Mitä olemme tehneet...

Kohti kesää...

Tinteissä tapahtuneita asioita maaliskuu – toukokuu 2018
Susi-kerhossa olemme käsitelleet erilaisia tunteita leikkien ja harjoitusten avulla. Lapset askartelivat auringon, mihin jokainen keksi ”kulta-hipun”, mikä asia tekee iloiseksi. Teimme myös sade-pilven, jolloin pohdimme, mikä asia tekee surulliseksi. Harjoituksissa olemme pohtineet, missä erilaiset tunteet tuntuvat ja millainen olo silloin on, kun joku asia tuntuu joltakin. Olemme siis pohtineet isoja asioita. Susi-kerhossa olemme myös aina harjoitelleet kieli-jumppaa (suunmotoriikka) ja toivottavasti harjoituksen ovat tulleet lasten mukana myös kotiin.
Maaliskuussa pääsimme vielä muutaman kerran hiihtämään ja luistelemaan. Lapset ovat tehneet ison harppauksen talviurheilulajeissa. Erilaisten harjoitusten ja leikkien avulla moni on saanut luisteluvarmuutta paljon.
Liikuntasalivuoroilla lasten suosioon on noussut erilaiset pelit. Jalkapallo sai suuren suosion ja vielä kun aluksi harjoittelimme pallon käsittelytaitoja, niin jalkapallo kikkailut onnistuivat hienosti. Olemme käyneet läpi joukkuesääntöjä ja yhteen pelaamisen taitoja.
Taikuri Alfrendo kävi viihdyttämässä meitä 13.3.2018 koulun liikuntasalissa. Esityksessä sai nauraa ja ihmetellä taikurin taikoja. Varhaiskasvatuspäivänä kävimme elokuvissa kunnantalolla 15.3.2018. Elokuvana meillä oli Tatu ja Patu – kanelia kainaloon. Eväänä meillä oli herkulliset tikkarit.
Kuntapäättäjiä meillä kävi vierailulla 16.3.2018 ja osa heistä osallistui meidän lasten kokoukseen. Kokouksista on muodostunut lapsille mieluinen tapahtuma. Monia asioita päätämme kokouksessa ja niissä herää paljon keskustelua arkisista asioista. Kokouskäytäntöjä harjoittelemme myös, esim. nimensä kuullessa lapsi sanoo: ”PAIKALLA”. Melkein joka kokouksessa joku ehdottaa, että leikitään piilosta koko talossa. 
Pääsiäisruohona tällä kertaa istutimme popcornin- siemeniä ja istutuksista tuli kauniita. Lahjoituksena saaneista puu-tikuista teimme myös tipulle pesän ja pääsiäispupu (jonka näimme hyppelevät lumihangessa) oli käynyt tuomassa meille suklaamunan tipun pesään.
Arjen asioita olemme käsitelleet esim. kauppareissuilla ja kävimme myös postissa hakemassa paketin. Leivoimme maaliskuun lopulla sämpylöitä ja porkkanakakkua. Porkkanaraasteen me pakastimme ruokailusta jääneestä salaatista.
Kirjastossa kävimme 5.4.2018, jolloin Meeri luki meille kirjan keväästä. Kirjastokäynneistä on tullut kiva juttu meidän arkeemme. Lapset ovat oppineet hienosti, miten kirjastossa toimitaan.
