Viikon uutiset

Ohjeet

Pari kirjoittaa viikon ajan uutisia maailmalta ja Suomesta.
Joka päivä kirjoitetaan YKSI uutinen.
Vuoro alkaa aina lauantaina ja päättyy torstaina. Näin molemmille tulee kirjoitettavaksi kolmen päivän uutiset.
Viikon uutisissa PITÄÄ olla ainakin YKSI uutinen Huittisista, YKSI uutinen Euroopasta, YKSI uutinen maailmasta, yksi uutinen Suomesta, YKSI urheilu-uutinen ja YKSI viihdeuutinen.
Kerro uutisen jälkeen lähde.Kerro tiivistetysti MITÄ, MISSÄ ja MIKSI.

Konstan ja Kallen viikon uutiset

Suomen uutinen

Sipilän hallituksen työllisyystavoite karkaa, vaikka Suomen talouden nousu alkoi


Hallitusohjelmassa asetettu tavoite työllisyyden parantumisesta ei näytä toteutuvan, vaikka talous on alkuvuodesta kääntynyt nopeaan nousuun. Juha Sipilän hallitus tavoittelee 110 000 uutta työpaikkaa ja työllisyysasteen nousua 72 prosenttiin.

"Kyllä se aika vaikealta näyttää. Tavoitteen toteutuminen vaatisi, että talous kasvaisi yli 3 prosentin vauhtia koko loppuhallituskauden", Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo.

Tämän vuoden tammi- ja helmikuussa kasvu on päässyt yli 3 prosenttiin.

"Suomi on jäänyt paljon jälkeen, että potentiaalia nopeallekin talouskasvulle on olemassa."

Janne Huovari ei kuitenkaan usko, että taso pystyttäisiin säilyttämään koko hallituskauden ajan.

"Meidän arvio on, että hallituskaudella syntyisi 65 000 työpaikkaa eli kaksi kolmasosaa tavoitteesta."

Lähde: maaseudun tulevaisuus

Maailman uutinen

Tekijä: Kalle Rehakka
Amerikan ydinsukellisvene etelä-Koreassa

Amerikkalainen ydinsukellisvene USS michigan saapui etelä-Koreaan, Busanin laivastotukikohtaan. Pelätään, että pohjois-Korea on suunnittelamassa ydinkoetta tiistaille, jolloin on Korean 85-vuotispäivä. Donald Trump vaati maanantaina yk:lta kovempia sanktioita Pohjois-Korealle. Trumpin mielestä Pohjois-Korea on maailmanlaajuinen uhka ja ongelma, joka pitää ratkaista. Trumpin mielestä Pohjois-Koreassa vallitsevaa tilaa ei voi hyväksyä. Kiinan lehdessä China dailyssä kirjoitettiin tiistaina, että Amerikan ja Korean pitäisi ottaa askel taakseppäin kovassa retoriikassaan. Korea yliarvioivat vaarallisesti oman voimansa ja aliarvioivat vaarat, joita he tekevät itselleen. Kiinan presidentti Xi Jinping puhui Trumpille järkäe puhelimessa ja toivoi malttia.

Viihde uutinen

Yhdysvaltalainen Lizzy Fenton keksi viedä ihastukseltaan jalat alta kerta heitolla. Päättäväinen nainen halusi päästä treffeille ihastuksensa kanssa ja keksi nokkelan keinon perustella tälle, miksi juuri hänet kannattaisi viedä ulos.

Minnesotan yliopistossa genetiikkaa, solubiologiaa ja kehitystä opiskeleva Fenton halusi laittaa PowerPoint-taitonsa koetukselle ja valmisteli näyttävän esitelmän nimeltä ”Why you should date me” eli suomennettuna ”Miksi sinun kannattaisi tapailla minua”.

Fenton julkaisi yksityiskohtaisesta ja kattavasta esitelmästään kuvan Twitterissä saaden somekansan villiintymään.

Lähde: ilta sanomat

Urheilu uutinen

Tekijä: Kalle Rehakka
Tapparan tie suomen mestaruuteen on tullut raskaaksi. Tapparan tie läpi runkosarjan varmistettiin, kun Kristian Kuusela palasi vanheen joukkuueeseensa jelmikuun puolivälissä. Tapparalla alkoi olla jo liikaa ylivoimaan kelpaavia miehiä, kun Kuusela palasi khl-liigasta takaisin liigaan. Finaalisarjassa Tappara on häviöllä jo 0-2. Tappara on huomannut, että lähes varma suomen mestaruus on kääntynyt tuskaksi.

Lähde: ilta-sanomat

Eliaksen ja Juhon viikon uutiset

Open kommentit uutisista

Tekijä: Satu Leino
Surullista, ettei Juho tehnyt yhtään uutista...
Elias sinulta jäi yksi uutinen tekemättä. Hienoa, että teit sentään kaksi uutista 😊. Toista uutista olisit voinut lyhentää hieman enemmän. Uutisten aihe oli molemmissa mielenkiintoinen 👍🏻.

Suomen uutiset

Tekijä: Elias Vatanen
Finnairin lennoilla pääsee pian verkkoon mutta ei ilmaiseksi - Nettiyhteydestä on tullut kilpailuvaltti kaukoliikenteessä

Matkustajien netinkäyttö on viime vuosina parantunut kaukoliikenteessä. Toimivasta nettiyhdeydestä on tullut kilpailuvaltti eri liikennemuotojen välillä. Matkustajat ovat kuitenkin huomanneet, että nettiyhteys toimii huonommin kuin kotona tai työpaikoilla.

