04 Alkemistit luokittelivat aineita

Uusia sanoja

luokitella: Asiat jaetaan ryhmiin ominaisuuden mukaan. Aineet voidaan luokitella olomuodon mukaan: kiinteät aineet, nesteet ja kaasut. Vaatteet voi luokitella värin mukaan: siniset, punaiset, vihreät... Ostoskeskuksessa olevat liikkeet voi luokitella esimerkiksi: vaatekaupat, lelukaupat, elektroniikkakaupat, kahvilat ja ravintolat.

alkuaine: Alkuaine on aine, jota ei voi hajottaa yksinkertaisemmaksi aineeksi. Muut aineet koostuvat alkuaineista. Luonnossa on noin 90 erilaista alkuainetta.

metalli: Suurin osa alkuaineista on metalleja. Metalli on taipuisa, kiiltävä aine, joka johtaa sähköä. Rauta on yksi metalli. Alumiini ja kulta ovat myös metalleja.

epämetalli: Jotkin alkuaineet ovat epämetalleja. Epämetallit kiehuvat tai murtuvat helposti. Epämetallit eivät yleensä ole kiiltäviä aineita. Epämetalleja ovat esimerkiksi happi, hiili ja rikki.

kemiallinen merkki: Kaikilla alkuaineilla on kemiallinen merkki. Kemiallinen merkki on yksi tai kaksi kirjainta pitkä. Alkuaineen vety kemiallinen merkki on H. Alkuaineen helium kemiallinen merkki on He. Li tarkoittaa litiumia.