Erälukio

Opiskelu

Enontekiön kunta haki 1978 lukion perustamislupaa, ja samana syksynä lukio myös käynnistyi. Lääninhallituksen tilastojen mukaan lukiohalukkuus on kunnassa ollut yllättävän suurta. Myös laadulliset tulokset ovat olleet hyviä. Tästä on todisteena muun muassa se, että 1994 lääninhallitus arvioi Enontekiön lukion läänin parhaaksi lukioksi, kun asiaa opetushallitusta varten selvitettiin. Vuosien saatossa Enontekiön lukio on ollut useasti otsikoissa hyvän lukiomenestyksen vuoksi. Viimeksi keväällä 2015 Enontekiön lukio otti ykköstilan ylioppilastutkintolautakunnan julkistamissa koulukohtaisissa tuloksissa.

Kiinteä osa lukion opinto-ohjelmaa on myös yhteistyö naapurimaihin, eritoten Norjaan. Pohjois-Norjan suurten kaupunkien läheisyys ja valtaisat työmahdollisuudet rajan toisella puolen pyritään ottamaan huomioon koulutuksessa sekä oppilaitosvierailuja suunniteltaessa. Kiinteäksi osaksi opiskelua on muodostumassa ensimmäisen vuoden opiskelijoille suunnattu yhteistyökurssi läheisen Nordskosbotnin kunnan toisen asteen oppilaitoksen (vastaa suomalaista ammattilukiota) kanssa. Joka vuosi toteutetaan kurssi yhteistyössä nordkjosbotnilaisten kanssa. Kurssiin sisältyy kolme yhteistä tapaamista, joista yksi toteutetaan erätaitoja kartuttaen lähialueen luonnossa ja kaksi ovat vierailuja toistemme oppilaitoksissa. Kaikki ovat yhden tai kahden yön yli kestäviä retkiä, joilla pääsee varmasti tutustumaan samanikäisiin norjalaisiin nuoriin ja heidän elämäänsä tarkemmin.

Kurssit toteutuvat, kun osallistujia on vähintään viisi.

Opintojaan voi kartuttaa myös muilla lukion ulkopuolisilla kursseilla tai harrastukilla (esimerkiksi musiikkiharrastus tms.). Lukion ulkopuolella suoritetuista kursseista neuvotellaan aina rehtorin kanssa.

Tämän linkin alta löytyy Lukion opinto-opas 2017-2018.

OPPITUNTIEN AIKATAULU

klo 8.25 – 9.45
klo 10.00 – 11.15
klo 11.15- 12.00 ruokailu
klo 12.00 – 13.15
klo 13.30 – 14.45
klo 15.00 – 16.15

Asuminen

Enontekiön kyläkeskuksessa Hetassa asuu noin 800 asukasta. Koko kunnan alueella asukkaita on noin 1900. Hetassa on suuri osa kunnan palveluista, koulujen lisäksi terveysasema, vanhainkoti, toimintakeskus, kunnanvirasto sekä Metsähallituksen toimipiste. Tunnettu Hetta-Pallas-vaellusreitti alkaa kylän tuntumasta, Ounasjärven eteläpuolelta. Hetassa on myös oma hiihtokeskus ja paljon matkailualan palveluita. Hetan viihtyisä kirkonkylä on Ounasjärven rannalla, josta matkaa Norjaan on alle 40 kilometriä. Hetasta kulkee julkinen liikenne vuodenajasta riippuen päivittäin Kittilään (lentokenttä), Rovaniemelle (lentokenttä ja juna-asema) ja Kolariin (juna-asema). Enotekiöllä on myös oma lentokenttä, jonne tulee lentoja sesonkiaikana.

Enontekiön kunta tukee muualta tulevien opiskelijoiden vuokrakuluja 50 % lukukauden loputtua (max 200 e/kk), mikäli opiskelut ovat edenneet aikataulussa ja opiskelu on muutenkin sujunut lukion tavoitteiden mukaisesti. Tuesta päättävät arviointitietojen perusteella rehtori-sivistystoimenjohtaja ja lukion apulaisrehtori lukion opettajakuntaa kuultuaan.

Vapaa-aika

Enontekiö ja Lappi ovat retkeilijän ja ulkona viihtyvän paratiisi. Retkeily, vaellus, kalastus, metsästys… Metsähallituksen tarjoamat autiotupaverkostot tarjoavat retkeilijöille yösijoja erämaassa. Ounasjärven takaa alkaa Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa on autio- ja varaustupia. Hetasta lähtevät hiihtolatuverkostot kantavat kauas, kylällä on myös luistelukenttä sekä Hetta Hiihtomaa. Lapin suurempiin hiihtokeskuksiin kuten Ylläkselle, Olokselle tai Leville ei ole pitkä matka.

Hetan kylä on pieni ja aktiivinen ja ulkona puuhailun lisäksi tarjolla on monenlaista harrastustoimintaa. Kansalaisopiston kautta voi osallistua monille kursseille, liikuntaharrastuksiin tai luennoille. Myös Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa Hetassa monenlaisia kursseja. Enontekiöllä toimii myös monia yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka toivottavat uudet jäsenet mielellään. mukaan toimintaansa.