Kansainvälisyysohjeita opiskelijalle

Opiskelijan kansainvälistyminen
Tässä osuudessa esitellään ´Opiskelijan ohjeistaminen kansainvälisyyteen´.
Ohjeistus on osa Kansainvälisyyskoulu -hanketta, joka tehtiin yhdessä neljän muun keskisuomalaisen lukion kanssa.
OPISKELIJOIDEN OHJEISTAMINEN KANSAINVÄLISYYTEEN
1 Kotikansainvälisyys
Useinkaan ei tarvitse lähteä kovin kauas, sillä myös kotimaassa on mahdollisuus kansainvälistyä.
Seuraavassa esitellään erilaisia mahdollisuuksia laajentaa omaa kansainvälisyyttään kotimaasta käsin.
- tutorina toimiminen koulussa olevalle vaihto-opiskelijalle tai maahanmuuttajalle
- opettajan/opettajien ohella kouluun saapuvan apulaisopettajan ohjaaminen
- osallistuminen aktiivisesti kouluun saapuvien ulkomaalaisten vieraiden opastukseen
- koulussa järjestettävien teemapäivien toteuttaminen yhdessä muiden kanssa ja niihin
osallistuminen
(Unicef www.unicef.fi, Unesco Unesco, YK-liitto www.ykliitto.fi, Euroopan Unioni
EU, Euroopan Parlamentti ja mepit www.europarl.fi, Opetushallituksen kansainvälisyys Opetushallitus, Erasmus kouluissa -hanke, jonka avulla voi kutsua yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen EU:n Erasmus-vaihto-opiskelijoita kouluun Erasmus,
www.eurooppalainensuomi.fi, Ulkoministeriö (mm. kehitysmaatietoutta) global Finland,
Kehitysyhteistyön palvelukeskus fingo, Amnesty www.amnesty.fi, jne.)
- osallistuminen koulussa luennolle, jossa on vieraita ja edustajia suomalaisista yrityksistä, jotka
toimivat kotimaan lisäksi ulkomailla, tai yksinomaan ulkomailla
- maailmankansalaisen kypsyyskokeen suorittaminen täällä
- Koulun kotisivujen kääntäminen eri kielille, päivittäminen ja ylläpitäminen. Tällainen toiminta tulee luonnollisesti sopia erikseen koulun kotisivujen ylläpitäjän kanssa.
- koulun kansainvälisyystoiminnasta kertominen muille opiskelijoille
- projektityö/esitelmä/tutkielma/portfolio vieraalla kielellä tai vieraasta kulttuurista eri oppiaineiden tunneilla
- aamunavaukset koko koululle vieraalla kielellä esim. kokemuksista opiskelijavaihdosta ulkomailla
- projektityöskentely jossain oppiaineessa ulkomaalaisen opiskelijan kanssa esim. www.edu.fi/etwinning
- yhteydenpito johonkin ulkomaalaiseen esim. sosiaalisessa mediassa, Skypessä, sähköpostilla tai
perinteisellä kirjeenvaihdolla
- blogi vieraalla kielellä
- kielitaidon ylläpitäminen Kansalaisopiston, Kesälukion ja Avoimen Yliopiston kursseilla
- osallistuminen kansainvälisten järjestöjen toimintaan Keski-Suomessa (Punainen Risti
Laukaa, WWF www.wwf.fi, Greenpeace www.greenpeace.org/finland/fi/ jne.)
- Toimiminen eri järjestöissä ja yhdistyksissä. Lions klubit www.lions.fi/, Rotary-järjestöt www.rotary.fi, Pohjola-Norden Pohjola Norden sekä eri maiden seurat ja yhdistykset (esim. Suomi-Saksa www.ssyl.fi, Suomi- Amerikka SAM, Suomi-Venäjä www.venajaseura.com, Suomi-Ranska www.suomi-ranska.com, Suomi-Italia http://finlandia-italiayhdistys.fi jne.) ovat monesti hyvin aktiivisia paikallistasolla ja näiden järjestöjen kautta pääsee usein tutustumaan eri maiden ihmisiin ja saa tietoa eri kulttuureista. Järjestöillä voi olla omat nuorisojärjestönsä, joissa pääsee vaikuttamaan jo paikallistasolla. Lisäksi paikallisjärjestöt järjestävät erilaisia teemaviikkoja, jolloin järjestetään luentoja, esitetään elokuvia jne.
- toimiminen isäntänä/emäntänä kouluun saapuvalle vaihto-opiskelijalle lukukauden / -vuoden ajan
- osallistuminen koulun ystävyyskoulutoimintaan
- Osallistuminen koulun kansainvälisyysprojekteihin ulkomailla sijaitsevan koulun/koulujen kanssa, jolloin vierailun yhteydessä opiskelijat ja opettajat sijoitetaan usein paikallisiin perheisiin. Sijoittaessaan vieraan omaan kotiinsa kannattaa muistaa tutustua vieraan kulttuuritaustaan jo ennakkoon, jotta yhteiselo sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.
- Toimimalla ystäväperheenä ulkomaalaisille opiskelijoille. Joka syksy Keski-Suomeen saapuu eri maista opiskelijoita opiskelemaan suomalaisissa oppilaitoksissa JYU tai JAMK. Myös Punaisella Ristillä on ystäväperhetoimintaa Punainen Risti. Ystäväperheenä toimiminen on molemminpuolista vuorovaikutusta: perheenä saa tilaisuuden tutustua uuteen ihmiseen ja hänen kulttuuriinsa, mutta samalla voi tarjota vieraalle, ulkomaiselle opiskelijalle, mahdollisuuden perehtyä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Onnistuessaan ystäväperhetoiminta on ikimuistoinen kokemus sekä vieraalle että isäntäperheelle ja parhaimmillaan voi syntyä elinikäisiä ystävyyssuhteita.
- ystävätoiminta maahanmuuttajien kanssa (Jyvässeudulla maahanmuuttajakeskus Gloria
www.monikulttuurikeskus-gloria.fi)
- kummilapsen hankkiminen jostakin kehitysmaasta esim. www.plan.fi, www.worldvision.fi
- Kesätyö kotimaassa. Esimerkiksi kaupan alalla ja majoitusalalla pääsee helposti käyttämään omaa kielitaitoaan sekä avartamaan maailmankuvaa palvellessaan ulkomaalaisia asiakkaita.
- Europassin kokoaminen www.europass.fi
2 Ulkomaalaisen vieraan majoittaminen
- Ole yhteydessä vaihto-opiskelijaan ennen hänen saapumistaan perheeseenne (some, sähköposti tai puhelimitse). Video-chatti on mukava, sen avulla näkee kasvot ja kuulee äänen.
- Vaihto-opiskelijat haluavat mieluusti saada jonkun kuvan ympäristöstä, missä he tulevat asumaan (esim. talo, puutarha ja mahdolliset lemmikit).
- Kerro vaihto-opiskelijalle millaisia vaatteita ja varusteita hänen on hyvä pakata mukaan. Kerro myös tietoa alueesi sääolosuhteista.
- Mikäli voitte olla yhteydessä vaihto-opiskelijan vanhempien kanssa, lisääntyy molemmin puolinen luottamuksen tunne.
- Vaihto-opiskelijalle tai vieraalle on ensiarvoisen tärkeää, että hän pääsee osallistumaan tavalliseen arkeen.
- Yhteiseloa helpottaa, jos opiskelijalle voidaan heti kertoa mitkä ovat perheen kaikkia jäseniä koskevat säännöt ja muut arkeen kuuluvat tärkeät asiat. Vaihto-opiskelijaa tulisi koskea samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin perheenjäsenillä on. Arjen kannalta on hyvä käydä läpi kodissa sellaiset asiat, jotka luovat perheen yhteiselon. Tällaisia asioita ovat esim. ruoka-ajat ja ruokailu, peseytymistilat, TV:n katselu ja tietokoneen käyttö, pyykinpesu, yhteiset askareet jne. Monet perheen kirjoittamattomat säännöt ovat uudelle perheenjäsenelle tuntemattomia, joten aivan yksinkertaisetkin asiat on hyvä käydä yhdessä keskustellen läpi. Tämä luo vaihto-opiskelijalle turvallisuutta ja samalla perhe pääsee itse kurkistamaan uuteen kulttuuriin opiskelijan kertoessa omista kotioloistaan, tavoistaan ja tottumuksistaan. Erilaiset kulttuurit ja kulttuurien väliset erot ovat rikkaus, mutta ennen kuin oppii arvostamaan erilaisuutta rikkautena, on sopeuduttava monenlaisiin uusiin tilanteisiin. Esimerkiksi perhedemokratia, ruokailutottumukset, puhuttelutavat, siisteyskäsitykset ja pukeutuminen voivat hämmentää aluksi sekä isäntäperhettä että vaihto-opiskelijaa.
- Nuori saattaa tarvita toistuvia ohjeita monissa yksinkertaisissa arkipäivän tilanteissa. Opastuksen yhteydessä kannattaa selittää, miksi asiat tehdään perheessä niin kuin ne tehdään. Näin yhteisten pelisääntöjen ohjeistus ei tunnu tarpeettomalta ja käsittämättömältä.
- Vaihto-opiskelijan saapuminen saattaa aiheuttaa mustasukkaisuutta perheen nuoremmissa lapsissa. Heistä saattaa tuntua, että perheeseen on saapunut uusi ihminen, joka saa osakseen enemmän huomiota kuin perheen oma lapsi. Uudesta tilanteesta on hyvä jutella kaikkien perheenjäsenten kanssa jo hyvissä ajoin ennen vaihto-opiskelijan saapumista. Yhteiseen arkeen totutellessa helpottaa, jos perheessä on useampi jäsen, joka voi kommunikoida (useimmiten englanniksi) uuden perheenjäsenen kanssa. Toisaalta lapset keksivät helposti elekielen mahdollisuudet siihen saakka kunnes yhteinen kieli löytyy. Huumori, avoimuus ja puhdas uteliaisuus auttavat monessa tilanteessa. Tärkeintä on, että kommunikoidaan.
- Vaihto-opiskelijan majoittaminen antaa myös mahdollisuuden perheelle oppia uutta kieltä, aina yksittäisistä sanoista laajempaan oppimistilanteeseen. Voi olla, että joku perheenjäsenistä jo harrastaa jotakin kieltä ja vaihto-opiskelijan saapuminen perheeseen luo aitoja oppimistilanteita käyttää tuota kieltä.
- Vaihto-opiskelijat vertailevat luonnollisesti Suomen oloja oman kotimaansa oloihin. Johtopäätökset voivat olla nopeita ja helposti mustavalkoisia. Joskus vertailu voi tuntua jopa loukkaavalta. On kuitenkin tärkeää, että voi sanoa oman mielipiteensä erilaisista asioista, jopa kriittiset mielipiteet. Tämä helpottaa sopeutumista ja vaihto-opiskelija voi tuntea, että hän voi rehellisesti kertoa oman mielipiteensä.
- Vaihto-opiskelijat ovat useimmiten nuoria ja nuoret saattavat joskus olla ajattelemattomia puheissaan. Sen vuoksi on joskus tärkeää jättää kommentti oman arvonsa nojaan.
