Kasvatuskeskustelu ja kurinpidollisten keinojen käyttö Askolassa

Kasvatuskeskustelu ja kurinpidollisten keinojen käyttö Askolassa

Kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma

1. Kasvatuskeskustelujen tapaukset ja käytänteet

Kasvatuskeskusteluja käydään lain mainitsemissa tilanteissa, joita ovat opetuksen häirintä, epäkunnioittava tai toisen ihmisarvoa loukkaava käytös, koulun järjestyssääntöjen rikkominen ja vilpillinen menettely. 

2. Lainsäädäntöä tarkentavat ja täydentävät menettelytavat

 Kasvatuskeskusteluja käyvät nimetyt opettajat. Kasvatuskeskusteluun tulee täyttää asiassa kirjallinen lomake, jossa teko tulee yksilöidä. Kasvatuskeskusteluista tulee tiedottaa aina huoltajalle. Tämä tapahtuu osana keskustelua ensisijaisesti puhelimitse ja tiedottamistyyppisissä tilanteissa myös Wilma-viestillä. Kake -tiimin vetäjä vastaa käytänteistä ja siitä, että keskustelut käydään kohtuullisessa ajassa tapahtuneesta eli siitä, kun opettaja on täyttänyt lomakkeen. Kohtuullinen aika on alle viikko. 

3. Hallinnon yleisten oikeusturvaperiaatteiden noudattaminen

Kasvatuskeskusteluissa noudatetaan hallinnon yleisiä oikeusturvaperiaatteita, joita ovat yhdenvertaisuusperiaate, tarkoitussidonnainen periaate, objektiviteettiperiaate, suhteellisusperiaate sekä luottamuksensuojaperiaate. 

4. Henkilökunnan perehdyttäminen ja osaamisen varmistaminen

Henkilökunnalle tarkoitettu ohje löytyy opettajille tarkoitetuilta verkkosivuilta. Jokaisen opettajan velvollisuutena on henkilökohtaisesti tutustua kirjalliseen aineistoon. Rehtori käy kake- mallin läpi uuden opettajan perehdyttämiskeskusteluissa. Kake- opettajat huolehtivat opettajien ohjeistamisesta, mikäli huomaavat siinä puutteita. 

5. Tiedotus

Kasvatuskeskusteluista kerrotaan syksyllä jaettavassa koulun tiedotteessa, vanhempainilloissa, vanhempainvarteissa sekä kasvatuskeskustelussa olleen oppilaan huoltajan kanssa käytävissä keskusteluissa. 

6. Kasvatuskeskustelujen seuraaminen, toteutuminen ja vaikuttavuuden arviointi

Kasvatuskeskustelujen toteutumista ja vaikuttavuuden arviointi koulutasolla suoritetaan lukuvuosiarvioinnin yhteydessä. Kake -tiimin vetäjä vastaa arviointitiedon keräämisestä ja vaikuttavuuden arvioinnin menetelmistä. Oppilastasolla vaikuttavuuden arviointia suoritetaan myös kasvatuskeskusteluissa, mikäli rikkeet ovat toistuvia.