2.7 Kaksivuotisen esiopetuksen tehtävä, järjestäminen ja yleiset tavoitteet paikallisessa kokeiluopetussuunnitelmassa

2.7 Kaksivuotisen esiopetuksen tehtävä, järjestäminen ja yleiset tavoitteet Äänekoskella

Kaksivuotisen esiopetuksen tehtävänä on huomioida lapsen mielenkiinnon kohteet, aikaisemmat kokemukset, vahvuudet sekä kasvun ja oppimisen tarpeet. Toiminta on elämyksellistä ja ilmiöpohjaista. Leikki ja tutkiminen ovat keskeisiä oppimisen menetelmiä. Tärkeää on, että lapsi oppii luottamaan omiin taitoihinsa, ja hänen osallisuuttaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan tuetaan.

Esiopetuksen toteuttamisessa huomioidaan erilaiset, yksilölliset tavat oppia. Lapsi oppii aktiivisessa vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Kuunteleminen ja keskusteleminen ovat tärkeitä vuorovaikutustaitoja ja niitä harjoitellaan esiopetuksessa. Aikuisen aito kiinnostus, läsnäolo, lämpö ja kiireettömyys luovat pohjaa lapsen terveen itsetunnon kehittymiselle. Positiivinen pedagogiikka ja hyvän huomaaminen ovat keskeisiä Äänekosken esiopetuksessa. 

KASVUN JA OPPIMISEN TOIMIALAN VISIO: 
  • Aito kohtaaminen rakentaa hyvinvointia
  • Positiivisella vuorovaikutuksella luodaan eväitä hyvään elämään
  • Lapsella ja nuorella on oikeus motivoituneeseen, osaavaan ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutuneeseen kasvattajaan

Äänekosken kaupungin arvot: innovatiivisuus ja uudistumiskyky, tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus, kestävä kehitys, ovat arvoperustana kaikilla kaupungin toimialueilla, myös esiopetuksessa
  •  Innovatiivisuus ja uudistumiskyky ovat voimavarana ja pohjana osallistavalle toiminnalle
  •  Tasa-arvoisuuden tulee olla lähtökohtana kaikissa toiminnoissa esiopetuksessa
  •  Oikeudenmukaisuus näyttäytyy esimerkiksi kuulluksi tulemisen oikeutena
  •  Kestävä kehitys tulee esille esiopetuksessa perinteitä kunnioittavana, nykyhetkestä huolehtivana ja tulevaisuutta arvostavana  elämäntapana
Työntekijän henkilökohtaiset arvot tulevat esille hänen vuorovaikutuksessaan lasten, huoltajien ja työtovereiden kanssa. On tärkeää, että jokainen työntekijä pohtii oman työnsä arvopohjaa yhdessä tiiminsä kanssa.

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN:

Laaja-alaisen osamisen pohjana ovat jo aikaisemmin opitut tiedot, taidot, arvot ja asenteet sekä lapsen omista mielenkiinnon kohteista nousevat asiat. Esiopetuksen aikana lapsi rakentaa oman oppimisen polkuaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Ympäröivän maailman muuttuessa tarvitaan kykyä ajatella ja toimia erilaisissa arjen tilanteissa. On tärkeää kiinnittää huomoita siihen, millaista esiopetuksen toimintakulttuuri on ja millaisiksi oppimisympäristöt rakennetaan. Kaikki arjen tilanteet ovat oppimistilanteita. Kun lapset otetaan mukaan esiopetuksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä oppimisympäristöjen muodostamiseen, lisätään lasten osallistuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksia on kirjattu Äänekosken varhaiskasvatussuunnitelmaan ja esiopetuksen opetussuunnitelmaan. Lisäksi tunne- ja turvataitosuunnitelmat on laadittu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.
Varhaiskasvatuksen tunne- ja turvataitojen vuosikello
Esiopetuksen tunne- ja turvataitojen vuosikello


Kaksivuotista esiopetusta järjestetään Koulunmäen esiopetuksessa sekä Kellosepän päiväkodissa. Täydentävä varhaiskasvatus järjestyy samoissa yksiköissä.

Osana yksilöllistä oppimisen polkua jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa oma esiopetuksen oppimissuunnitelma.