Tunteet 7c
1. Lue: Tunteet ja niiden hallinta
Tunteet
Jokainen kokee päivittäin monenlaisia tunteita. Tunteet ohjaavat toimintaamme ja käyttäytymistämme. Tunteet syntyvät aivoissa, mutta ne voivat tuntua eri puolilla kehoa.
Tunne on ohimenevä kokemus. Mieliala on pitkäaikainen tila. Voit esimerkiksi olla hetken vihainen (tunne), mutta useamman päivän huonotuulinen (mieliala).
Perustunteita ovat hämmästys, ilo, rakkaus, viha, suru, inho, pelko. Tunteita on hyvä oppia tunnistamaan ja nimeämään, jotta ymmärtää itseään ja omaa toimintaansa paremmin. On myös tärkeää tunnistaa toisten tunteita, jotta osaa toimia toisten kanssa oikein.
Myönteiset tunteet auttavat jaksamaan elämässä eteenpäin. Myös kielteiset tunteet kuuluvat elämään. Esimerkiksi viha antaa päättäväisyyttä mennä elämässä eteenpäin ja pelko auttaa meitä suojautumaan. Pidemmän päälle kielteiset tunteet kuitenkin kuluttavat ihmisen voimavaroja. Siksi on hyvä miettiä, mitä voisi tehdä päästäkseen niistä eroon.
Tunteiden hallinta
Tunteiden hallintataito kehittyy iän myötä. Sitä voi myös harjoitella. Kielteisiäkään tunteita eikannata tukahduttaa vaan yrittää purkaa niitä rakentavasti. Vaikka kaikkien tunteiden tunteminen on ok, kaikki reaktiot eivät ole. Esimerkiksi vihaisena ei ole asiallista purkaa vihaansa toiseen ihmiseen tai rikkoa jotain.
Kielteisten tunteiden ottaessa vallan, voit esim.
- Hengittää 1-3 kertaa syvään sisään ja ulos.
- Laskea kymmeneen.
- Poistua paikalta rauhoittumaan muualle.
Kun olet rauhoittunut, voit miettiä, miksi sinusta tuntuu tältä. Mieti sitten ratkaisuvaihtoehtoja tilanteeseen ja valitse niistä paras.
Vaikeiden tunteiden käsittely
On tärkeää löytää itselle sopiva keino omien vaikeiden tunteiden purkamiseen. Vääränlaisia keinoja paeta vaikeita tunteita ovat esim. päihteet tai toisten syyttely. Hyviä tapoja ovat mm.
- puhuminen jollekin luotettavalle henkilölle
- liikunta
- piirtäminen tai musiikin kuuntelu
2. Video: Reima Räiske
Yle Areena: Reima Räiske
Katso jaksot 1 ja 10.