3.3 Toimintakulttuuri

3.3 Toimintakulttuuri

Toimintakulttuuri on käytännön tulkinta lukion opetus- ja kasvatustehtävästä. Se tulee näkyväksi yhteisön kaikessa toiminnassa ja sen jäsenten tavassa kohdata toinen toisensa. Lukio on oma koulutusmuotonsa, ja jokaisella lukiolla on omanlaisensa toimintakulttuuri. Opetussuunnitelman eri osat konkretisoituvat toimintakulttuurissa. Toimintakulttuuri sisältää sekä tiedostettuja että tiedostamattomia tekijöitä, jotka heijastuvat oppilaitoksen toimintaan.

Opetussuunnitelman perusteet korostavat toimintakulttuuria, joka edistää kestävää hyvinvointia ja osallisuutta sekä on avoin monimuotoiselle vuorovaikutukselle ja maailmassa tapahtuville muutoksille. Toimintakulttuuria kehitetään yhdessä lukion koko henkilöstön, opiskelijoiden, huoltajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toimintakulttuurin kehittämisen ja arvioinnin periaatteet sekä mahdolliset paikalliset painotukset kuvataan opetussuunnitelmassa.

Opetussuunnitelman perusteiden lähtökohtana ovat seuraavat toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat teemat.

Oppiva yhteisö

Oppilaitos on oppiva yhteisö, joka edistää kaikkien jäsentensä oppimista ja haastaa tavoitteelliseen työskentelyyn. Sen rakentuminen edellyttää dialogisuutta ja pedagogista johtajuutta. Yhteisöllistä ja yksilöllistä oppimista vahvistavia käytäntöjä kehitetään suunnitelmallisesti. Jaksojen temaattinen toteutus voi luoda edellytyksiä opetuksen eheyttämiselle. Toiminta on opiskelijalähtöistä, ja se vahvistaa opiskelijoiden omaa toimijuutta, kehitystä ja oppimista. Myönteinen asenne oppimiseen luo perustaa tulevaisuuden taidoille ja elinikäiselle oppimiselle. Oppiva yhteisö luo toimintatapoja vuorovaikutukselle niin oppilaitoksen sisällä kuin ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Tämä edellyttää yhteistyötä kotien, muiden oppilaitosten ja koulutusasteiden sekä työ- ja yrityselämän kanssa. Digitalisaatio tuo mahdollisuuksia yhteisölliseen oppimiseen ja tiedon luomiseen sekä erilaisten opiskelu- ja tietoympäristöjen hyödyntämiseen. Opiskelijoita ohjataan toimimaan myös verkostoituneessa ja globalisoituneessa maailmassa.

Osallisuus ja yhteisöllisyys

Osallisuus ja demokraattinen toiminta luovat perustaa opiskelijoiden kasvulle aktiiviseen kansalaisuuteen. Koulutuksen järjestäjä edistää kaikkien opiskelijoiden osallisuutta ja luo heille monipuolisia mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen päätöksentekoon ja toimintatapojen kehittämiseen. Heitä rohkaistaan ilmaisemaan mielipiteensä, osallistumaan yhteisistä asioista päättämiseen sekä toimimaan vastuullisesti yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Opiskelijoita kannustetaan aktiivisuuteen ja osallistumiseen muun muassa opiskelijakunnan ja tutortoiminnan kautta. Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä rakentavia menettelytapoja kehitetään suunnitelmallisesti yhteisön ja yhteistyökumppaneiden välisessä vuorovaikutuksessa. Opetuksessa hyödynnetään yhteistoiminnallisuutta ja tuetaan ryhmän sosiaalisten suhteiden muotoutumista. Yhteisöllisten toimintatapojen ja ryhmänohjauksen merkitys korostuvat lukio-opintojen aloitusvaiheessa.

Hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus

Oppivassa yhteisössä edistetään kestävää elämäntapaa ja hyvän tulevaisuuden edellytyksiä. Opiskelijoita rohkaistaan toimimaan oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön heijastuu arjen valintoihin ja toimintatapoihin. Toimintatavat ja käytännöt tukevat opiskelijan ja yhteisön hyvinvointia sekä ilmapiirin kiireettömyyttä ja turvallisuutta. Yhteisön vuorovaikutuksessa korostuvat avoimuus, välittäminen ja keskinäinen arvostus. Nämä näkökulmat ulottuvat kaikkeen oppilaitoksen toimintaan ja ohjaavat jokaisen työskentelyä. Ohjaus ja opiskeluhuolto ovat oppilaitoksessa yhteinen tehtävä. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada säännösten mukaista ohjausta ja tukea ottaen huomioon heidän moninaisuutensa ja erityistarpeensa. Toiminnassa edistetään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia eikä syrjintää hyväksytä vaan niitä ennaltaehkäistään ja niihin puututaan. Opiskelijoita kannustetaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistävään sekä liikunnalliseen elämäntapaan. Ruokailu on osa opiskelijoiden hyvinvointia edistävää toimintakulttuuria.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus

Lukiossa arvostetaan kulttuurista ja kielellistä moninaisuutta. Eri kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa keskenään. Yhteisö hyödyntää maan kulttuuriperintöä, kansallis- ja vähemmistökieliä sekä omaa ja ympäristön kulttuurista, kielellistä, uskonnollista ja katsomuksellista moninaisuutta. Yhteisössä ymmärretään kielten keskeinen merkitys oppimisessa ja vuorovaikutuksessa sekä identiteettien rakentumisessa ja yhteiskuntaan sosiaalistumisessa. Jokaisella oppiaineella on tapansa käyttää kieltä, oma käsitteistönsä ja omat tekstikäytäntönsä, jotka avaavat samaan ilmiöön eri näkökulmia. Kielitietoisessa lukiossa kehitetään opiskelijan monikielistä osaamista, joka koostuu tieteenalojen kielistä, äidinkielten, niiden murteiden ja rekistereiden sekä muiden kielten eritasoisesta hallinnasta. Lukiossa jokainen opettaja on myös oppiaineensa kielen opettaja.

Paikalliset kirjaukset: Toimintakulttuuri

Toimintakulttuuri tarkoittaa lukion opetus- ja kasvatustehtävän käytännön tulkintaa. Opetussuunnitelmaa sovelletaan sen kautta. Toimintakulttuuri näkyy kaikessa lukion toiminnassa, ja sitä kehitetään yhdessä opiskelijoiden, kotien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Askolan lukio on paikallinen yleislukio, joka pienen kokonsa ansiosta pystyy huomioimaan opiskelijansa yksilöllisesti. Tavoitteena on taata lähialueiden nuorille mahdollisuus lukio-opintoihin ja ammatillisen koulutuksen valinneille mahdollisuus lukiokurssien opiskeluun ja ylioppilastutkinnon suorittamiseen (ns. kahden tutkinnon suorittaminen). Pyrimme antamaan opiskelijoille yleiset jatko-opintovalmiudet yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja lukion oppimäärään perustuvaan ammatilliseen koulutukseen. Teemme tiivistä päivittäistä yhteistyötä Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Porvoon ammattiopisto Amiston Askolan toimipisteen kanssa.

Pyrimme pitämään yllä toimintakulttuuria, jonka teemoina ovat opetussuunnitelman perusteissa mainitut 1) oppiva yhteisö, 2) osallisuus ja yhteisöllisyys 3) hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus ja 4) kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus. Näitä teemoja täsmennetään seuraavassa.

Oppiva yhteisö:
Askolan lukio on oppiva yhteisö. Yhteisön jokainen jäsen on oppija, jota kannustetaan tavoitteelliseen työskentelyyn. Jo heti lukion alkuvaiheessa opiskelijoita kannustetaan ja ohjataan tekemään oma opintosuunnitelmansa ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Täten he turvaavat itselleen hyvät edellytykset jatko-opintoihin. Nuoria myös rohkaistaan tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Yhteisöllistä ja yksilöllistä oppimista vahvistetaan kehittämällä yhteisön kaikkien jäsenten omaa oppijuutta. Kehittäessämme oppimisen tapoja huomioimme tulevaisuuden vaatimukset: millaisia taitoja jatko-opinnoissa ja työelämässä tulevaisuudessa edellytetään.

Askolan lukiossa eri oppiaineiden yhteistyötä syvennetään yhteisten teemojen osalta. Esim.
opettajien yhteistoiminta-aikaa käytetään tulevien kurssien yhteisiin teemoihin tutustumiseen. Yhteisön jäsenet jakavat toisilleen mm. tieto- ja viestintätekniikan ja pedagogisia käytäntöjä.

