Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon tavoitteena on oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen ja niiden edellytyksiä vahvistava toiminta.

Opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus.

Kuopion kaupungin opetussuunnitelma - opiskeluhuolto

Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Monialaiseen yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat koulun rehtori, erityisopettaja, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja, lääkäri, opetushenkilöstön ja huoltajien sekä oppilaiden edustajat (ryhmien kokoonpano voi hieman vaihdelle koulukohtaisesti). Opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita ja kutsua kokoukseen mukaan myös muita asiantuntijoita. Yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä asioita käsitellään yleisellä ja yhteisöllisellä tasolla, eikä ryhmä koskaan käsittele yksittäistä oppilasta tai opiskelijaa koskevaa asiaa. Perusopetuksen koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmien puheenjohtajana toimii rehtori. 

Koulukohtaiset opiskeluhuollon työryhmät kokoontuvat säännöllisesti lukuvuoden aikana suunnitellen, kehittäen ja arvioiden yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutus rakentuu koulukohtaisten tarpeiden mukaan soveltaen opiskeluhuollon vuosikelloa. 

Koulun yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän kokoonpano 

Oppilaiden edustajat Oppilaskunnan hallituksen edustajat (ala- ja yläkoulu)
Huoltajien edustajat Vanhempainyhdistyksen edustaja
Rehtori  Anu Isoaho
Opettajien edustajat (ml. erityisopettaja ja opinto-ohjaaja) Jaana Korhonen, Suvi Leppänen ja Niina Kapanen
Kuraattori Hanna Vartiainen
Psykologi konsultoiva psykologi
Terveydenhoitaja Eija Kokkarinen
Koululääkäri Minna Väätäinen
Koulun muut ammattilaiset koulunkäynninohjaaja
Ulkopuoliset yhteistyökumppanit seurakunnan ja nuorisotyön edustajat, kirjaston edustaja sekä esikoulun edustaja

Koulun yhteisöllinen opiskeluhuolto

Mikä homma?! Yhteisöllinen opiskeluhuolto -video:

https://kuopio.tv/permalink/v1268adffd7c9yycnq3d/iframe/ 

Yhteisöllisen opiskeluhuollon opas oppilaille ja opiskelijoille sekä huoltajille

Huoltajien opas on tarkoitettu Kuopion kaupungin peruskoulujen ja lukioiden yhteisöllisten opiskeluhuoltoryhmien huoltajaedustajille ja kaikille opiskeluhuoltotyöstä kiinnostuneille huoltajille. Oppaassa kerrotaan opiskeluhuoltotyöstä. Erityisesti avataan sitä, mitä koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö tarkoittaa: mitä se voi käytännössä olla, miten siinä voi olla mukana ja mihin asioihin voi vaikuttaa yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.

Oppilaiden ja opiskelijoiden opas on tarkoitettu Kuopion kaupungin peruskoulujen oppilaskuntien, lukioiden opiskelijakuntien ja muiden osallisuusryhmien käyttöön. Osallisuusryhmillä tarkoitetaan kaikkia peruskoulun tai lukion vaikuttajaryhmiä, kuten esimerkiksi tukioppilaita, tutoreita, VerSo-oppilaita, välkkätoiminta- ja liikuntavastaavia. Oppaassa kerrotaan yhteisöllisestä opiskeluhuoltotyöstä: mitä se tarkoittaa, mitä opiskeluhuoltotyö voi olla käytännössä ja miten siinä voi olla mukana.

Oppaat on istutettu tunnejaturvataitokello.kuopio.fi -sivustolle Yhteisöllinen opiskeluhuolto-osuuteen:
https://tunnejaturvataitokello.kuopio.fi/yhteisollinen-opiskeluhuolto/oppilaiden-opiskelijoiden-ja-huoltajien-osallisuus/mika-homma-yhteisollisen-opiskeluhuollon-oppaat/

Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut 
Kuopion kaupungin kokonaisarvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut on kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmasta (kuopion-kaupungin-esi-ja-perusopetuksen-opiskeluhuoltosuunnitelma_final_2023.pdf).

