03 Kolme olomuotoa

Olomuodot

Kaikilla aineilla on kolme olomuotoa. Aineen olomuoto riippuu lämpötilasta.

Lämpötilaa mitataan Euroopassa Celsius-asteikolla (°C). Yhdysvalloissa käytetään Fahrenheit-asteita. Tutkijat käyttävät Kelvin-asteikkoa.

Ihmisen lämpötila on yleensä 36 °C tai 37 °C.
Asunnossa lämpötila on noin 20 °C. 
Kiehuvan veden lämpötila on 100 °C.
Jääkaapissa lämpötila on noin 4 °C.

Celsius-asteikolla lämpötila ei aina ole positiivinen. Lämpötila voi olla myös negatiivinen.
Helsingissä todella kylmänä talvipäivänä lämpötila voi olla −20 °C. Vesi jäätyy, kun lämpötila on 0 °C tai sen alle. 

Ihmiset sanovat, että "on pakkasta", kun lämpötila on alle 0 °C. Pakastin on kone, jonka sisällä lämpötila on alle 0 °C. 


Olomuotoja on kolme: kiinteä, neste ja kaasu. 

Kiinteä olomuoto on aineella, joka pysyy muodossa. Kiinteä aine ei valu. Esimerkiksi kupari, kivi ja suola ovat kiinteitä aineita huoneenlämmössä. Vesi on kiinteää, kun on pakkasta.

Nestemäinen olomuoto on aineella, joka valuu astian pohjalle. Esimerkiksi etikka, alkoholi ja siirappi ovat nestemäisiä aineita huoneenlämmössä. Vesi on neste huoneenlämmössä.

Kaasumainen olomuoto on aineella, joka täyttää koko astian. Esimerkiksi happi, hiilidioksidi ja kloori ovat kaasuja. Vesi on kaasu silloin, kun lämpötila on yli 100 °C.


Lämpötila vaikuttaa aineen olomuotoon. Kaikki aineet voivat olla kaikissa olomuodoissa. Kuvassa on vettä kolmessa eri olomuodossa. Vasemmalla veden olomuoto on kiinteä (jää). Keskellä vesi on neste. Oikealla veden olomuoto on kaasu (vesihöyry).

Molekyylit ovat niin pieniä, että niitä ei voi nähdä silmällä. Molekyylit eivät muutu, kun olomuoto muuttuu.

Molekyylit ovat samanlaisia kaikissa olomuodoissa, mutta ne liikkuvat eri tavalla. Kun lämpötila kasvaa molekyylit liikkuvat enemmän.
- Kiinteässä aineessa molekyylit liikkuvat vähän. Kiinteässä aineessa molekyylit ovat lähellä toisiaan ja järjestyksessä.
- Kaasussa molekyylit liikkuvat nopeasti ja ne tarttuvat toisiinsa vain heikosti.
- Nesteessä molekyylit liikkuvat toistensa lähellä.


Kuvaan on piirretty hiilidioksidia eri olomuodoissa. Vasemmalla hiilidioksidin olomuoto on kaasu. Keskellä hiilidioksidin olomuoto on neste. Oikealla on hiilidioksidin olomuoto on kiinteä.