Osallisuus ja yhteisöllisyys:
Askolan lukiossa tuetaan kaikkien opiskelijoiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen päätöksentekoon ja kehittämiseen mm. opiskelijakunta- ja tutortoiminnan kautta. Yhteisöllisyys ei kata pelkästään lukion sisäistä toimintaa vaan se ulottuu myös ympäröivän yhteiskunnan eri toimijoihin. Teemme yhteistyötä lähiympäristön toimijoiden kanssa. Käytännnössä esimerkiksi terveystiedon kurssi on vierailut Mäntyrinteen palvelukeskuksessa. Yhteistyötä tehdään oppituntien ja laajempien projektien puitteissa. Askolan lukiossa tavoitteemme on osallistaa opiskelijat yhteisöön, joka huomioi kaikki jäsenensä, ja jonka jäsenet kunnioittavat toisiaan.

Käytännön esimerkkejä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä edistävistä asioista:

  • ryhmänohjaus
  • alkavien opiskelijoiden ryhmäytys
  • penkkarit ja vanhojentanssit
  • opiskelijakunnan järjestämä toiminta ja teemapäivät
  • vapun Malja keväälle
  • tutor-toiminta.


Hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus:


Askolan lukiossa huolehdimme opiskelijoista kokonaisvaltaisesti. Koko lukioyhteisölle pyritään tarjoamaan sekä fyysisesti että psyykkisesti turvallinen ja kannustava toimintaympäristö. Emme hyväksy häirintää, kiusaamista, rasismia tai muuta asiatonta toimintaa, vaan pyrimme ennaltaehkäisemään niitä. Opetussuunnitelman luvussa 4.4 on Askolan lukion opiskeluhuoltosuunnitelma.

Ryhmänohjauksissa käsitellään hyvinvointiin ja kestävään tulevaisuuteen liittyviä asioita. Rohkaisemme opiskelijoita toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta. Eri oppiaineiden kesken pyritään tekemään yhteistyötä hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden teemoissa.

Hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta konkreettisesti edistäviä asioita:

  • monipuolinen lounas
  • psykologian stressinhallintakurssi
  • liikunta- ja hyvinvointipäivät
  • kuraattorin ja kouluterveydenhuollon palvelut
  • alkavien opiskelijoiden ryhmäytymispäivä
  • jätteiden lajittelu
  • lähiympäristön kevätsiivous
  • ei ulkojalkineita sisällä

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus:
Askolan lukiossa arvostamme kulttuurista moninaisuutta. Kannustamme opiskelijoita tutustumaan eri kulttuureihin, jotta he oppivat tuntemaan kulttuurien välisiä eroja ja yhteneväisyyksiä sekä keinoja niiden yhteen sovittamiseksi. Kulttuurien monimuotoisuus ei liity ainoastaan erilaisiin etnisiin ryhmiin, vaan jo kantaväestön keskuudessa on monia erilaisia kulttuureja. Rohkaisemme opiskelijoita vieraiden kielten opiskeluun. Opetamme opiskelijoita ymmärtämään ja käyttämään kielen eri rekistereitä erilaisiin yhteyksiin ja vuorovaikutustilanteisiin sopivilla tavoilla. Toisten huomioiminen ja kunnioitus kuuluvat kielitietoisuuteen. Kielen merkitystä korostetaan kaikissa oppiaineissa ja kaikessa lukion toiminnassa.


Askolan lukiossa toimintakulttuuria arvioidaan ja kehitetään monipuolisesti mm. toteuttamalla opiskelijoille ja huoltajille arviointikyselyjä niin, että jokainen lukiolainen pääsee kerran lukioaikanaan osallistumaan sellaiseen - käytännössä kerran kolmessa vuodessa. Opettajat keräävät palautetta kursseiltaan, ja sitä kerätään myös vanhempainilloissa. Esimies kartoittaa opettajien näkemyksiä kehityskeskusteluissa. Toimintakulttuurin arviointiin ja kehittämiseen osallistuvat koko henkilökunta, opiskelijat, huoltajat ja halutessaan myös yhteistyökumppanit. Arvioinnin ja kehittämisen organisoinnista vastaa lukion henkilökunta. Tarvittaessa henkilökunnasta kootaan vuosikohtainen kehittämisryhmä.

Paikallinen kirjaus: Vuodenkierto Askolan lukiossa

Lukuvuoden alkupuolella
Lukuvuoden suunnittelua ja työsuunnitelman laatiminen
Aloittavien orientaatiopäivä lukiolla
Alkavien opiskelijoiden kurssivalintojen tekeminen
Jatkavat ja päättävät opiskelijat tarkistavat kurssivalintansa
Ryhmäytymispäivä
Luottamusopiskelijoiden valinta
Syksyn ylioppilaskirjoitukset
Opiskelijakunnan yleiskokous
Mahdollisuuksien mukaan lukiseula alkaville
Jatkokoulutusmahdollisuuksien esittelyä
Ylioppilaskirjoitusinfo syksyllä kirjoittaville
Ryhmänohjaajan haastattelut uusille opiskelijoille ensimmäisen koeviikon jälkeen
Syysloma

Vuodenvaihteen lähestyessä
Abiturienttien ja heidän vanhempiensa vanhempainilta
Infotilaisuus kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuville
Yhteisvalintavanhempainilta
Syksyn ylioppilasjuhla
Studia-messut
Joulujuhla

Kevätlukukauden alkupuolella
Markkinointipäivä yläkoululle
Rehtorin abi-info kevään aikatauluista (mm. penkkarit)
Penkkarit
Vanhojentanssit
Ylioppilaskirjoitukset
Talviloma
Kurssivalintojen tekeminen tulevalle lukuvuodelle

Kevätlukukauden loppupuolella
Tutorien valinta seuraavalle lukuvuodelle
Tutorien koulutus
Rehtorin info ylioppilaskirjoituksista
Jatkavien ja päättävien vanhempainilta
Opiskelijakunnan hallituksen järjestämä toimintapäivä
Kevään ylioppilasjuhlat

Kesällä
Uusien opiskelijoiden valinta

Paikallinen lisäys: Yhteistyö ammatillisten oppilaitosten ja muiden lukioiden kanssa sekä yhteistyö yliopistojen, ammattikorkeakokulujen ja muiden oppilaitosten ja tahojen kanssa

Askolan lukio toimii yhteistyössä Porvoon ammattaiopisto Amiston Askolan toimipisteen kanssa. Amiston opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa ylioppilastutkinto ja siihen valitsemiensa aineiden kursseja lukiossamme. Askolan lukion opiskelijat voivat suorittaa kursseja myös Porvoon aikuislukiossa. Itä-Uudenmaan lukiot ovat verkostoituneet keskenään, ja lukioilla on valmiudet järjestää esimerkiksi yhteisiä verkkokursseja, kansainvälisiä projekteja ja opettajien yhteisiä koulutustilaisuuksia.
Lukiolaisryhmät vierailevat yliopistojen tiedekunnissa eri oppiaineiden puitteissa mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi pyritään saamaan vierailevia luennoitsijoita mm. yliopisto- ja korkeakoulumaailmasta.

Askolan lukio toimii yhteistyössä kunnan nuorisotoimen kanssa, esimerkkinä nuorisotila Montun yhteiskäyttö. Samoin seurakunta ja paikalliset yritykset ovat mukana toteuttamassa mm. kansainvälisiä projekteja vierailujen ja tilojen tarjoajina. Alueellinen sanomalehti Uusimaa ja ilmaisjakelulehdet ovat niin ikään olleet luotettava linkki ympäröivään yhteisöön. Yhteistyötahoja ovat lisäksi Pukkilan ja Askolan Lions Clubit, jotka ovat aktiivisesti tukeneet nuoria mm. vaihto-oppilasstipendein. Merkittävä taloudellinen tuki on Veikko Pohjanpellon rahasto, josta myönnetään stipendejä lukio-opinnoissa menestyneille Askolan lukion opiskelijoille ja askolalaisille yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Myös autokouluopetus on osa Askolan lukion hyväksymiä opintosuorituksia.

Tarkemmat toimintamuodot määritellään vuosittain työsuunnitelmassa. Vuotuisiin yhteistyökumppaneihin ovat kuuluneet mm. seurakunta, SPR, vanhuspalvelu, päiväkodit, alakoulut, yläkoulu, Finnair, Borealis, Fortum, CERN, joihin on tehty opintovierailuja. Kansainvälisten projektien puitteissa saatuihin oppilaitoksiin Saksassa ja Virossa on yhä toimivat yhteydet.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä