Terveys- ja hyvinvointialat

Terveys- ja hyvinvointialat


Terveydenhuoltoalalla pyritään edistämään ihmisten hyvinvointia sekä hoitamaan ja ennaltaehkäisemään sairauksia. Alalla keskitytään huolehtimaan potilaiden terveydestä, tehdään diagnooseja ja hoidetaan sairauksia. 

Alalla korostuu kyky tulla toimeen ihmisten kanssa. Työ on vastuullista. Alalla tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja, empaattisuutta ja stressinsietokykyä. Työ voi olla myös fyysistä.



AMMATILLISET TUTKINNOT

Ammatteja:
hammaslaborantti, lääketeknikko, lähihoitaja, ensihoitaja, kosmetologi, kosmetiikkaneuvoja, parturi-kampaaja, hammaslaborantti, farmanomi

Hammastekniikan perustutkinto

hammaslaborantti

Lääkealan perustutkinto

lääketeknikko

  • Apteekkialan osaamisala
  • Lääkealan osaamisala
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

lähihoitaja, perustason ensihoitaja

  • Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
  • Jalkojenhoidon osaamisala
  • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
  • Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
  • Perustason ensihoidon osaamisala
  • Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
  • Suunhoidon osaamisala
  • Vammaistyön osaamisala
Välinehuoltoalan perustutkinto

välinehuoltaja





AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT

Ammatteja:

Sosiaalityöntekijä, sosionomi, apuvälineteknikko, bioanalyytikko, ensihoitaja, fysioterapeutti, geronomi, hammasteknikko, jalkaterapeutti, kuntoutuksen ohjaaja, kätilö, napraatti, optometristi, osteopaatti, röntgenhoitaja, sairaanhoitaja, sairaanhoitaja, sosionomi, suuhygienisti, terveydenhoitaja, toimintaterapeutti, liikunnanohjaaja, estonomi


Apuvälineteknikko
Apuvälineteknikkotutkinnon suorittanut saa hakemuksesta Valviralta luvan käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Apuvälineteknikko työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon alueella oman erityisalansa asiantuntijana apuvälineitä valmistavissa yrityksissä, sairaaloiden ja laitosten apuvälineyksiköissä tai muissa organisaatioissa. Apuvälineteknikko voi toimia myös yksityisenä ammatinharjoittajana tai myynti- ja markkinointitehtävissä apuvälineitä ja kuntoutuslaitteita toimittavissa yrityksissä.

Bioanalyytikko
Bioanalyytikkotutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Bioanalyytikko voi toimia näytteenotossa, analytiikassa, potilastutkimuksissa, asiakaspalvelun ohjaustehtävissä, markkinointi- ja tuotekehitystehtävissä sekä oman alansa kehittämis- ja tutkimustyössä.

Bioanalyytikko työskentelee terveydenhuollon laboratorioissa, tutkimusryhmissä, hoito- ja tutkimusyksiköissä tai laboratorioalan yrityksissä. Bioanalyytikko voi työskennellä useilla erikoisaloilla, esim. kliininen kemia, hematologia, verensiirtotoiminta, vierianalytiikka, mikrobiologia, molekyyligenetiikka, fysiologia ja neurofysiologia sekä patologia. Työtehtävät painottuvat erikoisalan mukaan potilaan elintoimintojen mittaamiseen, automaatiolaitetyöskentelyyn tai eritysosaamista vaativaan analytiikkaan.


Ensihoitaja
Ensihoitajatutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä.


Ensihoitaja voi työskennellä ensihoitajana eri organisaatioiden ambulansseissa ja/tai suunnittelu-, kehittämis- tai koulutustehtävissä. Ensihoitaja voi työskennellä myös lääkäri- ja pelastushelikoptereissa tai toimia yrittäjänä. Ensihoitaja voi toimia sairaanhoitajana perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollon yksiköissä sekä yksityisen ja kolmannen sektorin alueilla Suomessa ja EU-maissa. Lisäkoulutuksen jälkeen on mahdollista työllistyä yhden hengen ensihoitoyksikköön tai ensihoidon kenttäjohtajaksi.