Esimerkiksi VR pyrkii vähentämään langattoman netin katvealueita junien kulkureiteillä. Finnair lisää puolestaan maksullisia nettiyhteyksiä lennoilleen tänä- ja ensivuonna. VR on saanut kielteistä palautetta langattoman netin laadusta. Junan metallikuori ja kova vauhti heikentää yhteyksiä. Nettiyhteydet paranivat noin vuosi sitten merkittävästi, kun VR alkoi varustaa junia 4G-matkapuhelinverkkojen toistimilla. Aika moni pystyy jo katsomaan elokuvatoistopalveluita. VR aikoo pitää netin ilmaisena matkustajille tulevaisuudessa kuin taas Finnair. Seuraavaksi Finnair aikoo asentaa nettiyhteyksiä Euroopan liikenteen koneisiin. Käyttö lennoilla on kuitenkin maksullista. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi Norwegian tarjoaa osalla lennoillaan ilmaisen yhteyden kaikille matkustajille.




lähde: Helsingin Sanomien nettisivut. 11.4.17

Huittisten uutinen

Tekijä: Elias Vatanen
Huittisten palokunta poltti Saaren tilan rakennukset harjoitellakseen savusukellusta aprillipäivän aamuna.

Palokunta poltti savusukellusharjoituksen vuoksi Saaren tilan maalaistalon ja puurankenteisen suulin, jotka olivat Huittisten omistuksessa. Puolentoistatunnin ajan kestäneen harjoituksen aikana savusukeltajat ehtivät käydä monta kertaa rakennuksien sisällä. Paloesimies Marko Toivio oli tyytyväinen harjoitukseen ja kertoi, että kaikkien sukeltajien tulisi käydä kerran vuodessa tälläisessä harjoituksessa.
Savusukeltajat toimivat tarkkojen ohjeiden mukaan kovassa kuumuudessa. Harjoitukset ovat äärimmäisen tärkeitä ennen tositilanteisiin menemistä.




lähde: Lauttakylän lehti 5.4.17

Lillin ja Ilonan viikon uutiset

Open kommentit uutisista

Tekijä: Satu Leino
Miksi uutisia on vain kolme?!? Kolumni ei ole uutinen vaan mielipidekirjoitus jostakin ajankohtaisesta asiasta. Kolumnia lukuunottamatta uutiset mielenkiintoisia. 👍🏻

Kari Enqvistin kolumni: Hyvästi tontut, tervetuloa tiede

Tekijä: Ilona Roukka
Suomessa on suuri määrä ihmisiä, jotka sanovat:
Tiede ei selitä kaikkea. Tiede on rajoittunutta. Tiede on vain yksi tapa tarkastella maailmaa.

Heidän joukossaan on niitä, jotka uskovat yliluonnolliseen. He uskovat aistivansa henkien läsnäolon. He uskovat näkevänsä tulevaisuuteen. Heidän maailmansa on täynnä mysteereitä, salaperäisiä energioita ja värähtelyjä.

Heille on yhteistä suunnaton omahyväisyys. He kuvittelevat olevansa poikkeusyksilöitä, shamaaneja, näkijöitä. He kuvittelevat omaavansa lahjoja, joita muilla ei ole. Heidän egonsa on suuri kuin zeppeliini.

Heillä on kokemuksia, jotka ovat tärkeämpiä ja arvokkaampia kuin muiden kokemukset. He pitävät itseään hauraina ja siunattuina. Omien aistimuksiensa takia he tietävät paremmin kuin "kapeakatseinen tiede" miten asiat ovat.

Missä tontut ovat nyt? Siirtyivätkö ne ylemmälle astraalitasolle vai matkasivatko UFOn mukana tähtiin? Miksei niitä enää nähdä? Ei, oma kokemus on heille tärkeintä. Voisiko johtua siitä, ettei tonttuja ole koskaan ollut olemassakaan? Siitä huolimatta, että niin moni epäselvänäkijä vannoi niitä nähneensä?

Lähde: Yle uutiset

Metronkuljettaja Aleksandr Kaverin on Pietarin iskun sankari - "Ei ollut aikaa pelätä"

Tekijä: Ilona Roukka
Pietarin eilisen pommi-iskun sankari on metronkuljettaja Aleksandr Kaverin, joka ajoi junan tunnelissa Teknologisen instituutin asemalle.

Kaverinin ansiosta räjähdyksen uhrit saivat apua ripeämmin asemalla. Kaikkia metronkuljettajia on ohjeistettu, ettei junaa voi jättää tunneliin onnettomuudessa.

Kaverin kertoi, että matkustajat olivat olleet rauhallisia ja työntekijät olivat toimineet nopeasti.

50-vuotias Aleksandr on työskennellyt Pietarin metron leivissä 15 vuotta.

Pietarin metron johtaja kertoi, että Aleksandr oli toiminut ainoalla oikealla tavalla ja täysin turvallisuusohjeiden mukaan.

Lähde: Yle uutiset

Ennakkoäänestys alkanut

Tänään alkanut ennakkoäänestys päättyy ensi viikon tiistaina. Huittisissa voi äänestää kaupungintalolla. Sastamalassa ennakkoäänestyspaikkoja on kahdeksan. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 9.4. Huittisissa valitaan 27 valtuutettua ja Sastamalassa 43 valtuutettua.


lähde: Lauttakylän lehden nettisivut.

Leevin ja Elmerin viikon uutiset

Open kommentit uutisista

Tekijä: Satu Leino
Huittisten uutista en löytänyt. Oli kiva, että olitte ottaneet uutisia monesta eri lähteestä. Kappalejako olisi selventänyt pitempien uutisten lukemista. Hienoa, että Leevi lisäsit uutiseesi myös kuvan! 👍🏻

Trump otti Twitteristä kantaa flynnin puolesta hänen täytyykin hakea syyte suojaa

Viime tänä paljastui, että turvallisuus neuvonantajan virasta eroamaan joutunut Mike Flynn suostuu kertomaan Trumpin venäjä yhteyksiä tutkiville syyte suojaa vastaan.

Trump viittasi että hänen tulisi pyytää syytesuojaa tälläisessä historiallisessa demokraattien ja median noitavainossa. Hän väitti tviitissään että asiassa on kyse tekosyystä. Flyn on oletettavasti yksi FBIn ja parlamentin ja venäjä suhteiden asioista. He koittavat selvittää vehkeilikö Trump venäläisten kanssa vaalien aikaan.


Lähde: Iltalehti

Euroopan-uutinen

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi espoolaisen Bahar Mozaffarin ja vuoden pakolaismieheksi oululaisen Ramin Akhin. Valitsemista pääti Pakolaisavun hallitus, joka kiitteli Mozaffarin ja Akhin yhteiskunnallista aktiivisuutta. Kumpikin on erinomainen esimerkki siitä, että myös aikuisina Suomeen tulleet maahanmuuttajat voivat edetä nopeasti työelämään.Iranilaistaustainen 39-vuotias Mozaffari joutui pakolaiseksi poliittisista syistä naisjärjestössä. Hän saapui Suomeen vuonna 2006 ja on töissä nykyisin Uudenmaan ely-keskuksen maahanmuuttotyön erikoissuunnittelijana. Haluan olla kannustamassa maahanmuuttajanaisia itsenäiseen elämään, löytämään oman paikan suomalaisessa yhteiskunnassa ja pääsemään mukaan työelämään.

Lähde:Eurooppa-uutiset / maailma.net

Suomenuutinen

Päivin elämä murtui oma poika surmasi pikkuveljensä

Päivin elämä murtui kun hänen poikansa surmasi oman pikkuveljensä siitä tuli kustannus. Päivin parikymppiset pojat olivat muuttaneet omilleen ja Päivi halusi että koko perhe olisi koolla jouluna mutta kun ovikello soi niin hänelle kerrottiin että toinen poika on murhattu ja toinen vankilassa. Päivi ei saanut kriisi apua tai hänelle ei edes kerrottu mitä oli tapahtunut. Päivi vain lähetti itse poikien isälle koulun viestin. Parin viikon päästä vanhemmat pääsivät hyvästelemään poikansa ja näkivät veitsen piston rinnassa. Oli ollut päihde pileet ja he ottivat yhteen ja iso veli otti puukon ja osui rintaan kaksi poikaa oli todistamassa. Poika pääsi hautajaisiin poliisin taluttamana. Myöhemmin veli tuomittiin neljän vuoden vankeuteen pahoinpitelystä.

lähde:Iltalehti






Viihde-uutinen

Jvg täyttää 30 vuotta
Valtavasta suosiosta nauttivat JVG:n jäsenet Jare Brand ja Ville Galle täyttävät molemmat tänä vuonna 30 vuotta. Syntymäpäiviensä kunniaksi artistit esiintyy Hartwall Arenalla lauantaina 30. syyskuuta.Hartwall Arenalla kuullaan melkoinen hittikavalkadi, sillä JVG tunnetaan esimerkiksi hiteistään Hehkuu, Tarkenee, Paluu Tulevaisuuteen, Etenee, Huominen on huomenna, Tuulisii ja Voitolla yöhön.Yhtye on voittanut uransa aikana kahdeksan Emma gaalaa. JVG julkaisi helmikuussa Sitä säät mitä tilaat feat. Ellinoora -kappaleen, joka eteni suoraan Spotifyn ykkössijalle, ja on parhaillaan radioiden soitetuimpien kappaleiden listalla sijalla 12.



Lähde:Viihde lehti

Aleksin ja Mertsin viikon uutiset

Open kommentit

Tekijä: Satu Leino
Olitte löytäneet omasta viikostanne oikein mukavia uutisia. 👍🏻Uutisten pituus oli sopiva. Mertsi muistaa vielä sen yhden jutun, niin homma hoidossa! 😉

Urheilu-uutinen

Tekijä: Aleksi Kouhi

Suomalaisen urheiluseuran pomo pisti 24000 euroa omiin taskuihinsa – fanituotekassakin tyhjeni

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi SM-sarjassa pelanneen seuran toiminnanjohtajan ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta. Tuomittu 33-vuotias mies keräsi reilun vuoden taskuihinsa peräti 24 000 euroa seuran rahoja. Kavallus tapahtui 2015-2016 aikana. Samalla mies otti seuralle kuuluneita rahavaroja omaan käyttöönsä monia kertoja. Mies kumminkin myönsi tekonsa jäädessään kiinni. Hän myös maksoi suurimman osan ottamistaan rahoista takaisin. Syyttäjä vaatii miehelle ainakin 10 kuukauden tuomiota.

