Opiskelutekniikat
Opiskelutekniikat
Opiskelutekniikoilla tarkoitetaan menetelmiä, joita voit käyttää oppiaksesi asioita paremmin.
1. Aikataulun tekeminen ja hajauttaminen
Suunnittele, paljonko käytät aikaa läksyjen tekemiseen tai kokeisiin lukemiseen. Mieti, paljonko yksittäinen oppiaine vie aikaasi. Moni meistä arvioi omat kykynsä virheellisesti. Myös kokeisiin lukeminen jää viimeiseen iltaan, jolloin yritetään kiireellä lukea koko alue kerralla. Oppimisen kannalta tämä ei ole kuitenkaan järkevää. Lukeminen kannattaa hajauttaa useammalle päivälle. Näin tehtävä ei tunnu ylivoimaiselta.
2. Opiskeltavan asian jakaminen osiin ja itsensä testaaminen
Opiskeltava asia kannattaa jaksottaa, jolloin sinulla ei ole niin paljon opiskeltavaa. On hyvä esilukea teksti ennen varsinaista lukemista.
Kun aloitat lukemisen silmäile ensin opiskeltava alue nopeasti läpi. Lue otsikot ja väliotsikot sekä sisällysluettelo. Tutustu kuviin ja kuvateksteihin. Muistele, mitä tiedät jo aiheesta. Yritä liittää käsiteltävänä oleva asia aikaisemmin oppimaasi.
Pidä taukoa ennenkuin alat syventyä alueeseen. Tee itsellesi välillä kokeita ja tenttaa, mitä osaat ja mitä et. Testatessa itseäsi lue pieni pätkä, pistä silmät kiinni ja muistele, mitä osaat.
Jos sinulla on vaikea keskittyä lukemiseen, lue vaikka 5min kerrallaan ja tee välillä jotain muuta. Liian pitkä lukeminen voi viedä motivaation eikä asiat jää muistiisi.
Lue lopuksi koko teksti vielä läpi. Tämä kertaaminen on myös tärkeä vaihe oppimisessa.
3. Muistiinpanot
Jos sinulla on vaikeuksia keskittyä kuuntelemiseen tai lukemiseen, muistiinpanojen tekeminen voi olla hyvä keino tehostaa keskittymistä ja auttaa muistamaan käsiteltävänä olevaa asiaa. Mikä on sinulle paras tapa tehdä muistiinpanoja?
4. Aktiivisuus
Pyri olemaan tunneilla aktiivinen. Viittaa ja pyydä puheenvuoroa rohkeasti. Osallistumalla rohkeasti sinun on helpompi ymmärtää asioita ja ne jäävät sinulle myös helpommin muistiin.
5. Ympäristö
Huolehdi siitä, että ympäristösi on sellainen, että pystyt keskittymään. Toisille keskittymistä ja tehtävien tekemistä helpottaa, jos voi kuunnella esimerkiksi musiikkia samanaikaisesti. Hyvin usein kuitenkin on parempi poistaa ympäriltä kaikki häiriötekijät.
6. Opiskele ryhmässä. Kun opetat muita, opit samalla itsekin. Voit kertoa ääneen asiaa vaikkapa koirallesi.
7. Pidä taukoja opiskelun aikana. Oppiminen ja keskittyminen paranee, kun muistaa aina välillä lepäillä.
Tehtäviä
Minä oppijana
Kerro, millaisia keinoja käytät, kun luet läksyjä tai valmistaudut kokeisiin. Valitse jokin oppiaine. Kuvittele, että sinulla on koe tulossa. Tee viikkosuunitelma, jossa hajautat asiat useammalle päivälle.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.