Ilmiöpohjaisen oppimisen kurssi

Kurssin esittely

Ilmiöpohjaisen oppimisen kurssi 2016, suomenkielisellä 5. – 6. luokalla

Tunturipeura ja metsäpeura

Tutustuimme laaja-alaisesti arktisella ja subarktisella alueella jo vuosituhansien aikana vaeltaneisiin tunturipeuroihin ja metsäpeuroihin. Tutkimuksen kohteena olivat peurojen elinympäristö, elintavat, levinneisyys, koko ja ulkonäkö ja metsästys kautta aikojen ja vaikutus historiaan.

Historia: Tutustuimme peurankuoppapyyntiin opettajan työstämän kirjallisen materiaalin pohjalta. Teimme myös kirjallisia tehtäviä.

Kuvataide: Oppilaat valmistivat eri materiaaleja käyttäen peuralauman sekä pienoismallin, jossa oli hangasaitoja ja peurakuoppia ja vuomenpyyntiä mallintavat aidat ja siihen liittyvän peurakuopan. He kuvasivat Ipadeilla peuralaumojen ajon peurakuoppiin.

Biologia/ympäristötieto: Oppilaat tekevät esitelmät sekä tunturipeurasta että metsäpeurasta.

Englanti: Oppilaat tutustuivat englannintunneilla englanninkielisiin tunturipeurasta ja elinpiireistä kertoviin teksteihin. Opettelimme lukemaan tekstejä, joihin oli annettu vain muutamia avainsanoja suomeksi, tällä tavoin oppilaat saivat harjoitusta ymmärtävään lukemiseen vieraalla kielellä.

Äidinkieli: Oppilaat kirjoittavat yhdessä fiktiivistä tarinaa peurasta.

Retkeily: Syksyllä 2015 luokkamme vieraili yhdessä Nuorgamin koulun oppilaiden kanssa Norjan puolella Gollevárri tunturilla, jonka alueella on 530 peuranpyyntikuoppaa. Alueella on myös lihansäilytyspurnu. Lisäksi tutustuimme Gollevárrin alueella 1600-luvulla sijainneen kotakylän säilyneisiin kotapohjiin.