Tervetuloa Vimpelin koulujen kotisivuille ja verkko-oppimisympäristöön.

Pohjanmaan uutiset (yle)

Mustasaaren jätteenpolttolaitos tehostaa miljoonilla euroilla savukaasujensa puhdistusta – samalla jopa puolet Vaasan seudun kaukolämmöstä tuotetaan jätteenpoltosta

Jätteenpolttolaitos Westenergy Mustasaaressa investoi miljoonilla euroilla savukaasujen puhdistamiseen. Laitokseen hankitaan uusi savukaasupesuri, jolla valmistaudutaan päästöjen tiukentuviin raja-arvoihin. Pesurin kustannukset ovat seitsemän miljoonaa euroa.

Pian valmistuu jätteen energiahyödyntämisen asiakirja, joka määrittää muun muassa savukaasujen päästöjen raja-arvot koko EU:ssa. Odotettavissa on tiukennuksia aiempaan.

Westenergyn puhdistusteho on jo valmiiksi korkealla tasolla, mutta uusi pesuri parantaa tilannetta entisestään. Esimerkiksi savukaasujen suolahappo- ja rikkidioksidipitoisuudet vähenevät edelleen. Tällä hetkellä laitos saa 99% epäpuhtauksista talteen.

Kaukolämmön tuotanto tehostuu

Uuden pesurin avulla savukaasujen sisältämä lämpöenergia pystytään myös hyödyntämään tehokkaammin. Toimitusjohtaja Olli Alhoniemi sanoo, että laitoksen kaukolämpöteho kasvaa lähes 20 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa 55 gigawattituntia lisää.

Käytännössä Westenergy toimittaa noin puolet Vaasan seudun kaukolämpötarpeesta uudistuksen jälkeen.

Vaasan Sähkölle uuden pesurin hankinta tietää kaukolämpöverkoston perusparannus- ja rakennustöitä. Sähköyhtiö rakentaa 2,4 kilometriä siirtojohtoa, rakentaa uuden pumppaamon ja tekee pääjohdon perusparannusta Kuninkaantien ja Kiilapalstan välillä. Kustannukset ovat 2 miljoonaa euroa.

Vaasan Sähkön on käytännössä välttämätöntä tehdä omat investointinsa. Lisälämpöenergia saadaan näin paremmin kaupungin suuntaan, sanoo Vaasan Sähkön kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Jaakko Metsäranta.

– Energiansiirto ei onnistuisi ilman tätä uutta investointia, sillä nykyinen verkosto kävisi liian ahtaaksi.

Nopea aikataulu

Aikataulu pesurin asentamisessa on tiukka. Alhoniemi kertoo, että sopimukset allekirjoitettiin torstaina ja tarkoitus on päästä tekemään ensimmäisiä rakennustöitä vielä kevään aikana. Laitteen toimittaa ruotsalainen Babcock&Wilcox Volund Ab.

Itse pesurin asennukset alkavat kesällä ja lopulliset asennukset tehdään marraskuussa, kun laitoksella on vuotuinen huoltoseisokki. Käytössä uusi pesuri on kuluvan vuoden loppuun mennessä.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

AVI ja Valvira tekivät yllätyskäynnin eteläpohjalaiseen hoivakotiin: lääkehoito siirrettiin toistaiseksi kuntayhtymälle

Yllätystarkastus paljasti puutteita Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvellä sijaitsevan Attendo Tepontuvan lääkehoidon kokonaisprosessissa ja hoitajien lupa-asioissa. Aluehallintovirasto ja Valvira tekivät asumispalveluja ikääntyneille tarjoavaan yritykseen ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin tällä viikolla.

Tarkastuksessa todettiin, että Attendo Tepontuvan toiminta saa jatkua, mutta Valviran suosituksen mukaisesti Attendo Tepontuvan asukkaiden lääkehoidon turvallisuudesta huolehtiminen otettiin kuitenkin tilapäisesti JIK-kuntayhtymän vastuulle 20. helmikuuta alkaen. Vastuu pysyy JIK ky:llä siihen asti, kunnes Attendo pystyy näyttämään, että lääkehoitotoiminta on lainmukainen ja toimiva.

JIK tiedottaa, että sen edustajat huolehtivat lääkehoidon turvallisuudesta valvomalla päivittäin lääkehoitoon osallistuvan henkilöstön riittävyyden. Myös lääkehoitoon liittyvä prosessisuunnitelma tullaan päivittämään yhdessä Attendon ja JIK ky:n viranhaltijoiden kanssa.

Ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Attendo Tepontuvalle tehtiin tiistaina 19. tätä kuuta. Tarkastusta jatkettiin keskiviikkona 20. päivä, jolloin mukana oli Aluehallintoviraston ja Valviran lisäksi myös JIK ky:n edustus.

Attendo Tepontuvan asukkaille järjestetään asiasta tiedotustilaisuus ensi maanantaina.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)