Tervetuloa Vimpelin koulujen kotisivuille ja verkko-oppimisympäristöön

Pohjanmaan uutiset (yle)

Lihatalo Snellman rakentaa 4 miljoonan pakkasvaraston Pietarsaareen: investointi nelinkertaistaa varastotilan

Lihatalo Snellman satsaa uuteen pakkasvarastoon Pietarsaaressa.

Yhtiö rakentaa uuden pakkasvaraston Kuusisaareen, aivan tehtaan viereen, missä tehdään kaikki yhtiön lihavalmisteet. Uusi tila nelinkertaistaa lihatalon pakkasvaraston Pietarsaaressa, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Investointi maksaa 4 miljoonaa euroa ja se vähentää pakasteiden kuljetusrallia ympäri Suomen selvästi.

Tällä hetkellä Pietarsaaren pakkasvarastossa säilytetään vain vientitavaraa. Muu pakkastavara on levällään ympäri Suomea.

Tehtaan sisäinen logistiikka paranee ja samalla kohenee myös työturvallisuus Toimitusjohtaja Roland Snellman

Yhtiö omistaakin useampia pakkasvarastoja. Niitä on Pietarsaaressa, Kokkolassa sekä Lempäälässä ja Seinäjoella.

Snellman arvioi säästävänsä uudella investoinnilla arviolta 700 000 euroa vuositasolla. Säästöä kertyy tilavuokrista ja logistiikasta.

Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellmanin mukaan investointiin oli monta syytä.

– Tehtaan sisäinen logistiikka paranee ja samalla kohenee myös työturvallisuus, kertoo Snellman tiedotteessa.

Varasto tasoittaa kausivaihtelua

Varaston rakennustyöt alkavat pian ja ne vaikuttavat laajasti Kuusisaaren alueen liikenteeseen. Pakkasvarasto saadaan käyttöön ensi vuoden kevättalvella. Varasto kasvaa 1200 lavapaikasta 4500 paikkaan.

Pakkasen käyttöä on yritetty konsernissa välttää, mutta se on välillä tapa hallita tavaravirtoja erityisesti vuosina, jolloin tuotantomäärät kasvavat.

Lihatalo tarvitsee pakkasvarastoa tasoittamaan vaihteluja esimerkiksi kausien ja kampanjoiden välillä. Lisäksi yhtiö arvioi, että tulossa on ennätysvuosi, joten uudelle ja suuremmalle varastolle on nyt tarvetta.

Viime vuonna Snellman-konsernin liikevaihto nousi: sitä kertyi 307 miljoonaa euroa. Etenkin valmisruokien menekki kasvoi.

Uuden rakennuksen myötä tehtaan sisältä vapautuu noin 600 neliötä muuhun käyttöön. Sitä suunnitellaan tuotannon tarpeisiin.

Lue myös:

Snellman-konsernin liikevaihto kasvoi – etenkin valmisruokien menekki lisääntyi

Lihatalot kilpailevat nyt myös kasviksilla – Ruokatalojen tulos tulee silti perinteisistä lihaa sisältävistä tuotteista

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Lounasravintola jatkaa vain take away -myyntiä, koska avaaminen ei kannata: "Minun matematiikalla en ymmärrä miten tämä kannattaisi"

Seinäjokelaisessa Cafeteria Salotassa annokset pakataan noudettavaksi kesäkuun alussakin, vaikka hallitus on päättänyt sallia ravintoloiden avaamisen kesäkuun alusta alkaen.

Sisätiloihin saa 1.6. jälkeen ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä, mutta asiakkaat eivät saa itse hakea ruokaansa.

Yrittäjä Heidi Vihavainen sanoo että ovia ei kannata avata, vaikka kova halu olisikin palvella asiakkaita.

– Meidän tekemistä hallituksen päätös lähinnä hankaloittaa, kun buffet-ruokailu on täysin kielletty. Kun lisäksi asiakasmäärä puolitetaan niin yksinkertaisesti minun matematiikalla en ymmärrä miten tämä kannattaisi, Vihavainen sanoo.

Vihavaisen mukaan buffet-ravintolan konsepti ei voi toimia tulevien rajoitusten puitteissa. Jos asiakas esimerkiksi haluaisi ottaa ruuan lisäksi toisen lasillisen maitoa, pitäisi työntekijän kaataa se lasiin, kun asiakas ei voi itse koskea mihinkään.

Vihavaisen palkkaamat kaksi työntekijää ovat olleet lomautettuna parisen kuukautta.

Lue seuraavaksi: Ravintoloiden aukeamiselle asetetut rajoitukset hiertävät yrittäjiä –ravintoloitsija: “En tiedä, minkä alan asiantuntijoita siellä on kuultu, mutta ei ainakaan ravintola-alan”

Tasapuolisuutta toivotaan

Samaan aikaan kauppojen salaattibaarien ja irtokarkkihyllyjen käyttöä ei ole rajoitettu määräyksin. Kevään aikana ne ovat olleet monissa kaupoissa suljettuina, mutta poikkeuksiakin on. Ravintolaväestä tämä tuntuu ristiriitaiselta.

– Olen tyrmistynyt siitä että nämä sallitaan. Minä en saa työni puolesta pitää salaattibuffettia auki, mutta kaupassa saa aivan vapaasti salaattibuffetit olla auki. Mielestäni tässä on todella suuri vääryys, Vihavainen toteaa.

Jani UnkeriMaRa:n Pohjanmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jani Unkeri pyörittää Seinäjoella Juurella ja Äärellä ravintoloita. Pasi Takkunen / Yle

Samankaltaista viestiä on kuullut alan edunvalvojan MaRa:n Pohjanmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jani Unkeri. Yrittäjät kokevat, että hallituksen päätökset eivät kohtele kaikkia ravintoloita tasapuolisesti. Lisäksi kaupat saavat kilpailuetua väljemmistä määräyksistä.

– Nimenomaan tilanne ei ole tasapuolinen. Me näemme että hygieniataso on ravintolassa kauppaa parempi, jos siellä käy lounaan aikana esimerkiksi 150 asiakasta ja kaupassa käy päivässä 1000 – 1500 asiakasta.

Monet ruokaravintolat kamppailevat kannattavuuden kanssa rajoitusten osittaisen purkamisen jälkeenkin, koska ravintolat saavat ottaa sisään vaan puolet asiakaspaikkojen edellyttämästä määrästä.

– Raha saadaan kiertämään ravintolan kassassa, mutta edelleenkään sitä ei sinne jää, Unkeri sanoo.

Alalla toivotaan mahdollisimman nopeaa palaamista koronan jälkeiseen normaalitilaan. Taudin mahdollinen toinen aalto voisi kuitenkin olla monelle ravintolalle kohtalokas.

– Hallitusti normaaliin tilaan pääseminen on tärkeää. Vielä vaarallisemmaksi tilanne muuttuu, jos ravintoloita joudutaan uudelleen laittamaan kiinni. Silloin useat ravintolat ajautuvat konkurssiin, Unkeri sanoo.

Lue seuraavaksi:

Näin oluthanat, terassit ja ravintolat avataan kesäkuun alussa – katso hallituksen päätökset tiivistetysti tästä

Ravintola-alalla pohditaan nyt kiivaasti palaavatko asiakkaat ensi viikolla – uudenlainen epävarmuus vaikuttaa koko tuotantoketjuun

Kierretäänkö ravintoloissa kesällä määräyksiä? Yökerhon omistaja löysi rajoituksista porsaanreiän

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)