5.21 Teemaopinnot

Paikalliset kirjaukset

1. Monitieteinen ajattelu (TO1)

Kurssi 1. Media ja monilukutaito (TO11)
Kohderyhmä: 1. – 3. vsk
Monilukutaito on viestien käyttämisen, tulkitsemisen ja tuottamisen taitoja, joita kurssilla har-joitellaan erilaisissa toimintaympäristöissä tiedollisia, taiteellisia ja sosiaalisia tarpeita varten. Tavoitteena on saavuttaa kypsä suhtautuminen erilaisiin teksteihin, mutta silti luovan innostu-nut asenne omien tekstien tuottamiseen eri medioissa. Kurssilla harjoitellaan erilaisten teks-tien tulkinnan ja tuottamisen taitoa opiskelijan oman kiinnostuksen mukaisesti. Vuorovuosin toteutettava kurssi puoli kurssia opetusta, puoli kurssia itsenäistä työskentelyä.

Kurssi 2. Tutkielmakurssi (T012)
Kohderyhmä: 1. – 3. vsk
Opiskelija valitsee tutkielman aiheen ja hyödyntää tutkielmassaan vähintään kahden eri oppi-aineen sisältöjä. Tutkielmakurssilla syvennytään tieteellisen ajattelun periaatteisiin, tutkimus-työn tekemiseen sekä tutkimusraportin laadintaan. Itsenäinen suoritus.
Kurssilla opitaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä vaadittavien tutkimusme-netelmien alkeita. Tavoitteena on oman tutkielman laatiminen pitkäkestoisena prosessityös-kentelynä. Itsenäinen suoritus.

Kurssi 3. Monitieteellinen projekti (TO13)
Kohderyhmä: 1. – 3. vsk
Monitieteellisen projektin aihealue valitaan vuosittain. Projektissa tutkitaan valittua teemaa vähintään kolmen oppiaineen näkökulmasta. Projektia työstetään teemapäivinä sekä koulu-ajan ulkopuolella ryhmissä. Ryhmät päättävät itse, missä muodossa toteuttavat ja esittävät projektin tuotoksen. Itsenäinen suoritus.

2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO2)


Kurssit 1. ja 2.; Luonnontieteiden työkurssi 1 (TO21) ja Luonnontieteiden työkurssi 2 (TO22)
Kohderyhmä: 2. – 3. vsk
Kurssien teemana on vesi. Aiheen ympärille rakentuu eri oppiaineiden lähestymistavat. Keski-össä siis biologia ja kemia mutta myös terveystietoa, fysiikkaa ja maantiedettä sivutaan sopi-valla tavalla oppiainerajat rikkoen.
Kurssin keskeinen sisältö:
• veden kemiallinen rakenne, epäorgaanisten yhdisteiden kemiaa
• vesiliukoisuus ja ravinteet
• kasvatuskoe kasveille eri ravinneolosuhteissa
• Konneveden tutkimusasemalla jatketaan veden fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksien tar-kastelua. Havainnoidaan elämän edellytyksiä vesiekosysteemissä ja tarkkailemme ve-siekosysteemien elämää niin makro- kuin mikrotasollakin.
1.kurssi järjestetään koululla ja toinen kurssi osittain koululla, osittain Konneveden tutki-musasemalla. Kurssit muodostavat yhteisen kokonaisuuden, joten suositus on, että opiskelija valitsevat molemmat kurssit.
Vuorovuosin toteutettavat kurssit

Kurssi 3. Tietotekniset sovellukset 1 (TO23)
Kohderyhmä: 2. – 3. vsk
Kuvankäsittelyä ja videointia yhteistyössä eri oppiaineiden kanssa. Kurssilla tuotetaan myös materiaalia koulun eri tilaisuuksiin kuten kuvien ottamista ja videointia eri tapahtumista ja niiden valmistamista valmiiksi esityksiksi esim. joulujuhlaan, kevätjuhlaan, lukion esitteeseen ja esittelyyn, vanhempainiltaan ym. tilaisuuksiin. Kurssiin sisältyy myös juhlien taltiointia esim. vanhojen tanssit, näytelmät, musikaalit, itsenäisyyspäivän aamunavaus ym. tilaisuudet. Vuoro-vuosin toteutettava kurssi.

Kurssi 4. Tietotekniset sovellukset 2 (TO24)
Kohderyhmä: 2. – 3. vsk
Ohjelmointia yhteistyössä eri oppiaineiden kanssa. Opiskellaan ohjelmoinnin perusteita. Lop-putyönä isompi ohjelma, jonka aihe voidaan hakea eri oppiaineista. Vuorovuosin toteutettava kurssi.


3. Osaaminen arjessa (TO3)


Kurssi 1. Nuoren arki ja hyvinvointi (TO31)
Kohderyhmä: 1. – 3. vsk
Vinkit itsenäiseen elämään (oma talous, kotityöt, asiointi viranomaisissa, sosiaaliset suhteet, kehonhuolto, itsepuolustus). Toiminnalliset työtavat, vierailijat sekä tutustumiskäynnit soveltu-viin kohteisiin sisältyvät kurssiin. Vuorovuosin toteutettava kurssi.

Kurssi 2. Turvataidot (TO32)
Kohderyhmä: 1. – 3. vsk
Kurssintavoitteena on, että opiskelija ymmärtää turvallisuuskäsitteen laaja-alaisesti sekä hal-litsee ensiavun keskeisiä käsitteitä ja välineistöä. Kurssin käytyään opiskelija osaa toimia eri-laisissa ensiaputilanteissa sekä osaa auttaa hätään joutunutta. Kurssin osana suoritetaan EA1 -kurssi. Toiminnalliset työtavat, vierailijat sekä tutustumiskäynnit soveltuviin kohteisiin sisälty-vät kurssiin. Vuorovuosin toteutettava kurssi.

Kurssi 3. Eräretkeily (TO33)
Kohderyhmä: 1. – 2. vsk
Erätaidot ja luonnonantimet. Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijoille retkeilyn perustiedot ja -taidot, kannustaa heitä harrastamaan retkeilyä sekä kehittää opiskelijoiden luontosuhdetta ja ympäristötietoutta. Kurssilla tehdään patikointiretki ja opetellaan hyödyntämään luonnon antimia. Vuorovuosin toteutettava kurssi.

Kurssi 4. Valmennan ja ohjaan (TO34)
Kohderyhmä: 1. - 3. vsk
Opiskelija perehtyy nuorempien opiskelijoiden tai harrastustoimintaan osallistuvien ohjauk-seen tai valmentamiseen. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää esimerkkinä olemisen merkityksen sekä oppii ryhmänhallinta- ja motivointitaitoja. Kurssin tavoitteet sovitaan opinto-ohjaajan kanssa etukäteen, esimerkkejä toteuttamismahdollisuuksista ovat mm. tutortoiminta, kerho-ohjaus, yms. Kurssi suoritetaan aktiivisesti toimien ja itsenäisesti raportoiden. Oppimispäiväkirja.

Kurssi 5. Osallistun ja vaikutan (TO35)
Kohderyhmä: 1. - 3. vsk
Opiskelija tutustuu kolmannen sektorin toimintaan valitsemallaan tavalla. Kurssi suorittamisen edellytyksenä on aktiivinen toimijuus yhdistystoiminnassa, vapaaehtoistyössä tai talkoolaisena tapahtumassa. Kurssin yksilölliset tavoitteet sovitaan opinto-ohjaajan kanssa etukäteen. Op-pimispäiväkirja. Itsenäinen suoritus.

Kurssi 6. Yrittäjyys (TO36)
Kohderyhmä: 1. - 3. vsk
Oman mikroyrityksen pyörittäminen vähintään yhden tilikauden ajan. Kurssiin kuuluu nuoren yrittäjän perehdytykseen taI 4H-yrityskurssille osallistuminen, markkinointi, varsinainen yritys-toiminta sekä talousraportin/elinkeinonharjoittajan veroilmoituksen laatiminen. Itsenäinen suoritus.

Kurssi 7. Työelämä (TO37)
Kohderyhmä: 2. - 3. vsk
Kurssin tavoitteena on tukea lukiolaisen sujuvaa siirtymistä jatko-opintoihin hyödyntäen omaa työelämäkokemusta. Kurssi tehdään itsenäisesti loman aikana. Ennen työjaksoa opiskelija te-kee työpaikkaansa työhakemuksen ja CV:n (ansioluettelo) ja esittää ne opinto-ohjaajalle. Tällä suunnitelmalla opiskelija ilmoittautuu Työelämä-kurssille. Varsinaisen työn tulee olla vähin-tään 60 tunnin työjakso ja siitä näytetään opinto-ohjaajalle työtodistus. Tämän lisäksi opiskeli-ja tekee esseen/raportin, jossa hän ottaa selvää työelämän eri teemoista. Essee/raportti pa-lautetaan opinto-ohjaajalle työn päättymisen jälkeen sähköisesti tai paperilla. Itsenäinen suoritus.

Kurssi 8. Kulttuurit tutuiksi (TO38)
Kohderyhmä: 1. - 3. vsk
Vaihto-oppilaana, osallistuminen kielikurssille tai omatoiminen tutustuminen johonkin vieraa-seen kulttuuriin, raportti, itsenäinen suoritus. Kurssi kytkeytyy aina johonkin ulkomaille suun-tautuvaan (opinto)matkaan ja sen sisältö on riippuvainen matkakohteesta ja matkan tavoit-teista. Hyväksyttävä kurssisuoritus edellyttää opettajan antamien ennakkotehtävien ja loppu-raportin suorittamista määräaikaan mennessä. 0,5-1 kurssia. Itsenäinen suoritus.

Kurssi 9. Liikennekasvatus (TO39)
Kohderyhmä: 3. vsk
Opiskelija suorittaa hyväksytysti vähintään A2 tai B-luokan ajo-oikeuden omalla ajallaan ja kustannuksellaan. Itsenäinen suoritus.

Kaikkien teemaopintojen kurssien arviointi suoritusmerkintä.

5.21 Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia
  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa
  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja
  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta
  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa
  • työskentelee tavoitteellisesti ja osaa tehdä yhteistyötä.

Arviointi

Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.

Valtakunnallinen syventävä kurssi

  1. Tutkiva työskentely (TO1)

.

Tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää johonkin aihepiiriin tai ilmiöön liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Kurssin aikana opiskelija työskentelee mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä muiden opiskelijoiden tai ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Työskentely tapahtuu kokonaan tai osittain koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä, mikä vahvistaa koulussa ja arki- ja työelämässä hankitun osaamisen välistä yhteyttä. Kurssi keskittyy tiedonalojen välisten yhteyksien hahmottamiseen sekä erityisesti kriittisen ja luovan ajattelun kehittämiseen oppiainerajat ylittävästi. Opiskelija hyödyntää työskentelyssä tieto- ja viestintäteknologiaa ja kehittää siihen liittyviä taitojaan. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä