5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen:
Paloahon koulu on tarkoitettu vaikeimmin kehitysvammaisille oppilaille. Oppilaskuntatoiminta ei ole mahdollista siinä mielessä kuin sen ajatellaan toimivan. Kuitenkin kaikessa toiminnassa otamme huomioon oppilaiden tekemiä aloitteita. Mahdollisuuksien mukaan oppilaat otetaan mukaan hojks-palavereihin.
Perustaa oppilaan vaikuttamisen mahdollisuuksille rakennamme mm. kommunikaatio-opetuksen avulla. Pyrimme siihen, että jokaisella oppilaalla olisi omien edellytystensä mukaiset keinot ymmärtää muita ja ilmaista itseään mahdollisimman selkeästi. Perustaa pyrimme tukemaan myös mahdollisimman vahvalla syy-seuraussuhteiden ymmärtämisellä sekä kannustamalla oma-aloitteisuuteen ja sinnikkyyteen.

Kodin ja koulun yhteistyö:
- Päivittäinen yhteydenpito vanhempien ja koulun henkilökunnan välillä tapahtuu pääasiassa reissuvihkojen ja puhelimen avulla.
- Kuopion kaupungin ohjeistuksen mukaan emme käytä viestinnässämme WhatsApp-sovellusta. Signal-viestien lähettäminen on mahdollista.
- Olemme pyrkineet vakiinnuttamaan ja vahvistamaan Wilman käyttöä vanhempien ja opettajien välisessä yhteydenpidossa. 
- Vuosittaisissa hojks-palavereissa konkretisoituu kodin ja koulun yhteistyön keskeinen tavoite: oppilaan opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajien ja koulun henkilökunnan lisäksi hojksiin osallistuvat oppilaan mahdolliset terapeutit. Hojksin tavoitteiden saavuttaminen arvioidaan keväällä.
- Vanhempien - ja mahdollisuuksien mukaan toki myös oppilaan - kanssa käydään oppimiskeskustelut.
- Osa koulun opetusryhmistä kertoo omasta toiminnastaan peda.netissä olevilla luokan sivuilla.
- Vanhemmat ovat tervetulleita osallistumaan koululla ja sen ulkopuolella järjestettäviin koulun tapahtumiin.
- Järjestämme vuosittain koko koulun yhteisen vanhempainillan sekä joulu- ja kevätjuhlat.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät:
Paloahon koulun yhteistyökumppaneita ovat mm.
- oppilaita kuntoututtavat fysio-, ratsastus-, musiikki-, puhe- ja toimintaterapeutit: oppilaiden laaja-alainen kehityksen tukeminen
- Tikoteekki: oppilaan kommunikointia tukevien / mahdollistavien tarvittavien apuvälineiden (puhelaitteet, tietokoneet, tabletit, kuvakansiot...) lainaus, käytön ohjaus ja tuki sekä tietokoneiden ja muiden teknisten laitteiden / lelujen ohjaamisen mahdollistavien laitteiden lainaus
- Kys: yhteistyötä oppilaiden terveyteen, kehitykseen ja toiminnan mahdollisuuksiin (apuvälineet) liittyvissä asioissa
- Pohjois-Savon hyvinvointialue: mm. kuntoutussuunnitelmien laadinta, kuntoutuksellinen kokonaisuus, perheiden tuki 
- Kuopion ja lähikuntien päiväkodit: nivelvaiheyhteistyö oppilaiden siirtyessä päiväkodista koulumaailmaan 
- jatko-opetuspaikat (Sakky) ja päivätoiminta: nivelvaiheyhteistyö peruskoulun päättyessä 
- Kuopion konservatorio: musapaja
- Kuopion Lions-Clubit: mahdolliset toiminta- / palvelupäivät, mahdolliset lahjoitukset
- Puijon seurakunta: hartaudet 1xkk, joulu- ja kevätkirkot, kirkkoseikkailu, mahdolliset koululaiskonsertit

Lisäksi tavoitteenamme on ollut tutustua vuosittain vastaavanlaisiin oppilaitoksiin ja käydä heidän kanssaan pedagogisia keskusteluja opetuksen ja toiminnan järjestämisen tavoista ja sisällöistä.