Olemme harjoitelleet ihmiskehoa. Jokainen piirsi oman kuvansa, mihin piirsimme kaikki sormet ja varpaat (tämä oli monelle haastavaa). Pahvista teimme myös oman kuvan. Pahvi-hahmolle teimme vaatteet kankaista ja langasta hiukset. Anjasta teimme ison hahmon seinälle, tässä pohdimme mittasuhteita. Lapset leikkasivat hahmon ja värittivät. Tämä oli erittäin hauskaa, kun sai värittää ”Anjaa”.
Supersuosittua nurin kuri- päivää vietimme 6.4.2018. Pukeuduimme yö-vaatteisiin, ruokailuissa oli kaikkea hassua, teimme erilaisia eriskummallisia tehtäviä, unihiiri kävi heittelemässä unihiekkaa ja karkit laitettiin roskiin jne. Uskon, että nurin kurin päivä vietto on jäänyt pysyäkseen Humppilan päiväkoteihin.
Liikenneturvatapahtumaa vietimme 10.4. Kiersimme Lintukodon läheisyydessä erilaisissa pisteissä. Pohdimme liikennemerkkejä ja mitä ne tarkoittavat, tutustuimme poliisi- ja palo-autoon, kiersimme yksipyöräisillä radan, heitimme häntäpalloja liikennemerkin läpi ja saimme herkutella itse paistamalla nakilla. Vietimme mukavan aamupäivän aurinkoisessa säässä.
Saimme kutsun esiintymään Veteraanijuhlaan 27.4. Esityksemme meni hienosti. Lauloimme Suomi 100- ja Sarjakuva- laulut ja lausuimme Suomi-runon. Aamupäivällä vietimme vappu-juhlia. Ohjelmassa oli vappu-disco ja nautimme munkista ja simasta.
Metsäretket eväiden kanssa aloitimme 23.4. Lapset olivat hyvin innokkaita lähtemään metsäretkille ja eväät maistuvat niin herkulliselta metsässä lintujen laulaessa. Metsäretki paikkana meillä on ollut vanhainkodin viereinen metsä.
Unelmien liikuntapäivää vietimme 9.5. Tällöin kiersimme pururadan ympäri suorittaen erilaisia pisteitä. Lapset olivat täynnä virtaa ja he olisivat halunneet kiertää pururadan toiseenkin kertaan. Lounas vaan odotti meitä jo päiväkodilla.
Äitienpäivätapahtumaa vietettiin 15.5. pururadalla. Pururadalla oli erilaisia pisteitä, mitä suoritettiin. Yhdellä pisteellä oli lapsien kirjoittamat kirjeet äideille. 
Kevätjuhla oli 22.5. koulun liikuntasalissa. Tintit esittivät Sarjakuva-laulun, missä jokaisella oli oma säkeistö ja he esittivät oman säkeistönsä hienosti. Juhla onnistui erittäin hyvin ja lopuksi kaikki saivat jäätelöt.
Uuden päiväkodin harjannostajaisia vietimme 25.5. Menimme juhlallisuuksiin iltapäivällä. Paikalla oli kunnan edustajia, rakentamiseen osallistuneita, lehdistö ja kaikki päiväkodin lapset. Juhlassa esitimme myös Sarjakuva-laulun ja kuvamme saimme myös Forssan lehteen.
30.5. teimme kevätretken Mustialan kotieläinpiha Farmille. Siellä tutustuimme työkoneisiin, navettaan ja eläimiin. Lounaan söimme eläinten aitauksien keskellä. Ruoka maistui niin hyvältä ulkoilmassa. Halukkaat pääsivät myös poniajelulle. Mukava aurinkoinen retkipäivä meillä.