- Monissa kulttuureissa nuoret eivät ole yhtä itsenäisiä kuin suomalaisnuoret, eivätkä näin ollen ole tottuneet ottamaan vastuuta sellaisista asioista, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä.
- Vieraassa kulttuurissa pienetkin asiat saattavat tuntua hankalilta ja koti-ikävä voi helposti iskeä. Paras lääke koti-ikävään on aktiivisuus kaikkien osapuolten osalta. Toisaalta perheen ja ystävien ikävöinti on luonnollista, sillä moni nuori on ensimmäistä kertaa pois kotoa pidemmän aikaa. Uudessa ja vieraassa kulttuurissa oleminen voi olla välillä hieman väsyttävää. Vaihto-opiskelija tarvitsee tämän vuoksi myös omaa aikaa, yksinoloa sopivassa määrin ja tilaa sulatellakseen niitä uusia vaikutteita, joita hän jatkuvasti kohtaa uudessa ympäristössä vieraan kielen lisäksi. Keskittyminen vieraaseen kieleen, silloin kun sitä ei vielä oikein hallitse kunnolla, vaatii usein ponnisteluja. Kun pahin väsymys on levätty pois (mm. aikaeroon totuttelemisesta johtuva), vaihto-opiskelijaa tulee kannustaa mukaan perheen arkeen. Yhteinen puuhastelu edesauttaa molemminpuolista sopeutumista. Tekeminen voi olla aivan arkipäiväistä esim. ostoksilla käyntiä, ruuanlaittoa, mustikanpoimintaa, mökkeilyä jne.
- On tärkeää, että perhe on kiinnostunut vaihto-opiskelijan hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä. Pienet kysymykset arkipäivän sujumisesta luovat turvallisuuden tunteen ja nuori tietää, että hänestä välitetään.
- Suomalaisten yksityisyyden kaipuu voi tuntua ulkomaalaisesta oudolta. Monessa maassa ei vietetä aikaa yksin omassa huoneessa tai omaan harrastukseen uppoutuneena, vaan ollaan enemmän yhdessä. Jotta vaihto-opiskelija ei tuntisi oloaan yksinäiseksi, on tärkeää, että nuori halutessaan voi osallistua harrastuksiin yhdessä muiden perheenjäsenten mukana.
- On myös hyvä tietää, että joissakin maissa läheisyys ja fyysinen hellyys perheenjäsenten välillä osoitetaan avoimemmin kuin Suomessa. Tämän vuoksi on tärkeää, että nuorelle osoitetaan, että hänestä välitetään.
Lähde: AFS:n ohjeet
3 Matkalle lähtevän ohjeistus
Kansainvälistymistä ja kielitaidon kohentamista voi harjoittaa erilaisten kesäkielikurssien avulla ulkomailla, koulun omien projektien sekä opintomatkojen avulla tai lähtemällä vaihtoon pidemmäksi aikaa.
Ennen lähtöä muistettavaa
- Passin on oltava voimassa vielä kotimaahan palatessakin. Tarkista passin viimeinen voimassaolopäivä. Joihinkin maihin matkustettaessa passin tulee olla voimassa muutama kuukausi vielä kotimaahan palattuakin. Virallinen henkilökortti toimii vain Schengen -alueella. On joka tapauksessa hyvä hankkia virallinen henkilökortti mukaan matkalle, sillä silloin ei tarvitse aina kuljettaa passia mukanaan todistaakseen henkilöllisyytensä. Ajokortti ei ole virallinen henkilökortti.
- Mikäli maahan tarvitaan viisumi, hanki se hyvissä ajoin. Viisumin haku on useimmiten viikkoja kestävä prosessi ja hakijan tulee olla tavoitettavissa koko viisumin hakuprosessin ajan. Haettaessa viisumia esim. Amerikkaan hakijan täytyy käydä Amerikan suurlähetystössä Helsingissä. Lisätietoja matkustamisesta löytyy Ulkoministeriö, mistä löytyy myös matkustuslomake, jolla voi ilmoittaa olevansa poissa Suomesta pidemmän aikaa. Ulkoministeriö suosittelee nykyään, että pidempiaikainen poissaolo Suomesta ilmoitetaan myös Ulkoministeriöön sivustolta löytyvällä matkustuslomakkeella.
- Hanki itsellesi eurooppalainen sairaanhoitokortti Kela-sivustolta. Kortti tulee parissa viikossa ja Kela uusii sen automaattisesti jatkossa, mikäli kortin uusimiseen ei ole estettä. Kelalle on hyvä ilmoittaa myös mikäli viipyy vaihdossa pidemmän aikaa (vaihto-oppilasvuosi).
- Varmista koulun terveydenhoitajan kanssa riittävän ajoissa mitä rokotuksia matkalla tarvitaan ja mahdollinen lääkitys. Joihinkin rokotteisiin tarvitaan tehoste, joten koko rokotusprosessi voi kestää useita kuukausia. Rokote-sivuilta löytyy lisää tietoa. Lääkkeet ja reseptit (pitkäaikaissairauksiin) on hoidettava hyvissä ajoin lääkärin/apteekin kanssa.
- Tallenna itsellesi kohdemaassa olevien kontaktihenkilöiden yhteystiedot.
- Selvitä pankkiasiat oman pankkisi kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa. (mm. Visa Electron). Kirjoita myös ylös pankin yhteystiedot, joita tarvitaan, mikäli pankkikortti katoaa. Tarkista, ettet ole tehnyt maakohtaisia rajoituksia, jotta korttisi toimii matkakohteessa.
- Tarkista lento- ja muiden lippujen osalta niiden oikeellisuus. Lippuihin merkityt ajat ovat aina paikallista aikaa. Muista tarkistaa ajankohtaiset lentotiedot, sillä aikatauluissa voi olla muutoksia.
- Huolehdi vakuutusasiat kuntoon riittävän ajoissa ennen matkalle lähtöä. Pidä vakuutuskortti aina mukana. Mikäli oleskelet kohteessa pidemmän aikaa, voit varmistaa onko vakuutusyhtiöllä paikkakunnalla oma sopimuslääkäri. Opettaja: tarkista hallintokäytänteet rehtorin kanssa ennen matkan suunnittelua.
- Kansainvälisellä opiskelijakortilla ISIC-kortti (kortti) voi saada alennuksia monista eri kohteista.
- selvitä puhelinliittymäsi toimiminen ja mahdolliset lisämaksut ulkomailla (esim. saldoraja ulkomailla). Selvitä myös puhelujen hinnat. Pidempiaikaisessa vaihdossa voi olla hyvä hankkia paikalliselta puhelinoperaattorilta uusi liittymä vaihdon ajaksi.
3.1 Kouluvierailut ja opintomatkat
Koulussa järjestetään usein kansainvälistä toimintaa perinteisenä ystävyyskoulutoimintana ja näihin hankkeisiin liittyy matkustamista ulkomaille. Lukiossa voi omaan painopistealueeseen liittyen olla myös matkustamista toiseen maahan ja yhteistyötä toisen koulun kanssa eri aihealueilla esim. yrittäjyys-, urheilu-, musiikki- ja ilmaisutaito- opintokokonaisuuksien osalta. Erilaiset projektit toisen koulun kanssa, fysiikan projektit CERN-tiedekeskukseen Sveitsissä, Pohjola-Norden -projektit, Nordplus -hankkeet sisältävät liikkumista ulkomaille.
Vieraillessa ulkomailla projektin partnerikoulussa ja isäntäperheessä tai tehdessä opintomatkan yhdessä opetusryhmän kanssa ja majoittuessa hotelliin/ hostelliin, sinun tulee muistaa, että matkalla ovat voimassa samat järjestyssäännöt kuin koulussasi on. Tupakointi sekä päihteiden käyttö on kielletty. Muista, että edustat opintomatkalla sekä omaa kouluasi että maatasi. Jokainen opiskelija allekirjoittaa kirjallisen sitoutumislomakkeen yhdessä huoltajansa/huoltajiensa kanssa ennen opintomatkan alkua.
On hyvä kerätä faktatietoa sekä omalta paikkakunnaltasi että Suomesta, jotta osaat vastata asianmukaisesti kysymyksiin, joita sinulle mahdollisesti tehdään. Tallenna jo ennen matkaa tärkeät puhelinnumerot muistiin, jotta ne ovat helposti saatavilla tarvittaessa. Hanki jotain pientä suomalaista tuliaiseksi isäntäperheellesi.
3.2 Vaihto-opiskelijan ohjeistus
Koko lukiokoulutuksen voi suorittaa ulkomailla, mutta alle 18-vuotiaan muutto ulkomaille vaatii aina erityisjärjestelyjä. Vaihtoon lähteminen on sitä vastoin huomattavasti helpompaa.
- Koulun ystävyyskoulutoiminnan tai paikkakuntasi ystävyyskunnan tai -kaupungin avulla voi yrittää järjestää itselleen opiskelupaikan ja isäntäperheen. Sinun tulee itse olla hyvin aktiivinen, mikäli päädyt itse järjestämään itsellesi oikeuden opiskella koulussa ja majoittua perheeseen ulkomailla.
Helpompaa on varmaankin ottaa yhteyttä johonkin järjestöön, jotka järjestävät eripituisia (muutamasta kuukaudesta lukuvuoteen) vaihtoja ulkomailla.
- Ota selvää mitkä järjestöt harjoittavat vaihtoja: ei-kaupalliset (Lions Club, Rotary, eri maiden seurat ja yhdistykset) / kaupalliset (AFS, YFU, EF, Explorius, Asse, into Education, Up Education).
- Vertaile eri mahdollisuuksia keskenään, lue vaihdossa olleiden blogeja.
- Valitse kohdemaa ensisijaisesti oman mieltymyksesi mukaan, vertaa alueellisia eroja.
- Hae vaihtoon ja suorita hakuprosessi huolella järjestön antamien ohjeiden mukaan.
- Hakuprosessi on useimmiten aikaa vievä ja moniosainen. Se voi vaatia mahdollisesti haastatteluja ja kielikokeita, monenlaisia asiapapereita ja suosituksia aiemmilta opettajiltasi.
- Ole rehellinen, sillä isäntäperhe valitsee vaihto-opiskelijan monien hakijoiden joukosta.
- Saatuasi isäntäperheen, ole perheeseen yhteydessä ennen lähtöä. Yhteydessä voi olla monella tavoin: some, sähköposti, perinteiset kirjeet ja kortit sekä puhelimitse. Videokuva on mukava, sillä sen avulla näkee keskustelukaverin kuvan ja juttelu voi olla helpompaa kuin soitettaessa puhelimella. Mikäli perheen vanhemmat voivat olla yhteydessä keskenään ennen matkaa, turvallisuudentunne puolin ja toisin lisääntyy.
- Muista, että arveluttavat kuvat itsestäsi sosiaalisessa mediassa eivät ole välttämättä eduksesi, kun isäntäperhe valitsee vaihto-opiskelijaa kotiinsa. Myös kirjoituksiasi sosiaalisessa mediassa voi olla helppo googlettaa.
- Ole yhteydessä aluevalvojaasi, saat häneltä tietoa käytännön asioista ja koulusta.
- Lahjaksi isäntäperheelle ja aluevalvojalle kannattaa hankkia jotain pientä tuliaiseksi.
