01 Kodin kemikaaleja

Happamuus ja emäksisyys

Kaikki aineet ovat erilaisia. Aineilla on erilaisia ominaisuuksia. Ominaisuus on esimerkiksi aineen väri tai maku. Happamuus voi olla aineen ominaisuus. 

Happamuutta mitataan pH-asteikolla. Kun aineen pH on alle 7, se on hapan. Aine, jonka pH on yli 7 on emäksinen.
Aine, jonka pH on tasan 7, on neutraali.

Jos vedessä on happoa, vedestä tulee hapan. Esimerkiksi sitruunahappo on happo.

Sitruunassa on paljon sitruunahappoa. Siksi sitruuna on hapan. Hapan aine maistuu kirpeältä. Hapan aine syövyttää metalleja. Jos aine on todella hapan, se voi syövyttää myös ihoa. Hapan aine vahingoittaa hampaita. Sitruuna on hapan ja siksi sitruunamehu vahingoittaa hampaita.


Jos vedessä on emästä, vedestä tulee emäksinen.
Esimerkiksi lipeä on emäs. Lipeän toinen nimi on natriumhydroksidi. Sitä on konetiskiaineessa ja putkenavaajassa.

Emäksinen aine voi myös olla syövyttävä. 



pH-arvoa ei voi tietää ilman mittausta. Mittauksessa voi käyttää indikaattoria. Indikaattori on aine, jonka väri vaihtuu pH:n mukaan. Kasveissa on joskus aineita, jotka ovat indikaattoreita. Mustika ja punakaali sisältävät indikaattoria. Kemian luokassa käytetään joskus esimerkiksi BTS-indikaattoria.

Punakaalin väri vaihtuu pH:n mukaan. Alla on punakaalia eri pH:ssa. Vasemmalla pH on 1 eli hapan ja oikealla 14 eli emäksinen. Keskellä on pH 7 eli neutraali.


Luonnossa monilla hedelmillä ja kasveilla on hapan pH. Hapan pH estää bakteerien ja homeen kasvua. Myös ihmisen iho on vähän hapan. Emäksinen pH estää myös bakteerien kasvua. Esimerkiksi kananmunan valkuainen on emäksinen.

Kodin kemikaaleista monet puhdistusaineet ovat emäksisiä. Saippua, kloriitti, putkenavaaja ja konetiskiaine ovat emäksisiä. Kalkinpoistoaine on hapan aine.

Aine ei voi olla hapan ja emäksinen. Jos laittaa happoa ja emästä yhteen, ne neutraloivat toisensa. Jos sekoittaa hapanta pesuainetta ja emäksistä pesuainetta, pesuaine voi menettää tehonsa.

Neutraloituminen voi joskus olla hyvä apu. Närästys tarkoittaa, että vatsa on kipeä ja suuhun tulee pahanmakuisia röyhtäyksiä. Närästys johtuu siitä, että vatsassa on liikaa happoa. Ihmisen vatsassa on normaalisti suolahappoa ja vatsan pH voi olla 2. Jos happoa on liikaa, närästyslääke auttaa. Närästyslääke on emäs. Närästyslääke neutraloi happoa vatsassa ja närästys menee ohi.