Case Viitasaari

Jopo-opetus Viitasaarella

Jopo-opetus käynnistyi Viitasaarella lukuvuoden 2018-19 alussa. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana oppilailta kuultua: "Mää oon jo nyt opiskellu enemmän kuin tähän mennessä koko yläasteella yhteensä!" "Me tehään täällä aivan hirveästi töitä!" Tästä huolimatta - tai ehkä juuri tämän takia - koulupinnaus on selvästi vähentynyt ja moni oppilas kypsynyt pikavauhtia kohti aikuisuutta ja vastuunottoa omista valinnoista.

Toiminnalle on siis ollut ilmiselvä tilaus. Nykyiset jopolaiset eivät suostuisi palaamaan entisiin luokkiinsa. Alemmilla luokilla kysellään, miten Jopolle pääsee. Paatunut opettajakin on löytänyt ihan uuden innon ja asennon työntekoon. Tietenkin touhu on vielä uuden opettelua, testailua ja harjoittelua, mutta oppiminen on suorastaan ihanaa, kun voimavaroihin sisältyy koko SeutuJopo-verkoston asiantuntemus ja kokeeneempien Jopo-kollegoiden tuki ja kannustus.

Tärkein SeutuJopolaisilta tullut viesti on ollut tämä: Tee rohkeasti ja määrätietoisesti Jopoa työjaksoineen, leirikouluineen, teemapäivineen, vierailuineen ja joustavine, toiminnallisine lähestymistapoineen. Verkostoidu, yritä, erehdy ja opi - kunhan et tee jotakin sellaista, joka on vain nimellisesti Jopoa.

Kun myös koulun rehtori seisoo tällaisen kokeilevan ja uutta luovan toiminnan takana, onnistumisen - ja tottahan toki myös epäonnistumisen - edellytykset ovat hyvät. Menipä homma syteen tai saveen, teemme sen porukalla!

JopoSeutuLehti.jpg