Ortodoksinen kirkkorakennus

Ortodoksinen kirkko eli idän kirkko


Kuva 1: Ortodoksinen kirkko Moskovan Punaisella torilla.

ORTODOKSINEN KIRKKORAKENNUS

Ortodoksinen kirkko pyritään rakentamaan itä-länsisuuntaisesti. Useimmiten sisääntulo ja eteisosa on kirkon länsipäässä ja alttari kirkon itäpäässä. Ortodoksinen kirkkorakennus jakaantuu kolmeen eri osaan. Tultaessa sisälle kirkkoon ensimmäisenä vastassa on eteisosa, jota muutamia poikkeuksia lukuunottamatta sitä käytetään pääasiassa vaatenaulakkona.

Seuraavana on kirkkosali,, jossa jumalanpalveluksessa rukoileva kirkkokansa seisoo. Yleensä ortodoksisessa kirkossa tuoleja ei ole koko kirkkosalin täydeltä. Tuolien määrä kuitenkin vaihtelee kirkkokohtaisesti." Ortodoksit eivät mene kirkkoon istumaan eikä seisomaan, vaan rukoilemaan." Kirkossa on niin kutsuttu naisten puoli (vasen) ja miesten puoli (oikea). Tästä periaatteesta on monin paikoin pidetty kiinni. Päällimmäisenä ajatuksena tässä sukupuolijaottelussa on ollut se, että kaikki pystyvät parhaansa mukaan keskittymään jumalanpalvelukseen. Voidaan pitää jokseenkin inhimillisenä sitä, että kirkossakin vastakkainen sukupuoli kiinnostaa. Tämän vuoksi miehillä ja naisilla on omat puolensa. Samaan aiheeseen liittyy myös kirkkoon liittyvät pukeutumissäännöt. Kysymys ei ole siitä, että Jumala vaatisi tietynlaista pukeutumista kirkossa, vaan siitä, että varjelisimme lähimmäisemme turhilta kiusauksilta kirkon seinien sisäpuolella. Periaate on, ettei pukeuduta liian paljastavasti kirkkoon.

Alttariosan erottaa kirkkosalista kuvaseinä eli ikonostaasi. Eri kirkoissa on hyvinkin erilaisia ikonostaaseja, joten tässä yhteydessä on turha yrittää tyhjentävästi selittää niissä esitettyjä ikoneja. Olennaisimmat ikonit löytyvät alimmalta riviltä.


Kuva 2: Helsingin Uspenskin katedraalin ikonostaasi.

Ikonostaasin keskellä on Pyhä portti, johon on kuvattu neljä evankelistaa (Matteus, Markus, Luukas ja Johannes) sekä Neitsyt Marian ilmestyksen ikoni, eli se, kuinka arkkienkeli Gabriel saapui ilmoittamaan Marialle ilosanoman.

Pyhän portin vasemmalle puolelle on kuvattu Neitsyt Maria, Kristus-lapsen kanssa. Ikoni kuvaa meille maailmaan syntynyttä Kristusta ja hänen äitiään, jota tämän vuoksi kutsutaan Jumalansynnyttäjäksi. Pyhän Portin oikealle puolelle on kuvattu Kristus Kaikkivaltias. Tämä ikoni kuvaa Kristuksen toista tulemista, joka on vielä edessäpäin.

Kun Pyhä portti avataan keskeisissä jumalanpalveluksen kohdissa, voi sen takana nähdä alttarin ja Pyhän pöydän, jolle on asetettu evankeliumikirja.


Kuva 3: Helsingin Uspenskin katedraalin Pyhä pöytä. Lähde: http://www.uskonnonopetus.fi/images/uskop/kuvapankki/UspenskinKatedraali/Pyhapoyta.jpg