- Tutustu koulun kotisivuihin jo kotona.
- Perehdy maahan ja kohteeseen ennakkoon.
- Ota selvää maan historiasta ja kulttuurista.
- Selvitä vakuutusasiat.
- Selvitä kohdemaassa tarvittavat rokotukset ja hoida ne hyvissä ajoin sillä moneen rokotukseen
tarvitaan tehoste. Tietoa rokotusohjeistuksesta löydät rokote-sivustolta.
- Hoida passiasiat kuntoon ja tarkista passin voimassaoloaika. Tarkista vaaditaanko passille ylimääräisten kuukausien voimassaoloaika kotiinpaluun jälkeen.
- Hoida mahdollinen viisumi hyvissä ajoin.
- Ilmoita Ulkoministeriöön pidempiaikainen oleskelusi ulkomailla. Ulkoministeriö-sivustolta löydät matkustuslomakkeen, jolla ilmoitus tehdään.
- Ilmoita Kelaan ulkomailla opiskelusi ajankohta.
- Kerää jo kotona itsellesi tarpeellisia netti- ja puhelinosoitteita (esim. suurlähetystö, ulkoministeriö,
kansainvälinen hätänumero, pankkikorttien sulkeminen varkauden sattuessa).
3.3 Vaihto-opiskelijoiden ohjeita isäntäperheeseen majoittumiselle
- Ole yhteydessä isäntäperheeseesi jo ennen matkaa (some, sähköposti, kirjeet ja kortit tai puhelimitse).
- Vie jotain pientä suomalaista tuliaiseksi perheelle.
- Ole avoin ja aidosti kiinnostunut uudesta ympäristöstäsi.
- Ole huomaavainen ja kohtelias.
- Muista, että ´small talk´ on olennainen osa ihmisten välistä kanssakäymistä. Jokaisessa kulttuurissa on omat keskustelukäytänteensä, mutta länsimaiseen keskustelukulttuuriin kuuluu, että katsotaan keskustelukumppania silmiin sekä osoitetaan ilmein, pään nyökkäyksin ja kehon kielellä, että kuunnellaan toista. Pikkusanat ja intonaatio osoittavat kuulijalle, että häntä kuunnellaan.
- Muista kysellä paljon arkielämän käytänteistä ja perheen omista tottumuksista. Tietämättömyys pikkuasioista voi turhaan aiheuttaa väärinymmärrystä. Jokaisella perheellä voi olla omia kirjoittamattomia sääntöjä, jotka vaihto-opiskelija saa selville vain kyselemällä.
- Joskus kannattaa niellä oma ylpeys eikä väittää vastaan, jos on tottunut tekemään jonkun asian eri lailla. Voit kertoa isäntäperheelle, että olet tottunut tekemään asioita hieman eri tavalla, ja että vie ehkä aikaa ennen kuin sopeudut uusiin tapoihin. Kerro kulttuuristasi, persoonastasi, tavoistasi ja tottumuksistasi avoimesti.
- Kysy, kuinka vanhemmat haluavat heitä kutsuttavan (kutsumanimellä vai äiti ja isä).
- Kysele tervehtimiskulttuurista.
- Kysy haluaako perhe, että heistä kerrotaan ja saako heidän kuviaan laittaa sosiaaliseen mediaan.
- Kysele mistä kotiaskareista perhe odottaa sinun ottavan vastuuta (esim. siivous, tiskikoneen täyttö ja tyhjennys, lemmikin ulkoiluttaminen jne.).
- Kerro uusista kavereistasi ja kysy voitko tuoda kavereita kotiin. Kerro muutenkin missä olet vapaa-ajallasi ja noudata kotiintuloaikoja.
- Keskustele raha-asioista. Selvitä mitä ostat itse kotona, maksatko tietokoneen käytöstä. Entä saatko kotoa eväät vai ostatko itse kouluruuan.
- Muista osallistua perheen arkeen niin paljon kuin mahdollista. Perhe ei ole varmaankaan ottanut vaihto-opiskelijaa luoksensa viettämään aikaansa yksinomaan omassa huoneessaan.
- Kannattaa vastata myönteisesti esim. pyyntöön lenkille tai elokuviin lähtöön, sillä muutama kieltäytyminen voi johtaa siihen, että tarjouksia ei tule jatkossa.
- Ole myös itse aloitteellinen ja ehdota jotain yhteistä puuhastelua.
- Kysele pukeutumiskoodista, sillä se voi vaihdella eri kulttuureissa.
- Mikäli perheessäsi syödään usein ulkona, tarjoudu joskus kustantamaan ateria koko perheelle.
- Varaudu kulttuurishokkiin ja tiedosta, että koti-ikävä voi iskeä jossakin vaiheessa vaihtoasi. Oma aktiivisuus ja toimeliaisuus ovat paras lääke koti-ikävän tainnuttamiselle.
- Jos perheessäsi ei ole samanikäistä seuraa, yritä luoda ystävyyssuhteita esim. seuraavin keinoin:
3.4 Kesätyö ulkomailla
Jo lukioaikana moni nuori rohkaistuu hakemaan kesätöitä ulkomailta. Työnhakuprosessissa tulee itse olla hyvin aktiivinen. Kannattaa kuunnella ja kysellä sellaisilta nuorilta, joiden tietää lähteneen ulkomaille kesätöihin jo lukioaikana.
- Nordjobb -sivustolta löytyy hakuohjeet, mikäli olet täyttänyt jo 18 vuotta, olet Pohjoismaan tai EU-jäsenvaltion kansalainen ja osaat tyydyttävästi ruotsia, norjaa tai tanskaa. Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja toisessa pohjoismaassa tai itsehallintoalueella sekä järjestää asunnon. Lisäksi järjestö järjestää hauskaa ja mielenkiintoista kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa. Nordjobb välittää työn ja asunnon. Työntekijälle itselle jää maksettavaksi vuokra ja matkat. Suomalaisena et voi saada työtä manner- Suomesta mutta Ahvenanmaalta kylläkin.
- Myös www.mol.fi auttaa kesätyöpaikan etsimisessä.
- Ranskan kieltä osaava voi rohkaistua hakemaan töitä esim. Pariisin Disneylandista. Onnistuessaan saamaan kesätyöpaikan lukuisten hakijoiden joukosta, sinua odottaa varmasti kansainvälinen työympäristö sillä sekä huvipuiston asiakkaat että lukuisat sen työntekijät edustavat monia eri kansallisuuksia. Disneyland Paris työllistää joka kesä parisataa nuorta.
- Au pair - kesätyö ulkomailla tarjoaa varmasti antoisan kansainvälistymiskokemuksen. Sinulla saattaa olla tuttu, joka on ollut kesätöissä au pairina ulkomailla joko suomalaistaustaisessa perheessä tai täysin ulkomaalaisessa perheessä. Jälleen kerran hyvät kontaktit ystävä- ja tuttavapiirissä voivat auttaa kesätyöpaikan hankinnassa. Lisäksi mm. www.asse.fi järjestää au pair- paikkojen välittämistä.
3.5 Hyödyllisiä linkkejä opiskelijavaihtoon lähtevälle
Suomitietous
Tietoa Jyväskylästä Jyväskylä
Tietoa Laukaasta Laukaa
Tietoa Keski-Suomesta www.keskisuomi.fi
Tietoa Suomen teollisuudesta: Finnfactsin sivut www.finnfacts.fi/
Tietoa opiskelusta: Opetushallitus www.oph.fi
Tietoa Suomesta yleisesti: www.virtual.finland.fi, www.visitfinland.com
Tietoa suomalaisesta ruokakulttuurista: food
Tietoa Suomen retkeilymahdollisuuksista: www.luontoon.fi
Julkiset palvelut Suomessa: www.suomi.fi
Ulkomaalaisen opiskelu Suomessa (Maahanmuuttoviraston sivut): www.migri.fi
Opiskelu ulkomailla
Opiskelumahdollisuuksia ulkomailla www.maailmalle.net/
Opintososiaaliset edut
Opintotuki ulkomaille www.kela.fi/
Kansainvälinen opiskelijakortti kortti
Matkustaminen
VR www.vr.fi
Matkahuolto www.matkahuolto.fi
Finnair www.finnair.fi
Hakukoneita edullisten lentojen ja majoituksen etsimiseen: mm. Skyscanner, Vertaa.fi, Halvatlennot.fi, Ebookers, Momondo
Seuraava tieto on Kansainvälisyyskirjan Liite-osiosta.
ENNEN MATKAA
Matkustusasiakirjat
- Tarkista, että passisi on voimassa vielä Suomeen palatessasi. Ainoastaan Schengen -alueella voit matkustaa henkilökortilla.
- Hanki ajoissa tarvitsemasi viisumi kohdemaan lähetystöstä.
- Skannaa, valokuvaa tai valokopioi matka-asiakirjasi. Pakkaa alkuperäiset matka-asiakirjat käsimatkatavaroihisi. Tallenna skannattu/valokuvattu kopio sähköpostiisi. Jätä lisäksi kopio huoltajallesi.
- Kirjoita muistiin passisi, matkavakuutuksesi ja pankkikorttisi numerot, lentojesi numerot ja lähtöajat, opettajasi, kohdemaassa olevan yhteyshenkilön yhteystiedot sekä majapaikkasi osoite. Kännykän muistin lisäksi nämä tiedot on hyvä ottaa mukaan myös muistilapulla, jonka säilytät erillään matka-asiakirjoista. Jätä muistilista tiedoksi myös huoltajalle.
- Ulkoasianministeriön matkustustiedotteet, turvallisuusvinkit, ohjeet matkustusasiakirjoista, kadonneen passin korvaamisesta, edustustojen yhteystiedot yms. löytyvät Ulkoministeriö
Muut matka-asiakirjat: lento-, juna- tms. liput, aikataulut, vakuutukset
- Tulosta/ tallenna sähköiset lento- ym. liput ja tarkista niiden oikeellisuus.
- Ilmoita lentoyhtiölle mahdollinen erikoistoivomuksesi (ruokavalio, liikuntaesteisyys, istumapaikkatoiveesi ym.). Menettelytapa riippuu lentoyhtiöstä. Tarkista ohjeet nettisivuilta. Joissain tapauksissa erikoistoiveiden toteuttamisesta veloitetaan erikseen. Joissain tapauksissa ko. asiat voit hoitaa vielä netissä tehtävän lähtöselvityksen aikana (yleensä noin 1 vrk ennen matkaa).
Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt eivät tarjoa maksuttomia aterioita, välipaloja tai juomia Euroopan sisäisillä lennoilla.
- Tarkista matkakohdettasi koskevat terveysmääräykset ja -suositukset esim. paikkakuntasi terveyskeskuksesta. Hanki ajoissa tarvittavat rokotukset, lääkitys ja rokotustodistukset. Hoida rokotukset kuntoon koulusi terveydenhoitajan luona viimeistään 1 kk ennen matkalle lähtöä.
- EU / ETA -alueelle tai Sveitsiin matkustaessasi hanki Kelasta Eurooppalainen sairaanhoitokortti täältä, jolla saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa ollessasi tilapäisesti EU- tai ETA-maissa sekä Sveitsissä.
Mitä mukaan?
