Hartolan Yhtenäiskoulun järjestyssäännöt
1 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen
Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
Järjestyssäännöt ovat voimassa koulupäivän aikana koulun alueella ja koulun erillisillä opintomatkoilla. Oppilas on vakuutettu koulumatkan ja -päivän ajan. Koulumatka on suorin reitti koulusta kotiin ja toisin päin. Koulupäivän päätyttyä oppilas on velvoitettu poistumaan koulun alueelta, ellei hän osallistu koulun järjestämään kerhotoimintaan. Koulun alue on määritelty kartalla erikseen.
Järjestyssäännöt sisältävät yleisiä koulussa noudatettavia sääntöjä. Henkilökunnan tulee puuttua lainsäädännön vastaiseen käyttäytymiseen, vaikkei järjestyssäännöissä asiasta erikseen määrättäisi. Järjestyssääntöjen pohjalta opettaja voi yhdessä oppilaiden kanssa laatia luokka- tai ryhmäkohtaisia käytänteitä.
2 Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet
Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet
Kaikilla oppilailla on yhdenvertainen ja tasa-arvoinen asema, sivistykselliset perus- ja ihmisoikeudet sekä oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä. Jokaisen oppilaan tehtävänä on ilmoittaa havaitsemastaan kiusaamisesta, häirinnästä ja väkivallasta aikuiselle.
Oppilaan velvollisuudet
Oppilaalla on velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon. Oppilaan tehtävänä on tutustua järjestyssääntöihin opettajan johdolla lukuvuoden alussa ja tarvittaessa lukuvuoden aikana.
3 Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen
Hyvä käytös
Oppilas noudattaa kaikessa koulun toiminnassa koulun järjestyssääntöjä. Oppilas käyttäytyy kohteliaasti, ottaa toiset huomioon, pukeutuu asiallisesti ja käyttää asiallista kieltä. Oppilas saapuu ajoissa oppitunneille, omalle ruokailuvuorolleen, koulukuljetuksiin sekä koulun yhteisiin tilaisuuksiin. Oppilas antaa toisille opiskelurauhan ja noudattaa saamiaan ohjeita. Oppilas noudattaa hyviä ruokailutapoja ja ruokailee rauhallisesti. Oppilas ei saa julkaista toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.
Oleskelu ja liikkuminen
Oppilas viettää välitunnit välituntialueella ja noudattaa välituntivalvojan antamia ohjeita. Oppilaan tulee pyytää tarvittaessa apua välituntivalvojalta. Oppilaan tulee saapua oppitunneille täsmällisesti ja siirtyä välitunneille viivyttelemättä. Liikuntapaikoille siirrytään ohjeistettua reittiä pitkin. Oppilas ei saa poistua koulualueelta koulupäivän aikana ilman opettajan tai rehtorin lupaa.
Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen
Jokainen huolehtii omalta osaltaan ympäristöstä sekä koulun ja koulun pihan siisteydestä. Jokainen huolehtii koulun omaisuudesta ja oppimateriaaleista. Oppilaan tulee kunnioittaa omaa ja toisten omaisuutta. Oppilaalla on vahingonkorvausvelvollisuus sekä velvollisuus puhdistaa tai järjestää likaamansa tai epäjärjestykseen laittamansa koulun omaisuus.
Turvallisuus
Oppilaan tulee noudattaa koulun järjestys- ja välituntisääntöjä edistääkseen turvallisuutta koulussa. Oppilaan tehtävänä on ilmoittaa turvallisuuteen liittyvästä viasta tai puutteesta koulun henkilökunnalle. Turvallisuussyistä kulkuvälineet jätetään niille varatuille paikoille koulupäivän ajaksi eikä niitä käytetä välituntien aikana.
Tietokoneen, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö
Mobiililaitteita ei saa luvatta käyttää tai pitää esillä oppituntien ja ruokailun aikana. Oppilas pitää huolen siitä, etteivät mobiililaitteet häiritse koulupäivän aikana. Mobiililaitteet ovat oppituntien ajan poissa näkyvistä äänettömällä. Mobiililaitteet voidaan kerätä pois, jos niistä aiheutuu häiriötä.
Päihteet ja vaaralliset esineet
Tupakkatuotteiden, päihteiden ja muiden huumaavien aineiden hallussapito ja käyttö on koulussa kielletty. Teräaseita, ampuma-aseita, tulentekovälineitä, laserosoittimia tai muita vastaavia esineitä ja aineita ei saa tuoda kouluun. Rehtorilla tai opettajalla on oikeus ottaa oppilaalta koulupäivän aikana esine tai asia, joka häiritsee opetusta/oppimista tai on vaarallinen.
Kurinpito
Sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi seurata puhuttelu, tiedotus huoltajalle, vertaissovittelu, kasvatuskeskustelu, laiminlyötyjen kotitehtävien korvaaminen, siivousvelvoite, kiellettyjen esineiden ja aineiden tarkastaminen sekä haltuunotto, määrääminen poistumaan, jälki-istunto, opetukseen osallistumisen epääminen, kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen. Kurinpitotoimien käytöstä määrätään tarkemmin opetussuunnitelman liitteessä ”Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi kiusaamiselta, häirinnältä ja väkivallalta”.
Rehtorilla ja opettajalla on velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
4 Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen
Hartolan Yhtenäiskoulun järjestyssäännöt astuvat voimaan 1.8.2024. Järjestyssäännöt ohjaavat käyttäytymisen arviointia. Säännöt ovat nähtävissä koulun kotisivuilla sekä koulun sisätiloissa ilmoitustauluilla. Järjestyssäännöt käydään läpi oppilaiden kanssa lukuvuosittain ja niistä tiedotetaan huoltajia. Järjestyssääntöjä tarkistetaan säännöllisesti.
Hyväksytty Hartolan kunnan sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa 18.6.2024 (§ 59)