Monialainen yhteistyö
Kurssin tehtävien palautuskansio
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Monialainen yhteistyö kurssin korvaavat tehtävät
Tee oheiset kurssin tehtävät ja palauta ne kurssin palautuslaatikkoon. Palautathan tehtävät hyvissä ajoin ennen työelämäjaksoa. Laita minulle viesti Wilmassa, kun olet palauttanut kaikki tehtävät. Jos sinulla on jotakin kysymistä tehtävistä niin laita minulle viestiä.
KURSSITEHTÄVÄ 1
Selvitä eri tahojen keskeisimmät tehtävät. Riittää parilla lauseella kirjoitettuna. Tärkeintä, että ymmärrät palveluiden merkityksen ja mahdollisuuden.
- lapsiperheiden kotipalvelu:
- perhetyö:
- tehostettu perhetyö:
- perheneuvola:
- laku- perhekuntoutus:
- neuvola:
- lastensuojelu:
- puheterapeutti:
- toimintaterapeutti:
- varhaiskasvatuksen erityisopettaja:
KURSSITEHTÄVÄ 2
1. Lue huolellisesti läpi lyhyt kertomus Maijasta ja hänen perheensä tilanteesta. Voit alleviivata tekstistä tärkeitä ja
kertomuksen kannalta tärkeitä asioita.Olet seurannut tilannetta pitkään ja sinusta tähän tulisi nyt puuttua. Pohdi mitä tekisit tilanteessa ja miksi? Esimerkiksi juttelisitko aluksi työkavereille, Maijalle, vanhemmille? Mitä työyhteisön kannattaisi tehdä tässä tilanteessa ensimmäisenä ja miksi?
Kokoonnutaanko heti isommalla porukalla, jutellaanko ensin pienessä ryhmässä, ollaanko heti yhteydessä vanhempiin, jututetaanko lasta?
2. Pohdi olisiko moniammatillisen työryhmän mielipiteistä apua tilanteen kartoittamisessa? Jos olisi ketä ammattilaisia kannattaisi ottaa mukaan keskusteluun ja miksi? Mihin tulee kiinnittää huomiota, kun tehdään yhteistyötä eri ammattilaisten ja perheen kanssa? Voit pohtia asiaa juuri tämän perheen näkökulmasta tai yleisesti kun tehdään yhteistyötä perheen kanssa.
3. Pohdi mistä tukipalveluista Maijalle ja hänen perheellensä voisi olla apua ja miksi? Voit Käyttää apunasi kurssitehtävää yksi.
Kirjoita teksti essee muodossa ja pohdi jokaista kysymystä. Ei ole tarkkaa ohjepituutta. Tärkeintä, että tekstissä näkyy oma pohdintasi. Pyri kuitenkin vähintään 2 sivuun.
Muista, että tehtävässä on tarkoitus pohtia ja miettiä mitkä olisivat hyviä vaihtoehtoja. Ei ole siis olemassa vain yhtä ja oikeaa vastausta!
Kertomus Maijasta:
Maija on kuusi- vuotias lapsi ja hänellä on enää pari kuukautta jäljellä päiväkotia ennen, kun hän siirtyy esikouluun. Maija on luonteeltaan erittäin huolehtivainen ja empaattinen lapsi. Maijan onkin tapana huolehtia ja murehtia perheen raha-asioita, vanhempien jaksamista sekä mummin ja ukin sairauksia. Päiväkodissa Maija on kerran keskustellut hoitajan kanssa kahdestaan siitä, ettei lapsen tarvitse huolehtia ja murehtia aikuisten asioita vaan hän voi rauhassa nauttia leikkimisestä muiden lasten kanssa. Tilanne on kuitenkin vain pahentunut vuoden aikana ja Maijan murehtimiselle ei näy loppua. Maija myös kertoi, että isä on lähtenyt kotoa pois ja hänellä on isää kova ikävä. Tällaisesta asiasta päiväkotiin ei ole kuitenkaan tullut tietoa.
Maijan vanhemmista ei ole ollut havaittavissa mitään huolen aihetta, päinvastoin. Äiti tuo Maijan hoitoon aina iloisena ja kertoo maanantaisin, miten paljon he ovat taas viikonloppuna ehtineet tehdä mukavia asioita sekä suunnitella tulevalle kesälle ulkomaanmatkoja. Tässä kohtaa Maija vain halaa äitiään ja lähtee allapäin kävelemään kohti kerhotilaa. On jopa kummallista, ettei Maijan perhe kerro koskaan muiden perheiden tavoin, miten heillä on ollut haastava aamu tai miten paljon perhettä arjen keskellä välillä väsyttää.
Maija on usein omissa oloissaan päivän aikana ja näin ollen hänelle on syntynyt myös haasteita oppimisessa. Hän ei pysy muiden lasten tahdissa vaan jää helposti haaveilemaan ja miettimään omiaan. Esikouluun lähtö myös pelottaa ja jännittää Maijaa. Yritimme kerran keskustella tästä asiasta äidin kanssa, mutta hän touhotti eteisessä kaikkea muuta eikä ottanut asiaa kuuleviin korviinsa. Vaikuttaa myös siltä, että muu päiväkodin henkilökunta on vain tottunut Maijan tilanteeseen ja asian on annettu vain olla.
KURSSITEHTÄVÄ 3
- Pohdi mitkä ovat sinun vahvuutesi huomata lapsella tai perheellä olevan huoli? Millaisissa tilanteissa päivän aikana saatat erityisesti kiinnittää siihen huomiota? Voit tuoda mukanasi käytännön esimerkkejä esimerkiksi työpaikalla oppimisesta.
- Mitkä asiat sinua jännittävät tai pelottavat kun menet työpaikalle ja tulet osaksi moniammatillista työryhmää? Entä mitä hyviä asioita sinä voit tuoda mukanasi monialaiseen työryhmään? Voit pohtia sitä esimerkiksi sen kautta mitkä ovat sinun vahvuuksiasi tehdä yhteistyötä muiden kanssa.
Ei ole tarkkaa ohjepituutta, mutta pyri vähintään yhteen sivuun.