Kiusaamisen ehkäiseminen

Kiusaamisen ehkäiseminen

Kiusaamisen ehkäiseminen koulussa
Koulumme on Kiva-koulu Kiva-koulu-sivusto

Koulun opettajakunta on laatinut ohjeistuksen koulukiusaamistilanteiden varalle.

1.Perusopetuslain 29 §:n mukaan opetukseen osallistuvalla on oi-
keus turvalliseen opiskeluympäristöön. Näin ollen oppilaiden
henkistä tai fyysistä kiusaamista ei sallita missään muodossa.

Oppilaita rohkaistaan kertomaan opettajalle heti mahdollisesta
kiusaamisesta ja jokainen kiusaamistapaus käsitellään välittömästi.
Kiusaamisasioita käsitellään koulussa avoimesti luokkakohtaisissa keskusteluissa.


Oppilaat ja opettajat voivat tuoda kiusaamistapauksia myös vertaissovitteluun, jossa menetelmän koulutuksen saaneet oppilaat yrittävät saada myönteisellä tavalla kiusaamisen loppumaan. Kuraattorin ammattitaitoa käytetään hyväksi ja koulun yhteisiin tilaisuuksiin kutsutaan tarvittaessa alan asiantuntijoita vierailijoiksi.

 

KIUSAAMISEN ENNALTAEHKÄISY

Välitunnilla

Välituntisin mennään ripeästi pihalle, jollei sisälläoloon ole erityistä lupaa. Välituntien aikana koulun henkilökunta huolehtii valvonnasta.

Kun oppilaat ovat luokassa, he toimivat opettajan antamien ohjeiden mukaan. He voivat esimerkiksi jatkaa keskeneräisiä tehtäviään tai lukea pulpettikirjaa. Oppilailla voi olla luokassa pelejä, joita he voivat pelata ennen opettajan saapumista.

Koulumatkoilla

Koulumatkoilla oppilaat noudattavat liikennesääntöjä ja kodin sekä koulun antamia ohjeita. Mikäli koululle tulee tieto koulumatkalla tapahtuvasta kiusaamisesta tiedotetaan siitä kotiin ja yhdessä neuvotellen etsitään asiaan ratkaisua .

TOIMINTA KIUSAAMISTAPAUKSISSA

Asian käsittelytavat

  • Kiusaaminen:
    1. Opettaja tai rehtori saa tiedon kiusaamisesta, kun oppilas kertoo siitä itse, luokkakaverit puhuvat tai vanhemmat soittavat.
    2. Kiusaamisesta ensimmäisenä tiedon saanut työntekijä täyttää lomakkeen kiusaamisepäilystä.
    3. Kiusaamisen vastainen-ryhmä arvioi, täyttääkö epäily kiusaamisen tunnusmerkit eli onko se jatkuvaa ja onko kiusattu alisteisessa asemassa.
    4. Ryhmä tutkii taustat ja voi haastatella muita oppilaita.
    5. Kiusaamisen vastainen-ryhmä keskustelee kiusatun kanssa ja selvittää, mitä on tapahtunut ja kuinka kauan kiusaamista on jatkunut. Asian käsittelystä tiedotetaan kiusatun vanhemmille.
    6. Kiusaajat yllätetään kesken oppitunnin yksitellen keskustelemaan. Ilmaistaan, että tiedetään kiusaamisesta ja että ei hyväksytä kiusaajan käytöstä. Mietitään, mitä asialle voisi tehdä. Kiusaaja sitoutuu lopettamaan kiusaamisen allekirjoittamalla sitoumuksen. Vanhemmille lähetetään tieto asiasta.
    7. Noin viikon kuluttua on seurantapalaveri. Kiusatulta kysytään, millainen tilanne on. Tarvittaessa seurantaa jatketaan pitempäänkin.
    8. Jos on tarvetta, kutsutaan vielä vanhemmat ja lapset koululle keskustelemaan.
  • Jos tehdyt toimenpiteet eivät tuota tulosta, kuraattori osallistuu keskusteluun ja mahdollisesti haastattelee osapuolia vielä erikseen. Yhdessä oppilashuoltoryhmän kanssa pyritään löytämään sopiva ratkaisu tilanteen korjaamiseksi.

Koulukohtaiseen oppilashuoltoryhmään kuuluvat luokan opettaja, rehtori, kuraattori, koulupsykologi ja kouluterveydenhoitaja. Tapauskohtaisesti siihen kutsutaan muita opettajia, ao. oppilaat ja heidän huoltajansa.

Kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi aihetta käsitellään luokissa varsinkin luokilla 1 ja 4.