Terveystiedon kertauskurssi

TERVEYSTIEDON MATERIAALIPAKETTI ABEILLE

Terveystiedon sähköinen ylioppilaskoe

Terveystiedon sähköinen ylioppilaskoe järjestetään ensimmäisen kerran syksyllä 2017. Tässä tiedotteessa esitellään kokeen tavoitetta, rakennetta, vastausten arvostelua, tehtäviin vastaamista ja kokeeseen valmistautumista. Kokeen tavoite Kokeen tarkoituksena on mitata kokelaan kypsyyttä ja opetussuunnitelman mukaisten tavoitteiden saavuttamista. Kokeen avulla arvioidaan opiskelijan kykyä monipuoliseen tiedonkäsittelyyn ja itsenäiseen kriittiseen ajatteluun sekä oppiaineen asiatietojen ja käsitteiden hallintaan.

Valmistautuminen terveystiedon ainereaaliin

  • Pohdi terveystiedon reaalikokeen merkitystä itsellesi ja motivaatiotasoasi
  • Kurssilla laadittu lukusuunnitelma on tärkeä työkalu materiaalin kertaamisessa - pysyttele siinä! Huomioi myös tarpeelliset irtiotot niin päivä- kuin viikkotasolla lukusuunnitelmasta ja muista levon ja unen merkitys 
  • Käytä opiskeluaikasi tehokkaasti eli pyri asioiden ymmärtämiseen
  • Tarkkaile mediassa esiintyviä terveysaiheista materiaaleja, uutisia ja väittämiä ja pohdi kuinka ison asiakokonaisuuden saat rakennettua aiheen ympärille nykyisellä tietopääomallasi

 

Kokeen rakenne (YTL)

Kokeessa on kolme osaa, joissa on yhteensä yhdeksän tehtävää. Näistä kokelas vastaa enintään viiteen tehtävään alla olevan ohjeistuksen mukaisesti. Kokeen maksimipistemäärä on 120 pistettä.

Osa I sisältää kolme tehtävää (0-20 pistettä), joista kokelas vastaa yhteen tehtävään.
Osan I tehtävät ovat luonteeltaan niin sanottuja perustehtäviä, jotka edellyttävät kokelaalta pääasiassa tiedon muistinvaraista käyttämistä. Tehtävät voivat olla rajattuja tai yksi tehtävä voi sisältää useita pienempiä kysymyksiä.

Osa II sisältää kolme tehtävää (0-20 pistettä), joista kokelas vastaa kahteen tehtävään.
Osan II tehtävät edellyttävät kokelaalta pääasiassa kykyä tiedon soveltamiseen ja analysointiin, mutta tehtävät voivat edellyttää myös muita ajattelun tasoja.

Osa III sisältää kolme tehtävää (0-30 pistettä), joista kokelas vastaa kahteen tehtävään.
Osan III tehtävät voivat olla laajoja. Ne edellyttävät kokelaalta pääasiassa kykyä tiedon arviointiin ja kehittelyyn, mutta tehtävät voivat edellyttää myös muita ajattelun tasoja.

 
Tehtävien vastaamiseen liittyviä erityishuomioita (YTL)

Terveystiedon sähköisessä kokeessa tarvitaan vastaavaa osaamista kuin viimeisten vuosien paperisissa terveystiedon ylioppilaskokeissa. Useimpiin kysymyksiin vastataan edelleen pääasiassa sanallisesti. Toisaalta koe edellyttää uudenlaista osaamista. Vastauksen enimmäispituutta voidaan rajoittaa, mikä edellyttää vastaajalta kykyä tiivistää vastaus tehtävän kannalta olennaiseen. Sähköinen koe mahdollistaa myös vastaamisen monipuolistamisen. Koejärjestelmän ohjelmilla on mahdollista laatia esseevastausten lisäksi esimerkiksi piirroskuvia, taulukoita ja diagrammeja. Kokelaan on hyvä osata yksinkertaisten diagrammien, kaavioiden ja taulukoiden tuottaminen esimerkiksi Libre Office Calc -taulukkolaskentaohjelmalla. Kuva-aineistojen täydentämiseen tai yksinkertaisten havainnekuvien ja/tai kaavioiden tuottamisessa voi käyttää mitä tahansa ylioppilaskoejärjestelmän piirto-ohjelmaa (Libre Office Draw, Libre Office Impress, Pinta, Gimp1 ) Tuotosten liittäminen vastaukseen tapahtuu kuvankaappauksen avulla. Toistaiseksi kuvankaappaukset ovat erillisinä vastauksen lopussa, joten niihin viittaaminen tekstissä on tärkeää. Vastausten luonnostelemiseen voi käyttää kynää ja paperia. Huomioikaa että vastauksen ei tarvitse olla täydellinen, vaan keskeisintä on asiasisällön hallinta, tekstin looginen rakenne sekä kypsä moniulotteinen ajattelu!

Koetilanteessa

-lue koe huolella ja arvioi mitkä tuntuvat itsellesi sopivimmilta tehtäviltä
-lue tehtävänanto ja kiinnitä erityishuomiota kysymyksen verbiin (vertaile, pohdi, kuvaile.. ) -> mihin olet vastaamassa?
-mikäli tehtävänanto käsittää aineistoa, tutustu siihen huolellisesti ja käytä aineistoa tarkoituksenmukaisesti
-jäsentele vastaus huolella (suosittelen jäsentelemään vastauksen irtopaperille, jolloin hahmotelman pohjalta on helppo kirjoittaa varsinainen vastaus) ja muodosta siitä looginen ja selkeäkielinen kokonaisuus
-huomioi monet eri näkökulmat, esim.

  • terveyden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen ulottuvuus
  • roskaruoan vaikutukset (haitat JA hyödyt)
  • vaikutukset yksilöön, yhteisöön, yhteiskuntaan (ja globaalilla tasolla)
  • eettiseen pohdintaan liittyvät kurssilla käsitellyt tulokulmat
  • ennen - nyt - tulevaisuudessa

-huomio vastauksia kirjoittaessa, että sinun tulee ehtiä vastaamaan viiteen tehtävään - ensimmäiset valitsemasi tehtävät lienevät helpoimmasta päästä, joten tarkkaile kelloa

 

Tutustu seuraaviin sivustoihin:

www.ylioppilastutkinto.fi (yleistä terveystiedon ainereaalikokeesta)

https://yle.fi/aihe/abitreenit/terveystieto (aikaisempia terveystiedon ylioppilaskokeita ja hyvien vastauksien kriteerejä)

Webinaari (hyvä webinaari sensorilta ja lukion terveystiedon kirjasarjan tekijältä liittyen terveystiedon ainereaaliin)

https://www.youtube.com/channel/UCg0hMXLhcVU5biG9Dfmk9Cw (erinomainen opetussivusto eri sähköisten ohjelmien käyttöön, mm. taulukoiden tekeminen)

-Hannu