Lähde: Ilta-sanomat

Maailman uutinen

Ebola on Guineassa ohi, mutta monilla uhreilla on yhä fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Hoitoa on vaikea saada, sillä kaikki eivät ole työkykyisiä eivätkä he voi maksaa terveyspalveluista, kertoo terveysalan avustusjärjestö Alima.

Vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa tartunnan sai 28000 ihmistä, pääosin Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Verenvuototautiin kuoli lähes 40 prosenttia sairastuneista, mutta moni pmyös selvisi hengissä.

Lähde: Maailma.net

Eurooppa uutinen

Tekijä: Aleksi Kouhi
Ranskan sisäministeri eroaa palkkioskandaalin vuoksi

Ranskan sisäministeri Bruno Le Roux jättää tehtävänsä palkkioskandaalin vuoksi.
Kävi ilmi, että Le Roux palkitsi kaksi tytärtään parlamenttiavustajikseen. Tyttäret saivat palkkiota yhteensä 55 000 euroa julkista rahaa.

Tasavaltalaisten presidenttiehdokkaasta Francois Fillonista on menossa tutkinta samanlaisesta julkisten varojen epäillystä väärinkäytöstä.

Lähde: Ilta-Sanomat

Suomen Uutiset

Perussuomalaisten kansanedustaja, lakimies Ville Tavio on jättänyt 17.3.2017 lakialoitteen perustuslain muuttamiseksi. Ville ehdottaa perustuslakiin lisättävän, eträ Suomen valtion tehtävä on ensisijaisesti omien kansalaistensa oikeuksien turvaaminen.

Lähde:Suomen Uutiset (puoluelehti)

Peppiinan ja Gosian viikon uutiset

Open kommentit

Tekijä: Satu Leino
Pepiltä jäi uupumaan yksi uutinen!?!? Gosia suoriutui hienosti tehtävästä! Muistakaa, että vähemmän on enemmän eli olisitte voineet lyhentää tekstejä vielä enemmän...

Huittisten uutinen

Lauttakylän Luja rakennuttaa tekonurmikentän Pellonpuiston yläkoulun vieressä olevan hiekkakentän paikalle.

Huittisiin nousee ensimmäinen tekonurmikenttä. Urheiluseura Lauttakylän Lujan jalkapallojaosto rakennuttaa kentän Pellonpuiston yläkoulun vieressä olevan hiekkakentän paikalle.

Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa esittää, että Lauttakylän Lujalle annettaisiin 91 000 euron laina, jolla seura pystyisi rahoittamaan oman osuutensa tekonurmen rakentamisesta.

Kentän rakentamiseen on saatu lähes 88 000 euron tuet EU:lta ja valtiolta. Lisäksi Euroopan jalkapalloliitto UEFA tukee kentän rakentamista 20 000 eurolla. Näistä tuista osa tulee Lujan tilille kuitenkin vasta, kun rakentaminen on saatu päätökseen.
Lähde: Yle.fi/uutiset

Maailma uutinen

Saglana Salsthak 4 asuu yhdessä isovanhempiensa kanssa eräässä Siperian syrjäisimmissä paikoissa lähellä Mongolin rajaa. Lähimpään tuva alueelle on 40 kilometriä matkaa ja lähimmät naapurit asuvat kahdeksan kilometrin päässä.
Viime kuussa hänen herättyään eräänä aamuna varhain isoäiti oli eloton. Isoisä joka oli sokea ymmärsi että apua olisi saatava välittömästi. Hän lähetti 4-vuotiaan Saglanan hyytävään pakkaseen hakemaan apua lähimmiltä naapureilta.
Tyttö lähti kävellen matkaan kello kuudelta aamulla. Oli pilkko pimeää ja vaarallisen kylmä yli 30 astetta pakkasta. Saglana ei sanonut mitään vaan totteli isoisän käskyä. Hän otti mukaansa tulitikkuaskin valaistakseen polkuaan taigassa.
Saglana muisti aiemmilta retkiltään isoäidin kanssa että jos hän seuraisi jäätyneen joen viertä hän päätyisi lopulta karjankasvattaja Anay-ool Naidanin luo. Matka oli kahdeksan kilometriä pitkä eikä tietä tai edes polkua ollut.
Matkan varrella hanki oli paikoin niin syvä, että se ylsi pikkutyttöä kainaloihin asti. Myöhemmin eräs paikallinen asukas kommentoi The siberian times- lehdelle, että tyttö oli onnekas, kun karjan kimppuun usein hyökkäävät sudet eivät tappaneet häntä.
Karjankasvattajan vaimo löysi tytön ulkoa kolmen tunnin kuluttua siitä kun tämä oli lähtenyt kotoaan. Uupunut tyttö sai sanottua:
-Vaikuttaa siltä että isoäitini on kuollut.
Anaay-ool Naidan soitti lääkärille ja auttajat kiiruhtivat syrjäkylälle isoäidin luo. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä, sillä isoäiti oli kuollut sydänkohtaukseen.
Saglana toimitettiin sairaalaan urotekonsa jälkeen. Hänet todettiin olevan hyvässä kunnossa.
Saglana kertoi myöhemmin seikkailustaan pimeydessä, ettei häntä ollut edes pelottanut.
Minä vain kävelin ja kävelin ja pääsin sinne tyttö totesi Komsomolskaja Pravdassa.
Pieni sankari myönsi kuitenkin, että hänen oli tullut kylmä ja että perillä hänellä oli kauhea nälkä.

