5.24 Taiteiden väliset kurssit

Paikalliset kirjaukset


Monitaiteellinen musiikkiprojekti (TA1)
1.Musiikkivideo (Musiikki ja kuvataide)

Kurssin kuluessa valmistetaan musiikkivideo ryhmän valitsemasta, harjoittelemasta ja sovittamasta kappaleesta. Tuotanto äänitetään ja videoidaan - videointi koskee myös prosessin taltiointia. Musiikkivideon käsikirjoitus, toteutus ja editointi suunnitellaan yhdessä videoryhmän/ryhmien kanssa. Kurssilla voi suuntautua pelkästään musiikkiin, pelkästään videointiin tai molempiin.

Arviointi: suoritusmerkintä.

Nykytaiteen keinoin (TA2)
Kokeilevan taiteen laboratorio (Musiikki ja kuvataide)

Kurssin alussa opiskelija valitsee taideteoksen/annetun aiheen lähtökohdakseen ja toteuttaa siitä oman versionsa joko musiikillisin tai kuvataiteellisin keinoin. Kurssin kuluessa syntyvään teokseen yhdistetään musiikillisia tai kuvataiteellisia elementtejä

  1. A) tekemällä yhteistyötä toisen taidelajin valinneen opiskelijan kanssa tai
  2. B) tekemällä itsenäisesti siitä taidelajista mitä opiskelija alun perin ei valinnut.

Arviointi: suoritusmerkintä.

Taidetta kaikilla aisteilla (TA3 )
Näytelmäproduktio (Musiikki, kuvataide ja ilmaisutaito)

Opiskelijat tutustuvat henkilökohtaisen kiinnostuksen pohjalta eri taiteenalojen ilmaisukeinoihin. Kurssilla tuotetaan näyttämölle pieni esitys, johon valmistetaan myös lavastus, musiikki ja valaistus. Tuotettavat esitykset voivat olla erityyppisiä näytelmiä, musiikkiesityksiä sekä erilaisia poikkitaiteellisia produktioita. Kurssilla käytetään videointia oppimisprosessin tukemiseen ja valmiin tuotoksen dokumentoimiseen. Kurssiin on mahdollista sisällyttää myös käsikirjoitusvaihe.

Tavoitteena on taiteen keinoin laajentaa ymmärrystä muista ihmisistä, ryhmistä, yhteiskunnasta ja omasta itsestä. Opiskelija tutustuu taiteen merkitykseen tunteiden ilmaisussa, hallinnassa ja oppii tunnistamaan erilaisia tunnetiloja. Taidetta voidaan käyttää myös vaikuttamisen muotona. Produktion aikana korostuu toisaalta yhteistyön, ja toisaalta yksilön vastuun kantaminen yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.

Taiteidenväliset kurssit on suunniteltu siten, että opiskelijat osallistuvat produktioon oman osaamisensa ja kiinnostuksensa mukaan - yksilölliset erityistaidot ja persoonallisuus huomioiden.


5.24 Taiteiden väliset kurssit

Taiteiden väliset kurssit ovat eri taiteenaloja yhdistäviä opintoja. Kurssien tehtävänä on laajentaa ja eheyttää musiikin, kuvataiteen ja opetussuunnitelmassa päätettävien mahdollisten muiden taideaineiden opetusta. Taiteiden väliset kurssit tarjoavat mahdollisuuksia laaja-alaisille ja teemallisille kokonaisuuksille perustuvalle taideoppimiselle. Opinnot vahvistavat kulttuurisen tiedon ymmärtämistä ja arvottamista omassa elämässä. Kursseilla tuotetaan ja tulkitaan kulttuuria eri taiteenaloille ominaisilla tutkimisen tavoilla. Opintojen tehtävänä on vahvistaa opiskelijoiden toimijuutta ja osallisuutta omassa elinympäristössä, yhteiskunnassa ja globaalissa maailmassa. Taiteiden väliset opinnot luovat mahdollisuuksia lukion toimintakulttuurin kehittämiselle sekä yhteistyölle lukion ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Koulutuksen järjestäjä voi päätöksellään tarjota opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä taiteiden välisiä kursseja. Mikäli lukio järjestää mahdollisuuden suorittaa taiteiden välisiä kursseja, niiden tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Taiteiden välisten kurssien tavoitteena on, että opiskelija

  • syventää kulttuurista osaamistaan taiteenalojen välisiä yhteyksiä hyödyntämällä

  • tutkii itselle merkityksellisiä ilmiöitä ja teemoja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää ja soveltaa eri taiteen- ja tieteenaloilta hankkimaansa osaamista

  • soveltaa eri taiteenaloille ominaisia tiedon tuottamisen tapoja ja niiden yhdistelmiä

  • kehittää osaamistaan taiteenaloille ominaisia työtapoja, teknologioita, työskentelyprosesseja ja opiskeluympäristöjä käyttämällä

  • työskentelee tavoitteellisesti ja yhteistoiminnallisesti ryhmän jäsenenä

  • kehittää taitoaan ilmaista itseään kokemuksellisuutta, moniaistisuutta ja toiminnallisuutta hyödyntämällä.

Arviointi

Opiskelijoille annetaan kurssilla kannustavaa, monipuolista ja ohjaavaa palautetta. Taiteiden välisen kurssin arviointi edistää opiskelulle asetettujen tavoitteiden toteutumista kaikissa oppimisprosessin vaiheissa. Arvioinnin kokonaisuuteen kuuluu myös itsearviointia ja vertaisarviointia. Arviointi kohdistuu tavoitteellisuuteen, suunnitelmallisuuteen ja tiedon tuottamiseen sekä taitojen soveltamiseen. Kurssien arvioinnissa otetaan huomioon osaamisen kehittyminen, työtapojen ja opiskeluympäristöjen käyttö, työskentelyprosessien eteneminen sekä toteutetut teokset, produktiot ja esitykset. Opiskelijoille annetaan palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden, materiaalien ja teknologioiden käytöstä.

Valtakunnalliset soveltavat kurssit

1. Monitaiteellinen musiikkiprojekti (TA1)

Kurssi tarjoaa opiskelijalle tilaisuuksia kehittää musiikillista ja muuta taiteellista luovaa ajatteluaan ja ilmaisutaitojaan taiteidenvälisessä työskentelyssä ja yhteistyössä muiden kanssa. Tavoitteena on, että kurssin aikana opiskelija suunnittelee ja toteuttaa ryhmässä tai itsenäisesti taiteelliseen ilmaisuun liittyvän kokonaisuuden. Kokonaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa opiskelija soveltaa ja yhdistää aiemmin hankkimaansa kulttuurista, musiikillista ja muuta taiteellista osaamista. Oppimisprosessin aikana opiskelija arvioi työskentelyään ja oppii toimimaan kokonaisuuden kannalta mielekkäällä tavalla. Kokonaisuuden toteutuksessa voi käyttää myös kehittyvän teknologian tarjoamia taiteellisen ilmaisun keinoja.

2. Nykytaiteen keinoin (TA2)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija syventää omakohtaista suhdettaan kuvataiteeseen ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin nykytaiteelle ominaisin keinoin. Opiskelijat tutkivat kulttuurisia ilmiöitä eri taiteenalojen ilmaisun keinoja käyttämällä ja soveltamalla. Kurssilla hyödynnetään visuaalisuuden rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja. Opiskelijat syventyvät erilaisiin käsityksiin taiteen tehtävästä. Kurssilla tarkastellaan kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Taidetta käytetään osallistumisen ja vaikuttamisen muotona. Tutkittavat ilmiöt sekä käytettävät välineet, teknologiat ja ilmaisun keinot valitaan yhdessä opiskelijoiden kanssa. Kurssilla toteutetaan monitaiteellisia teoksia, produktioita ja esityksiä erilaisiin ympäristöihin.

3. Taidetta kaikilla aisteilla (TA3)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan ja arvioimaan eri taiteenalojen ajankohtaisia toimintatapoja ja ilmiöitä. Kurssilla tarkastellaan taiteiden ja kulttuurien suhdetta sekä taiteen merkityksiä omassa elämässä, yhteiskunnassa ja maailmassa. Opiskelijoille merkityksellisiä teemoja ja aihepiirejä tutkitaan eri taiteenalojen keinoin ja niitä yhdistellen. Kurssi toteutetaan vähintään kahden taiteenalan välisenä kokonaisuutena. Kurssin keskeisiä sisältöjä voidaan valita myös aihekokonaisuuksista.