Kansainvälisyys ja Erasmus hankkeet
Haimme yhdessä pääkoulumme (Alavan koulu) kanssa Erasmus akreditointia keväällä 2023. Hakemus hyväksyttiin ja se mahdollistaa vierailut eurooppalaisissa kouluissa, koulutukset ja muun vastaavan kansainvälisen toiminnan. Akreditointi on voimassa viisi vuotta. Syksyllä 2023 koulun rehtori ja kaksi erityisopettajaa ovat menossa tutustumaan kahteen erityiskouluun Tšekkiin,
Speciální základní škola Poděbrakdy: https://www.spec-skola.cz ja Základní škola Zahrádka: https://www.zszahradka.cz/en/stranka-zakladni-skola-zahradka-zahradka-primary-school-36

Aloitamme tänä syksynä Erasmus+ hankkeen yhdessä kahden Belgialaisen ja yhden Ruotsalaisen erityiskoulun kanssa. Erasmus+ hanke lähtee liikkeelle kaikkien neljän koulun yhteisellä marraskuisella suunnitteluviikolla Suomessa. Hanke kestää kevääseen 2025 saakka. Hankkeeseen liittyvät käynnit ja opetusmenetelmiin tutustumiset kaikissa hankkeen kouluissa. Yhteisenä tuotoksena hankkeeseen osallistuvat työstävät käytännönläheisen julkaisun tai nettisivuston erityisen tuen oppilaille soveltuvista opetusmenetelmistä, nimeltään: How to teach children with severe mental disabilities ... a practical guide! 

Olemme myös valmiita ottamaan vastaan muita kansainvälisiä vieraita ja esittelemään toimintaamme ja kouluamme heille. Alustavasti on sovittu yksi meille suuntautuva vierailu tälle lukuvuodelle.

Ulkoinen viestintä
- Peda.net sivustoa täydennetään ja päivitetään jatkuvasti.

Koulun sisäinen yhteistyö:
Paloahon koulussa tiimityöskentely on sujuvaa. Kukin opetusryhmä muodostaa oman, moniammatillisen, eri ammattiryhmistä koostuvan tiiminsä. Pedagoginen vastuu on opettajalla ja toteutuksesta vastaa koko tiimi. Koulun tiimivastaavilla / ohjaajilla on vastuualueenaan aamu-, iltapäivä- ja loma-aikojen päivätoiminta.Opettajat ja muu henkilökunta muodostavat tilanteiden mukaan tiimejä projekteihin, luokkatasoryhmätyöskentelyyn, kerhotoimintaan jne. liittyen.

Konsultointi
Yhdellä opettajalla on kuluvan lukuvuoden aikana mahdollisuus käyttää 6h/vk konsultoivaan työhön. Opettaja voi antaa ohjaus-, koulutus- ja konsultaatiopalvelua Kuopion kaupungin alueella. Työn tavoitteena on tukea opettajien ja muiden luokassa työskentelevien aikuisten työtä, kun luokassa on vaativaa erityistä tukea tarvitseva oppilas. Näin on myös mahdollista tukea vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden integraatiota ja inkluusiota esim. lähikouluun. Opettaja kartoittaa, yhdessä muiden kanssa, pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien lasten koulupaikkasijoittelua esim. tutustumalla lapseen ja selvittelemällä sopivaa koulua.

Konsultoiva erityisopettaja huolehtii tänä lukuvuonna myös päiväkoteihin vielä jäävien, Paloahon koulun, Martti Ahtisaaren koulun ja Kalevalan koulun, pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden esiopetuksesta (1h/vk/oppilas) yhdessä varhaiskasvatuksen työntekijöiden kanssa. Konsultoiva eritysiopettaja laatii näille oppilaille pedagogiset asiakirjat.

 

Ohjaus