lähde: iltalehti

Suomi uutinen

Lounais-Suomesta on viime aikoina totuttu kuulemaan toinen toistaan positiivisempia talousuutisia. Valmet Automotiven autotehdas Uudessakaupungissa hakee 2500 työntekijänsä lisäksi tuhat uutta työntekijää tänä vuonna. Rolls-Royce päätti sijoittaa uuden etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen Turkuun. Mukana tulevat sadat työpaikat ja yli 230 miljoonan euron investoinnit. Kaivosteollisuuden laiteita valmistava. Sandvik Mining and Construction Finland hakee tänä vuonna 500 uutta työntekijää. Lääkeyritys Bayer on tehnyt tasaisen vahvaa tulosta ja pysyttelee alueen yhteisöveronmaksajien kärjessä. Korealainen teknologiajätti LG Electronics on avannut Turkuun tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen. Mayerin Turun telakan tilauskanta ylettyy vuoteen 2024.
- Kun lasketaan yhteen sekä telakan omat työntekijät, että telakalla työskentelevät alihankkijoiden työntekijät, telakan suora työllistämisvaikutus on noin viiden- ja kuudentuhannen välillä. Se luku saattaa seuraavan kolmen vuoden aikana kolminkertaistua, sanoo viestintäpäällikkö Tapani Mylly. Hän kertoo, että telakalla työskentelee sekä nuoria, että lähellä eläkeikää olevia ihmisiä, josta johtuen voimakaseläköityminen lisää työpaikkoja enemmän, kuin kokonaisvahvuus antaa ymmärtää.
Lähde: Iltalehti

Viihdeuutinen

Edelläkävijä.Sitä Lenita Airisto on ollut aina. Hän verkostoitui jo, kun koko sanaa ei tunnettu. Pitkän televisiouransa hän aloitti aikana, jolloin vasta harvassa suomalaiskodissa oli televisio. Myöhemmin tulivat näyttävät, usein kaukomailla kuvatut muotishow't ja vinninedistämiskampanjat. Viimeiset 25 vuotta bisnesnainen on kirjottanut kirjoja. Uudenvuodenpäivänä 80 vuotta täyttänyt nainen ei pysähdy. Ikä on hänelle merkityksetön asia. Merkittävää on tekeminen. Lentan uusi kirja, Elämäni ja isämaani (Bazar Kustannus) julkaistiin keskiikkona Kansainvälisenä naistenpäivänä. Yli 400-sivuisen kirjansa kuvitusta varten hän digitalisoi itse valtavasta kuva-arkistostaan pitkälti yli tuhaat kuvaa. Myyjä, joka myi hänelle tehtävään tarvittavan laitteen, ilmaisi huolensa siitä, oppiiko ostaja käyttämään laitetta.
-Jos joku toinen oppii, minä opin sen paremmin! Lenita kertoo vastanneensa. Mitä muutakaan sanoisi nainen, jonka elämää ovat määritelleet ahkeruus, pelottomuus ja halu tarttua haasteisiin.Tyttöjen opiskelu oli perheessä itsestäänselvyys.
-Oli tärkeä saada tietoa, että ei joudu hunningolle.
Kirjassaan Elämäni ja isänmaani Lenita kertoo sisarensa Armin kohtalosta.Sisaren ollessa hieman toisella kymmenellä hänet todettiin kehitysvammaiseksi. Kirjassa Lenita kertoo, että Armi joutui useiden hyväksikäyttöyritysten kohteeksi. Sisaren kohtalo johti Lenitan päätökseen olla hankkimatta lapsia.
Lähde: Iltalehti

Pepin ja Gosian uutisten kommentointi

Kommentointi

Uutiset olivat mielenkiintoisia ja ainakin tarpeeksi pitkiä! Jäin vähän kaipaamaan kuvia😔 Ja Peppiinalta puuttui yksi uutinen😲

Kommentointi

Tekijä: Iina Viljanen
Iina: Olitte löytäneet mielenkiintoisia aiheita joista kertoa. Pepiltä jäin kaipaamaan kappalejakoa, mutta muuten hyvin. Gosia oli tehnyt hyvin, mutta jälleen kappalejaot olisivat voineet olla, mutta joistain niitä löysinkin.Oli mieluista lukea uutisia😊. Erittäin hyvää työtä!

Iinan ja Aadan viikon uutiset

Open kommentit...

Tekijä: Satu Leino
Hienoa Aada, että olit lisännyt kuvia! Olisit voinut sanoa asiat vieläkin tiivistetymmin. Iinalla napakat kokonaisuudet. Molemmat olitte löytäneet mielenkiintoiset uutiset viikoltanne. 👍🏻😄

Huittisten uutinen

Yli 500 nimeä Sallilan uimatilan puolesta

Vampulalaiset ovat keränneet Sallilan koululla olevan uimatilan säilyttämisen puolesta adressin ja saaneet siihen jopa 566 nimeä. Anne Palonen ja Riikka Taivainen luovuttivat adressin kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaalle ja koulutusjohtaja Eija Mattilalle.

Adressissa vaaditaan, että Sallilan koulun uimatila säilytetään ja kun peruskorjausta tulevaisuudessa suunnitellaan, esimerkiksi kuvaamataidon opetuksen tiloiksi muita, toimivia ratkaisuja. Adressissa muistutetaan myös, että kaupungin palvelujen ylläpitäminen syrjäisemmissä kaupunginosissa on kaupungin ja sen asukkaiden edun mukaista ja kunnia-asia myös kaupungin imagon kannalta.

