Yo-kokellaalle

YLIOPPILASTUTKINNON OHJEET

Täydelliset ja viimeiset ohjeet löydät aina  YTL:n sivuilta.
Kysy opettajilta epäselvistä asioista. 

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään kaksi kertaa lukuvuoden aikana, syksyllä ja keväällä. Ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.

Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelisluterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto.

  • Ylioppilastutkintoon tulee sisällyttää vähintään yksi pitkän tason koe.
  • Tutkinnon voi hajauttaa kolmelle peräkkäiselle tutkintokerralle.
  • Ilmoittautuminen (sitova) kevään yo-kirjoituksiin tapahtuu marraskuun puoleenväliin mennessä ja syksyn kirjoituksiin kesäkuun alussa.
  • Preliminäärit voidaan järjestää kirjoitettavissa aineissa. Ne ovat yo-kirjoitusten harjoitustilaisuus.
  • Viimeiset kolme viikkoa ennen kevään ylioppilaskirjoituksia on ns. tenttiaikaa. Tenteistä käytetään myös nimitystä suulliset kuulustelut. Niistä on hyötyä kirjoituksiin valmistautuvalle. Tentti on opetus- ja kertaustilanne, mutta samalla voi myös yrittää korottaa päättötodistusnumeroita. Tenttiin voi osallistua vain kerran kussakin oppiaineessa. Syksyllä kuulusteluja järjestetään, mikäli sitä erikseen pyydetään.



Huom! Kokeile YTL:n palvelusta millä erilaisilla aineyhdistelmillä voi tulla ylioppilaaksi.