3. Suomalaisia tapoja
Suomalaisten tapoja
1. SUOMALAISTEN TAPOJA |
Tavat ja perinteet ovat asioita, joita suomalaiset ovat tottuneet tekemään. Tavat ja perinteet eivät ole lakeja, eli niitä ei ole pakko noudattaa. Esimerkiksi monet suomalaiset käyvät saunassa joka viikko.
Suomalaiset voivat kutsua myös ystäviään saunaan eivätkä suomalaiset yleensä ujostele alastomuutta saunassa. Monissa muissa kulttuureissa ihmiset eivät suhtaudu alastomuuteen samalla tavalla.
Suomalaiset myös liikkuvat paljon luonnossa keräämässä marjoja ja sieniä. Suomessa on jokaisenoikeudet, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa saa
- kerätä sieniä ja marjoja
- kävellä, hiihtää, soutaa ja ratsastaa
- leiriytyä väliaikaisesti
- onkia ja pilkkiä
maalla ja metsässä, jonka joku toinen ihminen omistaa. Ei saa kuitenkaan mennä kenenkään pihaan, eikä vahingoittaa luontoa tai häiritä muita ihmisiä. Joskus kalastamiseen täytyy ostaa lupa.
Suomalaiset syövät eurooppalaista ruokaa, jossa käytetään paljon perunaa. Suomalainen ruokakulttuuri on kuitenkin viime vuosina muuttunut ja riisin syöminen on lisääntynyt.
Vielä 50 vuotta sitten Suomessa ei syöty pizzaa, kebabia tai tulista (= paljon mausteita) ruokaa, mutta kansainvälistyminen on muuttanut myös suomalaista ruokakulttuuria. Perinteisiä suomalaisia ruokia ovat poronliha ja karjalanpiirakka.
Suomessa pidetään tärkeänä usein ruoan terveellisyyttä ja puhtautta. Suomessa syödään esimerkiksi paljon puuroa ja ruisleipää.
Eri puolilla Suomea syödään erilaista ruokaa. Esim. Pohjois-Suomessa syödään enemmän poronlihaa, kun taas Länsi-Suomessa syödään enemmän kalaa. Helsingissä syödään paljon kansainvälisiä ruokia, esimerkiksi kiinalaista tai japanilaista ruokaa.
Suomessa on myös tapana juoda paljon kahvia. Monissa muissa kulttuureissa juodaan enemmän teetä.
TEHTÄVÄ 2: Mistä suomalaisesta ruuasta sinä pidät? ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
TEHTÄVÄ 3: Mitä kansainvälisiä (etnisiä) ravintoloita on koulun lähellä?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..