Alustukset tehtäviin

Kuvan peruselementit

Syyskaudella lähdetään liikkeelle ns. kuvan peruselementeistä: pisteestä, viivasta, pinnasta ja massasta (volyymistä). 
(Lisää aiheesta: Unto Pusa, Plastillinen sommittelu, Otakustantamo 1974, 1995)

Piste: Ensimmäinen asia, jonka saat paperille. Pisteitä voidaan käyttää kuvan tehostajana ja kokoajana (esim. pakopiste). Lukemattomilla pisteillä voit myös luoda kokonaisia kuvia. Tähän perustuu pointilistinen maalaustyyli ja koko nykyinen painotekniikka. Myös kuvaruutu koostuu erivärisistä pisteistä, eli pikseleistä. Pistettä voitaisiin ajatella eräänlaisena visuaalisen kuvan atomina, josta kuvat rakentuvat.
Piste itsenäisenä elementtinä>
Pakopiste>
Pointilistinen maalaus>


Viiva ja pinta: Kun piste lähtee liikkeelle, syntyy viiva. Viivalla on myös paino, jolla voi jo ilmaista esim. liikettä, valööriä, suuntaa ja tilaa. Viivat ovat mukana piirustuksessa ääriviivana ja kuviota rajaavana tekijänä. Pinnalla on kaksi ulottuvuutta leveys ja korkeus. Peruspinnalla tarkoitetaan piirustuksessa yleensä paperia, jolle työ suoritetaan. Kun viiva sulkeutuu lähtöpisteeseensä syntyy pinnalle viivan rajaama muoto. 
Kuva2>
Kuva 3>
Kuva 4>
Kuva 5>
Kuva 6>
Kuva 7>

Matisse >
Picasso >
Picasso 2>

Volyymi, massa ja kolmiulotteinen muoto: Volyymilla ja massalla tarkoitetaan piirustuksessa yleensä kolmiulotteisen tilan tuntua. Syvyysvaikutelmaa haetaan valöörien (tumma-vaalea asteikon) avulla varjostaen. Pintaa tummentamalla ja vaalentamalla saadaan aikaan kolmiulotteisen tilan tuntu. Voimakas tilantuntu vaatii suuria valöörieroja. Pienet valöörierot luovat litteän vaikutelman.


Kuva 1>
Kuva 2>
Kuva 3>
Kuva 4>


Seurat>

Syyskaudella kokeillaan näitä peruselementtejä erilaisilla kuva-aiheilla.