Kuulumisia

TINTTIEN KUULUMISIA 2018 vuoden alusta
Tammikuun alussa teimme revontuli ja varjo-askartelun, missä mietimme miten varjot näkyvät ja miten ne eroavat toisistaan. Kasvunkansiosta löytyy tämä askartelu. Lapset ovat tehneet talitintti-askartelun, missä harjoittelimme tupsun tekemistä. Linnut lentelevät Tinttien eteisen oksalla.
Liikuntasalilla kävimme 18.1, jolloin olimme Leivosten kanssa yhdessä koko salissa. Meillä oli erilaisia pisteitä, missä harjoiteltiin mm. tasapainoa, tarkkuutta, oman kehonsa hallintaa. Kävimme myös 22.2 liikuntasalilla. Aamulla oli pakkasta -24 astetta, joten onneksi olimme tilanneet Jaska-bussin ja pääsimme lämpimällä kyydillä perille. Salilla temppuilimme pallojen kanssa ja lopuksi pelasimme jalkapalloa ja tämä oli monen mieleen.
Olemme käyneet pallokentällä kokeilemassa hiihtoa. Kentällä on saanut hiihtää ”omia polkujaan”. Sää ei aina ole suosinut, joten välillä suksien alla on ollut kunnon lumikökkäreet.
Luistelemassa olemme käyneet viereisellä jäällä. Kiitos, kun olette hankkineet suojat luistimiin, niin lapset ovat itse saaneet harjoitella luistimien laittoa jalkaan ja luistelun jälkeen saaneet harjoitella luistimien huoltoa. Luistelussa olemme menneet erilaisia leikkejä ja näin saaneet vakautta ja nopeutta luisteluun. Huomattavaa edistystä on tapahtunut monen kohdalla. Lapset viihtyisivät luistelemassa, vaikka kuinka kauan.
Susi-kerho käynnistyi tammikuussa. Lapset tekivät itsellensä susi-merkin ja tässä harjoittelivat oman nimensä kirjoittamista pieneen tilaan. Lapset ovat olleet innokkaina kerhossa ja erilaisten leikkien avulla olemme harjoitelleet monenlaisia taitoja tunteiden ja kaverin kanssa olemiseen. Jokainen lapsi valitsi taidon, jota harjoittelee päiväkodissa. Niitä oli esim. ”Olen reilu. Olen hassu ja hauska. Olen hyvä ystävä.” Taidon ”opittuaan” lapsi saa valita uuden taidon, mitä alkaa harjoittelemaan. Hyvin lapset ovat muistaneet, mitä taitoa harjoittelevat. Susi-kerho projektina aloitamme askartelemaan ”tunne sää-karttaa”. Tämä projekti jatkuu tovin. Susi-kerho jatkuu koko kevään.
Vietimme sanomalehti- viikkoa 29.1–2.2.2018. Saimme joka päivä Forssan lehden, mistä leikkasimme paperille erilaisia asioita. Hienosti lapset oppivat ”lukemaan” sanomalehteä ja löytämään sieltä erilaisia asioita. Lapsen tekemästä työstä on kuva kasvunkansiossa.
Olemme lukeneet lapsille lasten vuosikalenterista erilaisista päivistä. He ovat kuulleet, miksi erilaisia päiviä vietetään ja mitä ennen vanhaan päivät ovat merkinneet, esim. Saamelaisten kansallispäivä, laskiainen ja ystävänpäivä.
Mediataitoviikolla 5.-9.2. keskustelimme mediasta ja mitä se media oikeastaan on. Lapset saivat ottaa itsestään selfien ja kuvata tabletilla jonkin kohdan Tinteistä. Kuuntelimme radiota ja luimme kirjoja. Mediataitoviikon tuotokset löytyvät kasvunkansiosta.
14.2 vietimme ystävänpäivää ja laskiaista Työväentalon laavulla. Siellä laskimme mäkeä ja söimme makkaraa eskarilaisten ja Hippiäisten kanssa.
Kirjastossa kävimme 20.2 ja siellä Meeri luki meille kirjat tunteista. Tunteiden käsittelyä harjoittelemme monessa kohdassa. Kirjasto reissut ovat tulleet lapsille jo niin rituaaliksi, että he osaavat hienosti toimia siellä eri tilanteissa. Hienoa Tintit!

19.12.2017

Kuulumisia 19.12.2017

Isänpäivä askartelu/kortti marraskuun alkupuolella oli lasten hieno aikaansaannos. Jokainen muotoili sydämen ja oman nimensä alkukirjaimen. Tässä opettelimme paljon hahmotusta.

Marraskuussa harjoittelimme erilaisia suunmotoriikka asioita. Liikuntasalilla puhalsimme massapalloja viivalta toiselle, matkimme eläimiä (isolla ja pienellä äänellä). Harjoittelimme paljon runoa Itsenäisyyspäiväjuhlaamme. Runon harjoittelussa kiinnitimme huomiota suun motoriikkaan ja artikulointiin. Olemme lukeneet satuja ja siinä harjoitelleet ääntämistä ja liikkuneet satujen mukaisesti.

Leikkipäivinä olemme arponeet leikkiparit. Tämä on lasten mielestä ollut mukavaa. Hienosti he ovat löytäneet ”uusia” kavereita ja uuden parin myötä, he ovat löytäneet myös uusia leikkejä.

Lasten oikeuksien päivänä teimme lasten toiveiden mukaisesti temppuradan Tinttien saliin. Radalla lapset kiipesivät tuoleille, pöydille ja konttasivat niiden ali. Lopuksi saliin oli jokaiselle piilotettu jäätelö-kuponki, millä sai lunastaa jäätelön.

Lasten kokouksissa lapset ovat toivoneet monesti piilosta. Olemme leikkineet muutaman kerran koko päiväkodissa piilosta ja tästä on muodostunut erittäin odotettu asia. Piilosessa harjoittelemme laskemista, motoriikkaa, oivaltamista ja monia muita asioita. Toiveissa on myös ollut peli- ja leikkipäivä.

