Lapsen sairastuminen

Sairas lapsi ja varhaiskasvatus


Lapsen sairastumisesta tulee ilmoittaa lapsen ryhmään heti lapsen sairastuttua. Sairasta lasta ei saa tuoda varhaiskasvatukseen. Jos lapsi on lääkekuurilla, voit tuoda hänet päiväkotiin, kun hän jaksaa hyvin osallistua päivän kaikkeen toimintaan, myös ulkoiluun, eikä tartuntavaaraa ole. Tarvittaessa lääkäri tai terveydenhoitaja määrittelee toipumisajan.

Lapsen lääkitseminen

Lapsen lääkitseminen hoidetaan ensisijaisesti kotona ja vain poikkeustapauksissa päiväkodilla (vain lääkärin määräämät reseptilääkkeet). Jos lapsi tarvitsee säännöllisesti lääkitystä, vanhemmat toimittavat lääkärin kirjoittaman ohjeen päiväkodille (resepti tai lääkepakkaukseen apteekin laittama annosteluohje). Varhaiskasvatuksessa lääkkeitä annettaessa tehdään aina lapselle lääkehoitosuunnitelma.

Koronaohjeita varhaiskasvatukseen

  • Koronan vuoksi ei enää määrätä karanteeneja. Koronalle altistunut, mutta oireeton lapsi voi tulla päiväkotiin.
  • Jos lapsella on koronavirukseen viittaavia oireita, tulee hänen jäädä kotiin sairastamaan siihen saakka, että oireet ovat merkittävästi helpottaneet 2 päivän ajan.
  • Lapset nuha ja yskä oireet voivat jatkua lievinä usean viikon ajan, mutta päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat lievittyneet 2 päivän ajan.
  • Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista riippumatta siitä, onko lapsi saanut koronarokotuksia.
  • Jos lapsi on sairastanut koronan, uudestaan virallinen koronatesti tehdään vasta 3 kk kuluttua positiivisesta testituloksesta.
  • Alle 12-vuotiailta otetaan virallinen koronatesti, jos lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia, lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.