UE
Katolinen kirkko
Katolisessa kirkossa
(Aarre 3, SanomaPro)
Vihkivesiastia ja rippituoli
Katolisessa kirkossa on ulko-oven lähellä vihkivesiastia. Kun katolilainen tulee kirkkoon, hän kastaa sormensa veteen ja tekee ristinmerkin. Vihkivesi muistuttaa kasteesta. Yleensä lähellä ovea on myös rippituoli. Se on paikka, jossa katolilainen ripittäytyy eli tunnustaa pahat tekonsa ja ajatuksensa. Papin tehtävänä on kuunnella ja antaa synninpäästö. Pappi ei saa paljastaa kenellekään, mitä hän on ripissä kuullut.
Krusifiksi ja ehtoollisleipä
Kirkon tärkein paikka on alttari. Sen läheisyydessä on krusifiksi eli risti, jossa on ristiinnaulittu Jeesus. Alttarin lähellä sijaitsee myös kaappi, jossa säilytetään ehtoollisleipää. Kaapin edessä palaa ikuinen valo merkkinä Jeesuksen läsnäolosta.
Messu
Katolisissa kirkoissa vietetään messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta niin usein kuin mahdollista, jopa päivittäin. Messun tärkein osa on ehtoollinen. Ennen ehtoolliselle osallistumista katolilaisen tulisi ripittäytyä.
Maria, Jeesuksen äiti
Katolilaiset kunnioittavat suuresti Jeesuksen äitiä Mariaa. Katolilaisille tärkeä rukous on Ave Maria eli Terve Maria. Siinä katolilainen pyytää Marialta, että tämä rukoilisi taivaassa hänen puolestaan. Suurissa kirkoissa on usein sivualttareita. Monesti sivualttari on omistettu Marialle tai jollekin muulle pyhimykselle. Sivualttari on kirkon varsinaista alttaria pienempi. Sen äärellä seurakuntalainen voi sytyttää kynttilän ja rukoilla.
TÄRKEÄÄ
* Vihkivesi muistuttaa kasteesta.* Rippituolissa katolilainen tunnustaa syntinsä.
* Jeesuksen äiti Maria on tärkeä katolilaisille.
Tehtäviä
Kaste ja ensikommuunio
Kaste ja ensikommuunio
(Aarre 3, Sanomapro)Kaste
Katolilaisen perheen vauva kastetaan parin kuukauden ikäisenä. Kastetilaisuus pidetään kirkossa. Pappi valaa kolme kertaa vettä vauvan päähän ja kastaa hänet Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Sen jälkeen vauva puetaan valkoiseen pukuun. Koulussa katolilaiset lapset opiskelevat uskontoa omilla uskontotunneillaan. Katolilaisia on Suomessa vähän ja siksi kaikissa kouluissa ei pidetä katolisia uskontotunteja. Silloin lapset käyvät lauantaisin katolisen seurakunnan järjestämässä uskonnonopetuksessa tai osallistuvat luterilaisille uskontotunneille. Rukousnauhan jokaisen helmen kohdalla rukoillaan yksi rukous.

Rukousnauha
Ensikommuunio ja konfirmaatio
Katolilaiset lapset osallistuvat 9−10-vuotiaina ensimmäisen kerran ehtoolliselle. Sitä kutsutaan ensikommuunioksi, ja se on katolilaisissa perheissä suuri juhla. Juhlaa varten lapset pukeutuvat hienoihin vaatteisiin. Tyttöjen mekot muistuttavat morsiuspukuja. Ennen ensikommuuniota lapset opiskelevat kristinuskon tärkeimmät asiat, kuten kymmenen käskyä, ja ripittäytyvät. Nuori konfirmoidaan 13−14-vuotiaana. Konfirmaatio merkitsee kasteen vahvistusta. Nuori tunnustaa messussa uskonsa, ja piispa piirtää pyhällä öljyllä ristinmerkin otsaan.
Käsitteitä
kaste | Pyhä toimitus, jossa tullaan kristityksi. |
ensikommuunio | Ensimmäinen ehtoollinen |
konfirmaatio | Katolisessa kirkossa toimitus, jossa vahvistetaan kaste. piispa piirtää konfirmoitavalle öljyllä ristinmerkin otsaan. |
paavi | katolisen kirkon johtaja |
Vatikaani | katolisen kirkon keskuspaikka |
TÄRKEÄÄ
* Lapsi kastetaan kirkossa parin kuukauden ikäisenä.* Katolilaisen lapsen ensimmäistä ehtoollisella käyntiä kutsutaan ensikommuunioksi.
* Katolilaiset nuoret konfirmoidaan 13-14-vuotiaina