LIITE 5 TASA-ARVOSUUNNITELMA

Joensuun normaalikoulun lukion tasa-arvosuunnitelma

 

 

 

 

 

 

 

 

JOENSUUN NORMAALIKOULUN LUKION

TASA-ARVOSUUNNITELMA

2016–2018

 


 

1. Oppilaitoksen tasa-arvosuunnitelmat

Tasa-arvolaki (1329/2014) velvoittaa koulutuksen järjestäjiä laatimaan vuosittain tai enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan tasa-arvosuunnitelman, joka voidaan myös sisällyttää osaksi opetussuunnitelmaa. Suunnitelman tavoitteena on edistää erilaisia opiskelijaryhmiä edustavien yksilöiden yhdenvertaisuuden toteutumista. Suunnitelma tehdään yhteistyössä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa.

Itä-Suomen yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma 2015–2017 on henkilöstöpoliittinen tasa-arvosuunnitelma ja koskee myös Joensuun normaalikoulun lukion henkilöstöä ja opettajaopiskelijoita.

Tämä asiakirja on Joensuun normaalikoulun lukion oma toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma. Se sisältää lain edellyttämän arvion tasa-arvotilanteesta ja toimenpiteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

 

 

2.Toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi Joensuun normaalikoulun lukiossa

 

2.1.Vuorovaikutus ja toimintakulttuuri

Lukion toimintakulttuurista tarkastellaan mahdollisia epäkohtia erilaisten oppijaryhmien välisessä tasa-arvossa, ja epätasa-arvoiset toimintamallit tiedostetaan. Oppilaitos huolehtii, että opetusta ja arviointia sekä erilaisia opiskeluympäristöjä ja -menetelmiä kehitetään monipuolisesti niin, että ne soveltuvat erilaisille oppijoille.

 

2.2.Tasa-arvo opetuksessa ja ohjauksessa sekä opintosuoritusten arvioinnissa

Opiskelijoita arvioidaan osaamisen ja taidon perusteella. Kurssi- ja oppimäärävalintoja sekä jatko-opintovalintoja tarkastellaan myös sukupuolisensitiivisen ohjauksen näkökulmasta.

 

2.3.Tasa-arvo opiskelijavalinnoissa

Lukion opiskelijat valitaan perusasteen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella, ja mahdolliset peruutuspaikat täytetään varasijajärjestelmän perusteella.

Opiskelijarekrytoinnissa käytettäviä materiaaleja (esimerkiksi esitteet, hakuoppaat, internetsivut, esittelyvideot) tarkastellaan myös tasa-arvon ja sukupuolisensitiivisen ohjauksen näkökulmasta.

 

2.4. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän ehkäiseminen

 

Tasa-arvon edistämiseksi työnantaja, henkilöstö ja opiskelijat toimivat siten, että ennakolta ehkäistään sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Jokainen kouluyhteisömme jäsen kohtelee toisia tasavertaisesti ja kunnioittavasti kaikissa tilanteissa sukupuolesta riippumatta.

Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä ovat kiellettyjä. Molemmat voivat ilmetä eri tavoin sekä välittöminä että välillisinä. Keskeistä on henkilön oma kokemus. Se, mitä koetaan häirinnäksi tai ahdisteluksi, riippuu henkilöstä, tilanteesta, osapuolten välisestä suhteesta ja vuorovaikutuksesta sekä aikaisemmista kokemuksista.

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneen opiskelijan tai opettajan tulee tuoda ongelma esiin mahdollisimman pian. Rehtori puuttuu sukupuoliseen häirintään. Myös muulla henkilöstöllä on vastuu havaitun häirinnän ilmoittamisesta. Rehtorin toimintavelvollisuus alkaa, kun häirinnän kohteeksi joutunut henkilö on itse tai toisen henkilön välityksellä saattanut asian hänen tietoonsa.

On tärkeää, että myös henkilöstö ja opiskelijat osoittavat teoillaan, etteivät hyväksy häirintää. Oppilaitoksessa keskustellaan opiskelijoiden kanssa avoimesti ja asiallisesti siitä, mitä häiritsevä käyttäytyminen tarkoittaa ja kuinka väärinkäytöksiä ja väärinymmärryksiä voidaan ehkäistä.

3. Tiedottaminen

Tasa-arvosuunnitelman sisällöstä informoidaan koko henkilöstöä ja opiskelijakuntaa. Tasa-arvosuunnitelma on luettavissa Joensuun normaalikoulun lukion opetussuunnitelman liitteenä.

 

4. Toimenpiteet

Jokaisella opettajalla on velvollisuus välittömästi puuttua havaitsemaansa epätasa-arvoiseen kohteluun, syrjintään, häirintään tai ahdisteluun.

Koulumme tasa-arvotilannetta kartoitetaan 1–3 vuoden välein kyselyllä ja tehdään tarvittavia toimenpiteitä. Toimenpiteet kohdistetaan oppilaitoksen toimintatapoihin, pedagogiikkaan, oppimateriaaleihin ja opintojen ohjaukseen.

Opiskelijakunta valitsee keskuudestaan yhdenvertaisuuslähettiläät, jotka osaltaan toimivat yhdenvertaisuussuunnitelman periaatteiden edistäjinä.

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan, miten yhdenvertaisuusasiat huomioidaan lukuvuoden aikana, esimerkiksi järjestämällä teemapäiviä.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteen vuosittainen tarkastelu kytketään myös osaksi kehityskeskusteluja.


5. Arviointi ja seuranta

Joensuun normaalikoulussa lukiomme tasa-arvotilannetta kartoitetaan säännöllisesti esimerkiksi Hyvinvointi-TUTKA ja TUTKA-kyselyillä.

Arvioinnin kohteina ovat esimerkiksi opetus ja kurssit, oppilaitoksen olosuhteet, itsensä toteuttamisen mahdollisuudet, koulunkäynnin seuranta, jaksamisen tukeminen, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä oppilaitoksen sosiaaliset suhteet.

Myös koulumme keskeisiksi koettujen arvojen toteutumista arvioidaan. Silloin arvioinnin kohteina ovat oikeudenmukaisuus, huolenpito ja keskinäinen välittäminen, yhdenvertaisuus, kestävä elämäntapa, avarakatseisuus, osallisuus ja yhteisöllisyys, kansainvälinen yhteistyö ja maailmankansalaisuus sekä aloitteellisuus.

Kartoitusten arviot koostetaan ja käsitellään opettajainkokouksessa ja tasa-arvotyöryhmässä. Koosteessa esille nousseet haasteet ohjataan Joensuun normaalikoulun lukion eri työryhmien eteenpäin vietäviksi. Tuloksia käsitellään eri ryhmissä ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään viivyttelemättä.