Opiskelun tuki

Opiskelun tuki

TUKIOPETUS

Tukiopetus on tärkeä opiskelun ja oppimisen tukimuoto. Opiskelijalla on mahdollisuus saada yksilöllistä tukea asioihin, joiden oppimisessa opiskelijalla on vaikeuksia. Tukiopetusta voidaan antaa kaikissa aineissa esimerkiksi sairauden aiheuttaman tilapäisen jälkeen jäämisen korjaamiseksi tai muusta syystä. 

Tukiopetuksen järjestämiseksi opiskelija voi ottaa yhteyttä asianomaiseen opettajaan tai opettaja voi tarjota opiskelijalle tukiopetusta.

 

ERITYISOPETUS

Erityisopetus lukiossa on kaikkien opiskelijoiden saatavilla olevaa tukea silloin, kun opinnot eivät suju halutulla tavalla. Lukion erityisopettaja tukee opiskelijaa oppimisen vaikeuksissa. Tavoitteena on auttaa häntä tunnistamaan oppimiseen vaikuttavia tekijöitä sekä auttaa erityisesti luku- ja kirjoitushäiriöisiä opiskelijoita. Tuki perustuu opiskelijan tarpeisiin, jotka selvitetään kartoittamalla opiskelijan oppimisvalmiuksia.

Erityisopettaja tekee lukemisen ja kirjoittamisen taitojen kartoituksen kaikille ensimmäisen vuoden opiskelijoille ja yksilöllisen lukitestin sitä tarvitsevalle. Erityisopettaja kirjoittaa tarvittaessa lausunnon lukihäiriöstä ylioppilastutkintoa varten.

Erityisopettajaan voi ottaa yhteyttä Wilma-viestillä tai puhelimella. Erityisopetusluokka on Muksulan yläkerrassa OT6.

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA (HOS)

Opiskelijoille, joilla on opinnoissaan vaikeuksia esimerkiksi lukivaikeuden, muun oppimisvaikeuden tai puutteellisen suomen kielen takia, laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma. Opiskelijalla voi olla tuen tarve myös psyykkisten syiden, sosiaalisten vaikeuksien tai elämäntilanteeseen liittyvien ongelmien vuoksi. Henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan kirjataan opiskelun tukitoimet.


ERITYISJÄRJESTELYT YLIOPPILASKOKEESSA

Sairaus, vamma, erityisen vaikea elämäntilanne, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus sekä vieraskielisen opiskelijan opetuskielen puutteellinen hallinta voidaan hakemuksesta ottaa huomioon ylioppilastutkinnossa. Ylioppilastutkintolautakunnalta anotaan erikseen erityisjärjestelyt ylioppilaskoetta varten.

Oppilaan ja huoltajien tulee olla itse aktiivisia Ylioppilastutkintolautakunnalle lähetettävien lausuntojen suhteen. Mikäli lukivaikeus tai muu oppimisvaikeus on tiedossa jo lukioon tultaessa, on siitä hyvä olla yhteydessä rehtoriin, opinto-ohjaajaan tai erityisopettajaan. Lukilausunnon edellyttämät testit ja lausunnot on syytä hankkia jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, mutta viimeistään toisen opiskeluvuoden kuluessa. Lausunnot lähetetään ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisen yhteydessä.

OPINTO-OHJAUS

Lukion opinto-ohjauksen tarkoituksena on, että opiskelija saa riittävät perustiedot ja -taidot lukio-opintojen ja jatko-opintojen suunnitteluun sekä urasuuntautumisensa pohdintaan. Ohjaus tukee opiskelijan hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja -ohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen.

Lukio-opintoihin kuuluu kaksi pakollista opinto-ohjauksen opintojaksoa. Tämän lisäksi opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta ja pienryhmäohjausta siten, että hän tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittymistarpeensa opiskelijana, hänellä on hyvä ymmärrys erilaisten lukioaikaisten valintojen vaikutuksista ura- ja jatko-opintomahdollisuuksiin sekä häntä harjaannutetaan omien valintojen suunnitteluun ja tekemiseen sekä vastuuseen valinnoistaan.

Opiskelijaa tuetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman laatimisessa ja suunnitelmien päivittämisessä. Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota erityisesti lukio-opintojen loppuvaiheessa. Lukiolain (714/2018) mukaan lukiokoulutuksen järjestäjän on annettava oppilaitoksesta valmistuneelle opiskelijalle ohjausta opintoihin hakeutumisessa ja urasuunnittelussa opiskelijan valmistumisvuotta seuraavan vuoden ajan, mikäli opiskelija ei ole saanut jatko-opiskelupaikkaa lukion jälkeen.

Oppilaanohjaajaan voi ottaa yhteyttä Wilma-viestillä tai puhelimella. Opon työhuone on Tietolan opettajanhuoneen läheisyydessä.


OPISKELUTERVEYDENHOITO 

Lukiossa opiskeleville järjestetään terveydenhoitajan tarkastus ensimmäisenä ja lääkärin tarkastus toisena opiskeluvuonna (pojilla armeijan kutsuntatarkastus). Tarkastuksessa opiskelijan terveydentilaa arvioidaan erityisesti opinnoista selviytymisen kannalta.

Opiskelija voi hakeutua kouluterveydenhoitajan vastaanotolle mm. sairauksien ennaltaehkäisyyn tai hoitoon, psykososiaalisen tuen antamiseen, tapaturmien ensiapuun, rokotustoimintaan ja seksuaalisuus- ja ehkäisyneuvontaan liittyvissä asioissa. 

Kouluterveydenhoitaja on tavattavissa Muksulassa. Käynti terveydenhoitajalle Pajalan puoleisesta päädystä. Kouluterveydenhoitajan vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta tai laittamalla viestiä ajan varaamiseksi. Terveydenhoitajan aikataulut on ilmoitettu Muksulan info-TV:ssa. 

Koululääkärille tehdään ajanvaraus kouluterveydenhoitajan kautta. 

Jokainen opiskelija kuuluu oman kuntansa terveyspalvelujen piiriin. Kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä suoraan terveyskeskukseen. Tunkkarin terveyskeskuksen päivystyksen numero arkisin klo 8-16 on 040 8045000 .

Kouluaikana sattuneista tapaturmista tulee tehdä kansliassa mahdollisimman pikaisesti tapaturmailmoitus. Lukiolaiset on vakuutettu koulutuksen järjestäjän toimesta.

 

KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT

Lukion opiskelijalla on käytettävissään sekä kuraattorin että psykologin palvelut. Kuraattori auttaa opiskelijoita opiskeluun, ihmissuhteisiin, sosiaalisiin ongelmiin sekä itsenäistymiseen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa kuraattori tekee myös kriisityötä. 

Kuraattorin vastaanotto löytyy Muksulasta samasta paikasta kuin kouluterveydenhoitaja. Tapaamisen kuraattorin kanssa voit sopia puhelimitse tai Wilma-viestillä. 

Koulun psykologi osallistuu oppimisedellytysten arviointiin sekä tukitoimien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Psykologiin voi olla yhteydessä myös itsetunnon, mielialan, ihmissuhteiden tai muiden elämänalueiden pulmissa. 

Psykologi ottaa vastaan opiskelijoita Muksulassa kuraattorin työtilassa. Ajanvaraukset psykologille tehdään kuraattorin kautta.

 

OPPILASHUOLLON MONIALAINEN ASIANTUNTIJARYHMÄ (ATR)

Monialainen asiantuntijaryhmä (ATR) kootaan tapauskohtaisesti yksittäisen opiskelijan tai opiskelijaryhmän opiskeluhuollon tuen tarpeen selvittämiseksi ja järjestämiseksi. Ryhmän kokoonpano perustuu yksilölliseen harkintaan, käsiteltävään asiaan ja siinä vaadittavaan osaamiseen. Ryhmän kokoontuminen edellyttää opiskelijan kirjallista suostumusta. Opiskelijan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella opiskelijan asian käsittelyyn voi osallistua esim. asiantuntija tai opiskelijan läheinen. 

 

KOULUPSYYKKARI

Koulupsyykkari eli psykiatrinen sairaanhoitaja tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisiin nuoren mieltä kuormittaviin murheisiin ja huoliin. Psyykkarin juttusille voi hakeutua esim. ahdistuneisuuden, hermostuneisuuden, masennuksen tunteen, syömishäiriöiden tai univaikeuksien vuoksi. Myös kaikki muut mielenterveyteen sekä hyvinvointiin liittyvät kysymykset voidaan käsitellä psyykkarin vastaanotolla.

Psyykkari ottaa vastaan opiskelijoita Muksulassa kuraattorin työtilassa. Ajanvaraukset psyykkarille tehdään kuraattorin tai kouluterveydenhoitajan kautta.

 

NEPSY-VALMENNUS

Koululla on myös mahdollista saada nepsy valmennusta. Valmennus on tavoitteellista ja tärkeintä on löytää opiskelijan omat vahvuudet, kohentaa opiskelijan itsetuntoa sekä löytää käytännön keinoja ja työkaluja pulmatilanteisiin. Opiskelija, koti tai ryhmänohjaaja voi ottaa yhteyttä suoraan nepsykoordinaattoriin ja siten arvioidaan valmennuksen tarve.

 

KOULUNUORISOTYÖNTEKIJÄ

Koulunuorisotyön tavoitteena on olla edesauttamassa opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja läpäisyä koulussa sekä myös olla osaltaan ehkäisemässä syrjäytymistä ja kiusaamista. Tavoitteena on, että opiskelijan on hyvä tulla kouluun ja hänellä on hyvä olla koulussa. Koulunuorisotyöntekijä on opiskelijoita varten myös sosiaalisessa mediassa. Hän toimii opiskelijoiden luottoaikuisena, jolla on aikaa kuunnella, keskustella, innostaa ja rohkaista nuoria arjen keskellä. 

Koulunuorisotyöntekijään voi olla yhteydessä Wilman kautta tai puhelimella.