ÄI8 Kirjallisuuden jatkokurssi (2 op)

ÄI8 Kirjallisuuden jatkokurssi (2 op) (MLÄ)

Opitaan tarkastelemaan kaunokirjallisia tekstejä niiden maantieteellisissä, kielellisissä, ajallisissa ja kulttuurisissa konteksteissa sekä suhteessa muihin teksteihin. Tutustutaan Suomen kirjallisuuteen osana maailmankirjallisuutta. Tarkastellaan tekstejä eri näkökulmista, kuten tyylin, ihmiskuvan, identiteettien, maailmankuvan sekä arvo- ja aatemaailman muutosten näkökulmasta.

Oppikirja: Särmä 8 tehtäväkirja

Tee kaikki tehtäväkirjan s. 4-5, 12-74, 90 ja 94 tehtävät (tiiviit vastaukset riittävät - kirjoita kuitenkin kokonaisin virkkein yleiskielisesti). Tehtäviä voi tehdä myös tehtäväkirjaan – siinä tapauksessa tehtäväkirja palautetaan opettajalle katsottavaksi.

Kokonaisteoksena luetaan joko maailmankirjallisuuden klassikko tai suomalaista nykykirjallisuutta. Voit pyytää opelta vinkkejä jälkimmäiseen. Jos haluat lukea klassikon, valitse se näistä (näistä vinkkaukset s. 8-10!):

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo (1813); Fjodor Dostojevski: Kirjoituksia kellarista (1864); L. Onerva: Mirdja (1908); Franz Kafka: Muodonmuutos (1915); Virginia Woolf: Orlando (1928); Albert Camus: Sivullinen (1942); Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani (1987); Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (2000) HUOM! Tämä on saatavilla e-kirjana Särmä Plus -sovelluksella!

Laajemmat kirjalliset työt:

Vertaileva lukutaidon tehtävä: tehtävä 2, s. 92 (Kts. vertailutekniikan perusteet liitteenä olevasta diasta) 

Kirjoitustaidon tehtävä: tehtävä s. 97

+ Koe: kirjoitustehtävä luetusta kirjasta sekä tyylikausiin liittyvä koe. 

Tehtäväkirjan tehtävät sekä laajemmat kirjalliset työt palautetaan opettajalle ennen koetta.

Oppiaineen linjaus tekoälyn käytöstä täällä.
Vastuuopettaja: Laura Mäkelä, laura.makela@edu.forssa.fi

Liitteet:

Vertailevan tekstin rakentamisesta