≡ Navigointi

Tervetuloa Vimpelin koulujen kotisivuille ja verkko-oppimisympäristöön.

Pohjanmaan uutiset (yle)

Kevät ei ole edennyt kuukauteen

Terminen kevät alkoi Etelä- ja Lounais-Suomessa jo reilu kuukausi sitten, ennen maaliskuun 15. päivää. Sen jälkeen kevät ei ole edennyt yhtään, selviää Ilmatieteen laitoksen tilastoista.

Tänä vuonna terminen kevät on alkanut karkeasti ottaen Vaasasta Imatralle yltävän vyöhykkeen etelä- ja lounaispuolella.

Keskimäärin termisen kevään pitäisi nyt olla jo Lapin keskiosissa, mutta tänä keväänä se ei ole yltänyt edes Keski-Suomeen. Kevät on siis selvästi jäljessä normaalista.

Viime vuonna termisen kevään eteneminen pysähtyi Lappiin. Siellä kevättä odotettiin liki kuukausi kauemmin kuin muualla.

Sää jatkuu epävakaisena ja vapun sää on vielä arvoitus

Huhtikuun viimeisen täyden viikon sää jatkuu hyvin vaihtelevana ja epävakaana. Suomi kuuluu laajan matalapaineen alueeseen ja useita matalan osakeskukset ohjaavat säätä.

Nopeasti muuttuvan tilanteen takia edes lyhyen jakson ennustaminen on nyt vaikeaa. Esimerkiksi tiistai on tämän hetken ennusteen mukaan sateinen ja viileä, mutta vielä toissapäivän laskelmien mukaan sateiden piti ohittaa Suomi eteläpuolitse.

Samalla Ylen meteorologi Anne Borgström muistuttaa, ettei esimerkiksi vapun säästä voi vielä sanoa mitään varmaa.

– Ei mitään. Sinne on melkein kymmenen päivää, joten sää voi olla joko niin tai näin, Borgström naurahtaa kyselyille.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Ukkovalta murenee ja naisten määrä kasvaa valtuustoissa – ”Olemme valmiit kääntämään asioita päälaelleenkin”

Naisten osuus kasvaa hiljalleen kuntien ja kaupunkien valtuustoissa. Koko maassa keskimäärin noin 40 prosenttia valtuutetuista on naisia. Vaasan vaalipiiri tulee jäljessä. Uusista valtuutetuista vasta joka kolmas on nainen. Naisia on miehiä enemmän kolmessa Vaasan vaalipiirin kunnassa: Ähtärissä, Korsnäsissä ja Vaasassa. Lähdetään Ähtäriin kuulostelemaan, miltä valta maistuu naisten mielissä.

Fysioterapeutti, personal trainer ja neljän lapsen äiti Niina Kivinummi, 28, nousi SDP:n riveistä Ähtärin valtuustoon ensimmäisellä yrittämällä. Valtuustouraa siivittää kuntavaaleissa saatu paikkakunnan toiseksi suurin äänipotti. Kaupungin ykköspotin vei odotetusti keskustan kansanedustaja Mikko Savola.

– Olo on nöyrä ja kiitollinen. Nyt täytyy tehdä töitä tosissaan, Niina Kivinummi pohtii. Hän on innoissaan siitä, että eri ikäiset, eri ammateissa toimivat ja eri puolilta Ähtäriä tulevat naiset saivat kaupunginvaltuuston paikoista enemmistön.

– Nyt on mahdollisuus muuttaa vähän päätöksentekoa. Pääsemme ehkä pehmentämään päätöksenteon reunoja. Tuomme varmasti naisina mukavia, uusia asioita sinne valtuustoon ja olemme valmiit sopivalla tavalla vähän kääntämään asioita päälaelleenkin, Niina Kivinummi tuumaa.

Niina Kivinummi uskoo, että naisten päätöksentekoon ei kuulu jaarittelu.

Naiset ovat ehkä miehiä suoraviivaisempia päätöksenteossa Niina Kivinummi, Ähtärin tuleva kaupunginvaltuutettu

– Tietyllä tavalla naiset ovat ehkä miehiä suoraviivaisempia päätöksenteossa. Me sitten jaarittelemme muulla ajalla. Naiset hoitavat asiat ja sitten lähtevät kotiin perheittensä luo. Naiset eivät turhaan pidennä asioiden käsittelyä.

Hannele AhoTuleva kaupunginvaltuutettu, lammasfarmari Hannele Aho kantaa huolta muun muassa sivukylien asemasta päätöksenteossa.Päivi Rautanen/Yle

Asiat ratkaisevat – ei sukupuoli

Ähtärin Rämälässä lammasfarmia pyörittävä Hannele Aho, 42, on niin ikään tuore valtuutettu. Hän pääsi kaupunginvaltuustoon keskustan listoilta paikkakunnan kolmanneksi komeimmalla äänimäärällä. Uusi valtuutettu odottaa uteliaana, mitä tuleman pitää.

– Ähtärissä on nyt tulossa paljon hyviä juttuja monen kurjan vuoden jälkeen. Muun muassa pandat tulevat loppuvuodesta, ja edessä on urheiluhallin rakentamista. Kaikennäköistä kehittämistyötä tehdään, Hannele Aho iloitsee.

Hannele Aho suhtautuu Niina Kivinummea tyynemmin kotikaupunkinsa valtuuston naisvaltaan.

Asiat ja ihmiset ratkaisevat, ei niinkään se, mitä sukupuolta valtuutetut ovat Hannele Aho, Ähtärin tuleva kaupunginvaltuutettu

– Kyllä se varmasti jonkinlaista vireyttä tuo, mutta mielestäni asiat ja ihmiset ratkaisevat, ei niinkään se, mitä sukupuolta valtuuston edustajat ovat.

Eikö naisenemmistö yhtään vaikuta päätöksentekoon?

– Ei sen ainakaan pitäisi vaikuttaa. Luulen, että toimivat ihmissuhteet ja yli puoluerajojen yltävä yhteistyö ovat tärkeämmässä osassa kuin se, että siellä on paljon naisvaltuutettuja, Hannele Aho jatkaa.

Miesten mieleen

Ähtärin keskustan raitilla tulee vastaan kuusi vuotta kaupungissa asunut Harri Kanth. Miehenä hän ei ole ollenkaan pahoillaan Ähtärin valtuuston naisvallasta.

– Ihan hyvä vaan, että vaihtuu vähän muutakin kuin vain miehiä. En ole vielä tällaista nähnyt, että on näin paljon naisia valtuutettuina. Katsotaan mitä tulee, Harri Kanth tuumaa.

Ähtärin nykyisen valtuuston puheenjohtaja Heimo Pirttimäki (kesk.) arvioi, että puolueet huomioivat hyviä äänipotteja saaneet naiset myös vastuullisilla luottamustehtävillä.

– Näin tapahtuu ainakin keskustassa, jos vain naisilla itsellään on halua ja mahdollisuuksia ottaa vastaan näitä tehtäviä, Heimo Pirttimäki täydentää.

Tuleva valtuutettu Hannele Aho uskoo, että Ähtärin vaalitulokseen vaikutti se, että puolueet löysivät listoilleen hyviä naisehdokkaita.

– Ehdokasasettelu onnistui, Hannele Aho tiivistää.

Heimo Pirttimäki muistelee, että ehdokkaiden löytäminen ei aluksi ollut helppoa.

– Joka puolueella oli vaikeuksia saada naisia ehdokkaiksi, mutta lopputulos oli hyvä.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)