Perustietoa eri oppiaineiden yo-kokeista

Eri oppiaineiden yo-kokeiden perusrakenne

Osallistu oppiaineen opettajan pitämiin valmentautumistilaisuuksiin.

Näiden tilaisuuksien ajankohdat ilmoitetaan ABI- INFO II:ssa. ABI-INFON materiaalin löydät koulun verkkosivuilta Ajankohtaista-kohdasta Abi-info- tilaisuuden jälkeen.

Ylioppilaskautakunnan antamissa aineokohtaisissa määryksissä on ohjeet, kuinka tehdään pistevähennyksiä liian pitkistä vastauksista. Voit tutustua eri oppiaineiden ohjeisiin tästä.

ÄDINKIELI JA KIRJALLISUUS-KOE

ÄIDINKIELEN KOE:

Äidinkielen yo-kokeeseen kuuluu lukutaidon koe ja kirjoitustaidon koe. Molemmat on tehtävä.

Lukutaidon kokeessa on kaksi osiota, josta kummastakin valitaan yksi tehtäväkokonaisuus. Tehtäväkokonaisuus voi muodostua yhdestä tai useammasta tehtävästä. Vastauksen pituus ja muoto (yhtenäinen teksti vai luettelo) kerrotaan tehtävänannossa. Tehtäväkokonaisuuden kokonaispisteet ovat 0-30, eli lukutaidon kokeen maksimipisteet ovat 60 pistettä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota pääasiassa lukutaitoon, mutta myös vastauksen selkeyteen.  

Kirjoitustaidon kokeessa kirjoitetaan yksi essee, jonka aihe valitaan muutamasta vaihtoehdosta. Kokeessa on runsaasti aineistoa, joista kokelas valitsee tehtävässä annettujen ohjeiden mukaan omaan aiheeseensa sopivimmat. Kirjoitustaidon kokeen arvosteluasteikko on 0-60 pistettä, aina viiden pisteen välein.

Kirjoitustaidon ja lukutaidon kokeiden pisteet lasketaan yhteen ja näin muodostuu kokeen pistemäärä. 

 

SUOMI TOISENA KIELENÄ JA KIRJALLISUUS-KOE

SUOMI TOISENA KIELENÄ KOE:

Tavallisimmat virheet syntyvät siitä, että ohjeita ei noudateta tarkasti! Lue KAIKKI ohjeet huolellisesti ja NOUDATA ohjeita! Lue tehtävien ohjeet monta kertaa!

On turvallisinta kirjoittaa tekstit suoraan vastauskenttään, jolloin ne tallentuvat automaattisesti.

Jos haluat käyttää esim. LibreOfficea tai muuta apuohjelmaa, sinun pitää muistaa tallentaa tiedostosi työpöydälle (sen nimi on Digabi).

Kokeessa on kolme tehtäväkokonaisuutta.

1) Kuuntelu. Muista että jotkut tehtävistä saa kuunnella vain kerran tai kaksi kertaa! Jos painat vahingossa play-näppäintä, kuuntele tehtävä heti. Kun olet painanut kerran play-näppäintä, olet käyttänyt yhden kerran kuunnella nauhoite! Mieti, onko tarkoitus vastata kysymykseen vai kertoa pääasiat. Jos tehtävässä on annettu pituusohje, noudata sitä.

2. Lukutaito-osio. Katso tarkasti, mitä kysytään ja vastaa kysymykseen perusteellisesti. Vastaa juuri siihen, mitä kysytään! Kysymykseen ei aina riitä vastaukseksi vain yksi asia vaan pitää osata yhdistellä asioita. Älä kopioi vastaukseesi alkuperäistä tekstiä vaan vastaa omin sanoin (kopiointi laskee pisteitä). Tärkeintä on löytää oikea vastaus, mutta yritä silti kirjoita hyvää suomen kieltä!

Katso ohjeesta merkkimäärä. Noudata kaikkia ohjeita.

3) Kirjoitustaito sisältää lyhyen ja pitkän kirjoitustehtävän. Katso merkkimäärä. Katso, että merkkimäärä vastaa tehtävänantoa. Muista, että pitkästä kirjoitelmasta saa eniten pisteitä! Kirjoitelmissa on tärkeää lukea tehtävänanto! Jos tehtävänantoa ei noudata, menee paljon pisteitä. Jos tehtävänanto käskee käyttää pohjatekstiä, pohjatekstiä on PAKKO käyttää! Silloin pitää viitata pohjatekstiin. Jos et ole harjoitellut asiaa, älä valitse aineistopohjaista aihetta! Unohtuneesta otsikosta menee 5 pistettä! Laita otsikkoon mukaan tehtävän numero.

 

 

MATEMATIIKKA (muuttuu 2024)

MATEMATIIKAN KOE

Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa on kaksi osaa: A-osa ja B-osa. B-osa jakautuu edelleen kahteen osaan, jotka merkitään tunnuksin B1 ja B2. A-osassa on 4 tehtävää ja niihin kaikkiin vastataan. B1-osassa on 5 tehtävää, joista kolmeen vastataan. B2-osassa on 4 tehtävää, joista kolmeen vastataan.

Kokeen A-osassa kokelaalla on käytettävissä KCalc -laskinohjelma. Kokeen A-osassa kokelaalla ei ole käytössään seuraavia muuten koejärjestelmään sisältyviä ohjelmia: LibreOffice Calc, wxMaxima, Texas Instruments TI-Nspire CAS, Casio ClassPad Manager, Logger Pro, Geogebra, 4f Vihko. Kokeen A-osassa ei voi myöskään käyttää erillistä laskinta. Kokeen B-osassa kokelaalla ovat käytössä kaikki koejärjestelmään sisältyvät ohjelmat.

Kokelas aloittaa koetilaisuuden käynnistämällä koneensa ja tunnistautumalla kokeeseen. Kokelas voi vastata sekä A-osan että B-osan tehtäviin, mutta kokeen alkaessa kokelaalla on käytössään vain osa koejärjestelmän ohjelmista. Palautettuaan A-osan kokelas saa käyttöönsä kaikki koejärjestelmästä löytyvät ohjelmat, ja voi jatkaa B-osaan vastaamista. A-osan palautettuaan kokelas näkee vain B-osan tehtävät, eikä voi enää palata vastaamaan A-osaan. A-osan palautukselle ei ole aikarajaa. 

https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Koekohtaiset/fi_maaraykset_matematiikka_digitaalinen_koe.pdf

> Tutustu: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ma

VIERAIDEN KIELTEN KOKEET ja TOINEN KOTIMAINEN

KIELTEN KOKEET ja TOINEN KOTIMAINEN (ruotsi):

Kokelas voi valita, missä järjestyksessä hän suorittaa koetehtävät ja hän voi palata myös kaikkiin vastauksiinsa. Kokelas käynnistää itse kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien äänitteet ja videot. Tehtävät voivat sijaita kokeessa erillään toisistaan. Äänitteiden kuuntelukerrat on rajoitettu, mutta tutustumis- ja vastausajan pituuden kokelas saa päättää itse. Kokeessa voi olla myös vain kerran kuultavia osuuksia. Videotehtävissä kokelas voi tauottaa ja kelata videota taaksepäin, eikä katselukertoja ole rajoitettu.

Tehtävän suorittamiseen tarvittava ohjeistus annetaan tehtävän yhteydessä. Ohjeistuksessa vastauksen sana- tai merkkimäärä voi olla rajoitettu. Huom! Kokeen vastauskenttä ja mahdollisesti käyttämäsi tekstinkäsittelyohjelma voivat laskea vastauksesi merkkimäärän eri lailla; noudata vastauskentän merkkimäärää. Avokysymysten vastausten tulee olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Ylipitkät vastaukset voivat edelleen johtaa pistevähennyksiin. Kokelas voi käyttää kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien tekemiseen haluamansa ajan, mutta tehtävät laaditaan siten, että niiden yhteenlaskettu arvioitu suoritusaika on noin yksi tunti.

Jos kokeeseen sisältyy kuullun ymmärtämistä mittaavia tehtäviä, kokelaan on jätettävä arvosteltavaksi suoritus kuullunymmärtämisen tehtäväkokonaisuudesta sekä lisäksi suoritus ainakin yhtä muuta osa-aluetta mittaavasta tehtäväkokonaisuudesta, jotta suoritus olisi hyväksytty. Muista laskea vastaustesi lukumäärä; kaikki merkinnät luetaan vastauksiksi.

REAALIAINEIDEN KOKEET

REAALIAINEIDEN KOKEET:

Reaaliaineiden kokeita järjestetään kahtena päivänä. Saman tutkintokerran aikana voi osallistua vain eri ryhmissä oleviin reaaliaineiden kokeisiin.

Ryhmä I: psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia.
Ryhmä II: ev.lut. uskonto, ort. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto.

Tehtävien ja enimmäisvastausten määrä vaihtelee eri oppiaineiden kokeissa, samoin esim. onko pakollisia osioita.

Maksimipistemäärä on 120 pistettä. Tehtävätyypit ovat aiempaa vaihtelevampia ja tehtävät jaetaan moduuleihin. Eri oppiaineiden kokeissa voi olla eri määrä moduuleita ja rajoituksia valittavien tehtäviin eri moduuleissa.

Muista laskea vastaustesi lukumäärä; kaikki merkinnät luetaan vastauksiksi.