"TERVEYSTIETO ON HELPPO AINE" - VAI ONKO?

Terveystiedolla on "maine" helppona aineena. Osin tämä ehkä pitää paikkansa, sillä arkipäivän tietoa terveydestä ja sairaudesta on meillä kaikilla.


Toisaalta helppous on kovin suhteellista. Lukiossa opintojaksot on pakattu täyteen tietoa, termejä ja teoriaa on paljon - ja vielä pitäisi osata jäsennellä, perustella, linkittää, arvioida ja soveltaa tietoa. Tämä ei enää olekaan ihan yksinkertaista!

Terveystiedossa treenataan yleisemminkin opinnoissa tarvittavia taitoja:

  • tulkitaan kuvia ja diagrammeja
  • harjoitetaan medialukutaitoa anaysoimalla mm. mainoksia, nettisivustoja tai artikkeleita
  • laaditaan miellekarttoja ja aikajanoja
  • varmistetaan, että asiatyylisen esseen kirjoitustaito on hyppysissä

Etenemistahti on nopea, sillä aikuislukiossa tunteja kurssia kohti on vähemmän kuin päivälukioissa.

On tärkeää, että varaat tarpeeksi aikaa asioiden kertaamiseen tuntien jälkeen ja kotitehtävien tekemiseen.

ERILAISIA TAPOJA OPISKELLA:

Lähiopetuksessa (TE1) tunneilla kannattaa käydä, sillä siellä keskeiset asiat nostetaan napakasti esille, ratkotaan yhdessä aiheeseen liittyviä tehtäviä ja usein myös katsotaan ajankohtaista aineistoa kuten uutisia, nettisivustoja ja dokumentteja, jotka havainnollistavat käsiteltävää asiaa. Lähiopetuksessa olevan opintojakson TE1 voi suorittaa tenttimällä, kun sopii asiasta opettajan kanssa opintojakson alkupuolella. Tenttijä opiskelee kirjan ja opintojakson omien Pedanet-sivujen avulla ja tekee tuntitehtäviä pedassa - opettaja striimaa tunteja vain, jos joudumme kokonaan etäopetukseen esim. koronatilanteen vuoksi.

Koulussä on myös nettiopiskelun mahdollisuus ("e-kurssi" eTE2) - se sopii monelle kiireiselle opiskelijalle, jonka on vaikeaa tulla illalla paikalle esim. perhesyiden, harrastusten, koronahuolien tai töiden vuoksi. E-opiskelu vaatii kuitenkin paljon omatoimisuutta, suunnitelmallisuutta ja aikatauluista kiinni pitämistä. Muistathan varata siis kurssiin riittävästi aikaa!

Opintojakso TE3 on mahdollista suorittaa itsenäisesti periodissa 3. Silloin osaaminen osoitetaan kurssikokeella, ja opinkelu perustuu oppikirjaan.