Perusopetus

Arviointi ja todistukset perusopetuksessa

Nilakan kunnissa pidetään erityisen tärkeänä, että arviointi auttaa oppilasta ymmärtämään, miten hän voi edistää omaa oppimistaan ja että opiskeluilmapiiri on rohkaiseva sekä yrittämään kannustava.


Nilakan kunnat noudattavat opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä arvioinnin linjauksia ja valtakunnallisia arviointikriteerejä 6. vuosiluokan sekä päättöarvioinnin osalta.

Arvioinnin kriteerit esitetään oppilaille aina opetuskokonaisuuden alussa. Erityisesti monialaisen oppimiskokonaisuuden arvioinnin osalta on tärkeää esittää eri oppiaineiden arviointiin vaikuttavien näyttöjen kriteerit ennakkoon.  

Huoltajat saavat tietoa arvioinnista todistusten lisäksi oppimistulosten dokumentoinneista, arviointikeskusteluissa, vanhempainvarteissa sekä muissa tapaamisissa, tiedotteissa, viesteissä ja koulun kotisivuilla.

Arviointi perustuu aina monipuoliseen näyttöön. Oppilaalle tarjotaan mahdollisuus osoittaa osaamistaan usein eri tavoin ja hänelle annetaan monipuolista palautetta riittävän usein. Opettaja dokumentoi arviointinsa erilaisista oppilaan osaamisen näytöistä niin että, oppilas ja huoltaja voivat aktiivisesti seurata oppilaan edistymistä ja tukea oppilaan oppimista ja työskentelyä. Suositellaan käyttämään sähköisiä järjestelmiä.

Väliarviointi annetaan vähintään syyslukukauden päättyessä. Myös jaksotodistusta voidaan käyttää.

Toisen ja kolmannen vuosiluokan sekä kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan nivelvaiheessa pidetään oppilaan itsearviointiin pohjautuva huoltajan, oppilaan ja opettajan/opettajien yhteinen arviointikeskustelu. Nivelvaiheen arviointi on ennen kaikkea kannustavaa ja oppilaan oppimista edistävää. Samassa yhteydessä tehdään tarvittaessa tuen vaiheen tarkastus.

Perusteiden mukaan formatiivista, opintojen aikaista arviointia ei tarvitse dokumentoida. Vesannon yhtenäiskoulussa formatiivinen arviointi tapahtuu luokilla 1 - 3 lomakkeella ja luokilla 4 - 9 sähköisellä työkalulla.

Itsearviointia ja vertaispalautetta toteutetaan eri tavoin jatkuvasti. Molempia arvioinnin muotoja käytetään sekä erilaisten opintokokonaisuuksien että lukukauden arvioinnissa.


Käyttäytymisen arvioinnin keskeiset arviointiperusteet ovat
* toisten huomioonottaminen
* hyvien tapojen noudattaminen
* työrauhan antaminen

sekä koulun sääntöjen noudattaminen

1. - 3. vuosiluokilla käyttäytymisen arviointi on sanallista. Sanalliset käyttäytymisen arviot annetaan todistuksessa liitteenä.
4. - 9. vuosiluokilla käyttäytymisen arvioinnissa käytetään numeroarviointia.

Vesannon yhtenäiskoulussa käyttäytymisestä annetaan arviointi kaksi kertaa vuodessa. Luokilla 1-6 arviointi tehdään syys- ja kevätlukukauden lopussa, luokilla 7 - 9 toisen ja viidennen jakson lopussa.

Luokilla 1 - 3 käyttäytymisen sanallisen arvioinnin asteikkona käytetään Joskus – Usein – Aina

Luokkien 4 - 9 käyttäytymisen numeroarvioinnin kriteerit liitteenä.

Käyttäytymisen arviointi huomioidaan tarvittaessa oppimissuunnitelmassa tai HOJKS:ssa.

Oppiaineiden arviointi
Sanallinen arviointi annetaan kaikissa aineissa vuosiluokilla 1 - 3 ja numeroarviointi vuosiluokilla 4 - 9.

1 - 3 luokkien oppiaineiden sanallisessa arvioinnissa käytetään asteikkoa Tarvitset tukea – Edistyt kohtalaisesti – Edistyt hyvin – Edistyt erinomaisesti

Oppilas siirtyy seuraavalle vuosiluokalle, jos hän on saanut vuosiluokan oppimäärään sisältyvissä oppiaineissa vähintään välttäviä tietoja ja taitoja osoittavan numeron tai vastaavan sanallisen arvion.
Jos oppilaalla on hylättyjä arvosanoja, hänelle annetaan mahdollisuus opetukseen osallistumatta erillisessä näytössä osoittaa saavuttaneensa oppiaineessa hyväksyttävät tiedot ja taidot. Mahdollisuuksia erilliseen näyttöön annetaan lukuvuoden aikana tai lukuvuoden koulutyön päätyttyä enintään kahteen oppiaineeseen kesäkuun loppuun mennessä. 

Perusteiden kohdan 6.12 erityisestä tutkinnosta ja siitä annettavasta todistuksesta päättää koulun rehtori.

Koulun valitseminen taito- ja taideaineiden arviointi vaikuttaa pakollisten taitotaideaineiden arviointiin.

Valinnaisten aineiden arviointi määritellään valinnaisaineiden esittelyssä, luvussa 12. 


KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINNIN KRITEETERIT

Erinomainen arvosana 10 tai vastaava sanallinen arvio

Oppilas noudattaa säännöllisesti järjestyssääntöjä. Hän ottaa oma-aloitteisesti huomioon toiset ihmiset ja muistaa hyvät tavat. Hän toimii esimerkillisen auttavaisesti ja edistää yhteishenkeä sekä työrauhaa. Työskentelyssään oppilas toimii rehellisesti ja osoittaa samaa esimerkkiä myös muille.

Kiitettävä arvosana 9 tai vastaava sanallinen arvio

Oppilas noudattaa järjestyssääntöjä lähes aina. Hän ottaa huomioon toiset ihmiset ja hallitsee hyvät tavat. Hän toimii auttavaisesti ja yhteistyökykyisesti sekä työrauhaa ylläpitäen. Rehellisyyden osalta oppilas toimii moitteettomasti.

Hyvä arvosana 8 tai vastaava sanallinen arvio

Oppilas noudattaa järjestyssääntöjä lähes aina, käyttäytymisestä on jouduttu huomauttamaan silloin tällöin. Oppilas ei yleensä ole saanut rangaistuksia. Hän ottaa toiset ihmiset huomioon toimimalla yleensä ystävällisesti, auttavaisesti ja työrauhaa ylläpitäen. Oppilas osoittaa rehellisyydessä lähes moitteetonta käytöstä.

Tyydyttävä arvosana 7 tai vastaava sanallinen arvio

Järjestyssääntöjen noudattaminen tuottaa oppilaalle vaikeuksia. Hän häiritsee työrauhaa ja käyttäytymisestä on jouduttu huomauttamaan usein. Oppilas on saanut rangaistuksia silloin tällöin. Toisten huomioonottaminen tuottaa vaikeuksia ja oppilas nimittelee tai kiusaa toisia oppilaita. Oppilaalla esiintyy epärehellisyyteen liittyviä rikkeitä.

Kohtalainen arvosana 6 tai vastaava sanallinen arvio

Järjestyssääntöjen noudattamisessa on paljon puutteita. Oppilas häiritsee toistuvasti opetusta ja käyttäytymisestä on jouduttu huomauttamaan erittäin usein sekä antamaan useita rangaistuksia. Oppilas ei ota huomioon muita ihmisiä ja kiusaa tai nimittelee usein toisia. Oppilas osoittaa toistuvasti epärehellisyyttä esim. valehtelemalla tai lunttaamalla.

Välttävä arvosana 5 tai vastaava sanallinen arvio

Oppilas ei noudata järjestyssääntöjä. Hän häiritsee toistuvasti opetusta ja pyrkii ajoittain estämään työskentelyä luokassa sekä yllyttämään muita rikkeisiin. Oppilasta huomautetaan toistuvasti käyttäytymisestä ja hänelle joudutaan antamaan monenlaisia rangaistuksia. Oppilas ei ota muita ihmisiä huomioon vaan kiusaa tai nimittelee toisia usein. Oppilas osoittaa epärehellisyyttä esim. valehtelemalla, lunttaamalla tai olemalla luvattomasti poissa koulusta.