Fysioterapeutti
Fysioterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija, jonka tehtävänä on tukea asiakkaan terveyttä ja toimintakykyä. Fysioterapeutin asiantuntemusta käytetään terveydenedistämisessä, ennaltaehkäisyssä, ja erityisesti tilanteissa, joissa ikääntyminen, vamma, sairaus tai ympäristötekijät rajoittavat ihmisen liikkumis- tai toimintakykyä ja osallistumismahdollisuuksia.

Työssä vaaditaan hyvää anatomian, fysiologian, biomekaniikan ja motorisen oppimisen osaamista ja kykyä ymmärtää ihmisen toimintakykyyn liittyviä rajoitteita ja toimintamahdollisuuksia.

Fysioterapeutti vastaa itsenäisesti työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Työ on asiakaslähtöistä ja perustuu tutkimukselliseen näyttöön perustuvaan tietoon.

Fysioterapeuttitutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Fysioterapeutti työskentelee asiakastyössä ja muissa asiantuntijatehtävissä mm. sairaaloissa, terveyskeskuksissa, tutkimus- ja hoitolaitoksissa, yrittäjänä tai kolmannella sektorilla. Fysioterapeutti toimii yhteistyössä asiakkaan ja tämän kuntoutumisen ja hyvinvoinnin tukemiseen osallistuvien ammattilaisten kanssa. Hän toimii myös oman alansa asiantuntijana moniammatillisissa ja monialaisissa työryhmissä.

Geronomi
Geronomitutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana sosiaalihuollon ammattihenkilönä. Geronomi toimii vanhuspalvelujen tuottajana, koordinoijana, suunnittelijana ja kehittäjänä julkisella ja yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja säätiöissä. Hän työskentelee yksilö- ja ryhmämuotoisessa asiakastyössä vanhustyön moniammatillisissa työryhmissä.

Geronomi voi työskennellä erilaisilla tehtävänimikkeillä, joita ovat mm. geronomi, sosiaaliohjaaja, muistikoordinaattori, muistiohjaaja, muistineuvoja, johtava ohjaaja, asiakasohjaaja, avopalveluohjaaja, palveluohjaaja, palveluesihenkilö, kotihoidon ohjaaja/esihenkilö, vastaava hoitaja, projektikoordinaattori, projektityöntekijä, seniorineuvoja ja suunnittelija.

Hammasteknikko
Hammasteknikkotutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä. Hammasteknikko työskentelee yleensä yksityisissä hammaslaboratorioissa. Tämän lisäksi hammasteknikko voi toimia myynti- ja konsultointitehtävissä hammastarvikeliikkeissä tai asiantuntijatehtävissä alan tutkimusyksiköissä ja materiaaleja valmistavissa yrityksissä. Toimittuaan laillistettuna hammasteknikkona vähintään viisi vuotta hammasteknikko voi hakeutua erikoishammasteknikon erikoistumisopintoihin, jolloin työkuvaan kuuluvat myös tietyt potilaille suoraan tehtävät protetiikan kliiniset työt.

Jalkaterapeutti
Jalkaterapeuttitutkinnon suorittanut saa hakemuksesta Valviralta luvan käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Jalkaterapeutti työskentelee perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, yrittäjänä, ammatinharjoittajana, konsultointi-, myynti- ja projektitehtävissä tai apuvälineitä valmistavissa yrityksissä.

Jalkaterapeutti työskentelee usein korkean riskin asiakkaiden, kuten diabeetikoiden ja reumaatikoiden, parissa. Jalkaterapeutin asiakkailla voi olla erilaisia alaraajojen rasitusvammoja ja biomekaanisia muutoksia, vaikeita iho- ja kynsimuutoksia tai diabeteksen aiheuttamia komplikaatioita. Jalkaterapeutti toimii asiantuntijana erilaisissa moniammatillisissa terveydenhuollon työryhmissä mm. lääkäreiden, diabetes- ja reumahoitajien, fysioterapeuttien ja apuvälineteknikkojen kanssa.

Kuntoutuksen ohjaaja
Kuntoutuksen ohjaaja voi toimia arviointi-, suunnittelu-, ohjaus- ja asiantuntijatehtävissä kuntoutuksen eri toimialueilla julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla sekä tulevissa Sote-keskuksissa. Kuntoutuksen ohjaaja voi toimia myös yrittäjänä.

Kuntoutuksen ohjaajia on työllistynyt perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon kuntoutusohjaajaksi, työterveyshuoltoon sosiaalialan ammattihenkilöksi, sosiaalipalveluihin ohjaajaksi / sosiaaliohjaajaksi ja asiantuntijaksi (mm. vammaispalvelut, kotihoito ja -palvelut, kuntouttava työtoiminta, nuorten työpajat, asumispalveluyksiköt, mielenterveys-, päihdekuntoutus- ja kehitysvammapalvelut), ammatillisen kuntoutuksen ohjaajaksi, KELAan esim. työkykyneuvojaksi, erityisammattioppilaitoksiin ohjaajaksi, työllisyyspalveluihin, järjestöihin, maahanmuuttajien kotouttamistehtäviin, erilaisiin hankkeisiin tai yrittäjäksi. Kuntoutuksen ohjaajia tarvitaan peruspalveluihin varhaiseen kuntoutustarpeen tunnistamiseen ja vastuulliseen asiakasohjaustyöhön ja varmistamaan mielenterveys- ja päihdekuntoutuspalveluiden saavutettavuus.

Kuntoutuksen ohjaaja on sosiaalialan ammattihenkilö. Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa kuntoutuksen ohjaajan ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilöille, jotka ovat suorittaneet kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -tutkinnon Suomessa.

Kätilö
Kätilötutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Kätilö voi toimia kätilötyön tehtävissä perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä julkisella että yksityisellä ja kolmannella sektorilla, itsenäisenä ammatinharjoittajana tai seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Tämän lisäksi kätilö voi toimia hoitotyön tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimintaympäristöissä Suomessa ja muissa EU-maissa.

Napraatti
Naprapaattitutkinnon suorittanut saa hakemuksesta Valviralta luvan käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Naprapaatti voi toimia yksityisvastaanotolla, lääkäriasemilla tai fysikaalisissa hoitolaitoksissa ammatinharjoittajana tai työsuhteessa sekä muissa terveyspalveluja tarjoavissa toimipisteissä moniammatillisen kuntoutuksen asiantuntijana.

Optometristi
Optometristitutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä optikkona. Optometristin tehtävänä on tuottaa näönhuoltopalveluita ja toimia sekä itsenäisenä näkemisen asiantuntijana että moniammatillisissa työyhteisöissä.

Optometristi tekee itsenäisesti näöntutkimukset arvioiden myös silmien terveydentilan. Hän määrittää, määrää ja sovittaa silmä- ja piilolasit sekä muut optiset apuvälineet. Asiakkaan ohjaaminen ja opastaminen silmä- ja piilolasien käytössä on olennainen osa optikon työtä.

Optometristin työnantaja on yleisimmin optisen alan yritys − joko yksittäinen optikkoliike tai optikkoliikeketju. Optometristi voi toimia myös yrittäjänä. Työpaikka voi olla myös julkinen tai yksityinen terveydenhuollon yksikkö, kuten silmäsairaala, optisen alan järjestö tai tukkuliike.

Osteopaatti
Osteopaatti on ihmiskehon toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimisen ja hoidon asiantuntija, jolla on kyky huomioida kehon eri osien toimiminen kokonaisuutena ja edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Osteopaatti käyttää työssään osteopaattista ja lääketieteellistä osaamistaan diagnoosin teossa ja yksilöllisesti suunnitellussa manuaalisessa hoidossa.

Osteopaattikoulutuksen tavoitteena on, että opiskelija osaa tutkia ja diagnosoida tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa ja arvioida mahdollisen muuttuneen toiminnan vaikutuksia kehoon kokonaisuutena. Koulutuksen aikana opiskelijalle kertyy laaja valikoima turvallisia käsin tehtäviä hoitotekniikoita, joiden pyrkimyksenä on vaikuttaa lihasten, sidekudosten, nivelten, hermoston sekä nestekierron toimintaan. Osteopaatti laati yhteistyössä asiakkaan kanssa hoitosuunnitelman ja huolehtii tämän toteutumisesta asiakkaan yksilölliset tarpeet ja mahdolliset rajoitteet huomioiden. Tarvittaessa hän voi hyödyntää kotihoito-ohjeita ja harjoitteita hoidon tueksi.

Osteopaattitutkinnon suorittanut saa hakemuksesta Valviralta luvan käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Osteopaatti työskentelee yleensä yrittäjänä terveydenhuoltoalalla. Osteopaatti työskentelee joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai osana suurempaa työyhteisöä. Vaihtoehtoisesti osteopaatti voi toimia myös erilaisissa yhdistyksissä, järjestöissä ja yrityksissä alan asiantuntijana.


Röngenhoitaja
Röntgenhoitaja vastaa itsenäisesti ja moniammatillisen työryhmän jäsenenä potilaalle tehtävistä röntgen-, ultraääni-, magneetti- ja isotooppitutkimuksista, niihin liittyvistä toimenpiteistä ja sädehoidosta. Röntgenhoitaja toimii säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntijana.
Röntgenhoitajatutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Röntgenhoitaja voi työskennellä terveyskeskusten ja sairaaloiden sekä yksityisten lääkäriasemien röntgen-, isotooppi- tai sädehoito-osastoilla kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi hän voi toimia lääketieteellisissä tutkimusryhmissä ja alan kaupallisissa yrityksissä myynti- ja tuotekehitystehtävissä, teollisuuden ja ympäristöterveydenhuollon palveluksessa, tutkimus- ja opetustehtävissä sekä eläinlääketieteessä. Röntgenhoitaja saa itsenäisesti tehdä lähetteen mukaisen säteilylle altistavan tutkimuksen ja antaa suunnitelman mukaisen sädehoidon.

Tehtävänimikkeitä voivat olla esim. röntgenhoitaja, järjestelmäasiantuntija, säteilyturvallisuusvastaava, opetushoitaja, diagnostisten lääkevalmisteiden esittelijä, laite-esittelijä, kouluttaja ja säteilyvalvoja ydinvoimalassa.


Sairaanhoitaja
Sairaanhoitaja työskentelee erilaisissa elämäntilanteissa olevien yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen kanssa. Sairaanhoitaja auttaa eri-ikäisiä ihmisiä ja heidän läheisiään kohtaamaan sairastumisen, vammautumisen ja kuoleman elämänkaaren eri vaiheissa. Sairaanhoitaja hoitaa myös saattohoidossa olevia kuolevia potilaita ja tukee heidän läheisiään.

Sairaanhoitajatutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Sairaanhoitaja voi toimia hoitotyön tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöissä, kuten perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollon yksiköissä sekä yksityisellä ja kolmannella sektorilla Suomessa ja EU-maissa.

Sairaanhoitaja, diakoninen hoitotyö
Sairaanhoitaja, diakoninen hoitotyö -koulutuksesta valmistuu sairaanhoitaja-diakonissoja. Koulutuksesta valmistuneella on kelpoisuus toimia laillistettuina sairaanhoitajina hoitotyön eri tehtävissä ja evankelis-luterilaisen kirkon diakonian viroissa. Koulutus antaa hyvät valmiudet hengelliseen hoitotyöhön, sielunhoitoon ja ihmisen kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen sekä erityistä tukea tarvitsevien ja haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämiseen.
Sairaanhoitajan (diakoninen hoitotyö) tutkinnon suorittanut työskentelee sairaanhoitajana toimiessaan Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä. Valmistuttuaan sairaanhoitaja-diakonissa voi toimia diakoniatyössä seurakunnassa tai hoitotyön tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöissä, kuten perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollon yksiköissä sekä yksityisellä ja kolmannella sektorilla Suomessa ja EU-maissa.

Sairaanhoitaja-diakonissa työskentelee erilaisissa elämäntilanteissa olevien yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen kanssa edistäen tasavertaisuutta ja toivon ylläpitämistä. Terveydenhuollon ammattilaisena hän edistää terveyttä kokonaisvaltaisesti, vahvistaa hengellisiä voimavaroja ja tukee asiakkaan omatoimista selviytymistä. Sairaanhoitaja-diakonissa toimii asiakaslähtöisesti yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon muiden toimijoiden sekä eri järjestöjen kanssa.

Sosionomi
Sosionomi on sosiaalisen hyvinvointityön – ihmisten auttamisen ja tukemisen sekä ihmisen kasvun ja kehityksen edistämisen - asiantuntija. Sosionomi vahvistaa ihmisten arjessa selviytymistä ja ohjaa heitä tarvitsemiensa palvelujen piiriin sekä tuottaa palveluja. Sosionomi toimii palvelujen ja työn kehittäjänä eri asiakasryhmien kanssa.

Sosionomi työskentelee eri-ikäisten ihmisten parissa. Sosionomina on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin toteutumiseen, toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Sosionomi edistää ihmisten välistä yhdenvertaisuutta ja sosiaalisen turvallisuuden toteutumista inhimillisellä ja sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Sosionomi vahvistaa ihmisten osallisuutta yhteisöissä ja yhteiskunnassa ja vaikuttaa niiden toimivuuden rakentumiseen.

Sosionomikoulutus valmistaa toimimaan sosiaalialan ammatillisen työn eri tehtäväalueilla. Koulutuksen sisällöt voivat rakentua kuitenkin ammattikorkeakoulujen painopistealueista riippuen hieman eri tavoin. Sosionomi voi työskennellä mm. varhaiskasvatuksen, perhetyön, lastensuojelun, nuorisotyön, koulujen hyvinvointityön, aikuissosiaalityön, rikosseuraamustyön, päihde-ja mielenterveystyön, vammaistyön, erityiskasvatuksen, vanhustyön tai monikulttuurisuustyön tehtävissä.

Sosionomi voi työskennellä julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla (esim. järjestöt). Tehtävänimikkeitä voivat olla esim. sosiaaliohjaaja, palveluohjaaja, palvelukoordinaattori, sosiaalipalveluohjaaja, lastenkodin ohjaaja, päihde- ja mielenterveysohjaaja ja varhaiskasvatuksen sosionomi. Osa sosionomeista työskentelee johtotehtävissä sosiaali-, kasvatus- ja kuntoutusalan yksiköissä, erityisesti laitosten tai osastojen sekä asumis- tai päivätoimintayksikköjen vastaavina ohjaajina tai esimiehinä.


Suuhygienisti
Suuhygienistikoulutuksessa syvennytään eri-ikäisten asiakkaiden/potilaiden suun terveyden edistämiseen, hammas- ja suusairauksien syntyy ja ehkäisyyn sekä sairauksien varhaishoitoon. Opintojen aikana kehitetään terveyden edistämisen taitoja, kuten asiakkaan ohjausta, motivointia ja osallistamista suun terveyttä ylläpitäviin elintapoihin. Opintoihin sisältyy myös kieliopintoja, yrittäjyys- ja johtamisopintoja sekä tutkimus- ja kehittämisopintoja.

Suuhygienistitutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä. Suuhygienisti työskentelee asiantuntijana terveyskeskuksessa, sairaalassa tai yksityisellä hammaslääkäriasemalla yhteistyössä hammaslääkäreiden, terveydenhoitajien sekä muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa. Suuhygienisti voi toimia myös lähiesimiestehtävissä, yrittäjänä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana. Lisäksi suuhygienisti voi työskennellä myynti- ja markkinointitehtävässä.

Terveydenhoitaja
Terveydenhoitajatutkinto on kaksoistutkinto, jonka aikana opiskelija suorittaa sekä terveydenhoitajan että sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnot. Ensin opiskellaan yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan opinnot (180 op) ja sitten terveydenhoitajatyön ammattiopinnot (60 op).

Terveydenhoitajan ydinosaamisen alueet ovat terveyttä edistävä terveydenhoitajatyö, yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö, terveellisen ja turvallisen ympäristön edistämisen terveydenhoitajatyö, yhteiskunnallinen terveydenhoitajatyö sekä terveydenhoitajatyön johtaminen ja kehittäminen.
Terveydenhoitajatutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä. Koulutus mahdollistaa työskentelyn monipuolisissa ja mielenkiintoisissa työtehtävissä. Terveydenhoitaja voi työskennellä äitiys- ja lastenneuvolatyössä, perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa, kotihoidossa, avosairaanhoidon vastaanotolla sekä ikääntyneiden palveluissa. Lisäksi terveydenhoitaja voi työskennellä järjestöissä, terveyden edistämisen projekteissa, hyvinvointikoordinaattorina, tutkimushoitajana ja yrittäjänä. Terveydenhoitajan työ voi olla myös jalkautuvaa työtä esimerkiksi leikkipuistoihin tai ikäihmisten tapahtumiin. Terveydenhoitaja voi työskennellä myös sairaanhoitajana monipuolisissa hoitotyön tehtävissä.

Terveydenhoitaja tekee työtään niin yksilöiden, perheiden, ryhmien kuin yhteisöjenkin terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Terveydenhoitajan työssä on keskeistä terveyttä edistävä ja sairauksia ehkäisevä työ sekä asiakkaiden voimavarojen ja itsehoidon tukeminen aina lapsuudesta vanhuuteen. Työ on itsenäistä, mutta edellyttää tiivistä monialaista ja -ammatillista yhteistyötä. Terveydenhoitajan työ vaatii vahvaa terveyden edistämisen osaamista ja kliinisiä perustietoja ja -taitoja sekä hyviä päätöksenteko-, ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja. Keskeistä työssä on terveyden suojelu, terveyden tasa-arvon lisääminen ja eriarvoisuuden vähentäminen. Työterveyshuollossa työskentelevien tulee suorittaa työterveyshuollon pätevöittävä koulutus, joka antaa pätevyyden toimia työterveyshuollon ammattihenkilönä.

Toimintaterapeutti
Toimintaterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija, jonka tavoitteena on yhdessä asiakkaan kanssa työskennellen mahdollistaa tälle merkityksellinen ja toimiva arki. Koulutuksessa opitaan tarkastelemaan asiakkaan toimintaa mahdollistavia tekijöitä sekä keinoja tukea tämän selviytymistä omassa arjessaan merkityksellisen toiminnan avulla.

Toimintaterapeuttitutkinnon suorittanut työskentelee Valviran laillistamana terveydenhuollon ammattihenkilönä. Toimintaterapeutti on korkeasti koulutettu kuntoutumisen asiantuntija, joka työskentelee monialaisessa yhteistyössä tai itsenäisesti pyrkien myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Toimintaterapeutti voi työskennellä julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla tai yrittäjänä. Toimintaterapeutti voi työllistyä esim. sairaalaan, terveyskeskukseen, hyvinvointi- tai palvelukeskukseen, kouluun, päiväkotiin, erityishuoltopiiriin, asumisyksiköihin tai hyvinvointialan järjestöihin, hankkeisiin ja kehittämistehtäviin. Toimintaterapeutteja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän esim. ikääntyneen väestön kotona asumisen tukemisessa kotikuntoutuksessa tai kotiin vietävissä palveluissa, lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kasvun tukemisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä, asiakkaiden tasapainoisen elämän mahdollistamisessa, työkyvyn arvioinnissa ja ylläpidossa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa.


Liikunnanohjaaja
Liikunnanohjaajakoulutuksessa kaikissa koulutusta tarjoavissa ammattikorkeakouluissa opiskeltavia keskeisiä osaamisalueita ovat liikunnan pedagogiikka, liikuntajohtaminen, terveyden edistäminen, työelämän kehittämisosaaminen sekä liikuntapalvelut ja yrittäjyys.
Liikunta-alan koulutuksen saanut liikunnanohjaaja työskentelee mm. kuntien, liikuntajärjestöjen ja -seurojen tai yksityisten liikunta- ja hyvinvointiyritysten palveluksessa. Monialaisen ohjaus-, valmennus- ja kouluttajatyön lisäksi liikunnanohjaaja voi toimia asiantuntija-, esimies-, hallinto- ja kehittämistehtävissä. Alan yksityisen palvelutarjonnan kasvaessa yhä useammat työllistyvät yrittäjinä tai ammatinharjoittajina.

Estenomi
Estenomi on kauneudenhoitoalan asiantuntija. Alan ydinosaamista on koulutusta tarjoavasta ammattikorkeakoulusta riippuen joko kosmetiikka-alan liiketoiminta ja kosmetiikan raaka-ainetietous tai kokonaiskuva kauneudenhoidon ja muodin suuntauksista ja soveltuvuudesta asiakkaille.
Estenomi toimii kosmetiikan, kauneudenhoidon sekä muodin osto-, myynti- ja markkinointitehtävissä. Koulutuksesta valmistunut voi toimia myös koulutus- ja tiedotustehtävissä. Estenomi työskentelee erilaisten kauneudenhoitoalan ammattilaisten kanssa ja pystyy toimimaan linkkinä esim. kosmetiikan tuotekehityksen, oston ja markkinoinnin välillä. Työtä tehdään yritysasiakkaiden, päämiehien ja asiakkaiden kanssa.

Sosionomi
* rikosseuraamusala, sosiaaliala, diakoniatyö, kirkon nuorisotyö, kirkon varhaiskasvatus


Lisätietoja: Koulutukset – Ammattikorkeakouluun.fi


YLIOPISTOTUTKINNOT
Ammatteja:
Lääkäri, hammaslääkäri, eläinlääkäri, psykologi, farmaseutti, proviisori, apteekkari, liikunnanopettaja, liikuntasosiologi, liikuntabiologi, kirurgi, psykiatri, yleislääkäri, gynekologi, fysioterapeutti, terveysalan asiantuntija, ravitsemusterapeutti, terveystiedon opettaja

Farmaseutti ja proviisori

Hammaslääketieteen lisensiaatti

Lääketieteen lisensiaatti

Terveystieteiden kandidaatti ja maisteri


Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Arvioi, kuinka paljon sinua kiinnostavat alla olevat ammatit.

1= ei kiinnosta ollenkaan, 5= kiinnostaa paljon.

Väite12345
a. lähihoitaja
b. sairaanhoitaja
c. ensihoitaja
d. välinehuoltaja
e. röntgenhoitaja
f. terveydenhoitaja
g. kätilö
h. fysioterapeutti
i. lääkäri
j. hammaslääkäri
k. hammaslaborantti
l. hammashoitaja
m. farmaseutti
n. proviisori
o. lääketeknikko
p. optikko
q. suuhygienisti
r. osteopaatti

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Millainen on mielestäsi hyvä lähihoitaja, sairaanhoitaja ja lääkäri?


2. Millaisia taitoja alalla tarvitaan?


3. Luettele, mihin kaikkeen lähihoitajat voivat erikoistua.


4. Luettele työpaikkoja, joissa lähihoitajat voivat työskennellä.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ammattiesittelyt

Perehdy ja esittele yksi alaan liittyvä ammatti eri koulutusasteilta.
(yksi ammatti ammatillisesta koulutuksesta, yksi ammatti ammattikorkeakoulusta ja yksi ammatti yliopistosta)


Ammatin nimi
Ammatin työtehtävät
Ammattiin vaadittava koulutus
Ammatissa vaadittavat tiedot ja taidot

Selvitä myös oheisten linkkien kautta, millaista osaamista alalla tarvitaan tulevaisuudessa ja millainen on alan palkkaus.
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/osaamiskortit_verkkoversio_5_0.pdf
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Ryhmäpalautus: Ammattiesittelyt

Perehdy ja esittele yksi ammatti eri koulutusasteilta.
(yksi ammatti ammatillisesta koulutuksesta, yksi ammatti ammattikorkeakoulusta ja yksi ammatti yliopistosta)

Ammatin nimi
Ammatin työtehtävät
Ammattiin vaadittava koulutus
Ammatissa vaadittavat tiedot ja taidot

Selvitä myös oheisten linkkien kautta, millaista osaamista alalla tarvitaan tulevaisuudessa ja millainen on alan palkkaus.
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/osaamiskortit_verkkoversio_5_0.pdf
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Videon katsominen

Katso/katsokaa alaan liittyvän ammatin esittely ja vastatkaa alla oleviin kysymyksiin. Videoita voi katsoa opettajan kanssa sovitusti useamminkin.

1. Ammatin nimi
2. Mitä henkilö kertoo työtehtävistään?
3. Mitä tietoja ja taitoja työssä tarvitaan?
4. Millainen koulutus työhön vaaditaan?
5. Arvioi lopuksi, miksi voisit kuvitella tekeväsi työtä ja miksi et.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kuvagalleria

Palauta tähän kuvia terveys- ja hyvinvointialaan liittyvistä yrityksistä ja työpaikoista.

Keskustelua terveys- ja hyvinvointialaan liittyvistä ammateista ja töistä

Kun osallistut keskusteluun, muista kunnioittaa toisia ja heidän mielipiteitään. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Älä ärsytä toisia tahallasi ja pysy aiheessa. Älä jaa sisältöä, joka voi loukata toisia tai on laitonta. Myös henkilökohtaisia tai toiseen henkilöön liittyviä tietoja ei saa jakaa.