Ideoita alle 3 vuotiaiden digipedagogiikkaan

Mitä on pienten lasten digipedagogiikka?

Pienten lasten käsitys digitaalisesta maailmasta ja mediasta sekä itsestään sen käyttäjänä kasvaa ja kehittyy varhaiskasvatuksen henkilöstön ja perheiden antaman positiivisen mallin mukaan. 

Pienten lasten kanssa digitaalisiin laitteisiin tutustutaan arjessa nimeämällä niitä ja sanoittamalla mitä niillä tehdään sekä miten niitä käytetään. Voidaan esimerkiksi tutustua yhdessä kuvaamiseen iPadin tai digikameran avulla. Lapsesta voi olla hauska ottaa ja katsoa kuvia itsestä ja kavereista. Voi olla myös hauska tutkia miten kuvat muuttuvat, jos ne otetaan tosi läheltä tai kaukaa, entä ylhäältä penkin päältä tai alhaalta lattialta. IPadilla voi olla mukava tutustua myös etukameran käyttöön. Kuvia pystyy myös muokkaamaan monilla erilaisilla iPadilta löytyvillä sovelluksilla, kuten Photo Boothilla, Magic Eraserilla tai Chatter Kidilla. Samalla lapsi saa kokemuksia siitä, etteivät kaikki kuvat ole välttämättä totta. 

Arjessa kannattaa tutustua myös iPadin peruskäyttöön eli laitetta käytettäessä sanoitetaan muun muassa mistä laitteen näyttö saadaan päälle ja pois sekä mistä säädetään laitteen äänen voimakkuutta. Samalla harjoitellaan laitteen turvallista käyttöä.

Erilaisten lapsia kiinnostavien asioiden ja aiheiden tutkimiiseen kannattaa myös hyödyntää mediaa ja digivälineitä. Apuna voi käyttää esimerkiksi iPadilta löytyviä mittanauha ja suurennuslasi -sovelluksia. Myös sovelluksen 3D Bear avulla voidaan tutustua esimerkiksi erilaisiin eläimiin, kulkuneuvoihin tai vaikka planeettoihin tutkimalla niitä eri kulmista omassa ryhmätilassamme sekä samalla tutustua lisättyyn todellisuuteen. 

Lasten mediaan kuuluu paljon muutakin, kun vain laitteilla olevat pelit, lastenohjelmat ja elokuvat. Pienten lasten mediataitoja kehittää muun muassa kirjojen luku, kuvien yhdessä ihmetteleminen ja tulkitseminen. Kuvien lisäksi voidaan ihmetellä myös erilaisia videoita. Lapset ovat luontaisesti uteliaita tutkimaan ja usein laitteen avulla tehty työskentely on erityisen kiinnostavaa! 

Lapset tunnistavat myös paljon erilaisia symboleita ja logoja, joita yhdistävät heille tuttuun mediasisältöön. Tässä voikin olla idea vaikka retkellä yhdessä ihmetellä erilaisia mainoksia, logoja ja merkkejä, joita lapset näkevät. Mitä ne voisivat tarkoittaa? Erilaisia mediahahmoja näkee myös paljon lasten vaatetuksessa ja niistä onkin helppo alkaa kekskustelemaan lasten kanssa ja katsomaan mitä muita hahmoja löydetään toisten vaatteista. Mediahahmoja voi myös yhdistää esimerkiksi liikuntaan tai leikkeihin. 

Digiä pystyy hyödyntämään monipuolisesti oikeastaan aiheessa kun aiheessa lasten kanssa. Qr -koodit ovat oiva tapa yhdistää digiä esimerkiksi musiikki- tai liikuntahetkiin. Koodin takaa voi aueta laulu, laululeikkivideo tai vaikka jumppakortti. Lisää ohjeita, vinkkejä ja valmista materiaalia qr -koodeista löydät täältä. Luovaa itseilmaisua pystyy harjoittamaan myös muun muassa Freeform -sovelluksen kautta, jossa lapsi pystyy vapaasti piirtämään haluamaansa hyödyntäen erilaisia värejä, kyniä ja siveltimiä. 

Lasten arjessa harjoittelemme paljon erilaisia taitoja ja usein harjoittelemme huomaamattamme myös ohjelmointiosaamiseen liittyviä taitoja. Tällaisia ovat muun muassa erilaisten asioiden luokittelu ja vertailu eri ominaisuuksien mukaan. Saatamme tehdä myös erilaisia sarjoja ja yhdessä pohtia miten se voisi jatkua sekä ratkaista erilaisia arjen ongelmia. Lapset harjoittelevat myös toimimaan annettujen ohjeiden mukaan ja välillä myös itse antamaan toisille toimintaohjeita. Mitä tapahtuu, jos ohjeiden järjestys muuttuu? Pystyykö silloin suorittamaan annetun tehtävän? Tähän liittyen löytyy Kide Science -sivustolta hauska tuokiosuunnitelma, jossa autetaan robotti Hoselia pukemispulman kanssa. Vastaavan laisen harjoituksen voisi tehdä myös vaikka käsien pesusta kuvakortteja apuna käyttäen.

Olemme myös koonneet erilaisia alle 3 vuotiaille soveltuvia pedagogisia nettiselain sivustoja. Sivustoja kannattaa hyödyntää esimerkiksi kielen kehityksen tukemiseen. Löydät ne täältä.


Lisää aiheesta voit kuunnella MLL:n Pienenä digiajassa -podcast jaksoista. 
https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/hyvinvointia-digiajassa/vauvana-ja-taaperona-digiajassa/pienena-digiajassa-podcast/