Joulukuun lähestyessä olemme askarrelleet tontun, joulukuusen ja halutessaan kranssin. Lapset ovat tehneet taikataikinasta koristeita ja maalannut niitä. Joulukalenteri on tehty lasten unelma talon ympärille. Jokainen lapsi on suunnitellut paperille oman unelma talonsa ja tämä on valmistettu suunnitelmien pohjalta maitopurkista. Joulukuussa jokainen sai vuorollaan oman unelma talonsa ja siellä sisällä on yllätys!

3.12.2017 vietimme Itsenäisyys-joulujuhlaa koulun liikuntasalissa. Juhla oli erittäin hieno, missä kaikki olivat pukeutuneet juhlavaatteisiin. Tintit esittivät juhlassa Suomi-runon. Pääsimme oikein Forssan lehteen.

Marraskuun lopulla meillä oli valokuvaus ja tonttu taisi joulukuun alussa käydä kurkkimassa.

Työväentalolla kävimme katsomassa Reissunalle-esitystä. Lapset tykkäsivät esityksestä, mikä sisälsi paljon laulua ja musiikkia.

14.12 vietimme pikkujouluja koulun liikuntasalilla. Jokaisella ryhmällä oli esitys tai joku ohjelmanumero. Tonttu taisi sielläkin käydä tuomassa meille herkkuja.

Kirjastossa kävimme kuuntelemassa satua pienestä hiirestä, joka odotti kovasti joulua.

Jouluna kuulee hymysuiden supinoita,

jouluna tuntee hyvänmielen kutinoita.

Erittäin hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!
Anja, Anne K. ja Aila

8.11.2017

Tinttien kuulumisia 7.11.2017

Karkeassa motoriikassa olemme painottaneen kehonhallintaa sekä harjoitelleet sääntöjen noudattamista ja yhteen hiileen puhaltamista. Olemme menneet/leikkineet polttopalloa, X-hippaa, karhu nukkuu ja peiliä.

Kävimme tutustumassa metsäeskarissa ja moni lapsi oli hyvin kiinnostunut aloittamaan ensi kaudella metsäeskarissa. J Pururadalla tutkimme maastoa ja liikuimme eri rytmityksillä. Kävimme syömässä eväitä myös Salen viereisessä leikkipuistossa. Se oli lapsien mielestä ihmeellistä ja kummallista.

Nalleviikolla teimme metsään dinosauruksille talvipesiä ja pohdimme miten eläimet suojautuvat talvelta. Kirjastossa kuuntelimme karhu-sadun ja myös siinä pohdimme eläimiä talvella. Liikuimme oman nallemme kanssa ja samalla harjoittelimme kehonhahmotusta. Teimme oman nallen kuvan. Aikuinen auttoi ääriviivojen piirrossa ja lapset värittivät nallen samanlaiseksi kuin oma nalle. Nallet sairastuivat rankan päiväkoti viikon aikana, joten yhtenä päivänä meillä oli nalleneuvola ja – lääkäri. Lapset punnitsivat, mittasivat, rokottivat jne. nallensa.

Lapset suunnittelivat omat Halloween-juhlat. Koristelimme Tinttien salia luuranko-askartelulla. Juhlapäivänä sali koristeltiin ja lapset jännityksellä odottivat, että näkevät millainen sali on. Salissa oli lattialla harsoja, lepakoita ja lyhty-polku. Istuimme lattialla ja jokainen vuorollaan kertoi kuka on ja mitä tekee. Meillä oli mm. noitia, batman, prinsessoja, poliisi, merirosvo, vanki. Sitten meillä oli disco ja välillä pidimme syömistauon herkkujen parissa. Jokainen sai kotiin kummitus-tikkarin.

Varhaiskasvatus-suunnitelma keskustelut ovat alkaneet ripeästi, melkein jokainen on varannut oman aikansa – kiitos siitä!

Tulevia tapahtumia:

9.11 to liikuntasali

15.11 ke klo.17.45 Isätapahtuma pururadalla. Kutsu on tulossa. J

20.11 ma lasten oikeuksien päivä.

29.11 ke valokuvaus Niittykujalla.

30.11 to kenraaliharjoitus liikuntasalissa klo.9.30.

3.12 su Itsenäisyyspäiväjuhla/joulujuhla Kirkonkulman koululla klo.15.00.

1.12 joulun aika alkaa, tonttu voi kurkkia ikkunan takana…

5.12 ti klo.9.30 Reissunalle-esitys Työväentalolla.