Kaupunginjohtaja ja koulutusjohtaja totesivat , että vampulalaisilla on hyvä tavoite ja hyvä ajankohta tuoda se esiin juuri nyt, kun Sallilan koulun tiloissa tehtävä tarveselitys on kesken.
- Se tulee lautakunnassa uuteen käsittelyyn syksyllä. Tämä vuosi on tiukka, kun mietitään Lauttakylän koulun tilannetta. Syksyllä pitää tietää, minne koulu sioitetaan ja tämä asia tulee vasta sen jälkeen, Jyrki Peltomaa totesi.

Eurooppa uutinen

Tekijä: Iina Viljanen
Matkakohteen valinnassa tärkeintä turvatilanne

Uusimman tutkimuksen mukaan lomailioille matkakohdetta valitessa tärkeintä on kohteen turvallisuus. Asian on tutkinut Bournemouthin yliopisto.

Jopa 97% vastaajista oli sitä mieltä, että turvallisuus lomakohteessa on tärkein tekijä paikkaa valitessa. Iso osa vastaajista murehti huomattavasti lomakohteiden turvallisuutta nyt kuin aikaisemmin.

Aikaisemmin valintaan vaikuttivat kohteen hinta ja sää, mutta tällä hetkellä turvallisuus on tärkeämpi.

Tutkimuksen jälkeen hotellille ja nähtävyyksille ehdotetaankin uutta arviointi tapaa. Arvioinnissa painotettaisiin sitä, ovatko kohteet riittävän turvallisia.


Lähde: Iltalehti 8.3.2017


Viihdeuutinen

Kuningatar Elisabet lähettää käsilaukkunsa avulla salaisia viestejä henkivartioilleen

Britannian kuningatar Elisabetin mielenkiintoiset käsilaukkueleet leviävät ulkomaisissa medioissa. 90-vuotias kuningatar edustaa tapahtumissa lähes poikkeuksetta tyylikkään käsilaukun kera. Laikku on yleensä kuningattaren vasemmassa kädessä.

Muun muassa Daily Mailin mukaan Elisabetin laukulla on muukin tehtävä kuin tavaroiden mukana pitäminen. Kuningatar nimittäin laukkunsa avulla viestittää turvamiehilleen, jos hän on tympiintynyt käytävään keskusteluun tai haluaa poistua tilanteesta.

Elisabetin kerrotaan siirtävän laukkunsa toiseen käteen viestiäkseen, että hän haluaa lähteä paikalta tai päättää meneillään olevan keskustelunsa. Asian paljasti People-lehdelle brittihoviin erikoistunut historioitsija Hugo Vickers. Keskustelun lopettaminen hoidetaan hieno tunteisesti ja tämän tuvamiehet ehdottavat keskustelukumppanille esimerkiksi jonkun toisen henkilön apaamista.

Kuningatar Elisabetin kerrotaan myös laittavan käsilaukkunsa pöydälle erilaisissa tapahtumissa merkiksi siitä, että hän on valmis lähtemään. Käsilaukun ilmestyminen pöydälle antaa etukäteisvaroituksen siitä, että lähtö tapahtuu noin viiden minuutin kuluttua.

Mikäli kuningatar haluaa tulla pelastetuksi tilanteesta heti, pyöräyttää hän vihkisormustaan. Tällöin henkivartijat tulevat tilanteeseen välittömästi, vaikkakin hienotunteisesti.




















Lähde: Ilta Sanomat

Suomen uutinen

Tekijä: Iina Viljanen
Lentolakko

Tänään aamukolmelta lentoalalla alkoi lakko. Lakko kestää aamuyhdeksään asti.

Lakko koskee Helsinki-Vantaan, Oulun, Tampereen, Vaasan ja Turun kenttiä. Lakon vaikutukset koskevat myös Kittilän Charterliikennettä.

Lakko peruuttaa sekä viivästyttää Finnairin lentoja.

Lakon sovittelu jatkuu tiistaina valtakunnansovittelijan Minna Helteen kanssa.


Lähde: Satakunnankansa 6.3.2017

Tonin ja Tommin viikon uutiset

Open kommentit

Tekijä: Satu Leino
Harmi, ettei kumpikaan pojista nähnyt tehtävää tekemisen arvoisena....

sunnuntai 12.2.17

Tekijä: Tommi Autio
Puolustusselonteko etenee eduskunnassa

Eduskunnan puolustusvaliokunta saa pikapuoliin käsiteltäväkseen selonteon jota parhaillaan hiotaan valmiiksi puolustusministeriössä. Puolustusministeri Jussi Niinistö mukaan sodan ajan joukkojen vahvuus tulisi nostaa nykyisestä 230 000 sta 280 000 een. Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka olisi nykyään todennäköisesti yllätyksellinen, outo ja nopea.

Uusiin uhkatekijöihin pitää kyetä varautumaan ja se merkitsee sitä että yhdellä konseptilla ei enää pärjätä.











LÄHDE: Helsingin Sanomat

Viihde uutinen

Keksijä yhdisti legot ja tennarit

Monet muistavat Paluu tulevaisuuteen 2 -elokuvan Nike Power Lace -lenkkarit, jotka sitoivat automaattisesti nauhansa. Yhtiö lanseerasi taannoin tosielämän versiot kyseisistä jalkineista.

Vimal Patel päätti kuitenkin säästää rahaa ja valmistaa kengät itse. Hän lisäsi kenkiin Legoista valmistamansa moottorin.

Lopputulosta esitellään Youtube videolla. tyylikkäät tai käytännlliset kengät eivät ole, mutta keksintö toimii kuten tarkoituskin on, eli kiristää nauhat automaattisesti.

Lähde: Stara.fi

Tonin ja Tommin uutisten kommentointi

Kommentinti

Tekijä: Ronja Vainio
Ronja:Hyvää työtä mutta huomasin että ette olleet tehneet jokaisesta päivästä uutista. Muuten oli hyviä uutisia ja jotkin oli kyllä aika lyhyitä uutisia.
Elisa: Hyvää työtä mutta joka päivältä ei ollut uutista ja ne olivat aika lyhyitä. Muuten oli ihan hyviä uutisia.

Ronjan ja Elisan viikon uutiset

Open kommentit

Tekijä: Satu Leino
Hienoa Elisa, että olit lisännyt tekstiisi myös kuvan. Ronja ole tarkkana, että lukija ymmärtää asian yhtä hyvin kuin sinäkin. Mukavia uutisia olitte löytäneet viikkonne ajalta.

viihde uutinen

Tekijä: Ronja Vainio
9.2.17
Nyt tehdään historiaa: Katri Helena ja Jari Sillanpää samalla juhannus lavalla. Someron Esakalliolla juhlitaan juhannusta osojen tähtien kanssa.
-Someron Esakalliolla tiedotti jo aikaisemmin, että Katri Helena nähdään pitkästä aikaa juhannus lavalla.
-nyt uutisoidaan, että samalla lavalla ensi juhannuksena esiintyy myös Jari Sillanpää.
Juhannusaattona saadaan kokea todellinen kevyen musiikin harvinaisuus, kun Katri Helena ja Jari Sillanpää nousevat molemmat Esakallion huvikeskuksen lavalle Somerolle.

Lähde: iltalehti

Suomen uutinen 8.2.17

Kansanedustaja Jani Toivola jäi sairauslomalle masennuksen takia. Toivola jäi sairauslomalle ennen joulua uupumuksen seurauksena diagnosoidun keskivaikean masennuksen takia. Hän kertoo keskittyvänsä nyt paranemiseen, perheeseen ja isänä olemiseen. Toivola on pienen tytön yksinhuoltaja. Toivola kertoo haluavansa olla avoin sairauslomansa syystä, koska hän on kansanedustaja ja julkisessatyössä.
Toivola on toisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä, vihreiden eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja ja sivistysvaliokunta jäsen.

Lähde: iltasanomat

Urheilu uutinen

Tekijä: Ronja Vainio
7.2.17

Maahanmuuttovastainen ryhmä partio Itäkeskuksen uimahallissa Helsingissä.

Viisihenkisen partion tarkoituksena oli käydä uimassa uimahallilla. He valvovat siellä samalla uimahallin sääntöjen noudattamista ja niiden käyttämistä.

Lähde: Hs uutiset (netistä)

maailman uutinen

Tekijä: Ronja Vainio
5.2.17
Virolaisen kuoron esitys Helsingin Sanomista hämmentää- teksti on esimerkki siitä,miten neuvosto virossa piti lukea rivien välit


Nuku-kuoro on antanut uuden elämän runoille, jonka Juhan viiding kirjoitti 1980 luvulla. Siinä kerrotaan ikkunan pesusta ja Helsingin Sanomista.



Lähde: Helsingin Sanomat

Ronjan ja Elisan uutisten kommentointi

Anke: Hyvin tekstiä mutta yhdessä ei ollut lähdettä. Kiva kun jossakin oli kuva ja sopivan mittaisia.
Jenny: Ihan kivat tekstit joissain ei ollut lähdettä ja hyvä että jossain oli kuva.

Anken ja Jennyn viikon uutiset

Open kommentit

Tekijä: Satu Leino
Hienoa Jenny, että olit lisännyt myös kuvia tekstisi joukkoon. 👍🏻 Kuvateksti kannattaa muotoilla jotenkin muuten kuin 'Tässä kuva...' -alkuisesti. Anke oli tehnyt hyvin tiivistetyt artikkelit. Varo tiivistämästä liikaa, jottei lukija putoa kärryiltä... 😉

Euroopan uutinen 2.2.-17

Tekijä: Jenny
Britannia ja Brexit julkaisi torstaina maan EU-eron suuntaviivat.

Niin sanottu "Valkoinen paperi" pitää sisällään 12-pääkohtaa.
Maan Brexit-ministeri David Davis esitteli asiakirjan maan parlamentissa.
Se sisältää vapaa-kauppaan liittyviä asioita. Britannia aikoo pitää kiinni vapaa-kaupasta neuvotellessaan Euroopan Unionista irtautuessa. Se haluaa kuitenkin olla hyvässä yhteistyössä turvallisuuden, ulkopolitiikan sekä tieteen ja teknologian aikeissa.

Tässä kuva Theresa Maysta brexittien pääministeristä.

Viihde uutinen 1. 2017

Tekijä: Anke Heinonen
Ensin laitetaan kännykät kiinni. Sitten treenataan taputtamista ohjaaja tarkistaa,ettei kenenkään takaraivo sojota keskellä kameraa.

Helsingin Herttoniemessä käynnistetään haluatko miljonääriksi-tv-visan kuvauksia. Yleisö näyttäisi olevannaisvoittoista. Ei mikään ihme,sillä kisan juontaja Jaajo Linnonmaa on sekä lasten,että äitien suosikki.

Suomen uutinen 31.1.-17

Tekijä: Jenny
Porin tulipalo

Porissa varhain eilisaamuna syttynyt tehdaspalo on saatu sammutettua miltei kokonaan, kertoo pelastuslaitos.
Yksittäisiä pesäkkeitä palaa yhä, ja jälkisammutus kestänee iltapäivään asti.
Palomestarin mukaan rakennuksen keskiosa on tuhoutunut ja palanut osin katosta alas asti.
Hälytys tulipalosta Huntsman-pigmenttitehtaalla Meri-Porissa tuli eilen ennen aamukuutta. Kukaan ei pelastuslaitoksen mukaan ole loukkaantunut palossa.

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.
Tässä kuva tulipalosta...
Lähde:Ilta-Sanomat

Urheilu uutinen 30 2017

Tekijä: Anke Heinonen
Jarkko Nieminen teki avausmaalinsa Salibandyliigassa Jarkko Nieminen avasi maalitilansa salibandyliigassa. Entinen tennistähti teki ensimmäisen liigamaalinsa,kun hänen joukkueensa Tampereen Classic kaatoi OLS:n jatkoajalle 8-7. Nieminen iski Clasic in 2-2 tasoituksen toisessa erässä Joonas Pylsyn syötöstä. Hän ampaisi vauhdikkaassa hyökkäyksessä puolustajien välistä maalille ja ohjasi Pylsyn syötön ilmasta maalivahti Ville Mestarin ohi.

Neean ja Kertun viikon uutiset

Allin ja Julian uutisten kommentointi

Tekijä: Satu Leino
Olitte valinneet kattavat uutiset viikkonne ajalta. 👍🏻 Tiivistelmät olivat onnistuneet. Esim. viihdeuutiseen olisin kaivannut otsikkoa. Kuvia jäin kaipaamaan.

Open kommentit Kertun ja Neean uutisista

Tekijä: Satu Leino
Neea oli lyhentänyt uutisia kivasti ja olit löytänyt mukavia uutisia. 👍🏻 Kertun uutisista osa oli aika pienen uutiskynnyksen uutisia. Esim. jos hakee uutista Euroopasta tai maailmasta pitäisi miettiä mikä uutinen koskettaa mahdollisimman suurta joukkoa siltä alueelta... Kuvien lisääminen teksteihin olisi tuonut mukavan lisän.

Maailman uutinen 26.1.2017

Tekijä: Neea Kannisto
Saksan hallitus hyväksyi tietullit moottoriteille – 10 päivää maksaa 2,5 euroa

Saksan hallitus hyväksyi keskiviikkona lakiesityksen, jolla määrätään tietullit maan moottoriteille. Laki vaatii vielä parlamentin hyväksynnän tullakseen voimaan.

Lakiesityksen sisältö on kompromissi Saksan ja EU:n välisistä neuvotteluista. EU oli uhannut haastaa Saksan oikeuteen, jos se ei olisi muuttanut alkuperäistä lakiesitystä reilummaksi ulkomaalaisia autoilijoita kohtaan.

Vähiten saastuttavilla autoilla kymmenen päivän ajo-oikeus Saksan autobahneilla maksaisi lakiesityksen mukaan 2,50 euroa.

Euroopan uutinen 25.1 2017

Tekijä: Kerttu
Hirvi juoksi auton eteen Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä hirvi juoksi suoraan auton eteen keskellä päivää. hirvi juoksi yht. äkkiä metsästä, suoraan auton eteen. Kuski kuitenkin ehti jarruttaa. Hirvi oli alle metrin päässä konepellistä. Tämä jännittävä tilanne saatiin tallennettua henkilöauton kojelautakameraan.
lähde:Iltasanomat

Huittisten uutinen

Tekijä: Neea Kannisto
Pienkone onnettomuus Huittissa
Huittisissa yksityisellä Tuulikki-Vampulan lentokentällä tapahtui pienkoneonnettomuus. Cessna-merkkinen pienkone ajautui kiitoradan vieressä olevaan ojaan nokalleen sen jälkeen kun se oli laskeutunut lentokentälle. Poliisin mukaan pilotti oli saanut laskuvaiheen rullauksen aikana sairaskohtauksen. Kyydissä olleet kaksi matkustajaa eivät loukkaantuneet. Kone vaurioitui etuosasta.
Lähde:Aamulehti

Kommentointi Allin ja Julian uutisista

Pidin kaikista, koska niissä oli paljon tekstiä ja kuva lähes jokaisessa. Lähdekkin näkyi. HIENOA TYÖTÄ





hyvin kerroitte asiat. Kuvia oli hyvin ja tekstiä. Ja olitte laittaneet lähteet joista tiedot olitte löytäneet. Kaikki tarpeellinen oli kerrottu.

Kommentointi Kertun ja Neean uutisista

Alli: Hyviä uutisia.👍 Joissakin uutisissa olisin kaivannut kappalejakoja. Kertun uutisissa oli etsitty melko paljon tietoa iltasanomista joten olisim ehkä etsinyt myös jostain muualta.
Julia: Pieniä virheitä kappalejaon suhteen, mutta muuten hyvin tekstiä ja asiaa. Hienoa.