Kuraattori, esi- ja perusopetus
Hanna Vartiainen (p. 044-718 4048) on tavattavissa koululla parittomilla viikoilla keskiviikkoisin ja parillisilla viikoilla torstaisin. Puhelimitse hänet tavoittaa ti-pe. Yhteyttä voi ottaa myös wilma-viestillä ja hanna.vartiainen@pshyvinvointialue.fi. 
Kuraattori voi olla oppilaan tukena kouluarjessa ja tavata oppilasta esimerkiksi kaverisuhdeasioihin liittyen, koulunkäynnin haasteiden sekä motivaatiopulmien vuoksi, sekä mielen hyvinvointiin ja itsetuntoon liittyvissä asioissa. Kuraattorin kanssa voi keskustella luottamuksellisesti kouluhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, mahdollisista elämänmuutoksista ja kodin arkeen liittyvistä asioista. Kuraattoriin voi olla yhteydessä myös, jos tuntuu, että koulussa ei jaksa käydä, tunneilla on levoton olo, tai motivaatio on hukassa. Kuraattorin kanssa voi myös keskustella kaverisuhteisiin liittyvistä pulmista tai kodin arjessa tapahtuneista muutoksista, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. Oppilaan tuki voidaan järjestää yhteistyössä koulun, perheiden ja yhteistyötahojen kanssa. Yksilötukikeskustelut ovat yleensä 1–5 x. Työn painopiste on ennaltaehkäisevässä ja varhaisen vaiheen tuessa. Oppilas voi hakeutua kuraattorille ottamalla yhteyttä puhelimitse, wilma- tai sähköpostiviestillä, tai esimerkiksi huoltajan, opettajan tai terveydenhoitajan välityksellä.

Yksilöllisen opiskeluhuoltotyön ohessa kuraattori osallistuu koulun yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön esimerkiksi ryhmä- ja luokkatasolla, sekä toimii osana koulun yhteisöllistä toimintaa.


Psykologipalvelut toimivat koulullamme toistaiseksi siten, että tarvittaviin palveluihin ohjaudutaan erityisopettaja Suvi Leppäsen kakutta. Psykologia tarvitaan usein silloin, jos keskittyminen on vaikeaa, tai tuntuu ettei oppiminen suju. Psykologi voi auttaa myös tilanteissa, kun erilaiset asiat jännittävät, ahdistavat, tai mieliala on matala. 

Terveydenhoitajana toimii Eija Kokkarinen (p. 044-718 6509 
Toimipiste: Vehmersalmen yhtenäiskoulu, päiväkodin rakennus, yläkerta –käynti rannan puoleisesta ovesta; Vehmersalmenkatu 27; 71310 VEHMERSALMI ja terveydenhoitaja koululla pääsääntöisesti maanantaisin, tiistaisin.

Koululääkärinä toimii Minna Väätäinen ja vastaanotto on Vehmersalmen neuvolassa joka kolmas keskiviikko. Ajanvaraus terveydenhoitajan kautta.  


  1. Kouluyhteisön toimenpiteet yhteisöllisen opiskeluhuollon edistämiseksi
    Yhteisöllinen opiskeluhuolto tekee ennaltaehkäisevää opiskeluhuoltotyötä. Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä on moniammatillinen ryhmä, joka kokoontuu laajalla kokoonpanolla 2-3 kertaa vuodessa. Lasten ja nuorten hyvinvointia seurataan esim. kouluterveyskyselyillä.

  2. Toimenpiteet tarvittavien tukitoimien järjestämiseksi (yksilökohtainen opiskeluhuolto)
    Yksilöllisiä oppilashuoltopalavereja järjestetään tarpeen mukaan.

  3. Yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän perheidensä sekä koulussa työskentelevien ja muiden oppilaiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa.
    Oppilaat sekä heidän vanhempansa ja opettajat saavat tarvittaessa kuraattorilta tukea oppilaan koulunkäyntiin ja kaverisuhteisiin liittyvien pulmien selvittelyyn. Kuraattori Hanna Vartiaisen tavoittaa wilmaviestillä/puhelimella. Terveydenhoitaja tapaa oppilaita ja perheitä tarkastuksissa ja yksilöllisesti varatuilla vastaanotoilla.

  4. Suunnitelmat oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä kriisisuunnitelma kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmassa (kuopion-kaupungin-esi-ja-perusopetuksen-opiskeluhuoltosuunnitelma_final_2023.pdf)

     
     

Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen/oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeä on varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä opiskeluhuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa.  

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu oppilaan suostumukseen. Yksittäisen oppilaan tueksi voidaan koota myös yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä ja ryhmän kokoonpano perustuu oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan ja/tai huoltajan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskeluhuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä. Ryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa oppilaan asiassa tarpeellisiksi katsomiltaan asiantuntijoilta. 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto (peda.net)