5.5.3 Pedagoginen selvitys ja erityisen tuen päätös Haapavedellä
Pedagoginen selvitys ja erityisen tuen päätös Haapavedellä
Jos tehostettu tuki ei riitä, esiopettaja ottaa yhteyttä huoltajiin. Hän tekee aloitteen pedagogisesta selvityksestä mahdollista erityiseen tukeen siirtymistä varten. Pedagogisessa selvityksessä arvioidaan lapsen vahvuuksien ja tuen tarpeiden lisäksi lapsen oppimisen etenemistä sekä tehostetussa tuessa käytettyjen tukimuotojen vaikutusta. Se laaditaan yhteistyössä lapsen, huoltajan ja erityisopettajan / varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa. Pedagogisen selvityksen tekemiseen voi osallistua tarpeen mukaan myös psykologi, kuraattori ja muita mahdollisia yhteistyötahoja. Sen laatimisessa hyödynnetään mahdollisia aiempia asiakirjoja ja asiantuntijalausuntoja huoltajan luvalla.
Esiopettaja tuo pedagogisen selvityksen pedagogisen ryhmän käsittelyyn, joka antaa lausunnon, aloitetaanko erityinen tuki vai jatketaanko tehostettua tukea. Huoltajilla on mahdollisuus osallistua käsittelyyn, mutta he eivät kuitenkaan voi estää asian käsittelyä. Käsittelyä koskevat tiedot kirjataan pedagogiseen selvitykseen. Pedagogiseen ryhmään voi kuulua esiopettaja, erityisopettaja / varhaiskasvtuksen erityisopettaja ja rehtori /apulaisrehtori /päiväkodinjohtaja, koulukuraattori, koulupsykologi, sekä tarvittaessa muita lapsen kanssa työskenteleviä tahoja.
Pedagogisen ryhmän puoltaessa erityiseen tukeen siirtymistä, allekirjoittavat huoltajat sivistysjohtajalle hakemuksen erityiseen tukeen siirrosta (Huoltajan hakemus erityisen tuen päätöstä varten).
Sivistysjohtaja tekee pedagogisen selvityksen perusteella päätöksen erityiseen tukeen siirtymisestä. Päätös on perusteltava ja siihen on liitettävä valitusosoitus.
Oppilaalla on mahdollisuus saada erityistä tukea niin kauan kuin hän sitä tarvitsee. Erityisen tuen tarpeen muutos tarkistetaan käytännössä vasta perusopetuksessa, jotta tukimuotojen vaikuttavuutta ehditään arvioida.