Digisiivet 55+: Media- ja digitaitokyvykkyyden parantaminen ja tekoälykoulutus työmarkkinoita varten (5op)
Digisiivet 55+ koulutuksen aloitustapaamisen diat
Koulutuksen sisällön tiivistelmä
DIGISIIVET 55+ on koulutuskokonaisuus, joka on suunnattu 55-vuotiaille ja vanhemmille henkilöille, tavoitteena parantaa media- ja digitaitoja sekä tarjota tekoälykoulutusta työmarkkinoita varten. Koulutuksen lähitapaamiset toteutetaan Jyväskylän Kristillisessä Opistossa, ja sen järjestävät Otavan Opisto, Jyväskylän Kristillinen Opisto ja Laajasalon Opisto. Koulutus koostuu kolmesta 1 opintopisteen moduulista ja yhdestä 2 opintopisteen moduulista, sisältäen kahden 75 minuutin tapaamisen lisäksi etätehtäviä ja -tukea.
Moduuli 1 keskittyy digitaitoihin, kuten tietokoneen peruskäyttöön, ohjelmien peruskäyttöön ja internetin hyödyntämiseen. Moduuli 2 kehittää medialukutaitoa ja visuaalisen viestinnän perusteita. Moduuli 3 tarjoaa perustietoa tekoälytaidoista, kuten generatiivisten tekoälyjen perusteista ja ChatGPT:n käytöstä. Moduuli 4. on digitaalinen oppimisprojekti, jossa yhdistetään ammatillinen osaaminen ja opitut digi-, media- ja tekoälytaidot todellisessa projektissa. Moduuli neljä kulkee kaikkien moduulien rinnalla / aikana. Jokaisessa moduulissa arviointi perustuu jatkuvaan arviointiin, harjoitustehtäviin ja itsearviointiin, painottaen projektin innovatiivisuutta ja opittujen taitojen integrointia.
KEVÄT 2024 TOTEUTUS
Digisiivet 55+: Media- ja digitaito kyvykkyyden parantaminen ja tekoälykoulutus työmarkkinoita varten 1.2.2024 - 8.5.2024
1.2.2024 09:00
Jyväskylän kristillinen opisto
Toteuttajat: Otavan Opisto, Jyväskylän Kristillinen Opisto ja Laajasalon Opisto
Ajankohta ja paikka: Helmikuu - toukokuu 2024, Jyväskylän Kristillinen Opisto ja etätehtävät. Tarkemmat tapaamispäivät ilmoitetaan myöhemmin.
Kurssin kesto: Kolme 1op moduulia ja yksi muiden moduulien mukana kulkeva 2 op moduuli. Jokaisessa moduulissa on kaksi varsinaista 2 x75 min. tapaamista ja etätehtäviä ja -tukea.
Kohderyhmä: 55-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt
Moduuli 1: Digitaidot (1 op)
- Ajankohta: Helmikuu 2024 (*tarkentuu myöhemmin)
- Sisältö: Tietokoneen peruskäyttöä, yleisimmät perusohjelmat, tiedostojen hallinta, pilvipalvelut, internetin hyödyntäminen, tietoturva ja yksityisyyden suojaaminen.
- Tavoitteet: Itsenäinen laitteiden käyttö, ohjelmien peruskäytön ymmärtäminen, tiedostojen hallinnan ja internetin tehokas hyödyntäminen.
- Arviointi: Jatkuva arviointi, harjoitustehtävät, itsearviointi.
Moduuli 2: Mediataidot (1 op)
- Ajankohta: Maaliskuu 2024 (*tarkentuu myöhemmin)
- Sisältö:Medialukutaito, sosiaalinen media, visuaalinen ja graafinen suunnittelu, digitaalinen sisältötuotanto, viestinnän etiikka.
- Tavoitteet:Medialukutaidon kehittäminen, sosiaalisen median tehokas käyttö, visuaalisen viestinnän perusteiden ymmärtäminen.
- Arviointi:Jatkuva arviointi, harjoitustehtävät, itsearviointi.
Moduuli 3: Tekoälytaidot (1 op)
- Ajankohta: Huhtikuu 2024 (*tarkentuu myöhemmin)
- Sisältö:Generatiivisten tekoälyjen perusteet ja etiikka, tekstigeneraattorit ja ChatGPT:n peruskäyttö, visuaalisten- ja äänigeneraattorien käyttö, tekoälyharjoituksia.
- Tavoitteet:Generatiivisen tekoälyn toimintaperiaatteiden ymmärtäminen, teksti- ja kuvageneraattorien käytön opettelu, tekoälyn soveltaminen käytännössä.
- Arviointi:Jatkuva arviointi, harjoitustehtävät, itsearviointi.
Moduuli 4: Digitaalisen oppimisprojektin suunnittelu, toteutus ja reflektointi (2 op)
- Ajankohta:Rinnakkain moduulien 1, 2, ja 3 kanssa ja yhteinen koulutuksen päätöstilaisuus
- Sisältö:Koulutettavan tulee suunnitella ja toteuttaa lyhyt digitaalinen oppimisprojekti, joka yhdistää aiemman ammatillisen osaamisen ja opitut digi-, media- ja tekoälytaidot.
- Tavoitteet:Käytännön taitojen soveltaminen todellisessa projektissa, ymmärtää ja arvioida oppimistuloksia ja niiden vaikutusta.
- Arviointi:Projektin suunnittelu, toteutus ja esittely. Palaute, itsearviointi ja reflektointi. Arvioinnissa huomioidaan projektin innovatiivisuus, käytettävyys, ja ammatillisen osaamisen ja opittujen taitojen integrointi.