Matkatavaroiden määrä ja se, mitä kannattaa ottaa mukaan, riippuu matkakohteesta, matkan kestosta ja siitä, mitä aiot matkalla tehdä. Alla on lista tavaroista, joita saatat tarvita matkalla.
Matka-asiakirjat ja muut viralliset paperit:
- passi ja/tai henkilökortti
- matkaliput
- vakuutuskortit ja/tai -todistukset tai vähintään vakuutusyhtiön nimi ja vakuutusnumero
- ajokortti (ja kansainvälinen ajokortti) mikäli sinulla jo sellainen on
Maksuvälineet:
- käteistä/matkavaluuttaa
- Visa Electron
Kirjallisuus:
- matkalukemista
- Suomi-tietoutta
Omat paperit:
- osoitteet ja puhelinnumerot tallennettuna
- kynä
Vaatteet:
- muutamat hyvät kengät (vuodenajan mukaan)
- sukkia, alusvaatteita
- riittävä määrä vaihtovaatekertoja
- yöpuku
- villasukat ja/tai sisäkengät
- uimapuku, kuntoiluvaatteet
- oleskeluasu
- tuulen/sateen pitävä takki tai asu
- fleecetakki tarpeen mukaan
- pyyhe
Lääkkeet:
- henkilökohtaiset lääkkeet (+reseptit)
- särkylääkkeet
- laastaria ja sidetarpeita
- desifiointiainetta
- antibakteerista voidetta (basibact tms.)
Muu hygienia:
- hammasharja ja -tahna
- saippua, shampoo ja hoitoaine
- deodorantti
- aurinkovoide, kosteusvoide
- kosteuspyyhkeet
- nenäliinat
- kampa/harja
- hieman pyykkipulveria
- suihkutossut
Muuta:
- kännykkä ja laturi
- laturi
- adapteri, mikäli tarvitset sitä kohteessasi
- vesipullo (tyhjä)
- korvatulpat
- reppu tai muu pienempi laukku
- tuliaiset (perhemajoituspaikkaan, yhteyshenkilölle)
- pari tyhjää muovikassia
MATKATAVARAT
Käsimatkatavarat
- Reittilennoilla Euroopassa yksi laukku: mitat 55 x 40 x 20 cm ja paino enintään 8 kg. Tarkista rajoitukset lentoyhtiösi sivuilta.
- Elektronisten laitteiden vara-akut saa kuljettaa vain käsimatkatavaroissa.
- Käsimatkatavaroihin ei saa pakata teräaseita ts. sakset, veitset, metalliset neulepuikot, linkkuveitset sekä muut leikkaavat ja terävät esineet ruumaan meneviin matkatavaroihin.
- Pakkaa kaikki yli 100 millilitran nestepakkaukset jo kotona ruumaan meneviin matkatavaroihin. Nesteitä ovat mm. shampoot, voiteet, geelit, aerosolit, huulirasvat ja useimmat meikit.
- Käsimatkatavaroissa voit viedä vain muutamia alle 100 millilitran kokoisia nestepakkauksia. Pakkaa nämä matkakokoiset tuotteet yhteen läpinäkyvään ja suljettavaan pussiin (esim. Minigrip-pussi), jonka vetoisuus on enintään yksi litra. Tällaiseen viranomaisten hyväksymään pussiin mahtuu 3-5 omaa matkakokoista toilettitarviketta.
- Matkustamoon voit ottaa mukaan lennon ajaksi tarvittavat lääkkeet ja reseptit.
- Siltä varalta, että ruumaan menevät matkatavarat jäävät jostain syystä matkan varrelle, pakkaa käsimatkatavaroihin sellaiset välttämättömät tavarat, joilla selviät seuraavan vuorokauden (hammasharja, vaihtovaatteita, tärkeät paperit).
- Turvatarkastuksen jälkeen kentältä ostetut nesteet (virvoitusjuomat, kosmetiikka) saa viedä käsimatkatavarana koneeseen.
- Euroopan sisäisille lennoille saa pakata omia eväitä (leipää ja hedelmiä) suhteellisen vapaasti. Tarkista ohjeet lentoyhtiön sivuilta.
Ruumaan menevät matkatavarat
- Euroopan lennoilla ruumaan voi veloituksetta laittaa yleensä yhden max. 20 kg painavan matkalaukun tai rinkan. Rajoitukset, maksut ja lisämaksut vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Tarkista oman lentoyhtiön ohjeet ennen lähtöä. Muista jättää laukku lukitsematta, ettei lukko rikkoonnu, jos laukku avataan tullissa.
Lisätietoa sallituista ja kielletyistä matkatavaroista:
http://www.finavia.fi/lentomatkustajille/lentoasemalla
MATKALLA
Ajoissa paikalle oikeiden papereiden kanssa!
Lähtöselvitys (check-in)
- Kotimaan lennoilla suositellaan olemaan lähtöselvityksessä viimeistään 30-45 minuuttia ennen lähtöä ja ulkomaan lennoilla kohteesta riippuen 1-2 tuntia ennen lähtöä. Tarkista kohdekohtaiset suositukset lentoyhtiöltä. Ensikertalaisen kannattaa muutenkin varata reilusti aikaa.
- Lähtöselvityksessä esitetään passi tai henkilökortti + tulostettu e-lippu tai varauskoodi. Lähtöselvityksessä saat boarding passin ja tarran (baggage tag), jossa on ruumaan menevän matkalaukkusi tiedot. Tarraa tarvitset jos matkalaukkusi häviää.
- Boarding passiin on merkitty lähtöportti ja paikkasi lentokoneessa. Tarkkaile silti monitoria, sillä joskus lähtöportti saattaa muuttua aivan viime tipassa.
- Useimmilla lentoyhtiöillä on mahdollista tehdä lähtöselvitys itsepalveluna etukäteen netissä (n. 1 vrk ennen matkaa). Voit silloin tallentaa/ tulostaa boarding passin itse. Ruumaan menevät matkatavarat viedään kentällä baggage drop -luukulle.
- Lentoyhtiöillä on usein myös itsepalvelupäätteitä lähtöselvityksen tekoa varten. Joissain tapauksissa päätteeltä saat sekä boarding passin että ruumaan menevän matkalaukun tarrat. Joissain tapauksissa joudut erikseen jonottamaan matkalaukun kanssa baggage drop –jonossa.
Turvatarkastus
- Lähtöselvityksen jälkeen tiet mahdollisten saattajien kanssa erkanevat kun siirrytään matkustajille tarkoitetulle transit -alueelle turvatarkastuksen kautta.
- Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kaikki matkustajat kulkevat metallinpaljastimen läpi.
- Takit ja muut raskaat vaatekappaleet (ja joskus myös kengät) tulee riisua läpivalaisuhihnalle ja kaikkien päälle jäävien vaatteiden taskut tyhjennetään läpivalaisuun menevään laatikkoon. Myös collage- ja villatakit sekä vyöt pitää yleensä riisua hihnalle. Välttääksesi tarpeettomat viivytykset turvatarkastuksessa, vältä pukeutumasta vaatteisiin, joissa on paljon vetoketjuja tai metallia muussa muodossa.
- Kannettava tietokone on otettava laukusta erikseen hihnalle.
- Älä hätäänny, jos virkailija pyytää sinua siirtymään jonosta tarkempaan tarkastukseen.
- Myös käsimatkatavaroihin pakkaamasi nesteitä sisältävä minigrip-pussi on otettava pois laukusta ja laitettava läpivalaisuun.
Kentällä
- Turvatarkastuksen läpi kuljettuasi seuraa monitoreista koneeseen pääsyn (boarding) alkua.
Monitoreihin tulee myös ilmoitukset lähdön viivästymisestä ja muutoksista. Useimmilla lentokentillä ei ole enää kuulutuksia. Boarding alkaa yleensä 30 min. ennen monitoriin merkittyä koneen lähtöaikaa.
- Schengen -alueen ulkopuolelle matkustettaessa passi ja boarding pass tarkistetaan virkailijan toimesta tai käytät itse viivakoodia lukulaitteessa ennen siirtymistä transit -alueelta sille puolelle kenttää, jolta lennot Schengen -alueen ulkopuolelle lähtevät.
- Kentältä ostetut nesteet (virvoitusjuomat, kosmetiikka) saa viedä koneeseen. Ostoksia tehdessä sinua voidaan pyytää näyttämään boarding passisi.
- Lähtöportilla boarding pass ja passi/henkilöllisyystodistus tarkistetaan vielä kerran tai vaihtoehtoisesti käytät itse viivakoodia lukulaitteessa. Istuinnumeron perusteella löydät oman paikkasi koneessa.
Koneessa
- Kännykkä on laitettava lentotilaan nousun ja laskun ajaksi. Tietokonetta ei voi myöskään käyttää nousun tai laskun aikana.
- Lentolipustasi näet onko lennolla mitään ilmaista tarjoilua. Joka tapauksessa voit nauttia omia eväitäsi ja kentältä ostettuja juomia (ei alkoholi).
- Käytä kenkiä liikkuessasi käytävällä mennessäsi wc:hen.
Laskeuduttua
- Kun siirryt koneesta terminaaliin, katso lähimmästä monitorista, mistä voit noutaa matkatavarasi. Matkatavara-auloja voi olla useampia, ns. karuselleja.
- Matkatavara-aulasta poistutaan tullilinjaston kautta. Schengen -alueen ulkopuolelle matkustettaessa henkilöllisyys tarkistetaan vielä kerran ennen siirtymistä pois transit -alueelta.
- Matkatavaroiden viivästyessä tai niiden rikkouduttua matkan aikana ole yhteydessä tulopalvelupisteeseen, joka yleensä sijaitsee matkatavara-aulassa. Matkatavaroiden viivästyessä tai kadottua tarvitset ilmoituksen tekoon lähtöselvityksessä saamasi tarran. Jos näin tapahtuu menomatkalla, tarvitset myös osoitteesi tai muut yhteystietosi kohdemaassa. Jos viivästys on mittava, toimitetaan matkatavarat yleensä sinulle suoraan osoitteeseesi.
- Matkatavaroiden kadotessa kokonaan tai rikkouduttua, ota yhteyttä myös lentoyhtiöön (tulopalvelu neuvoo) ja vakuutusyhtiöön.
Välilasku
- Katso monitoreista mistä terminaalista ja/tai miltä portilta jatkolentosi lähtee ja siirry viivyttelemättä kentän opasteita seuraten sinne.
- Matkatavarat lähtöselvitetään yleensä suoraan lopulliseen kohteeseen. Jos näin ei ole tapahtunut, tulee sinun hakea matkatavarasi linjastolta ja sen jälkeen siirtyä välittömästi kyseisen kentän opasteiden mukaan transit -lähtöselvitystiskille.
Ohjeistus on osa Kansainvälisyyskoulu -hanketta, joka tehtiin yhdessä neljän muun keskisuomalaisen lukion kanssa.
OPISKELIJOIDEN OHJEISTAMINEN KANSAINVÄLISYYTEEN
1 Kotikansainvälisyys
Useinkaan ei tarvitse lähteä kovin kauas, sillä myös kotimaassa on mahdollisuus kansainvälistyä.
Seuraavassa esitellään erilaisia mahdollisuuksia laajentaa omaa kansainvälisyyttään kotimaasta käsin.
- tutorina toimiminen koulussa olevalle vaihto-opiskelijalle tai maahanmuuttajalle
- opettajan/opettajien ohella kouluun saapuvan apulaisopettajan ohjaaminen
- osallistuminen aktiivisesti kouluun saapuvien ulkomaalaisten vieraiden opastukseen
- koulussa järjestettävien teemapäivien toteuttaminen yhdessä muiden kanssa ja niihin
osallistuminen
(Unicef www.unicef.fi, Unesco Unesco, YK-liitto www.ykliitto.fi, Euroopan Unioni
EU, Euroopan Parlamentti ja mepit www.europarl.fi, Opetushallituksen kansainvälisyys Opetushallitus, Erasmus kouluissa -hanke, jonka avulla voi kutsua yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen EU:n Erasmus-vaihto-opiskelijoita kouluun Erasmus,
www.eurooppalainensuomi.fi, Ulkoministeriö (mm. kehitysmaatietoutta) global Finland,
Kehitysyhteistyön palvelukeskus fingo, Amnesty www.amnesty.fi, jne.)
- osallistuminen koulussa luennolle, jossa on vieraita ja edustajia suomalaisista yrityksistä, jotka
toimivat kotimaan lisäksi ulkomailla, tai yksinomaan ulkomailla
- maailmankansalaisen kypsyyskokeen suorittaminen täällä
- Koulun kotisivujen kääntäminen eri kielille, päivittäminen ja ylläpitäminen. Tällainen toiminta tulee luonnollisesti sopia erikseen koulun kotisivujen ylläpitäjän kanssa.
- koulun kansainvälisyystoiminnasta kertominen muille opiskelijoille
- projektityö/esitelmä/tutkielma/portfolio vieraalla kielellä tai vieraasta kulttuurista eri oppiaineiden tunneilla
- aamunavaukset koko koululle vieraalla kielellä esim. kokemuksista opiskelijavaihdosta ulkomailla
- projektityöskentely jossain oppiaineessa ulkomaalaisen opiskelijan kanssa esim. www.edu.fi/etwinning
- yhteydenpito johonkin ulkomaalaiseen esim. sosiaalisessa mediassa, Skypessä, sähköpostilla tai
perinteisellä kirjeenvaihdolla
- blogi vieraalla kielellä
- kielitaidon ylläpitäminen Kansalaisopiston, Kesälukion ja Avoimen Yliopiston kursseilla
- osallistuminen kansainvälisten järjestöjen toimintaan Keski-Suomessa (Punainen Risti
Laukaa, WWF www.wwf.fi, Greenpeace www.greenpeace.org/finland/fi/ jne.)
- Toimiminen eri järjestöissä ja yhdistyksissä. Lions klubit www.lions.fi/, Rotary-järjestöt www.rotary.fi, Pohjola-Norden Pohjola Norden sekä eri maiden seurat ja yhdistykset (esim. Suomi-Saksa www.ssyl.fi, Suomi- Amerikka SAM, Suomi-Venäjä www.venajaseura.com, Suomi-Ranska www.suomi-ranska.com, Suomi-Italia http://finlandia-italiayhdistys.fi jne.) ovat monesti hyvin aktiivisia paikallistasolla ja näiden järjestöjen kautta pääsee usein tutustumaan eri maiden ihmisiin ja saa tietoa eri kulttuureista. Järjestöillä voi olla omat nuorisojärjestönsä, joissa pääsee vaikuttamaan jo paikallistasolla. Lisäksi paikallisjärjestöt järjestävät erilaisia teemaviikkoja, jolloin järjestetään luentoja, esitetään elokuvia jne.
- toimiminen isäntänä/emäntänä kouluun saapuvalle vaihto-opiskelijalle lukukauden / -vuoden ajan
- osallistuminen koulun ystävyyskoulutoimintaan
- Osallistuminen koulun kansainvälisyysprojekteihin ulkomailla sijaitsevan koulun/koulujen kanssa, jolloin vierailun yhteydessä opiskelijat ja opettajat sijoitetaan usein paikallisiin perheisiin. Sijoittaessaan vieraan omaan kotiinsa kannattaa muistaa tutustua vieraan kulttuuritaustaan jo ennakkoon, jotta yhteiselo sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.
- Toimimalla ystäväperheenä ulkomaalaisille opiskelijoille. Joka syksy Keski-Suomeen saapuu eri maista opiskelijoita opiskelemaan suomalaisissa oppilaitoksissa JYU tai JAMK. Myös Punaisella Ristillä on ystäväperhetoimintaa Punainen Risti. Ystäväperheenä toimiminen on molemminpuolista vuorovaikutusta: perheenä saa tilaisuuden tutustua uuteen ihmiseen ja hänen kulttuuriinsa, mutta samalla voi tarjota vieraalle, ulkomaiselle opiskelijalle, mahdollisuuden perehtyä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Onnistuessaan ystäväperhetoiminta on ikimuistoinen kokemus sekä vieraalle että isäntäperheelle ja parhaimmillaan voi syntyä elinikäisiä ystävyyssuhteita.
- ystävätoiminta maahanmuuttajien kanssa (Jyvässeudulla maahanmuuttajakeskus Gloria
www.monikulttuurikeskus-gloria.fi)
- kummilapsen hankkiminen jostakin kehitysmaasta esim. www.plan.fi, www.worldvision.fi
- Kesätyö kotimaassa. Esimerkiksi kaupan alalla ja majoitusalalla pääsee helposti käyttämään omaa kielitaitoaan sekä avartamaan maailmankuvaa palvellessaan ulkomaalaisia asiakkaita.
- Europassin kokoaminen www.europass.fi
2 Ulkomaalaisen vieraan majoittaminen
- Ole yhteydessä vaihto-opiskelijaan ennen hänen saapumistaan perheeseenne (some, sähköposti tai puhelimitse). Video-chatti on mukava, sen avulla näkee kasvot ja kuulee äänen.
- Vaihto-opiskelijat haluavat mieluusti saada jonkun kuvan ympäristöstä, missä he tulevat asumaan (esim. talo, puutarha ja mahdolliset lemmikit).
- Kerro vaihto-opiskelijalle millaisia vaatteita ja varusteita hänen on hyvä pakata mukaan. Kerro myös tietoa alueesi sääolosuhteista.
- Mikäli voitte olla yhteydessä vaihto-opiskelijan vanhempien kanssa, lisääntyy molemmin puolinen luottamuksen tunne.
- Vaihto-opiskelijalle tai vieraalle on ensiarvoisen tärkeää, että hän pääsee osallistumaan tavalliseen arkeen.
- Yhteiseloa helpottaa, jos opiskelijalle voidaan heti kertoa mitkä ovat perheen kaikkia jäseniä koskevat säännöt ja muut arkeen kuuluvat tärkeät asiat. Vaihto-opiskelijaa tulisi koskea samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin perheenjäsenillä on. Arjen kannalta on hyvä käydä läpi kodissa sellaiset asiat, jotka luovat perheen yhteiselon. Tällaisia asioita ovat esim. ruoka-ajat ja ruokailu, peseytymistilat, TV:n katselu ja tietokoneen käyttö, pyykinpesu, yhteiset askareet jne. Monet perheen kirjoittamattomat säännöt ovat uudelle perheenjäsenelle tuntemattomia, joten aivan yksinkertaisetkin asiat on hyvä käydä yhdessä keskustellen läpi. Tämä luo vaihto-opiskelijalle turvallisuutta ja samalla perhe pääsee itse kurkistamaan uuteen kulttuuriin opiskelijan kertoessa omista kotioloistaan, tavoistaan ja tottumuksistaan. Erilaiset kulttuurit ja kulttuurien väliset erot ovat rikkaus, mutta ennen kuin oppii arvostamaan erilaisuutta rikkautena, on sopeuduttava monenlaisiin uusiin tilanteisiin. Esimerkiksi perhedemokratia, ruokailutottumukset, puhuttelutavat, siisteyskäsitykset ja pukeutuminen voivat hämmentää aluksi sekä isäntäperhettä että vaihto-opiskelijaa.
- Nuori saattaa tarvita toistuvia ohjeita monissa yksinkertaisissa arkipäivän tilanteissa. Opastuksen yhteydessä kannattaa selittää, miksi asiat tehdään perheessä niin kuin ne tehdään. Näin yhteisten pelisääntöjen ohjeistus ei tunnu tarpeettomalta ja käsittämättömältä.
- Vaihto-opiskelijan saapuminen saattaa aiheuttaa mustasukkaisuutta perheen nuoremmissa lapsissa. Heistä saattaa tuntua, että perheeseen on saapunut uusi ihminen, joka saa osakseen enemmän huomiota kuin perheen oma lapsi. Uudesta tilanteesta on hyvä jutella kaikkien perheenjäsenten kanssa jo hyvissä ajoin ennen vaihto-opiskelijan saapumista. Yhteiseen arkeen totutellessa helpottaa, jos perheessä on useampi jäsen, joka voi kommunikoida (useimmiten englanniksi) uuden perheenjäsenen kanssa. Toisaalta lapset keksivät helposti elekielen mahdollisuudet siihen saakka kunnes yhteinen kieli löytyy. Huumori, avoimuus ja puhdas uteliaisuus auttavat monessa tilanteessa. Tärkeintä on, että kommunikoidaan.
- Vaihto-opiskelijan majoittaminen antaa myös mahdollisuuden perheelle oppia uutta kieltä, aina yksittäisistä sanoista laajempaan oppimistilanteeseen. Voi olla, että joku perheenjäsenistä jo harrastaa jotakin kieltä ja vaihto-opiskelijan saapuminen perheeseen luo aitoja oppimistilanteita käyttää tuota kieltä.
- Vaihto-opiskelijat vertailevat luonnollisesti Suomen oloja oman kotimaansa oloihin. Johtopäätökset voivat olla nopeita ja helposti mustavalkoisia. Joskus vertailu voi tuntua jopa loukkaavalta. On kuitenkin tärkeää, että voi sanoa oman mielipiteensä erilaisista asioista, jopa kriittiset mielipiteet. Tämä helpottaa sopeutumista ja vaihto-opiskelija voi tuntea, että hän voi rehellisesti kertoa oman mielipiteensä.
- Vaihto-opiskelijat ovat useimmiten nuoria ja nuoret saattavat joskus olla ajattelemattomia puheissaan. Sen vuoksi on joskus tärkeää jättää kommentti oman arvonsa nojaan.
- Monissa kulttuureissa nuoret eivät ole yhtä itsenäisiä kuin suomalaisnuoret, eivätkä näin ollen ole tottuneet ottamaan vastuuta sellaisista asioista, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä.
- Vieraassa kulttuurissa pienetkin asiat saattavat tuntua hankalilta ja koti-ikävä voi helposti iskeä. Paras lääke koti-ikävään on aktiivisuus kaikkien osapuolten osalta. Toisaalta perheen ja ystävien ikävöinti on luonnollista, sillä moni nuori on ensimmäistä kertaa pois kotoa pidemmän aikaa. Uudessa ja vieraassa kulttuurissa oleminen voi olla välillä hieman väsyttävää. Vaihto-opiskelija tarvitsee tämän vuoksi myös omaa aikaa, yksinoloa sopivassa määrin ja tilaa sulatellakseen niitä uusia vaikutteita, joita hän jatkuvasti kohtaa uudessa ympäristössä vieraan kielen lisäksi. Keskittyminen vieraaseen kieleen, silloin kun sitä ei vielä oikein hallitse kunnolla, vaatii usein ponnisteluja. Kun pahin väsymys on levätty pois (mm. aikaeroon totuttelemisesta johtuva), vaihto-opiskelijaa tulee kannustaa mukaan perheen arkeen. Yhteinen puuhastelu edesauttaa molemminpuolista sopeutumista. Tekeminen voi olla aivan arkipäiväistä esim. ostoksilla käyntiä, ruuanlaittoa, mustikanpoimintaa, mökkeilyä jne.
- On tärkeää, että perhe on kiinnostunut vaihto-opiskelijan hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä. Pienet kysymykset arkipäivän sujumisesta luovat turvallisuuden tunteen ja nuori tietää, että hänestä välitetään.
- Suomalaisten yksityisyyden kaipuu voi tuntua ulkomaalaisesta oudolta. Monessa maassa ei vietetä aikaa yksin omassa huoneessa tai omaan harrastukseen uppoutuneena, vaan ollaan enemmän yhdessä. Jotta vaihto-opiskelija ei tuntisi oloaan yksinäiseksi, on tärkeää, että nuori halutessaan voi osallistua harrastuksiin yhdessä muiden perheenjäsenten mukana.
- On myös hyvä tietää, että joissakin maissa läheisyys ja fyysinen hellyys perheenjäsenten välillä osoitetaan avoimemmin kuin Suomessa. Tämän vuoksi on tärkeää, että nuorelle osoitetaan, että hänestä välitetään.
Lähde: AFS:n ohjeet
3 Matkalle lähtevän ohjeistus
Kansainvälistymistä ja kielitaidon kohentamista voi harjoittaa erilaisten kesäkielikurssien avulla ulkomailla, koulun omien projektien sekä opintomatkojen avulla tai lähtemällä vaihtoon pidemmäksi aikaa.
Ennen lähtöä muistettavaa
- Passin on oltava voimassa vielä kotimaahan palatessakin. Tarkista passin viimeinen voimassaolopäivä. Joihinkin maihin matkustettaessa passin tulee olla voimassa muutama kuukausi vielä kotimaahan palattuakin. Virallinen henkilökortti toimii vain Schengen -alueella. On joka tapauksessa hyvä hankkia virallinen henkilökortti mukaan matkalle, sillä silloin ei tarvitse aina kuljettaa passia mukanaan todistaakseen henkilöllisyytensä. Ajokortti ei ole virallinen henkilökortti.
- Mikäli maahan tarvitaan viisumi, hanki se hyvissä ajoin. Viisumin haku on useimmiten viikkoja kestävä prosessi ja hakijan tulee olla tavoitettavissa koko viisumin hakuprosessin ajan. Haettaessa viisumia esim. Amerikkaan hakijan täytyy käydä Amerikan suurlähetystössä Helsingissä. Lisätietoja matkustamisesta löytyy Ulkoministeriö, mistä löytyy myös matkustuslomake, jolla voi ilmoittaa olevansa poissa Suomesta pidemmän aikaa. Ulkoministeriö suosittelee nykyään, että pidempiaikainen poissaolo Suomesta ilmoitetaan myös Ulkoministeriöön sivustolta löytyvällä matkustuslomakkeella.
- Hanki itsellesi eurooppalainen sairaanhoitokortti Kela-sivustolta. Kortti tulee parissa viikossa ja Kela uusii sen automaattisesti jatkossa, mikäli kortin uusimiseen ei ole estettä. Kelalle on hyvä ilmoittaa myös mikäli viipyy vaihdossa pidemmän aikaa (vaihto-oppilasvuosi).
- Varmista koulun terveydenhoitajan kanssa riittävän ajoissa mitä rokotuksia matkalla tarvitaan ja mahdollinen lääkitys. Joihinkin rokotteisiin tarvitaan tehoste, joten koko rokotusprosessi voi kestää useita kuukausia. Rokote-sivuilta löytyy lisää tietoa. Lääkkeet ja reseptit (pitkäaikaissairauksiin) on hoidettava hyvissä ajoin lääkärin/apteekin kanssa.
- Tallenna itsellesi kohdemaassa olevien kontaktihenkilöiden yhteystiedot.
- Selvitä pankkiasiat oman pankkisi kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa. (mm. Visa Electron). Kirjoita myös ylös pankin yhteystiedot, joita tarvitaan, mikäli pankkikortti katoaa. Tarkista, ettet ole tehnyt maakohtaisia rajoituksia, jotta korttisi toimii matkakohteessa.
- Tarkista lento- ja muiden lippujen osalta niiden oikeellisuus. Lippuihin merkityt ajat ovat aina paikallista aikaa. Muista tarkistaa ajankohtaiset lentotiedot, sillä aikatauluissa voi olla muutoksia.
- Huolehdi vakuutusasiat kuntoon riittävän ajoissa ennen matkalle lähtöä. Pidä vakuutuskortti aina mukana. Mikäli oleskelet kohteessa pidemmän aikaa, voit varmistaa onko vakuutusyhtiöllä paikkakunnalla oma sopimuslääkäri. Opettaja: tarkista hallintokäytänteet rehtorin kanssa ennen matkan suunnittelua.
- Kansainvälisellä opiskelijakortilla ISIC-kortti (kortti) voi saada alennuksia monista eri kohteista.
- selvitä puhelinliittymäsi toimiminen ja mahdolliset lisämaksut ulkomailla (esim. saldoraja ulkomailla). Selvitä myös puhelujen hinnat. Pidempiaikaisessa vaihdossa voi olla hyvä hankkia paikalliselta puhelinoperaattorilta uusi liittymä vaihdon ajaksi.
3.1 Kouluvierailut ja opintomatkat
Koulussa järjestetään usein kansainvälistä toimintaa perinteisenä ystävyyskoulutoimintana ja näihin hankkeisiin liittyy matkustamista ulkomaille. Lukiossa voi omaan painopistealueeseen liittyen olla myös matkustamista toiseen maahan ja yhteistyötä toisen koulun kanssa eri aihealueilla esim. yrittäjyys-, urheilu-, musiikki- ja ilmaisutaito- opintokokonaisuuksien osalta. Erilaiset projektit toisen koulun kanssa, fysiikan projektit CERN-tiedekeskukseen Sveitsissä, Pohjola-Norden -projektit, Nordplus -hankkeet sisältävät liikkumista ulkomaille.
Vieraillessa ulkomailla projektin partnerikoulussa ja isäntäperheessä tai tehdessä opintomatkan yhdessä opetusryhmän kanssa ja majoittuessa hotelliin/ hostelliin, sinun tulee muistaa, että matkalla ovat voimassa samat järjestyssäännöt kuin koulussasi on. Tupakointi sekä päihteiden käyttö on kielletty. Muista, että edustat opintomatkalla sekä omaa kouluasi että maatasi. Jokainen opiskelija allekirjoittaa kirjallisen sitoutumislomakkeen yhdessä huoltajansa/huoltajiensa kanssa ennen opintomatkan alkua.
On hyvä kerätä faktatietoa sekä omalta paikkakunnaltasi että Suomesta, jotta osaat vastata asianmukaisesti kysymyksiin, joita sinulle mahdollisesti tehdään. Tallenna jo ennen matkaa tärkeät puhelinnumerot muistiin, jotta ne ovat helposti saatavilla tarvittaessa. Hanki jotain pientä suomalaista tuliaiseksi isäntäperheellesi.
3.2 Vaihto-opiskelijan ohjeistus
Koko lukiokoulutuksen voi suorittaa ulkomailla, mutta alle 18-vuotiaan muutto ulkomaille vaatii aina erityisjärjestelyjä. Vaihtoon lähteminen on sitä vastoin huomattavasti helpompaa.
- Koulun ystävyyskoulutoiminnan tai paikkakuntasi ystävyyskunnan tai -kaupungin avulla voi yrittää järjestää itselleen opiskelupaikan ja isäntäperheen. Sinun tulee itse olla hyvin aktiivinen, mikäli päädyt itse järjestämään itsellesi oikeuden opiskella koulussa ja majoittua perheeseen ulkomailla.
Helpompaa on varmaankin ottaa yhteyttä johonkin järjestöön, jotka järjestävät eripituisia (muutamasta kuukaudesta lukuvuoteen) vaihtoja ulkomailla.
- Ota selvää mitkä järjestöt harjoittavat vaihtoja: ei-kaupalliset (Lions Club, Rotary, eri maiden seurat ja yhdistykset) / kaupalliset (AFS, YFU, EF, Explorius, Asse, into Education, Up Education).
- Vertaile eri mahdollisuuksia keskenään, lue vaihdossa olleiden blogeja.
- Valitse kohdemaa ensisijaisesti oman mieltymyksesi mukaan, vertaa alueellisia eroja.
- Hae vaihtoon ja suorita hakuprosessi huolella järjestön antamien ohjeiden mukaan.
- Hakuprosessi on useimmiten aikaa vievä ja moniosainen. Se voi vaatia mahdollisesti haastatteluja ja kielikokeita, monenlaisia asiapapereita ja suosituksia aiemmilta opettajiltasi.
- Ole rehellinen, sillä isäntäperhe valitsee vaihto-opiskelijan monien hakijoiden joukosta.
- Saatuasi isäntäperheen, ole perheeseen yhteydessä ennen lähtöä. Yhteydessä voi olla monella tavoin: some, sähköposti, perinteiset kirjeet ja kortit sekä puhelimitse. Videokuva on mukava, sillä sen avulla näkee keskustelukaverin kuvan ja juttelu voi olla helpompaa kuin soitettaessa puhelimella. Mikäli perheen vanhemmat voivat olla yhteydessä keskenään ennen matkaa, turvallisuudentunne puolin ja toisin lisääntyy.
- Muista, että arveluttavat kuvat itsestäsi sosiaalisessa mediassa eivät ole välttämättä eduksesi, kun isäntäperhe valitsee vaihto-opiskelijaa kotiinsa. Myös kirjoituksiasi sosiaalisessa mediassa voi olla helppo googlettaa.
- Ole yhteydessä aluevalvojaasi, saat häneltä tietoa käytännön asioista ja koulusta.
- Lahjaksi isäntäperheelle ja aluevalvojalle kannattaa hankkia jotain pientä tuliaiseksi.
- Tutustu koulun kotisivuihin jo kotona.
- Perehdy maahan ja kohteeseen ennakkoon.
- Ota selvää maan historiasta ja kulttuurista.
- Selvitä vakuutusasiat.
- Selvitä kohdemaassa tarvittavat rokotukset ja hoida ne hyvissä ajoin sillä moneen rokotukseen
tarvitaan tehoste. Tietoa rokotusohjeistuksesta löydät rokote-sivustolta.
- Hoida passiasiat kuntoon ja tarkista passin voimassaoloaika. Tarkista vaaditaanko passille ylimääräisten kuukausien voimassaoloaika kotiinpaluun jälkeen.
- Hoida mahdollinen viisumi hyvissä ajoin.
- Ilmoita Ulkoministeriöön pidempiaikainen oleskelusi ulkomailla. Ulkoministeriö-sivustolta löydät matkustuslomakkeen, jolla ilmoitus tehdään.
- Ilmoita Kelaan ulkomailla opiskelusi ajankohta.
- Kerää jo kotona itsellesi tarpeellisia netti- ja puhelinosoitteita (esim. suurlähetystö, ulkoministeriö,
kansainvälinen hätänumero, pankkikorttien sulkeminen varkauden sattuessa).
3.3 Vaihto-opiskelijoiden ohjeita isäntäperheeseen majoittumiselle
- Ole yhteydessä isäntäperheeseesi jo ennen matkaa (some, sähköposti, kirjeet ja kortit tai puhelimitse).
- Vie jotain pientä suomalaista tuliaiseksi perheelle.
- Ole avoin ja aidosti kiinnostunut uudesta ympäristöstäsi.
- Ole huomaavainen ja kohtelias.
- Muista, että ´small talk´ on olennainen osa ihmisten välistä kanssakäymistä. Jokaisessa kulttuurissa on omat keskustelukäytänteensä, mutta länsimaiseen keskustelukulttuuriin kuuluu, että katsotaan keskustelukumppania silmiin sekä osoitetaan ilmein, pään nyökkäyksin ja kehon kielellä, että kuunnellaan toista. Pikkusanat ja intonaatio osoittavat kuulijalle, että häntä kuunnellaan.
- Muista kysellä paljon arkielämän käytänteistä ja perheen omista tottumuksista. Tietämättömyys pikkuasioista voi turhaan aiheuttaa väärinymmärrystä. Jokaisella perheellä voi olla omia kirjoittamattomia sääntöjä, jotka vaihto-opiskelija saa selville vain kyselemällä.
- Joskus kannattaa niellä oma ylpeys eikä väittää vastaan, jos on tottunut tekemään jonkun asian eri lailla. Voit kertoa isäntäperheelle, että olet tottunut tekemään asioita hieman eri tavalla, ja että vie ehkä aikaa ennen kuin sopeudut uusiin tapoihin. Kerro kulttuuristasi, persoonastasi, tavoistasi ja tottumuksistasi avoimesti.
- Kysy, kuinka vanhemmat haluavat heitä kutsuttavan (kutsumanimellä vai äiti ja isä).
- Kysele tervehtimiskulttuurista.
- Kysy haluaako perhe, että heistä kerrotaan ja saako heidän kuviaan laittaa sosiaaliseen mediaan.
- Kysele mistä kotiaskareista perhe odottaa sinun ottavan vastuuta (esim. siivous, tiskikoneen täyttö ja tyhjennys, lemmikin ulkoiluttaminen jne.).
- Kerro uusista kavereistasi ja kysy voitko tuoda kavereita kotiin. Kerro muutenkin missä olet vapaa-ajallasi ja noudata kotiintuloaikoja.
- Keskustele raha-asioista. Selvitä mitä ostat itse kotona, maksatko tietokoneen käytöstä. Entä saatko kotoa eväät vai ostatko itse kouluruuan.
- Muista osallistua perheen arkeen niin paljon kuin mahdollista. Perhe ei ole varmaankaan ottanut vaihto-opiskelijaa luoksensa viettämään aikaansa yksinomaan omassa huoneessaan.
- Kannattaa vastata myönteisesti esim. pyyntöön lenkille tai elokuviin lähtöön, sillä muutama kieltäytyminen voi johtaa siihen, että tarjouksia ei tule jatkossa.
- Ole myös itse aloitteellinen ja ehdota jotain yhteistä puuhastelua.
- Kysele pukeutumiskoodista, sillä se voi vaihdella eri kulttuureissa.
- Mikäli perheessäsi syödään usein ulkona, tarjoudu joskus kustantamaan ateria koko perheelle.
- Varaudu kulttuurishokkiin ja tiedosta, että koti-ikävä voi iskeä jossakin vaiheessa vaihtoasi. Oma aktiivisuus ja toimeliaisuus ovat paras lääke koti-ikävän tainnuttamiselle.
- Jos perheessäsi ei ole samanikäistä seuraa, yritä luoda ystävyyssuhteita esim. seuraavin keinoin:
- Yritä tutustua itse koulussa uusiin kavereihin. Vaihto-opiskelijat kertovat usein, että alkuinnostuksen jälkeen on melko vaikeaa saada hyviä ystävyyssuhteita. Monessa koulussa on useita vaihto-opiskelijoita samanaikaisesti ja muutaman viikon jälkeen vaihto-opiskelija helposti sulautuu isoon opiskelijamäärään. Sen vuoksi on tärkeää, että on itse aktiivinen ja hakeutuu muiden opiskelijoiden pariin.
- Koulun ulkopuolinen toiminta, esim. erilaiset kerhot, tarjoavat usein loistavan mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Esimerkiksi erilaiset urheilukerhot sekä vuosikirjan teko yhdistävät samanhenkisiä ihmisiä.
- Monissa kulttuureissa seurakunnilla on aktiivista nuorisotoimintaa ja siihen tutustuminen voi luoda uusia ystävyyssuhteita.
- Koulussa voi olla myös muita vaihto-opiskelijoita samaan aikaan kuin sinä. Tutustu heihin. Samassa elämäntilanteessa olevat ihmiset ystävystyvät usein helposti.
- Vaihdosta vastaavat järjestöt järjestävät retkiä vaihto-opiskelijoille. Osallistu niihin, sillä matkalla tutustut muihin vaihtareihin ja samalla sekä näet että koet paljon alueesta ja maasta.
3.4 Kesätyö ulkomailla
Jo lukioaikana moni nuori rohkaistuu hakemaan kesätöitä ulkomailta. Työnhakuprosessissa tulee itse olla hyvin aktiivinen. Kannattaa kuunnella ja kysellä sellaisilta nuorilta, joiden tietää lähteneen ulkomaille kesätöihin jo lukioaikana.
- Nordjobb -sivustolta löytyy hakuohjeet, mikäli olet täyttänyt jo 18 vuotta, olet Pohjoismaan tai EU-jäsenvaltion kansalainen ja osaat tyydyttävästi ruotsia, norjaa tai tanskaa. Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja toisessa pohjoismaassa tai itsehallintoalueella sekä järjestää asunnon. Lisäksi järjestö järjestää hauskaa ja mielenkiintoista kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa. Nordjobb välittää työn ja asunnon. Työntekijälle itselle jää maksettavaksi vuokra ja matkat. Suomalaisena et voi saada työtä manner- Suomesta mutta Ahvenanmaalta kylläkin.
- Myös www.mol.fi auttaa kesätyöpaikan etsimisessä.
- Ranskan kieltä osaava voi rohkaistua hakemaan töitä esim. Pariisin Disneylandista. Onnistuessaan saamaan kesätyöpaikan lukuisten hakijoiden joukosta, sinua odottaa varmasti kansainvälinen työympäristö sillä sekä huvipuiston asiakkaat että lukuisat sen työntekijät edustavat monia eri kansallisuuksia. Disneyland Paris työllistää joka kesä parisataa nuorta.
- Au pair - kesätyö ulkomailla tarjoaa varmasti antoisan kansainvälistymiskokemuksen. Sinulla saattaa olla tuttu, joka on ollut kesätöissä au pairina ulkomailla joko suomalaistaustaisessa perheessä tai täysin ulkomaalaisessa perheessä. Jälleen kerran hyvät kontaktit ystävä- ja tuttavapiirissä voivat auttaa kesätyöpaikan hankinnassa. Lisäksi mm. www.asse.fi järjestää au pair- paikkojen välittämistä.
3.5 Hyödyllisiä linkkejä opiskelijavaihtoon lähtevälle
Suomitietous
Tietoa Jyväskylästä Jyväskylä
Tietoa Laukaasta Laukaa
Tietoa Keski-Suomesta www.keskisuomi.fi
Tietoa Suomen teollisuudesta: Finnfactsin sivut www.finnfacts.fi/
Tietoa opiskelusta: Opetushallitus www.oph.fi
Tietoa Suomesta yleisesti: www.virtual.finland.fi, www.visitfinland.com
Tietoa suomalaisesta ruokakulttuurista: food
Tietoa Suomen retkeilymahdollisuuksista: www.luontoon.fi
Julkiset palvelut Suomessa: www.suomi.fi
Ulkomaalaisen opiskelu Suomessa (Maahanmuuttoviraston sivut): www.migri.fi
Opiskelu ulkomailla
Opiskelumahdollisuuksia ulkomailla www.maailmalle.net/
Opintososiaaliset edut
Opintotuki ulkomaille www.kela.fi/
Kansainvälinen opiskelijakortti kortti
Matkustaminen
VR www.vr.fi
Matkahuolto www.matkahuolto.fi
Finnair www.finnair.fi
Hakukoneita edullisten lentojen ja majoituksen etsimiseen: mm. Skyscanner, Vertaa.fi, Halvatlennot.fi, Ebookers, Momondo
Seuraava tieto on Kansainvälisyyskirjan Liite-osiosta.
ENNEN MATKAA
Matkustusasiakirjat
- Tarkista, että passisi on voimassa vielä Suomeen palatessasi. Ainoastaan Schengen -alueella voit matkustaa henkilökortilla.
- Hanki ajoissa tarvitsemasi viisumi kohdemaan lähetystöstä.
- Skannaa, valokuvaa tai valokopioi matka-asiakirjasi. Pakkaa alkuperäiset matka-asiakirjat käsimatkatavaroihisi. Tallenna skannattu/valokuvattu kopio sähköpostiisi. Jätä lisäksi kopio huoltajallesi.
- Kirjoita muistiin passisi, matkavakuutuksesi ja pankkikorttisi numerot, lentojesi numerot ja lähtöajat, opettajasi, kohdemaassa olevan yhteyshenkilön yhteystiedot sekä majapaikkasi osoite. Kännykän muistin lisäksi nämä tiedot on hyvä ottaa mukaan myös muistilapulla, jonka säilytät erillään matka-asiakirjoista. Jätä muistilista tiedoksi myös huoltajalle.
- Ulkoasianministeriön matkustustiedotteet, turvallisuusvinkit, ohjeet matkustusasiakirjoista, kadonneen passin korvaamisesta, edustustojen yhteystiedot yms. löytyvät Ulkoministeriö
Muut matka-asiakirjat: lento-, juna- tms. liput, aikataulut, vakuutukset
- Tulosta/ tallenna sähköiset lento- ym. liput ja tarkista niiden oikeellisuus.
- Ilmoita lentoyhtiölle mahdollinen erikoistoivomuksesi (ruokavalio, liikuntaesteisyys, istumapaikkatoiveesi ym.). Menettelytapa riippuu lentoyhtiöstä. Tarkista ohjeet nettisivuilta. Joissain tapauksissa erikoistoiveiden toteuttamisesta veloitetaan erikseen. Joissain tapauksissa ko. asiat voit hoitaa vielä netissä tehtävän lähtöselvityksen aikana (yleensä noin 1 vrk ennen matkaa).
Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt eivät tarjoa maksuttomia aterioita, välipaloja tai juomia Euroopan sisäisillä lennoilla.
- Tarkista matkakohdettasi koskevat terveysmääräykset ja -suositukset esim. paikkakuntasi terveyskeskuksesta. Hanki ajoissa tarvittavat rokotukset, lääkitys ja rokotustodistukset. Hoida rokotukset kuntoon koulusi terveydenhoitajan luona viimeistään 1 kk ennen matkalle lähtöä.
- EU / ETA -alueelle tai Sveitsiin matkustaessasi hanki Kelasta Eurooppalainen sairaanhoitokortti täältä, jolla saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa ollessasi tilapäisesti EU- tai ETA-maissa sekä Sveitsissä.
Mitä mukaan?
Matkatavaroiden määrä ja se, mitä kannattaa ottaa mukaan, riippuu matkakohteesta, matkan kestosta ja siitä, mitä aiot matkalla tehdä. Alla on lista tavaroista, joita saatat tarvita matkalla.
Matka-asiakirjat ja muut viralliset paperit:
- passi ja/tai henkilökortti
- matkaliput
- vakuutuskortit ja/tai -todistukset tai vähintään vakuutusyhtiön nimi ja vakuutusnumero
- ajokortti (ja kansainvälinen ajokortti) mikäli sinulla jo sellainen on
Maksuvälineet:
- käteistä/matkavaluuttaa
- Visa Electron
Kirjallisuus:
- matkalukemista
- Suomi-tietoutta
Omat paperit:
- osoitteet ja puhelinnumerot tallennettuna
- kynä
Vaatteet:
- muutamat hyvät kengät (vuodenajan mukaan)
- sukkia, alusvaatteita
- riittävä määrä vaihtovaatekertoja
- yöpuku
- villasukat ja/tai sisäkengät
- uimapuku, kuntoiluvaatteet
- oleskeluasu
- tuulen/sateen pitävä takki tai asu
- fleecetakki tarpeen mukaan
- pyyhe
Lääkkeet:
- henkilökohtaiset lääkkeet (+reseptit)
- särkylääkkeet
- laastaria ja sidetarpeita
- desifiointiainetta
- antibakteerista voidetta (basibact tms.)
Muu hygienia:
- hammasharja ja -tahna
- saippua, shampoo ja hoitoaine
- deodorantti
- aurinkovoide, kosteusvoide
- kosteuspyyhkeet
- nenäliinat
- kampa/harja
- hieman pyykkipulveria
- suihkutossut
Muuta:
- kännykkä ja laturi
- laturi
- adapteri, mikäli tarvitset sitä kohteessasi
- vesipullo (tyhjä)
- korvatulpat
- reppu tai muu pienempi laukku
- tuliaiset (perhemajoituspaikkaan, yhteyshenkilölle)
- pari tyhjää muovikassia
MATKATAVARAT
Käsimatkatavarat
- Reittilennoilla Euroopassa yksi laukku: mitat 55 x 40 x 20 cm ja paino enintään 8 kg. Tarkista rajoitukset lentoyhtiösi sivuilta.
- Elektronisten laitteiden vara-akut saa kuljettaa vain käsimatkatavaroissa.
- Käsimatkatavaroihin ei saa pakata teräaseita ts. sakset, veitset, metalliset neulepuikot, linkkuveitset sekä muut leikkaavat ja terävät esineet ruumaan meneviin matkatavaroihin.
- Pakkaa kaikki yli 100 millilitran nestepakkaukset jo kotona ruumaan meneviin matkatavaroihin. Nesteitä ovat mm. shampoot, voiteet, geelit, aerosolit, huulirasvat ja useimmat meikit.
- Käsimatkatavaroissa voit viedä vain muutamia alle 100 millilitran kokoisia nestepakkauksia. Pakkaa nämä matkakokoiset tuotteet yhteen läpinäkyvään ja suljettavaan pussiin (esim. Minigrip-pussi), jonka vetoisuus on enintään yksi litra. Tällaiseen viranomaisten hyväksymään pussiin mahtuu 3-5 omaa matkakokoista toilettitarviketta.
- Matkustamoon voit ottaa mukaan lennon ajaksi tarvittavat lääkkeet ja reseptit.
- Siltä varalta, että ruumaan menevät matkatavarat jäävät jostain syystä matkan varrelle, pakkaa käsimatkatavaroihin sellaiset välttämättömät tavarat, joilla selviät seuraavan vuorokauden (hammasharja, vaihtovaatteita, tärkeät paperit).
- Turvatarkastuksen jälkeen kentältä ostetut nesteet (virvoitusjuomat, kosmetiikka) saa viedä käsimatkatavarana koneeseen.
- Euroopan sisäisille lennoille saa pakata omia eväitä (leipää ja hedelmiä) suhteellisen vapaasti. Tarkista ohjeet lentoyhtiön sivuilta.
Ruumaan menevät matkatavarat
- Euroopan lennoilla ruumaan voi veloituksetta laittaa yleensä yhden max. 20 kg painavan matkalaukun tai rinkan. Rajoitukset, maksut ja lisämaksut vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Tarkista oman lentoyhtiön ohjeet ennen lähtöä. Muista jättää laukku lukitsematta, ettei lukko rikkoonnu, jos laukku avataan tullissa.
Lisätietoa sallituista ja kielletyistä matkatavaroista:
http://www.finavia.fi/lentomatkustajille/lentoasemalla
MATKALLA
Ajoissa paikalle oikeiden papereiden kanssa!
Lähtöselvitys (check-in)
- Kotimaan lennoilla suositellaan olemaan lähtöselvityksessä viimeistään 30-45 minuuttia ennen lähtöä ja ulkomaan lennoilla kohteesta riippuen 1-2 tuntia ennen lähtöä. Tarkista kohdekohtaiset suositukset lentoyhtiöltä. Ensikertalaisen kannattaa muutenkin varata reilusti aikaa.
- Lähtöselvityksessä esitetään passi tai henkilökortti + tulostettu e-lippu tai varauskoodi. Lähtöselvityksessä saat boarding passin ja tarran (baggage tag), jossa on ruumaan menevän matkalaukkusi tiedot. Tarraa tarvitset jos matkalaukkusi häviää.
- Boarding passiin on merkitty lähtöportti ja paikkasi lentokoneessa. Tarkkaile silti monitoria, sillä joskus lähtöportti saattaa muuttua aivan viime tipassa.
- Useimmilla lentoyhtiöillä on mahdollista tehdä lähtöselvitys itsepalveluna etukäteen netissä (n. 1 vrk ennen matkaa). Voit silloin tallentaa/ tulostaa boarding passin itse. Ruumaan menevät matkatavarat viedään kentällä baggage drop -luukulle.
- Lentoyhtiöillä on usein myös itsepalvelupäätteitä lähtöselvityksen tekoa varten. Joissain tapauksissa päätteeltä saat sekä boarding passin että ruumaan menevän matkalaukun tarrat. Joissain tapauksissa joudut erikseen jonottamaan matkalaukun kanssa baggage drop –jonossa.
Turvatarkastus
- Lähtöselvityksen jälkeen tiet mahdollisten saattajien kanssa erkanevat kun siirrytään matkustajille tarkoitetulle transit -alueelle turvatarkastuksen kautta.
- Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kaikki matkustajat kulkevat metallinpaljastimen läpi.
- Takit ja muut raskaat vaatekappaleet (ja joskus myös kengät) tulee riisua läpivalaisuhihnalle ja kaikkien päälle jäävien vaatteiden taskut tyhjennetään läpivalaisuun menevään laatikkoon. Myös collage- ja villatakit sekä vyöt pitää yleensä riisua hihnalle. Välttääksesi tarpeettomat viivytykset turvatarkastuksessa, vältä pukeutumasta vaatteisiin, joissa on paljon vetoketjuja tai metallia muussa muodossa.
- Kannettava tietokone on otettava laukusta erikseen hihnalle.
- Älä hätäänny, jos virkailija pyytää sinua siirtymään jonosta tarkempaan tarkastukseen.
- Myös käsimatkatavaroihin pakkaamasi nesteitä sisältävä minigrip-pussi on otettava pois laukusta ja laitettava läpivalaisuun.
Kentällä
- Turvatarkastuksen läpi kuljettuasi seuraa monitoreista koneeseen pääsyn (boarding) alkua.
Monitoreihin tulee myös ilmoitukset lähdön viivästymisestä ja muutoksista. Useimmilla lentokentillä ei ole enää kuulutuksia. Boarding alkaa yleensä 30 min. ennen monitoriin merkittyä koneen lähtöaikaa.
- Schengen -alueen ulkopuolelle matkustettaessa passi ja boarding pass tarkistetaan virkailijan toimesta tai käytät itse viivakoodia lukulaitteessa ennen siirtymistä transit -alueelta sille puolelle kenttää, jolta lennot Schengen -alueen ulkopuolelle lähtevät.
- Kentältä ostetut nesteet (virvoitusjuomat, kosmetiikka) saa viedä koneeseen. Ostoksia tehdessä sinua voidaan pyytää näyttämään boarding passisi.
- Lähtöportilla boarding pass ja passi/henkilöllisyystodistus tarkistetaan vielä kerran tai vaihtoehtoisesti käytät itse viivakoodia lukulaitteessa. Istuinnumeron perusteella löydät oman paikkasi koneessa.
Koneessa
- Kännykkä on laitettava lentotilaan nousun ja laskun ajaksi. Tietokonetta ei voi myöskään käyttää nousun tai laskun aikana.
- Lentolipustasi näet onko lennolla mitään ilmaista tarjoilua. Joka tapauksessa voit nauttia omia eväitäsi ja kentältä ostettuja juomia (ei alkoholi).
- Käytä kenkiä liikkuessasi käytävällä mennessäsi wc:hen.
Laskeuduttua
- Kun siirryt koneesta terminaaliin, katso lähimmästä monitorista, mistä voit noutaa matkatavarasi. Matkatavara-auloja voi olla useampia, ns. karuselleja.
- Matkatavara-aulasta poistutaan tullilinjaston kautta. Schengen -alueen ulkopuolelle matkustettaessa henkilöllisyys tarkistetaan vielä kerran ennen siirtymistä pois transit -alueelta.
- Matkatavaroiden viivästyessä tai niiden rikkouduttua matkan aikana ole yhteydessä tulopalvelupisteeseen, joka yleensä sijaitsee matkatavara-aulassa. Matkatavaroiden viivästyessä tai kadottua tarvitset ilmoituksen tekoon lähtöselvityksessä saamasi tarran. Jos näin tapahtuu menomatkalla, tarvitset myös osoitteesi tai muut yhteystietosi kohdemaassa. Jos viivästys on mittava, toimitetaan matkatavarat yleensä sinulle suoraan osoitteeseesi.
- Matkatavaroiden kadotessa kokonaan tai rikkouduttua, ota yhteyttä myös lentoyhtiöön (tulopalvelu neuvoo) ja vakuutusyhtiöön.
Välilasku
- Katso monitoreista mistä terminaalista ja/tai miltä portilta jatkolentosi lähtee ja siirry viivyttelemättä kentän opasteita seuraten sinne.
- Matkatavarat lähtöselvitetään yleensä suoraan lopulliseen kohteeseen. Jos näin ei ole tapahtunut, tulee sinun hakea matkatavarasi linjastolta ja sen jälkeen siirtyä välittömästi kyseisen kentän opasteiden mukaan transit -lähtöselvitystiskille.