Valinnaisaineet 2023-2024

VALINNAN TUEKSI

  • Valinnaiset oppiaineet valitaan koulun ohjeiden mukaisesti. Osa valitaan vuosittain ja osa valitaan koko yläkoulun ajaksi.
  • Oppilaat saavat koulussa ohjeistusta koulun valinnaistarjonnasta. Myös kotona nuoren kanssa yhdessä kannattaa miettiä, mitkä valinnaisaineet oppilasta kiinnostavat.
  • Valinnaistarjonta on esillä Peda.netissä. Ensin varsinaista hakua tehdään koululla koehaku.
  • Oppilaat suunnittelevat valintansa kotona huoltajien kanssa. Oppilaat saavat valintalomakkeen, jonka he täyttävät kotona huoltajien kanssa. Huoltaja allekirjoittaa lomakkeen ja se palautetaan opinto-ohjaajalle.
  • Valintojen muutokset ovat mahdollisia, mikäli oppilaan valitsemat valinnaisryhmät eivät lainkaan muodostu. Silloin koulussa keskustellaan oppilaan kanssa ja huoltaja kuittaa valitut valinnaisaineet wilma-viestillä.
  • Kun valinnainen aine on valittu, se muuttuu "pakolliseksi" oppiaineeksi, joka on suoritettava hyväksytysti.
  • Pääsääntöisesti valinnaisainetta voi vaihtaa vain perustellusta syystä. Huoltaja anoo valinnaisen vaihtoa opinto-ohjaajalta. Opinto-ohjaaja ja johtava rehtori tekevät yhdessä päätöksen valinnaisen vaihtamisesta.
  • Numeroin arvioitavat valinnaisaineet vaikuttavat oppilaan päättötodistuksen keskiarvoon. Hyvillä valinnoilla voi hyödyttää itseään jatko-opintoihin pyrittäessä. Minkään valinnaisen aineen valinta tai valitsematta jättäminen ei kuitenkaan estä oppilaan hakeutumista seuraavaan koulutukseen.

Oppilas tekee  7. luokalla mahdollisen vieraan kielen valinnan koko yläkoulun ajaksi. Muut valinnat tehdään erikseen 8.-luokalle sekä 9.-luokalle 7.- ja 8.-luokan aikana.

Taide- ja taitoaineiden syventävät valinnaiset tunnit

Oppilas valitsee sekä 8. luokkaa että 9. luokkaa varten yhden taide- ja taitoaineiden syventävän kurssin, jota hän opiskelee kaksi vuosiviikkotuntia molemmilla luokilla. Taide- ja taitoaineen valinnaiset opinnot syventävät kaikille yhteisesti opetettavaa emoaineitta ja arvioidaan osana sitä.


Muut valinnaisaineet

Edellä mainittujen lisäksi oppilas valitsee sekä 8.- että 9.-luokkaa varten muita valinnaisaineita yhteensä neljä vuosiviikkotuntia.

Valinnaisaineita on kahdenlaisia: pitkiä (2h) ja lyhyitä (1h). Pitkää valinnaisainetta opiskellaan kaksi tuntia viikossa koko lukuvuoden ajan, kun taas lyhyttä yksi tuntia viikossa koko lukuvuoden ajan.
Oppilas voi myös valita pitkän valinnaisen kielen, jonka valitsemalla sitoudutaan kielen opiskeluun 8.- ja 9.-luokille.

Pitkät valinnaisaineet arvioidaan numeroin ja lyhyet sanallisesti (hyväksytty/hylätty). Arvioinnissa otetaan huomioon valinnaisaineen tavoitteiden toteutuminen. Tarkemmin arvioinnista kunkin valinnaisaineen esittelyissä (Peda.net).


Valinnaiset aineet ja jatko-opinnot

Valinta on syytä tehdä oman kiinnostuksen perusteella, minkään aineen valitseminen ei ole ehtona jatko-opintoihin.

Numeroin arvioitavat pitkät, kahden vuosiviikkotunnin valinnaisaineet vaikuttavat peruskoulun päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvoon. Ammatilliseen koulutukseen haettaessa pisteytetään päättötodistukseen kaikkien aineiden keskiarvon lisäksi taito- ja taideaineiden (liikunta, kuvataide, käsityöt, kotitalous ja musiikki) keskiarvo.

B2-kielen arvosana lasketaan mukaan lukuaineiden keskiarvoon haettaessa lukioon. Huoltajat voivat pyytää numeroarvioinnin sijasta päättötodistukseen valinnaisesta vieraasta kielestä osallistumismerkinnän.

Huomioitavaa valintaa tehdessä:

  • Valinnan perustana tulee olla oma kiinnostus.
  • Valinnaisaineiden avulla on mahdollista parantaa keskiarvoa. Kannattaa siis myös miettiä, missä on hyvä.
  • Valinnaisaineen vaihtaminen ei ole mahdollista (ilman painavaa syytä).
  • Osa valinnaisaineista jää toteutumatta valintojen vähäisyyden takia.
  • Tavoitteemme on, että oppilaan valinnat ovat sellaisia, joihin hän hyvillä mielin sitoutuu.