27.9.2017

Tinttien kuulumisia…

Syksy alkaa jo näkymään ja olemme ihastelleet hienoja lehtiä, katselleet sieniä, tutkineet matoja ja huomanneet, että aamupäivisin on jo viileämpää.

Metsäretkillä olemme jatkaneet maja-projektia. Lapset ovat suunnitelleet itse/ryhmänä majoihin erilaisia asioita ja rakentaneet langoista ja oksista esim. lamppuja majan sisälle. Metsässä olemme leikkineet liikuntaleikkejä ja harjoitelleet motoriikkaa epätasaisessa maastossa. Sekä harjoitelleet ohjeiden kuuntelua yhteisten sääntöjen mukaan!

Aloitimme mato-ompelutyön lasten toiveiden mukaan ja tämä on ollut mukava projekti, mikä jatkuu vielä pitkään.

Viskari (5v.)- ja nestori (4v.) tehtävissä olemme harjoitelleet nimenkirjoittamista ja tarkkaivaisuutta väritystehtävissä.

Kirjastossa vierailimme ja aiheena tällä kertaa oli ”reilu kaveri”. Meeri luki meille kirjan ”Kiltistä päivästä” ja ”ystävyyden pelisäännöistä”. Pohdimme millainen on mukava kaveri ja miten me tätä mukavuutta saamme ympärillemme. Ulkoilimme Lintukodon pihassa.

Askartelimme perhekuvan eli lapset leikkasivat lehdestä kuvia, missä oli äiti, isä ym. Perhekuvat ovat peda.net- sivuilla kasvunkansioissa.

Liikuntasalilla leikimme polttopalloa ja X-miestä. Näissä taas harjoittelimme ohjeiden kuuntelua ja sääntöjen muistamista.

Lasten kokouksissa olemme pohtineet yhteisiä asioita ja lapset ovat saaneet esittää toivomuksiaan, mitä he haluavat tehdä ja mikä on ollut kivaa.

Ruokailussa olemme harjoitelleet syömistä haarukalla ja veitsellä sekä oman ruokailu paikan siivoamista.

Tulevia tapahtumia:

Vko 41 Anja pois ryhmästä.

12.10 Liikuntasali.

13.10 Isovanhempien päivä. Lapsi saa kutsua isoisovanhempansa, isovanhempansa tai jonkun muun tärkeän ihmisen vieraaksi Tintteihin klo.9.00-10.30 välillä.

Vko 42 Syysloma (ryhmiä yhdistelty).

Vko 43 Nalleviikko.’

28-29.11 Valokuvaus. (Vielä ei tiedä kumpana päivänä).

3.12 sunnuntaina Itsenäisyyspäiväjuhla (joulujuhla) koulun liikuntasalilla klo.15.00.

1.9.2017

Mitä Tinteissä on tapahtunut:

Vietimme Suomen luonnon päivää miettimällä, miten erilaisia ”luontoja” maailmasta löytyykään. Kirjastossa Meeri luki meille kirjan Veikan metsäretkestä. Kirjassa käsiteltiin Suomen luontoa ja eläimiä.

Kävimme tutustumassa Elonkierrossa syksyn merkkeihin ja variksenpelättimiin. Retki onnistui erittäin hyvin.

Liikuntasalilla venyttelimme ”siivouksen” merkeissä, mistä lapset innostuivat paljon. Kiipeileminen ja renkaat olivat lasten toivomus lasten kokouksessa.

Metsäretkellä olemme aloittaneet maja-projektin. Lapset toivoivat, että rakentaisimme majan ja nyt olemme tehneet ”perustukset”.

Olemme askarrelleet mehiläistä ja tämä innostus syntyi, kun lapset innostuivat mehiläisestä ja kävimme kunnanvirastolla katsomassa ”Maija Mehiläinen”-dvd:n.

Peda.netistä löytyy kuvia meidän puuhista! Muistakaa katsella niitä myös lapsenne kanssa niin saatte myös selityksen mukaan. J

Arjen askareita olemme harjoitelleet omien vaatteiden huolehtimisella, lapset voitelevat itse leipänsä, saavat kaataa maitoa lisää halutessaan ja huolehtivat siisteydestä siivoamalla jälkensä.

Muistakaa vanhempainilta TIISTAINA 5.9 klo.18.00 kunnantalolla. Siellä teillä on mahdollisuus keksiä uudelle päiväkodille nimi, joten ajatukset hereille. J

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä