Tervetuloa Vimpelin koulujen kotisivuille ja verkko-oppimisympäristöön.

Pohjanmaan uutiset (yle)

Hallinto-oikeus: Puolustusvoimien toiminta Vattajalla vaatii nykyistä laajemmat ympäristöluvat – Kokkola ilahtui päätöksestä

Puolustusvoimien toimintaa Lohtajan Vattajalla on käsitelty pitkään. Viimeviikkoinen päätös käänsi kelkan laajan ympäristöluvan puolelle, mutta siitä voidaan vielä valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tuoreimmassa käänteessä Vaasan hallinto-oikeus otti kantaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vuoden 2016 syksyllä tekemään päätökseen. Tuossa päätöksessä ELY-keskus velvoitti Puolustusvoimat hakemaan ympäristölupaa alueen raskasaseammunnoille niiden aiheuttaman melun vuoksi.

Päätöksestä valittivat hallinto-oikeuteen sekä Kokkolan kaupunki että Puolustusvoimat ja yksi yksityishenkilö. Kokkolan kaupunki kiinnitti valituksessaan huomiota Puolustusvoimien toiminnan vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin, maaperän pilaantumiseen ja Vattajan alueen merkittäviin luonnonarvoihin. Lisäksi kaupunki vaati kaikkien ampuma-alueen toimintojen luvittamista.

Varusmiehet harjoittelevat olalta laukaistavan Stinger-ilmatorjuntaohjuksen käyttöä Lohtajan Vattajalla. Puolustusvoimat on käyttänyt Vattajan harjoitusaluetta viime vuosina enimmillään 188 päivää vuodessa.Juha Kemppainen / Yle

Vaasan hallinto-oikeus katsoi viime viikolla tekemässään päätöksessä, että Puolustusvoimien toiminta Vattajalla muodostaa sellaisen kokonaisuuden, että siitä saattaa aiheutua kohtuutonta rasitusta lähistölle.

Ympäristölupa vain raskasaseammunnoille ei siis ollut hallinto-oikeuden mukaan riittävä, vaan oikeus velvoittaa Puolustusvoimat hakemaan ympäristölupaa Vattajan koko ampumatoiminnalle sekä siihen liittyville maalilennokki- ja helikopteritoiminnalle.

Kokkolan kaupunki on tyytyväinen oikeuden tekemään linjaukseen, kertoo kaupungin ympäristösihteeri Juhani Hannila.

– Me olemme olleet koko ajan sitä mieltä, että Puolustusvoimien toimintaa alueella pitäisi tarkastella kokonaisuutena, ja juuri sellaisen päätöksen Vaasan hallinto-oikeus on nyt tehnyt, Hannila toteaa.

Sen sijaan Kokkolan esittämiin perusteluhin vesistöjen pilaantumisesta ja luontoarvoista oikeus ei ottanut suoraan kantaa. Hannilan mukaan ELY-keskus joutuu kuitenkin huomioimaan luvituksessa myös nämä seikat.

– Sitten kun ympäristölupaa käsitellään, niin viranomainenhan joutuu ottamaan huomioon kaikki nämä riskit, ja niistä voidaan kuitenkin antaa lupamääräyksiä.

"Vattaja on varsinainen helmi"

Hannila myös muistuttaa Lohtajan Vattajan alueen merkityksestä.

– Kyllähän Vattaja on Suomessa merkittävin ja arvokkain dyynialue, joka on säilyttänyt nämä luonnon erityispiirteet. Samalla se on pohjavesialuetta, ja maisemallisesti erittäin arvokas alue, johon liittyvät myös Ohtakarin kulttuurimaisemat. Varsinainen helmi siis.

Hannila korostaa, että juuri siksi onkin tärkeää, että Puolustusvoimien toimintaa ja sen vaikutuksia alueella tutkitaan ympäristöluvan avulla, ja toiminnan seuraamisesta tulee avointa ja läpinäkyvää.

– Suurin asia tässä on se, että kun aiemmin lupaa on vaadittu yhdeltä toiminnolta kerrallaan ja sitten taas seuraavalta, nyt sitä katsotaan kokonaisuutena. Se on ainoa oikea tapa.

Puolustusvoimat voi vielä valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusaikaa on toukokuun loppupuolelle saakka.

– Se nyt ehkä joudutaan vielä odottamaan, mutta sitten kun päätös on lainvoimainen, Puolustusvoimilla on puoli vuotta aikaa jättää lupahakemus, ja siinä voidaan antaa kaikki riittävät määräykset ympäristön ja ihmisten terveyden suojelemiseksi. Tämä oli hyvä päätös, Hannila kertaa.

– Tarinahan tosiaan jatkuu, ja voi jatkua vielä pitkäänkin. Pääasia on kuitenkin se, että nyt olemme tässä tilanteessa.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi Merenkurkun laivahankkeen yksimielisesti

Merenkurkun liikenteeseen rakennetaan uusi laiva. Näin päätti Vaasan kaupunginvaltuusto yksimielisesti maanantai-iltana.

Kaupunki antaa laivan rakentamiseen enintään 25 miljoonaa euroa. Lisäksi se antaa korkeintaan 35 miljoonan euron omavelkaisen takauksen erityisluottolaitoksen myöntämälle 70 miljoonan euron lainalle. Laivan hintalappu on arviolta 115 miljoonaa euroa.

Esitystä valmistellut kaupunginjohtaja Tomas Häyry myhäili tyytyväisyyttään päätöksen jälkeen.

– Erittäin hyvältä tuntuu, että valtuusto oli yksimielisenä tämän asian takana. Tämä on Vaasan aluekehitykselle niin iso ja tärkeä hanke. Tuntuu hienolta tehdä tämän porukan kanssa työtä.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.Tuomo Rintamaa / Yle

Valtuustoryhmät yksimielisiä

Kaikki valtuustoryhmät käyttivät puheenvuorot, mutta kovin kriittisiä sanamuotoja ei valtuustosalissa kuultu. Vasemmistoliiton Anneli Lehto oli kuitenkin huolissaan vaikutuksista palveluihin.

– Vasemmistoliitto on tämän hankkeen puolesta. Moni on kuitenkin huolestunut tämän investoinnin vaikutuksesta palveluntuotantoon. Ei kai nämä rahat ole pois pannukakuista ja vaipoista. Toivoisin, että asiaa valmistelevat voisivat sitä hieman avata, Lehto muotoili.

Vihreiden puheenvuoron käyttänyt Lotta Alhonnoro uskoo laivan mukana tulevan nesteytetyn maakaasun tuovan kerrannaisvaikutuksia pohjalaiseen elinkeinoelämään.

– Laivahankkeen ja liikenneverkon lisäksi kyseessä on myös sitoutuminen uuteen energialähteeseen, eli nesteytettyyn maakaasuun LNG:hen. Se tarkoittaa myös LNG-tankkauspisteen hankkimista Vaasan satamaan. Jatkossa LNG:tä voisivat käyttää lisäksi esimerkiksi kasvihuoneet.

SDP:n Matias Mäkynen halusi kiittää kaupungin virkamiehiä laivahankkeen hyvästä valmistelusta.

– Täällä on monta vuotta tehty työtä rahoituksen kokoamiseksi ja konseptin rakentamiseksi. Se on todella edistyksellistä ja harvassa kaupungissa ollaan näin rohkeita ja eteenpäin katsovia, Mäkynen kiitteli.

Perussuomalaisten Lauri Karppi penäsi valmistelijoilta kattavampaa selvitystä laivaprojektin hinnasta.

– En missään nimessä haluaisi ruveta pelaamaan laivanupotusta, mutta jos matkustajamäärien kehityksen arvioinnissa tukeudutaan yhteen lähteeseen, se voi olla huono idea, Karppi sanoi.

Vaasan kaupunginvaltuusto 23.4.2018Vaasan kaupunginvaltuusto 23.4.2018Tuomo Rintamaa / Yle

Kristillisdemokraattien konkariedustaja Heimo Hokkanen kertoi pukeutuneensa tähän valtuuston kokoukseen valkoiseen paitaan ja solmioon tärkeän laivapäätöksen takia.

– Syntyperäisenä Präntööläisenä näen tämän kelluvan sillan tärkeänä Vaasan tulevaisuuden kannalta, koska tuskin tänne Merenkurkkuun siltaa koskaan rakennetaan. Ähtärissäkin tämä laiva nähtiin tärkeänä ja toivoisinkin, että uuden laivan keulassa nähtäisiin pandaleima, Hokkanen nauratti valtuustokollegoitaan.

Kokoomuksen Susanna Kosken mielestä laivapäätös on valtuustokauden suurin yksittäinen päätös.

– Haluan lämpimästi kiittää eri osapuolia pitkästä ja laadukkaasta työstä tämän hankkeen hyväksi. Valtutetuille haluan sanoa, että tämä on suurin asia mikä tulee päätettäväksi kymmeniin vuosiin tästä eteenpäin. Annetaan tälle sen ansaitsema arvo ja viedään tätä positiivisesti eteenpäin, Koski toivoi.

Nyt alkaa yksityiskohtien viilaus

Kaupunginjohtaja Häyryn mukaan Vaasan kaupungin osalta isoin työ on nyt tehty. Tästä eteenpäin kyse on enemmän muodollisuuksien viilaamisesta ja papereiden laittamisesta kuntoon.

– Seuraavaksi valmistelemme Euroopan investointipankin kanssa lopulliset lainaehdot. Neuvottelemme valtion kanssa lopullisesta rahoitusratkaisusta ja ympäryskuntien kanssa heidän mukana olostaan. Sen jälkeen laadimme esitykset kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle siitä, minkälainen yhtiörakenne tämän hankkeen ympärille lopullisesti muodostuu.

Kaupunginjohtaja ymmärsi valtuustosalissa esitetyn huolen laivahankkeen vaikutuksesta kaupungin palvelutuotantoon.

– Talousselvitysten mukaan tämä hanke pyörii itsessään operatiivisesti. Kaupungin ei tarvitse lyhentää lainaa, vaan ne tulevat laivan tuottamilla tuloilla hoidettua. Se ei tule rasittamaan kaupungin käyttötaloutta ja se on ollut tärkeää tämän projektin menestymiselle, Häyry vakuuttaa.

Häyryn mukaan laivan on tarkoitus seilata Merenkurkussa alkuvuodesta 2021.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)