhan kirkon haltija oli nimeltään Iiruhein Liisa.
💀 Hän oli ensimmäinen ihminen, joka on haudattu hautausmaahan
Tarina kertoo, että Iisakki ja Rahkolan Matti oli menossa kirkkoon. Matti puhalsi kirkon avaimenreikään ja huusi kolme kertaa: ”Iiruhun Liisa, aukase mustalle ov!” Sen jälkeen alttarilta alkoi kuulua kiivasta kopinaa niin kuin nainen olisi kävellyt korkokengillä. Matti pelästyi ja lähti pakoon kohti Konttilaa. Peltoniemen kohdalla Iisakki oli siellä köntyllään ja sanoi:”Mitä jätit, ku meinas tappoa mut, ku olin yksi, vaikka kahessa pit männä” (HH 143. 1993. Eeli Kautto, Kylillä kummittelee - Saarijärveläisiä uskomustarinoita)
KELLOTAPULI HENTERIKKI
Saarijärven kellotapuli Henterikin suunnittelu alkoi 25.10.1863, kirkolliskokouksessa. Sen suunnitteluun ja rakennuttamiseen lupautui Heikki Jaakonpoika Kuorikoski. Lopulta kellotapuli valmistui vuonna 1865. Osa tapulin rakennuskustannuksista suoritettiin työllä ja verotuksilla. Kellotapuliin on maalattu kellonaika, joka näyttää 9:07. Tarinan mukaan niin pitkälle kuin kellotapuli näkyy ja lähtee kello 9:07, ehtii kello 10 jumalanpalvelukseen