7. Alkoholien valmistus ja käyttö teollisuudessa

Suurien alkoholimäärien valmistaminen toteutetaan biologisia tai synteettisiä valmistusmenetelmiä käyttäen. Biologisessa menetelmässä hyödynnetään alkoholikäymistä ja synteettisessä muita kemiallisia reaktioita. Esimerkiksi etanolin valmistaminen eteenistä ja vedestä on synteettinen menetelmä.

Alkoholeja käytetään polttoaineena, liuotin- ja puhdistusaineena ja muiden kemiallisten yhdisteiden valmistamiseen. Alkoholien palaessa muodostuu hiilidioksidia ja vettä eli samat reaktiotuotteet kuin hiilivetyjä poltettaessa.

Etanolin palamisreaktio:

[[$ \text{C}_2\text{H}_5\text{OH} + 3 \thinspace \text{O}_2 \rightarrow 2 \thinspace \text{CO}_2 + 3 \thinspace \text{H}_2\text{O} $]]​


Polttoaine

Bioetanoliksi nimitetään käymisteitse valmistettua polttoaineena käytettävää etanolia. Sitä lisätään bensiinin joukkoon korvaamaan osa fossiilisista polttoaineista. Ongelmana on, että yhä suurempi osa maailman sokeriruokoviljelmistä on valjastettu elintarviketuotannon sijasta bioetanolin tuotantoon. Metanoli on hyvä polttoaine, mutta sen käyttöä rajoittaa voimakas myrkyllisyys.

Hyvä liuotin

Alkoholit liuottavat tehokkaasti vesi- ja rasvaliukoisia aineita. Monissa nestemäisissä lääkkeissä etanoli toimii liuottimena, johon varsinainen lääkeaine on liuotettu. Vahva etanoli toimii desinfioivasti eli tappaa mikrobeja.



Monipuolinen raaka-aine

Alkoholit toimivat lähtöaineina monissa kemian teollisuuden prosesseissa, joissa valmistetaan muita orgaanisia molekyylejä.